24/9/08

Τρανόν βούκαν φα, τρανόν λόγον μη λες*

Το ιρλανδικό «Όχι» προκάλεσε πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους ηγέτες

Όταν οι Ιρλανδοί ψήφισαν ΟΧΙ, στο δημοψήφισμα για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλοί στην Ελλάδα προέβησαν σε διαφορετικές αναγνώσεις του αποτελέσματος.
Υπήρχαν μάλιστα κύκλοι που πίσω από το ΟΧΙ των Ιρλανδών είδαν μια γνήσια έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων της Ιρλανδίας, η οποία μάλιστα θα έπρεπε να αποτελέσει πρότυπο έκφρασης για τους λαούς της Ευρώπης, στα δημοψηφίσματα που θα ακολουθούσαν.
Και δεν λέμε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν οφειλόταν και στη στάση κάποιων δυνάμεων της Ιρλανδίας, που όντως είχαν τη δική τους, διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των δικών τους οραμάτων. Δεν οφειλόταν όμως μόνο στις δυνάμεις εκείνες.
Το ίδιο αποτέλεσμα φαίνεται ότι επιδίωκε και η Ουάσιγκτον, η οποία, δια της CIA, χρηματοδότησε το ΟΧΙ, επειδή προφανώς, για δικούς της λόγους, και εκείνη δεν θέλει μια ισχυρή και συνεκτική Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη που θα παραπαίει από τα ΟΧΙ των "προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης των λαών".
Επειδή λοιπόν δεν ξέρουμε τί μπορεί να συμβεί, για όσους έχουν όντως αγνές προθέσεις και πράγματι δεν γνωρίζουν, όταν κάνουμε δηλώσεις για ορισμένα γεγονότα, καλό θα είναι να σκεφτόμαστε μια και δυο φορές για το τί πρόκειται να συμβεί ή αποκαλυφθεί στο μέλλον. Γι' αυτό και η καταφυγή μας στην ποντιακή παροιμία του τίτλου: Τρανόν βούκαν φα, τρανόν λόγον μη λες*

Ας δούμε παρακάτω το δημοσίευμα του in.gr

Ζητούν έρευνα για το θέμα
Καταγγελίες στο Ευρωκοινοβούλιο για χρηματοδότηση του ιρλανδικού «Όχι» από τη CIA

ΑΠΕ
Βρυξέλλες

Έρευνα σχετικά με πληροφορίες του ιρλανδικού Τύπου που θέλουν την εκστρατεία του ιρλανδικού «Όχι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη να έχει χρηματοδοτηθεί από τη CIA και το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

Το θέμα έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή παρέμβαση του συμπροέδρου των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του ιρλανδικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία η εκστρατεία του «Όχι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και την CIA, ώστε η Ευρώπη να μην καταστεί υπέρ το δέον ισχυρή.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος, προτείνοντας μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν να κληθούν να παράσχουν όσες σχετικές πληροφορίες διαθέτουν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ζήτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για τον τρόπο χρηματοδότησης της οργάνωσης Libertas, που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «Όχι» στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτερινγκ, ενώ αρχικά ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ντίκλαν Γκάνλεϊ, είχε δηλώσει ότι η εκστρατεία χρηματοδοτήθηκε από μικρές εισφορές, στην συνέχεια παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έθεσε στην διάθεσή της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ακόμη σε εμπορικές δοσοληψίες του Ντ.Γκάνλεϊ με το Πεντάγωνο ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ.

*Ποντιακή παροιμία, που, για όσους δεν το καταλαβαίνουν, σημαίνει: "Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην λες'.

2 σχόλια:

  1. Γιατί τώρα υποψιάζομαι, ότι και άλλα προοδευτικά όχι, δεν ήταν τόσο αθώα τελικά και σε άλλες χώρες της "απαχθήσας" Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλούτωνα, δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί.
    Ασφαλώς και υπάρχουν κάποιοι ιδεολόγοι, που έχουν το δικό τους όραμα για την Ευρώπη.
    Για τους ιδεολόγους και τους οραματιστές, δεν έχουμε να πούμε τίποτα.
    Με τα παπαγαλάκια, που παπαγαλίζουν ανάλογα με τη ροή του δολλαρίου τάχουμε.
    Τέλος, ασφαλώς και δεν είναι όπως θα θέλαμε η Ευρώπη.
    Στις Βρυξέλλες υπάρχει μια γραφειοκρατεία, που δεν διοικεί δημοκρατικά την Ε.Ε.
    Πρέπει να βρεθεί η πιο ορθή λύση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.
    Αυτό όμως είναι υπόθεση δική μας, όχι της Ουάσιγκτον.
    Δεν αναμειγνύεται η Ε.Ε. στο αμερικανικό σύνταγμα, ούτε στον τρόπο με τον οποίο διοικείται η χώρα τους.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.