30/9/08

Αιφνιδίασε ο Ολμέρτ


Υποστήριξε ότι το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967. Απαραίτητη η παραχώρηση της Ανατ. Ιερουσαλήμ για ειρήνευση με τους Παλαιστινίους.

Πρωτοφανείς για τα ισραηλινά δεδομένα είναι οι δηλώσεις του απερχόμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέψει όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967, εάν θέλει να υπάρξει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους και τη Συρία».
Αρκετές ημέρες μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα και ενώ η διάδοχός του, Τζίπι Λίβνι, προσπαθεί ακόμα να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία με κάποια άλλη παράταξη, ο Ολμέρτ -ο οποίος τελεί χρέη προσωρινού πρωθυπουργού- αιφνιδίασε άπαντες με την ωμότητα των δηλώσεών του.
Ποτέ στο παρελθόν κανένας Ισραηλινός ηγέτης δεν είχε τολμήσει να υποστηρίξει κατ αυτό τον τρόπο ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να αποσυρθεί από σχεδόν όλα ή όλα τα εδάφη που προσήρτησε το 67».
Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, καθώς ο ίδιος επέμενε επί χρόνια στην ανάγκη να παραμείνει ολόκληρη η πόλη υπό ισραηλινό έλεγχο. Χθες, όμως, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αχρονότ» ο Ολμέρτ δήλωσε ότι «μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους δεν είναι δυνατή χωρίς την παραχώρηση σε αυτούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του τόσο σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ αλλά και σε ό,τι αφορά τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, οι οποίοι εντατικοποιήθηκαν επί πρωθυπουργίας του, ο Ολμέρτ παραδέχτηκε ότι ήταν «λάθος» του, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέψει στη Συρία τα υψώματα του Γκολάν, εάν θέλει να πετύχει την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Δαμασκό και «την αποκοπή της (Συρίας) από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς».

Αναλυτές
Σύμφωνα με αναλυτές, παρά το γεγονός ότι ο Ολμέρτ δεν είναι πλέον σε θέση να προωθήσει κανένα από τα παραπάνω ζητήματα, η ξεκάθαρη τοποθέτησή του επί αυτών θα αναγκάσει τη διάδοχό του, Λίβνι, «να απορρίψει ή να υιοθετήσει» τη συγκεκριμένη προσέγγιση με εξίσου ξεκάθαρο τρόπο.
Σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του Ολμέρτ, τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «είναι αμφίβολο εάν θα τον θυμάται κανείς για τα επιτεύγματά του στον στίβο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», καθώς η θητεία του σημαδεύτηκε από τους χειρισμούς του στον πόλεμο με τον Λίβανο και από τα διαδοχικά σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία φέρεται αναμεμειγμένος.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr

5 σχόλια:

  1. http://taxalia.blogspot.com/2008/09/sos-poject.html

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε
    είχα πει ότι αν ο μετρητής ξαναβάλλει την ΠΓΔΜ με το παράνομο όνομα, θα βγάλω το μετρητή.
    Τώρα ο μετρητής βγαίνει.
    Ευχαριστώ για την υπενθύμιση.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι ο Ολμερτ να είχε την πολιτική ανδρεία να κάνει αυτές τις δηλώσεις πράξη κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω ότι θα προλάβει, φίλε Strategy .... δυστυχώς .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Strategy και Πλούτωνα
    Παρόμοιες ομολογίες είχαμε και στο παρελθόν, αν και όχι από στόματος πρωθυπουργού.
    Σας θυμίζω τις μαζικές παραιτήσεις αξιωματικών της ισραηλινής αεροπορίας, δηλώσεις δημοκρατών πολιτικών, ιερωμένων κλπ.
    Ο αγώνας που διεξάγει το Ισραήλ είναι αδιέξοδος. Δεν μπορείς να ζήσεις σε έναν κόσμο, όταν έχεις καταλάβει εδάφη από όλους τους γείτονές σου (Λίβανο, Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο) και όταν θεωρείς και αντιμπετωπίζεις περίπου ως κατώτερα όντα έναν ολόκληρο λαό.
    Αυτή η πολιτική έχει τεράστιο κόστος.
    Αυτό το κόστος και το αδιέξοδο το ένοιωσε στο πετσί του ο Ολμέρτ, γι΄ αυτό και η σχετική δήλωση.
    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.