24/9/08

Στο Διεθνές Δικαστήριο για το Κοσοβο

Τη στήριξη του αιτήματος της χώρας του για εξέταση της υπόθεσης της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κάλεσε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Μιλώντας στην 63η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο σέρβος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλογιστεί εάν "η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο".
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Σερβία είναι πεπεισμένη ότι η εξέταση της νομιμότητας της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου θα αποτρέψει το να καταστεί η παρούσα κρίση ένα "βαθιά προβληματικό προηγούμενο" σε κάθε σημείο του πλανήτη, όπου, όπως είπε, υπάρχουν αποσχιστικές φιλοδοξίες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, η στήριξη του σερβικού αιτήματος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα ενισχύσει και την έννοια μιας άλλης διεθνούς αρχής: το δικαίωμα κάθε κράτους- μέλους του ΟΗΕ να απευθύνει ένα απλό, βασικό ερώτημα για ένα θέμα που θεωρεί ζωτικής σημασίας για το ίδιο, στο αρμόδιο δικαστήριο.
"Η καταψήφιση είναι κατ' ουσία η άρνηση του δικαιώματος σε κάθε χώρα, τώρα ή στο μέλλον, να αναζητήσει δικαστική συνδρομή μέσω του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
Το να ψηφίσει κάποιος κατά σημαίνει ότι αποδέχεται πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει, όταν αποσχιστικά κινήματα ανά τον κόσμο διακηρύσσουν τη μοναδικότητα του σκοπού τους και ζητούν την εξαίρεση από το παγκόσμιο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, όπως το γνωρίζουμε σήμερα",
τόνισε ο Τάντιτς.
Ο σέρβος πρόεδρος περιέγραψε το Κόσοβο ως "ζωτικό δεσμό μεταξύ του περήφανου εθνικού μας παρελθόντος και του περήφανου ευρωπαϊκού μας μέλλοντος".
Σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στις 17 Φεβρουαρίου, ο κ. Τάντιτς επισήμανε- μεταξύ άλλων: "Πίστευαν (οι Αλβανοί του Κοσόβου) πως εάν έκοβαν τους δεσμούς, ο δρόμος που θα τους εξασφάλιζε την ανεξαρτησία θα ήταν ανοιχτός γι' αυτούς. Το πίστευαν, γιατί αυτό τους είχαν πει. Και το πίστευαν επειδή είχε επιβληθεί μια τεχνητή προθεσμία για τις συνομιλίες, έπειτα από την οποία, εάν δεν επιτυγχάνονταν συμβιβαστική λύση, θα επιβαλλόταν η ανεξαρτησία του Κοσόβου".
Σύμφωνα με το σέρβο πρόεδρο, "η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ισοδυναμεί με προσπάθεια διχοτόμησης ενός κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών, παρά τη βούλησή του".
"Όλοι γνωρίζουμε- συνέχισε ο κ. Τάντιτς, πως υπάρχουν δεκάδες Κόσοβα (περιπτώσεις όπως αυτές του Κοσόβου) ανά τον κόσμο που περιμένουν απλά τη νομιμοποίηση της απόσχισης".

Προειδοποίηση στα Σκόπια
Τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ζήτησε από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών.
"Η κυβέρνηση στο Βελιγράδι θα λάβει τα ανάλογα μέτρα, εάν τα Σκόπια αποφασίσουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της νότιας σερβικής επαρχίας", διεμήνυσε ο Τάντιτς στον Τσερβένκοφσκι, κατά τη συνάντηση, που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.
Ο Τσερβένκοφσκι, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι "η κυβέρνηση στα Σκόπια, πριν αποφασίσει για την αναγνώριση του Κοσόβου θα λάβει υπόψη τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης".

"Δεν αναγνωρίζουμε Ν. Οσετία και Αμπχαζία"
Την πρόθεσή της να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ανακοίνωσε η Σερβία, όπως δήλωσε ο σέρβος ΥΠΕΞ, Βουκ Γέρεμιτς.
"Δεν θα το πράξουμε αυτό", είπε ο Γέρεμιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Η Ρωσία είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Σερβίας και χρησιμοποίησε το δικαίωμά της του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να εμποδίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, η οποία έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις αποσχισθείσες Νότια Οσετία και Αμπχαζία μετά το σύντομο πόλεμο με τη Γεωργία, τον περασμένο μήνα, παρά τις διαμαρτυρίες του Τμπιλίσι και της Δύσης.
"Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η συνδρομή της Μόσχας στο ζήτημα του Κοσόβου. Αλλά αυτό έχει να κάνει με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Δεν αποτελούμε τμήμα μιας ρωσικής τακτικής", δήλωσε ο Γέρεμιτς.
Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Όνειρα θερινής νυκτός για την Σερβία…Η Σερβία θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα και την πραγματικότητα πλέον. Με ρεαλισμό και διορατικότητα θα πρέπει να αποδεχθεί πως το Κοσσυφοπέδιο το έχασε. Το έχασε από την πολιτική του Μιλόσεβιτς και την μετέπειτα ανικανότητα των ηγετών της. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα επί του παρόντος,η πολιτική προσωπικότητα που θα βγάλει από την «κατάψυξη» την Σερβία…
    Πολύ φοβούμαι πως στο τέλος Σερβία θα μείνει το Βελιγράδι και μερικοί νομοί γύρω –γύρω..
    Άλλωστε η Σερβία είναι ο μόνος λαός που ως εθνικές του εορτές, έχει υπερήφανες ήττες.
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.