23/9/08

Η διεθνής πολιτική και οι ενεργειακές πρώτες ύλες

του Κώστα Πικραμένου
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και διαμορφώνουν το πλαίσιο των διεθνών σχέσεων όπως αυτές θα υφίστανται κατά το πρώτο ήμισυ του 21ου αιώνα.

Η Ρωσία των Medvedev / Poutin “χτίζει” τον αντι-αμερικανικό άξονα με συστατικά στοιχεία “κράτη - περιφερειακούς δορυφόρους” που έχουν κοινό χαρακτηριστικό την κατοχή υδρογονανθράκων (πετρέλαιο – φυσικό αέριο).

Λατινική Αμερική: Βενεζουέλα (Πετρέλαιο), Βολιβία (Φυσικό Αέριο)
Μέση Ανατολή: Ιράν (Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο)
Αφρική: Λιβύη (Πετρέλαιο), Αλγερία (Φυσικό Αέριο)

Τα εν λόγω κράτη χρησιμοποιούν το φυσικό τους πλούτο για να αυξήσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή στον περιβάλλοντα γεωγραφικό χώρο τους.

Στη Λατινική Αμερική η Βενεζουέλα (του Τσάβες) έχει “χτίσει” τον άξονα Βολιβία – Νικαράγουα – Εκουαδόρ – Κούβα.

Στη Μέση Ανατολή το Ιράν (του Αχμαντινετζάντ) έχει “χτίσει” τον άξονα Ιράκ – Συρία – Λίβανος – Σουδάν.

Στην Αφρική η Αλγερία “χτίζει” τον άξονα των κρατών-πρώην Γαλλικών αποικιών.

Ο αντι-αμερικανικός άξονας συμπληρώνεται με το “μεγάλο πελάτη” των ως άνω κρατών που είναι η Κίνα, η οποία καταναλώνει ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) από τη Ρωσία, το Ιράν, το Σουδάν.

Οι σχέσεις Ρωσίας – περιφερειακών δορυφόρων συνίστανται στην εξής απλή αλλά ουσιαστική εξάρτηση: Η Ρωσία πουλάει το δικαίωμα του ΒΕΤΟ στους δορυφόρους της και αυτοί αγοράζουν τα όπλα της, και την πυρηνική της τεχνογνωσία προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους.

Όσο εδραιώνεται ο συγκεκριμένο άξονας τόσο δύσκολη γίνεται η διεθνής θέση και στάση κρατών που βρίσκονται ανάμεσα στους δύο πόλους (Ρωσία – Δύση), όπως η Ελλάδα και η Τουρκία.

Όσον αφορά την Ελλάδα η άμυνα της χώρας βασίζεται –σε μεγάλο βαθμό- σε αγορές όπλων δυτικού τύπου (με εξαίρεση την αεράμυνα και τα ΤΟΜΠ). Η ενεργειακή της όμως κατανάλωση εξαρτάται από το Ρωσικό άξονα (Ρωσία, Αλγερία). Επομένως αδυνατεί να διατηρήσει –μακροπρόθεσμα- συνεπή θέση και στάση στα θέματα της διεθνούς και περιφερειακής σκηνής διότι θα πρέπει να “ικανοποιεί” ή να μην “προκαλεί” ούτε τους μεν ούτε τους δε. Πράγμα αδύνατο και επικίνδυνο σε θέματα όπως Κόσοβο, Σκόπια, Αλβανία, Κύπρος, Καύκασος, Ιράν.

Όσον αφορά την Τουρκία η άμυνα της χώρας βασίζεται σε δυτικού τύπου όπλα, όπλα εγχώριας παραγωγής (πύραυλοι Yildirim, Kasinga, παραγωγή τεθωρακισμένων) αλλά και σε Ρωσικά, Κορεάτικα, Κινέζικα αμυντικά συστήματα. Η ενεργειακή της κατανάλωση εξαρτάται από μία πληθώρα κρατών τόσο του δυτικού (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία) όσο και του ρωσικού άξονα (Ρωσία, Ιράν). Η Αίγυπτος (δυτικός άξονας) και το Ιράκ -απροσδιόριστος άξονας λόγω Κούρδων (ΗΠΑ) και Σιιτών (Ιράν)- συνθέτουν το πακέτο επιλογών της γείτονας χώρας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Τουρκία κινείται στη διεθνή σκηνή πολύ πιο ευέλικτα με βάση τα εθνικά της συμφέροντα και “τον αέρα” περιφερειακής δύναμης. Αναγνώρισε το Κόσοβο (χωρίς να σκεφτεί τη Ρωσία), πούλησε όπλα στη Γεωργία και εκπαίδευσε τους αξιωματικούς της, καταδίκασε (στα πλαίσια του ΝΑΤΟ) την επέμβαση στη Γεωργία γιατί έτσι καθόριζαν τα συμφέροντα της. Παράλληλα “έκλεισε την πόρτα” στους Αμερικάνους το Μάρτιο 2003 (για εισβολή στο Β. Ιράκ), προχώρησε σε ενεργειακές συμφωνίες με το Ιράν τον Ιούλιο 2007 (παρά την οργή των ΗΠΑ) και αποκατέστησε τις σχέσεις της με το καθεστώς της Συρίας, κάτι που δυσαρέστησε τους Αμερικάνους.

Συμπέρασμα: Η Τουρκία είναι στο κόσμο παρούσα, φιλόδοξη και τολμά. Η Ελλάς ψάχνει να προσδιορίσει τα συμφέροντα της με βάση τα …χρυσόβουλα του Βατοπεδίου. Βοήθεια μας!

3 σχόλια:

  1. [..Οι σχέσεις Ρωσίας – περιφερειακών δορυφόρων συνίστανται στην εξής απλή αλλά ουσιαστική εξάρτηση: Η Ρωσία πουλάει το δικαίωμα του ΒΕΤΟ στους δορυφόρους της και αυτοί αγοράζουν τα όπλα της, και την πυρηνική της τεχνογνωσία προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους...]

    αποκλείεται το ενδεχόμενο απλα η βενεζουέλα ας πουμε να αγοράζει τα Ρωσικα αντοεροπορικά απλά γιατι ειναι συμφερότερη αγορά .. και απλά ελπίζει σε καποιο Ρωσικο βερο σε υπόθεση που την αφορά ?

    Λιγο απλοικη .. έως και προβοκατόρικη τοποθέτηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι πλανητικές δυνάμεις και μέσα από τις σχέσεις τους με τις άλλες, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες χώρες, προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
    Φυσικά υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που ενεργεί η κάθε χώρα, όμως την περίοδο αυτή δεν υπάρχει η ιδεολογική διαφορά που υπήρχε την περίοδο του ψυχρού πολέμου.
    Άρα, κατά την άποψή μου δεν υπάρχει καλή Ρωσία και κακές ΗΠΑ ή το αντίθετο.
    Επαναλαμβάνω, δεν ισοπεδώνουμε, αλλά, κατά την άποψή μου, η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, όποια μεγάλη δύναμη και αν εμπλέκεται.
    Κατά τ' άλλα, ας απαντήσει ο συντάκτης.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία διακρίνεται από μια πολυπρόσωπη και πολυσχιδή περιφερειακή πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειάς της. Η ρευστότητα που επεκράτησε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, της έδωσε το δικαίωμα των ευρύτατων ελιγμών και της προβολής της με έντονους ρυθμούς της ισχυρής περιφερειακής δύναμης κλπ.
    Όσο το νέο ψυχροπολεμικό κλίμα εντείνεται και οι περιφερειακές συμμαχίες και συνεργασίες παγιώνονται, η Τουρκία θα αναγκαστεί, όπως και η Ελλάδα, να λάβει, πλέον ξεκάθαρες και δομημένες θέσεις σε θέματα αρχής πλέον.
    Π.χ. η στάση που θα επιλέξει να τηρήσει το Αζερμπαϊτζάν και θα υποχρεωθεί να επιλέξει μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, θα καθορίσει τις σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας.
    Η κατάσταση στην περιφέρεια της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκή και δαιδαλώδης…
    Η Τουρκία φαίνεται πως θέλει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον Καύκασο και την Μ. Ανατολή, έχοντας και παρουσία στα Βαλκάνια. Στα Βαλκάνια λίγο-πολύ η κατάσταση σχεδόν έχει ξεκαθαρίσει και η παρουσία των ΗΠΑ μέρα με την μέρα εδραιώνεται.
    Στον Καύκασο μόλις άρχισε η διαδικασία επιρροών και η Τουρκία θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολυμορφικά προβλήματα.
    Με ανοιχτά τα εσωτερικά της μέτωπα και την ενδυνάμωση των φυγοκεντρικών τάσεων στα Νοτιοανατολικά της, θα είναι τεράστιο επίτευγμα να καταφέρει να τηρήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται στην ευρύτερη περιφέρειά της.
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.