18/9/08

Ο αμερικανικός στρατός ανοικοδομεί βάση στη Βουλγαρία

Ο χάρτης της Βουλγαρίας με σημειωμένες τις περιοχές όπου λειτουργούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις

Το κόστος της ανοικοδόμησης θα ανέλθει στα 61 εκατομμύρια δολάρια.
Ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ανοικοδόμηση μίας εκ των κοινών βάσεων που διατηρεί στη Βουλγαρία με τον βουλγαρικό στρατό, το κόστος της οποίας θα ανέλθει σε 61 εκατομμύρια δολάρια (42,3 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια.
Δεκατρείς εταιρείες, 11 βουλγαρικές, μία ιταλική και μία αμερικανική, ανέλαβαν να οικοδομήσουν στρατώνες για 2.500 στρατιώτες, καντίνες, αποθήκες και διοικητικά κτίρια στο στρατόπεδο του Νόβο Σέλο, στην ανατολική Βουλγαρία.
Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Νοέμβριο και να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2011.
«Πρόκειται για το πιο σημαντικό οικοδομικό σχέδιο που διοργανώθηκε ποτέ από τον αμερικανικό στρατό στη Βουλγαρία», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Νάνσι ΜακΕλντάουνι.
Το Μάιο, ο αμερικανικός στρατός υπέγραψε συμβόλαιο 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση ενός προσωρινού κοινού στρατοπέδου εκπαίδευσης για 900 Αμερικανούς στρατιωτικούς και 300 Βούλγαρους.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, υπέγραψε το 2006 συμφωνία για τη χρήση από τις ΗΠΑ τριών βουλγαρικών βάσεων στο πλαίσιο της αναδιάταξης των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
Η αναδιάταξη αυτή αφορά κυρίως στη βάση του Νόβο Σέλο κοντά στο Σλίβεν, στην ανατολική Βουλγαρία, τις αεροπορικές βάσεις του Μπεζμέρ κοντά στο Γιαμπόλ, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, και του Γκραφ Ιγκνατίεβο κοντά στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), όπως και αποθήκη για υλικά κοντά στο Αΐτος, στην ανατολική Βουλγαρία.
Το Πεντάγωνο εξετάζει να αναπτύξει εκ νέου την προσεχή δεκαετία στην ανατολική Ευρώπη και στην Ασία 60.000 ως 70.000 άνδρες, οι οποίοι στρατοπεδεύουν μέχρι σήμερα κυρίως στη Γερμανία και τη Νότια Κορέα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Οι ΗΠΑ επίσης, θέλουν να εγκαταστήσουν ναυτική βάση στην Βάρνα της Βουλγαρίας, και κατόπιν στην Κωστάντζα της Ρουμανίας. Είχε προεπιλεγεί το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, αλλά λόγο του γνωστού αγωγού, το θέμα «πάγωσε»…Φυσικά, με μεθοδεύσεις, έγινε δημοψήφισμα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μπουργκάς, στις αρχές του έτους, με σκοπό την ακύρωση του αγωγού, αλλά συμμετείχαν κάτω από το 30% των κατοίκων και ήταν άνευ σημασίας…Παρόμοια τακτική ακολούθησε και ο Δήμαρχος άλλης περιοχής πλησίον του Μπουργκάς με τα ίδια αποτελέσματα. Επικαλούνται λόγους τουριστικούς και περιβάλλοντος. Συνεργάζονται με οικολογικούς συλλόγους της Αλεξανδρούπολης και του ΄Εβρου.
    Κατοπτεύσεις, έρευνες και ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ΗΠΑ για την παλιά και τεράστια ναυτική βάση υποβρυχίων στην Ουκρανία, στην περιοχή της Μπαλακλάβας, όπως και έξω από την Σεβαστούπολη, όπου υπάρχει υπογείως μια τεράστια βάση, ίσως η μεγαλύτερη της τέως ΕΣΣΔ.
    Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως εφόσον εγκαθιστούν χερσαίες βάσεις καθώς και αεροπορικές, θα έπονται και οι ναυτικές, για την προοπτική του πλήρους ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά κατ΄επέκταση, ολοκλήρου της ευρύτερης περιφερειακής περιοχής.
    Άλλωστε σύμφωνα με το νέο δόγμα του Νάτο και την δημιουργία της NRF, με μελλοντικά καθήκοντα, πέραν των άλλων, και αυτά της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας ων αγωγών ενέργειας και της ποντοπόρου ενεργειακής ναυτιλίας, η εγκαθίδρυση και μετεγκατάσταση δυνάμεων, πλησίον των περιοχών ενδιαφέροντος πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη.
    Άλλες πληροφορίες φέρουν, την μετεγκατάσταση μελλοντικά μοίρας του 6ου Στόλου στην Μαύρη Θάλασσα, και μετέπειτα, μεγαλύτερη διασπορά και εγκατάσταση ναυτικών δυνάμεων, στις ως άνω προαναφερόμενες περιοχές, αλλά και τον λιμένα της Τραπεζούντας στην Τουρκία.
    Ευχαριστώ
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος ο λογος παραμονής μας στο ΝΑΤΟ πλεον , εφόσον:

    1. Ολες οι χωρες που συνορευουμε ( αντε .. σχεδον ολες) ειναι μελη του ΝΑΤΟ.
    2. Βασικο αρθρο της συμμαχίας λεει οτι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται σε συραξη μεταξυ μελών του ( φτιαγμενο και ραμενο στα μετρα Ελλαδας - Τουρκίας..)

    οκ .. τον κομμουνισμο τον κατατροπώσαμε ( ας πουμε..) .. το στο καλο θελουμε εκει μεσα,.. ?

    μονο και μονο για να κανουμε ντουμπανο σε ολους .. τα σχεδια μας ... τις τακτικες μας.. τις δυνατοτητες μας και τις ελείψεις μας..

    Μαλλον θα συνταχτω με την Παπαρήγα εδω...

    καλημερα τοις πασι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.