19/9/08

NATOs ο «στρατηγικός αυτισμός»

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ «ΑΝΕΥΘΥΝΗ» ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ:

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Τον κώδωνα του κινδύνου, για να μην απαντήσει η Δύση στη στάση της Ρωσίας με «στρατηγικό αυτισμό» κρούει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου. Χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την απόφαση της Γεωργίας να εισβάλει στη Νότια Οσετία, «δυσανάλογη» αλλά «όχι με πρόθεση να αλλάξει τον μεταπολεμικό χάρτη» την απάντηση της Ρωσίας και καλεί το ΝΑΤΟ να επανεξετάσει τη διεύρυνση προς ανατολάς.
Το Διεθνές Ινστιτούτο IISS καλούσε το ΝΑΤΟ «να μη μετατρέψει την πολιτική της διεύρυνσης σε ρώσικη ρουλέτα» και ο γ.γ. της Συμμαχίας Γιαπ Ντε Χόοπ Σέφερ δεν έβλεπε ως μόνη λύση στην κρίση την «τιμωρία της Ρωσίας»... (φωτ. Ass. Press)
Στον «Στρατηγικό απολογισμό» του για το 2008, το κέντρο μελέτης IISS, που ειδικεύεται σε θέματα αμυντικής στρατηγικής, ελέγχου εξοπλισμών και επίλυσης κρίσεων, διατυπώνει ουσιαστικά προειδοποιήσεις για τις συνέπειες μιας διεύρυνσης, ειδικότερα δε με την ένταξη της Γεωργίας. Επισημαίνει ότι «θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα αν μπορεί να αποτελέσει υπεύθυνο μέλος του ΝΑΤΟ, μετά την αποτυχία της να ενεργήσει ως τέτοιο» στην πρόσφατη κρίση. Το ΝΑΤΟ, λέει το IISS, «δεν έχει συμφέρον να τα βάζει με τη Ρωσία», έναντι της οποίας «σημειώθηκαν μείζονα σφάλματα στην πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» θυμίζοντας ότι εσχάτως η Μόσχα βρέθηκε μπροστά σε «τετελεσμένα», όπως η ανεξαρτησία του Κοσόβου και η αντιπυραυλική ασπίδα. Το ΝΑΤΟ καλείται επίσης «να μη μετατρέψει την πολιτική της διεύρυνσης σε ρώσικη ρουλέτα». Απαιτείται «ψυχραιμία», είπε χαρακτηριστικά ο γ. διευθυντής του IISS, Τζον Τσίπμαν, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι από την κρίση και μετά η Δύση «δεν έπρεπε να απαντήσει στην προκλητική διάθεση (της Ρωσίας) με μια μορφή στρατηγικού αυτισμού». Θετικός, όμως, ήταν ο απολογισμός για τον ρόλο της Ε.Ε. «μείζονος σημασίας, που δείχνει την ικανότητά της να γίνει πρωταγωνίστρια» στον Καύκασο, σημείωσε η διευθύντρια τομέα Ρωσίας και Ευρασίας Οκσάνα Αντονένκο.
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε χθες ενώ άρχισε στις Βρυξέλλες η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Λίγο πριν από το επίσημο δείπνο, ο γ.γ. Γιαπ Ντε Χόοπ Σέφερ είπε ότι η λύση στην κρίση δεν μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω μιας «τιμωρίας» της Ρωσίας, ενώ τόνισε ότι οι βασικές αρχές πολιτικής της Συμμαχίας έναντι της Μόσχας «παραμένουν συμπαγείς και δεν χρειάζεται νέα πολιτική». Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μπομπ Γκέιτς είχε καλέσει το ΝΑΤΟ να αποφύγει να προκαλέσει τη Ρωσία και εντός της Συμμαχίας «να υπάρξει ενότητα ΗΠΑ-Ευρώπης».

(Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/09/2008

6 σχόλια:

  1. Γιατί έχω την υποψία ότι θα απολυθούν, εάν ανανεώσουν την θητεία τους οι Νεοσυντηρητικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπέρα Σάββα έχω γράψει και εγώ ένα ενδιαφέρον άρθρο για την παγκόσμια κατάσταση
    Σε παρακαλώ εαν έχεις χρόνο τσέκαρετο το

    http://topaiditisplateias.blogspot.com/2008/09/blog-post_19.html

    Το παιδί της πλατείας
    Απο Ζάκυνθο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδί της Πλατείας, πρώτα απ' όλα είδα το ιστολόγιό σου, δεν ξέρω πόσο παιδί (ηλικιακά) είσαι, ελπίζω πάντως να μείνεις για πάντα παιδί.
    Το άρθρο σου το διάβασα και θα το ξαναδώ.
    Μακάρι να ήταν κάτι που αοφορύσε εξωτερική πολιτική, να το αναρτήσω στο ιστολόγιό μου.
    Πάντως αυτά εσωτερικιστικά να αντιμετωπίζεις με επιφύλαξη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάτι οργανωμένο.
    Θα χαρώ να τα πούμς από κοντά.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα δες αυτό σε παρακαλώ:

    http://taxalia.blogspot.com/2008/09/blog-post_6169.html

    δείτε το βίντεο και κλάψτε Έλληνες για το που καταντήσαμε........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. [..Τον κώδωνα του κινδύνου, για να μην απαντήσει η Δύση στη στάση της Ρωσίας ..]

    παρα το γενικό πνευμα του αρθρου, ακομα και οι πιο μικρες φρασεις εχουν την σημειολογία τους..

    .."να μην απαντησει στην σταση της Ρωσίας.." μα.. αυτο ακριβως ειναι το ζητουμενο.. να ανταπαντησει στην σταση της Ρωσίας με την ίδια σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση που εδειξε η Ρωσία και δεν εστειλε την Γεωργία πίσω στον 19ο αιώνα.. ( για φανατστείτε τι θα εκανε η Αμερική αν ας πουμε η Κουβα αποφασιζε να της επιτεθεί ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.