25/9/08

Η διπλωματία των αγωγών είναι σε εξέλιξη

Ιρανικός αγωγός μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.
Το Ιράν επιθυμεί να εξάγει στην Ευρώπη έως και 37 δισεκατομύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με ιρανικό φυσικό αέριο μέσω αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα καταλήγει στη Γερμανία εξετάζει η Τεχεράνη, σύμφωνα με δηλώσεις του ιρανού αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου Άκμπαρ Τορκάν, όπως μεταδίδει ειδησεογραφικό πρακτορείο "Μπλούμπεργκ".
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράν διεξάγει συνομιλίες με "γνωστή ευρωπαϊκή εταιρία" για την ανάληψη της διαχείρισης του αγωγού Pars, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4 δισ. δολάρια και θα προβάλει ως ανταγωνιστής τόσο του αγωγού Nabucco που προωθούν οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον όσο και του ρωσικού σχεδίου κατασκευής του αγωγού South Stream.
Ο αγωγός Pars είναι η απάντηση του Ιράν στον Nabucco και τον South Stream, σύμφωνα με τον Τορκάν.
Το Ιράν επιθυμεί να εξάγει στην Ευρώπη έως και 37 δισεκατομύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και προτίθεται να τροφοδοτήσει τον νέο αγωγό με ποσότητες από το γιγάντιο κοίτασμα South Pars.
Οι διεθνείς κυρώσεις εμπόδισαν την πρόσβαση του Ιράν σε απαραίτητη τεχνολογία και αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για υγροποίηση του φυσικού αερίου της χώρας και την εξαγωγή του με δεξαμενόπλοια ως LNG (προς το παρόν, το Ιράν εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο μόνον στην Τουρκία). Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα υποχρέωσαν ευρωπαϊκές εταιρίες όπως τη Royal Dutch Shell, τη γαλλική Total και την ισπανική Repsol να περιορίσουν τα προγράμματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο South Pars. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το South Pars θα είναι περισσότερο συμφέρουσες οικονομικά μέσω αγωγού από ό,τι ως LNG, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν.
Ο Τορκάν τόνισε ότι οι επιβεβλημένοι από την Ουάσινγκτον περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις στο Ιράν δεν θα αποτρέψουν την συμμετοχή Ευρωπαίων εταίρων στον αγωγό.
"Κανείς δεν λέει ότι οι πελάτες του Ιράν δεν μπορούν να επενδύσουν εκτός ιρανικών συνόρων. Θα φέρουμε το φυσικό αέριο στα σύνορα, και αυτοί θα κατασκευάσουν τον αγωγό μέχρι τα (τουρκο-ιρανικά) σύνορα", είπε ο Τορκάν.
Απέφυγε να κατονομάσει την εταιρία με την οποία η Τεχεράνη διαπραγματεύεται την ανάληψη της διαχείρισης του αγωγού , αλλά διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για την αυστριακή OMV AG, η οποία έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας εταιριών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Nabucco.
Αν και η εταιρία διαχείρισης της κατασκευής του Nabucco δεν έχει αποκλείσει τη ροή ιρανικού φυσικού αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού προς την Ευρώπη, ο Άκμπαρ Τορκάν επεσήμανε ότι "δεν έχουμε κανένα συμβόλαιο και καμία δέσμευση με τον Nabucco. Σκεφτήκαμε μια νέα διαδρομή και θα έχουμε νέους πελάτες".
Από τα τουρκο-ιρανικά σύνορα, ο αγωγός θα διασχίζει την Τουρκία, την Ελλάδα και υποθαλασσίως θα φθάνει στην Ιταλία. Από εκεί, θα συνεχίζει στην Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Η διαδρομή του αγωγού θα παρακάμπτει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και όλες οι χώρες από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός θα μπορούν να αγοράζουν φυσικό αέριο, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν. Απέφυγε, τέλος, να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του αγωγού Pars.
Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

10 σχόλια:

  1. Μαλιστα... Πολυ ενδιαφερον αν και νομιζω πως θα ειναι δυσκολη αυτη η αποφαση Την στιγμη που υπαρχει πιθανοτητα να διεξαχθει πολεμος στην περιοχη. Αν γινει παντως ο αγωγος υπαρχει περιπτωση να εχει και "αμερικανικα" συμφεροντα μετα απο ενδεχομενο πολεμο.

    Ειναι παντως θετικο να υπαρχει ανταγωνισμος σε ενεργεικα προγραμματα. Το θεμα ειναι η Ελλαδα να εχει συμφεροντα απο μια τετοια μελλοντικη κινηση και να μην παιζει μονο τον ρολο της γεφυρας του αγωγου. Ας παιρνουμε και ιρακινο αεριο. Θα ειναι και ενας τροπος να ισχυροποιησουμε τις σχεσεις μας με την Ρωσια και γενικα με τους συμμαχους της.

    Κανεις αξιολογη δουλεια παντως και με παραξενευει που δεν βλεπω πολλα comments.Μπραβο συνεχισε ετσι.Τι αλλο να πω. Και εις ανωτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο/Η akrilist καλησπέρα
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Όσο για τα σχόλια, δεν ξέρω τί να σου πω.
    Ας μας διαβάζει ο κόσμος και ας βγάζει συμπεράσματα.
    Νομίζω ότι καλύπτουμε τομείς που δεν καλύπτονταν μέχρι πριν λίγους μήνες.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεδομένου του τι θα μεταφέρει ο σχεδιαζόμενος ακόμα NABUCCO, μετά τις "αποτυχίες" και "απροσδόκητες ατυχίες", γεννάται και το ερώτημα πως θα γίνει η εκμετάλλευση και μεταφορά αυτού του κοιτάσματος. Κατάρ, Ιράν και Ρωσική Ομοσπονδία είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα φ.αερίου. Που είσαι Μοσαντέκ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ' αρχήν, φίλτατε Σάββα (ο ενικός λόγω θαυμασμού) εύγε για την αντικειμενική, έγκυρη, και "υψηλής διπλωματίας" ενημέρωση που μας παρέχεις, αλλά και για τον αγώνα σου σε θέματα Ελλάδος και Πόντου ειδικότερα.

    Μία απορία έχω...ο Άκμπαρ Τορκάν που δηλώνει την διαδρομή, έχει κάποια δέσμευση από τα κράτη που θα διασχίσει (και ιδίως από την Ελλάδα) ή απλώς αυτήν την διαδρομή υποθέτει ως επικρατέστερη;

    Ευχαριστώ, για τον χρόνο σου.

    Υ.Γ. Φίλε akrilist, μπορούμε να ξεκινήσουμε κι εμείς τον σχολιασμό των θεμάτων και σιγά σιγά θα αυξηθούν τα ενεργά "μέλη" του blog.

    ΙΣΑΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΙΣΑΔΑ
    Σ' ευχαριστώ. Όπως θα ξέρεις, κανένας αγώνας δεν είναι εύκολος.
    Το ιστολόγιο είναι ακόμα σε νηπιακή ηλικία.
    Βήμα-βήμα κερδίζεις την εμπιστοσύνη του κόσμου.
    Είμαστε ακόμα στην ανηφόρα.
    Και προχωράμε.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν υπάρχει πραγματικό σχέδιο. Αποτελεί στόχο κι επιδίωξη των Ιρανών και φυσικά πολιτικές σκοπιμότητες και πραγματικότητες καθιστούν αδύνατη, ακόμα, την εκμετάλλευση αυτών των πλούσιων αποθεμάτων. Υπάρχει αγωγός διαμέσου του Πακιστάν και το Ιράν καλλιεργεί στενές οικονομικές σχέσεις με την "διψασμένη" Κίνα. Βάζω στοίχημα ότι και αυτά θα καταλήξουν στα χέρια των Ρώσων ... Μία λύση υπάρχει ... να "αναστήσουν" τον Μοσαντέκ, που οι ίδιοι εξόντωσαν και τώρα, τόσα αθώα, θέλουν να διαδώσουν την "δημοκρατία" τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πλούτωνα,
    εάν το Ιράν δεν γίνει "συνεργάσιμο" με τη Δύση, δεν θα αποφύγει τον διαμελισμό.
    Επίσης, και οι σχέσεις Ιράν-Ρωσίας δεν είναι ρόδινες, υπάρχει αμοιβαία καχυποψία και ανταγωνισμός (βλ. ιστορικός ανταγωνισμός στο Αζερμπαϊτζάν). Απλά τους φέρνει πιο κοντά η αμερικανική απειλή.
    Η θέση του και τα ενεργειακά αποθέματα που ελέγχει το Ιράν έχουν πλανητική αξία.
    Δες τον χάρτη με τις εθνικές και θρησκευτικές ομάδες που αναρτήσαμε χθες, στο άρθρο των TEHRAN TIMES και θα αντιληφθείς γιατί αναφέρομαι σε κίνδυνο διαμελισμού. Φυσικά όλα αυτά μετά το κτύπημα, που θα καταστρέψει τις διοικητικές και βιομηχανικές υποδομές της χώρας.
    Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για εκτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας αλλάξει πλευρό ο Τορκάν…
    Πλάκα μας κάνει μου φαίνεται ή ζει εκτός πραγματικότητας…
    Με τέτοιες βλακείες που λέει θα αρχίσει και η Ρωσία να βλέπει ως ανταγωνιστή της το Ιράν και θα μείνει με τον Αχμαντινετζάν, να οσμίζονται το «αέριο» της διεθνούς Κοινότητος…
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ ότι υπήρξε ιστορικός ανταγωνισμός με την Ρωσία, αλλά οι συγκυρίες τους οδηγούν πιό κοντά. Μάλιστα μετά τις τελευταίες ανοησίες των Αμερικανών -μιά ακόμα λανθασμένη κίνηση- η διάθεση για καλή πίστη και συνεργασία στο θέμα του Ιράν εκ μέρους των Ρώσων, έχει εκλείψει, αν δεν έχει στερέψει εντελώς. Από ορκισμένοι εχθροί, πρόθυμοι συνεργάτες...
    Και να προσθέσωότι, εκτός όλων των άλλων η Περσία, διαθέτει και αξιόλογα -διαπιστωμένα- αποθέματα ουρανίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέρυσι έγινε ένα συνέδριο στην Θες/νίκη για ενεργειακά θέματα κλπ με πολύ υψηλή εκπροσώπηση από πολλές χώρες. Κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
    Ήρθε υψηλή ιρανική αντιπροσωπεία. Έθεσε θέμα παροχής αερίου στην Ευρώπη εκ μέρους του Ιράν κλπ. Η Ρωσική αντιπροσωπεία αντέδρασε άμεσα και ενοχλήθηκε βαθύτατα…
    Το θέμα της ενέργειας για την Ρωσία είναι υψίστης σημασία, καθώς στηρίζει πλέον την εξωτερική της πολιτική και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της. Μια Ιρανική «σφήνα» δεν την καλοβλέπει νομίζω…
    Έχω και την υποψία, πως θα «έκλεινε το μάτι» και σε μια επίθεση στο Ιράν…
    Θα κέρδιζε τα μέγιστα…΄Ηδη με την Ιρανική κρίση, πουλάει όπλα κλπ. Με μια ενδεχόμενη πολεμική κρίση, θα πωλούσε πολύ υψηλότερα τα δικά της πετρέλαια και το αέριο, ενώ θα απομακρύνονταν δραματικά η επανάκαμψη του Ιράν στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων στις ΗΠΑ από όλες τις απόψεις.
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.