19/9/08

Ασφυκτικές πιέσεις Ουάσιγκτον για λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ

Της Δωρας Aντωνιου

Με το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη, όπου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναμένονται εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη επρόκειτο αργά χθες το απόγευμα να συναντηθεί στο Παρίσι με τον Σκοπιανό ομόλογό της, Αντόνιο Μιλοσόσκι. Η συνάντηση θεωρείται απόρροια της αμερικανικής πίεσης για υπέρβαση του αδιεξόδου και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που εδώ και καιρό διατύπωναν διπλωματικές πηγές, ότι η Ουάσιγκτον θα καταβάλει προσπάθεια μέχρι την ύστατη στιγμή, προκειμένου να φέρει τα δύο μέρη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αποτέλεσμα αυτής της πίεσης ήταν η απόφαση των δύο υπουργών Εξωτερικών να συναντηθούν. Μάλιστα, η αρχική πρόθεση ήταν η συνάντηση να γίνει στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, αυτό άλλαξε και αποφασίσθηκε η συνάντηση να γίνει χθες.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσπευση της συνάντησης θα πρέπει να ερμηνευθεί ακριβώς υπό το πρίσμα της επιθυμίας της Ουάσιγκτον να δει εάν υπάρχει γόνιμο έδαφος για να παρουσιασθεί στη Νέα Υόρκη νέα πρόταση, η οποία εκεί θα τεθεί στις δύο πλευρές όχι ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά με το ερώτημα της άμεσης αποδοχής ή απόρριψης. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, πριν από τη χθεσινή συνάντηση, την παρουσίαζαν ως μια συνάντηση γενικής πολιτικής συζήτησης. Σε ερώτημα όμως εάν αυτή θα γίνει επί των συγκεκριμένων «ιδεών», που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς προς τις δύο πλευρές -ερώτημα που έθεσε και ο υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος- απαντούσαν ότι «δεν γίνεται επί συγκεκριμένου κειμένου, οι ιδέες όμως υπάρχουν στο τραπέζι», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θα επιχειρηθεί διερεύνηση ύπαρξης κοινού τόπου.

Πολύ δύσκολο
Μέχρι πριν από μερικές ημέρες, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών δήλωναν ότι η Αθήνα δεν σκοπεύει να «σκοπιανοποιήσει» την παρουσία της στη Γενική Συνέλευση. Το πλαίσιο όμως που διαμορφώνεται δείχνει ότι κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο. Είτε το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ των δύο υπουργών προκύψει θετικό, είτε όχι, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη θα έχει να διαχειρισθεί εξελίξεις σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που μπορεί να είναι ραγδαίες. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα πρέπει, όπως προαναφέραμε, να αναμένεται πρόταση αμερικανικής έμπνευσης, την οποία θα παρουσιάσει ο κ. Νίμιτς, ώστε να υπάρχει το προκάλυμμα ότι η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εάν η συνάντηση αποβεί άκαρπη ή εάν υπάρξει, σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης, απόρριψή της από τη μία ή και από τις δύο πλευρές, όλα τα ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται ανοιχτά. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει προειδοποιήσει, στο πλαίσιο άσκησης πίεσης, ότι θα ενθαρρύνει τα Σκόπια να καταγγείλουν την Ενδιάμεση Συμφωνία και να προκαλέσουν ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση για αναγνώριση της συνταγματικής τους ονομασίας ή ακόμα και ότι θα πιέσει τον κ. Νίμιτς να καταθέσει την εντολή διαπραγμάτευσης.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Σάββα καλησπέρα
    Θα ήθελα να ακούσω την άποψη σου επάνω στο σκοπιανό και πιο συγκεκριμένα ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι λόγοι όπου οι Αμερικάνοι μας έχουν στην απέξω …!! Δηλαδή ο λόγος για τον οποίο πρέπει 100% να στηρίξουν τα συμφέροντα των σκοπιανών και μαλιστα απροκάλυπτα …….κατά την άποψη μου θα μπορούσαν να κλείσουν το θέμα με μια ονομασία πχ Βόρια Μακεδονία και να είμαστε όλοι χαρούμενοι …γιατί άραγε ???
    Φυσικά έγιναν τραγικά λάθη από την πλευρά μας όπως πάντοτε !!
    Ποια λοιπόν είναι η άποψη σου ?? και ποια είναι η πρόβλεψη σου για το συγκεκριμένο θέμα ??
    Με εκτίμηση
    Τασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τάσο καλημέρα
    Να σου εξομολογηθώ, τα αμερικανικά δεν τα γνωρίζω καλά.
    Αντιλαμβάνομαι ότι το Σκοπιανό για τις ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα επιρροής στη Βαλκανική και σπεύδουν να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, για να περιοριστεί η δυνατότητα της Ρωσίας να ασκεί επιρροή στους σλαβόφωνους κατοίκους των Σκοπίων.
    Και νομίζω ότι όσο ανεβαίνει η ένταση στον Καύκασο και στο διπλωματικό πόλεμο των αγωγών, τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις στο θέμα των Σκοπίων.
    Το θέμα όμως είναι ότι οι πιέσεις δεν ασκούνται στα Σκόπια, όπως θα ήταν πιο λογικό και ιστορικά δίκαιο, αλλά στην Ελλάδα, που ήδη έχει πληρώσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ακριβά, με τους βανδαλισμούς στην Κωνσταντινούπολη, που έγιναν από μηχανισμούς χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ, στο Κυπριακό, στο Αιγαίο κλπ, τη στιγμή που τα Σκόπια ήταν, θεωρητικά, αντίπαλοι του ΝΑΤΟ.
    Μου έχουν πει ότι η πολιτική στήριξης των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι, που οδηγεί στη δημιουργία μακεδονικής εθνότητας, είναι προϊόν μιας ομάδας τριών-τεσσάρων ατόμων στο State Department, οι οποίοι έχουν πλάτες στο εβραϊκό λόμπι.
    Πάντως, είναι πιθανόν (εκτιμήσεις κάνω) με τη δημιουργία μακεδονικής εθνότητας να επιχειρείται η δρομολόγηση της αποδόμησης του ελληνικού έθνους, διαδικασία που θα καταστήσει πιο χειραγωγήσιμες τις ελληνικές κυβερνήσεις στο μέλλον.
    Ακούω επίσης διάφορα πράγματα για τη Θεσσαλονίκη, που δεν θέλω να τα αναφέρω.
    Πάντως τα ίδια ακούω ότι γίνονται και στη Βουλγαρία. Και εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ βουλγαρικό έθνος κλπ.
    Άλλωστε και οι Βούλγαροι, παρά την είσοδο της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, δεν είναι και τόσο "φρόνιμοι" με τους αγωγούς.
    Τώρα, ποια είναι η λύση.
    Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε.
    Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αρνούμαστε την αναγνώριση των Σκοπίων και την είσοδό τους σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. με αξιοπιστία και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτουμε, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, προσπαθώντας να μην αντιδρούμε στις προκλήσεις και τις προβοκάτσιες Γκρουέφσκι. Πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με τους Σλάβους και τους Αλβανούς των Σκοπίων, γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα. Δεν φταίνε οι λαοί, ούτε αυτοί που έχουν καταληφθεί από τη μέθη του "μακεδονικού" εθνικισμού. Παιδική ασθένεια είναι, θα τους περάσει.
    Πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία.
    Όσο για το ποιος φταίει; Τί να πω.
    Νομίζω ότι το μεγάλο λάθος έγινε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και τώρα προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμάζευτα.
    Με εθνική ενότητα και καλοσχεδιασμένη πολιτική, που θα τη στηρίζουμε με αποφασιστικότητα, νομίζω ότι στο τέλος θα πετύχουμε.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.