19/10/08

Οι ιδέες ήταν τελικά της Ράις

Το απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ που αποδεικνύει την εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις του "ουδέτερου" κ. Νίμιτς

Από τις 29 Ιουλίου οι Αμερικανοί είχαν στήσει το «πλαίσιο λύσης» της διπλής ονομασίας και αφού το συζήτησαν με τους Σκοπιανούς το παρέδωσαν στον Μάθιου Νίμιτς να το παρουσιάσει.
Αμερικανικής έμπνευσης σχέδιο που καταρτίστηκε στα Σκόπια, σε αγαστή συνεργασία με τη σκοπιανή ηγεσία, αποκαλύπτεται ότι ήταν τελικά το περίφημο «πακέτο ιδεών» το οποίο παρουσίασε ως προϊόν των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ο διεθνής μεσολαβητής Μ. Νίμιτς, στις 11 Σεπτεμβρίου αρχικώς και στις 8 Οκτωβρίου στην τελική μορφή του.
Η απόρρητη αμερικανική διπλωματική αλληλογραφία, την οποία αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», αφήνει...πλήρως εκτεθειμένο τον Μ. Νίμιτς, ακυρώνοντας τον ρόλο του ως υποτιθέμενου «ουδέτερου» μεσολαβητή, καθώς εμφανίζεται να υποβάλλει τον Οκτώβριο υπό μορφή συμβιβαστικού σχεδίου το πλαίσιο λύσης, το οποίο είχε εισηγηθεί μυστικά ήδη από τις 29 Ιουλίου η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.
Εκτεθειμένοι όμως είναι και όσοι αφενός στις επαφές που είχαν με τον κ. Νίμιτς και κυρίως με τους Αμερικανούς δεν μπόρεσαν να μαντέψουν το «στημένο παιχνίδι», καθώς και όσοι εκπέμποντας λάθος μηνύματα σχεδόν νομιμοποίησαν και εξωράισαν το «αμερικανοσκοπιανής» έμπνευσης πακέτο, προβάλλοντας το «Βόρεια Μακεδονία» και υποβαθμίζοντας ταυτοχρόνως τη μορφή της διπλής ονομασίας και τη σιωπηρώς... πανηγυρική αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας».

Ονομα... λάστιχο
Το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν (σ.σ.: αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα χρησιμοποιείται «από όλα τα κράτη τα οποία δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα», διατύπωση η οποία παραπέμπει μόνο στην... Ελλάδα, πιθανόν και στην Κύπρο, καθώς καμία άλλη χώρα αυτοβούλως δεν θα αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού).
Οι Αμερικανοί εκτός του θέματος της διπλής ονομασίας απέδιδαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική πλευρά εισηγείται κατόπιν ιδέας που εμφανίζεται να έχει ρίξει στο τραπέζι ο Μ. Τσερβενκόφσκι ότι η «μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα» θα κατοχυρωθεί σιωπηρώς μέσω Παραρτήματος στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που δεν υπόκειται σε έγκριση της Ελλάδας (κάτι που υιοθέτησε πλήρως ο κ. Νίμιτς στην πρότασή του).
Αποκαλυπτικό είναι επίσης το απόσπασμα του τηλεγραφήματος όπου η αμερικανική πλευρά εξηγεί ότι μπορεί να εκφραστούν αντιρρήσεις από τον κ. Γκρούεφσκι (να απαιτεί το συνθετικό να μπει εντός παρενθέσεως, χρήση της νέας ονομασίας στο πλαίσιο που σήμερα χρησιμοποιείται το FYROM, και ρητή, όχι σιωπηρή, αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνικότητας), αλλά τελικώς «θα αποφάσιζε να υποχωρήσει σε αυτά τα θέματα, εάν έτσι εξασφάλιζε συμφωνία».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μάλιστα, προκειμένου να ρίξει την ευθύνη για τη στασιμότητα στην Αθήνα, προέβλεψε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου (εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζεται η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα), ενώ αναφέρει στους Αμερικανούς ότι υπήρξε σκλήρυνση του Κ. Καραμανλή από πέρυσι, καθώς «δεν αναζητεί πλέον μια ονομασία για να αντικαταστήσει το FYROM, αλλά επιδιώκει να επεκτείνει το εύρος σε όλες τις χρήσεις και να περιορίσει τη μακεδονική ταυτότητα, ιστορία και τη χρήση τοπωνυμίων».
Σημαντική για την Ελλάδα και τους μελλοντικούς χειρισμούς της είναι η αποκάλυψη των μύχιων σκέψεων της σκοπιανής ηγεσίας για τους «Αιγαιάτες Μακεδόνες».
Ο πρόεδρος Τσερβενκόφσκι αποκαλύπτει ότι το θέμα των «Αιγαιατών», των αποζημιώσεων των περιουσιών τους και της ελεύθερης πρόσβασής τους στην Ελλάδα θα λυθεί μόνο αφού βρεθεί λύση και η «Μακεδονία» ενταχθεί στην ΕΕ.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης η παρότρυνση της αμερικανικής πλευράς προς τον κ. Γκρούεφσκι, την οποία συμμερίζεται πλήρως και ο πρόεδρος της χώρας, ότι θα πρέπει η διαδικασία να επικεντρωθεί μόνο στα «σημεία-κλειδιά, το όνομα και το εύρος χρήσης», ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, μια και τα άλλα ζητήματα θα ρυθμίζονταν σιωπηρώς με τρόπο ώστε να «σωθούν τα προσχήματα» για την Ελλάδα (σύμφωνα με τον κ. Τσερβενκόφσκι...).
Δημιουργεί προβληματισμό πάντως ότι στη διάρκεια του Αυγούστου και μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου η ίδια διατύπωση είχε υιοθετηθεί και από την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκαλώντας τότε πολλά ερωτηματικά, καθώς ακόμη και η κ. Μπακογιάννη δήλωνε ότι το μόνο αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι το «όνομα και το εύρος», ενώ η επίσημη ελληνική θέση ήταν ότι δεν υφίσταται θέμα συζήτησης περί εύρους χρήσης, μια και η Αθήνα επιζητεί όνομα erga omnes.

Το χρονοδιάγραμμα της Ουάσιγκτον
Η σημερινή αποκάλυψη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα επιδώσουν τις απαντήσεις τους στον κ. Νίμιτς.
Η αμερικανική πλευρά μάλιστα έχει προγραμματίσει και το χρονοδιάγραμμα για τη λύση, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στον Σεπτέμβριο, η οποία θα επικυρωνόταν σε συνάντηση των κ. Καραμανλή και Γκρούεφσκι, παρουσία της Κοντολίζα Ράις, ώστε να υπήρχε επαρκής χρόνος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα Σκόπια μέχρι τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια να αποφασιζόταν η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Παρότι το χρονοδιάγραμμα των ΗΠΑ και του κ. Νίμιτς δεν εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιασθεί, θεωρητικά υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την υλοποίησή του, πολύ περισσότερο που καμία πλευρά δεν έχει απορρίψει μέχρι στιγμής το πακέτο Νίμιτς.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣnmeletis@pegasus.gr

6 σχόλια:

  1. Ξέρετε πως ονόμασε ο Β. Πούτιν το σκύλο του?
    «Κόντι»….
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζοντας όλα αυτά θα έλεγα ότι ήταν αναμενόμενα… Τον τελευταίο καιρό επίσης διαβάζω και πολύ έγκυρες αναλύσεις που λένε ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να κλείσουν όπως, όπως τα Βαλκανικά θέματα και γι’ αυτό πιέζουν την Ελλάδα, έτσι ώστε να «αποχωρήσουν» αφήνοντας μια σταθεροποιημένη κατάσταση στην περιοχή. Αλλά δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι απλώς θέλουν να κλείσουν τα θέματα δίχως να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την επιστροφή σε ένα μελλοντικό παιχνίδι που θα έχει διαμορφώσει η δική μας υποχωρητικότητα δημιουργώντας εθνοτικά θέματα εντός των βορείων συνόρων μας. Είμαι απαισιόδοξος ότι μπορεί να λυθεί με κάποιο τρόπο το θέμα. Απλά το μόνο που χρειάζεται είναι να μην τους αναγνωρίσουμε κάποιου είδους δικαιώματα εντός της ελληνικής επικράτειας. Στο κάτω, κάτω αυτοί μας έχουν περισσότερη ανάγκη για την εσωτερική τους σταθερότητα απ’ ότι εμείς. Αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται και ανούσιες εξαλλοσύνες από μέρους μας. Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής με πολιτικά – διπλωματικά - ακαδημαϊκά μέσα σε βάθος χρόνου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι δεν υπάρχει μαγική λύση. Με λίγα λόγια όσο εξακολουθούν την προπαγάνδα τους εμείς απαντάμε με την ιστορία μας σε κάθε επίπεδο δίχως συμβιβασμούς έως ότου αναγνωρίσουν οι απέναντι το δίκαιό μας πάνω στο όνομα, όσος χρόνος και αν χρειαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πραγματικά ταπεινωτική η στάση των ΗΠΑ προς την χώρα μας. Τα τελευταία 50 χρόνια το Ελληνικό κράτος αποτελεί το κλωτσοσκούφι της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. Δεν μας υπολογιζούν, δεν μας λαμβάνουν υπόψην στους σχεδιασμούς τους για αυτούς είμαστε αναλώσιμοι. Το μόνο που ξέρουν είναι να ζητάνε και να απαιτούν. Δεν γνωρίζω απο θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά προτείνω τα ακόλουθα:
    1. Απο εδώ και πέρα ούτε ένα ευρό στις Αμερικάνικες εταιρίες κατασκευής πολεμιμικού υλικού. Ούτε F-35 όυτε AMRAAM ούτε AEGIS. Επανασχεδίαση την δομή των ΕΔ της χώρας μας έτσι ώστε να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν (ή ακόμη καλύτερα καθόλου)Αμερικάνικης προέλευσης υλικό.
    2. Ψήφισμα νόμου όπου η προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ και το όνομα της ΦΥΡΟΜ καθώς και την ενταξή της στην ΕΕ και ΝΑΤΟ να έγκειται σε Ελληνικό δημοψήφισμα.
    3. Εαν γίνεται- Οργάνωση της ομογένειας στις ΗΠΑ στα Ισραηλινά πρότυπα, ετσι ώστε να έχουμε πρόσβαση και επιρροή στα κέντρα αποφάσεων του Αμερικάνικου Υπουργείου εξωτερικών
    4. Ανάπτυξη στρατηγικής συμμαχίας με την Ρωσία και την Κίνα. Ειδικά με την πρώτη η συμμαχία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και στενή στρατιωτική συνεργασία. Ειδικότερα η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του νέου ρωσικού μαχητικού PAK-FA, και να στηρίξει την αντιεροπορικής άμυνα στα συστήματα S-300,400 ή οτιδήποτε άλλο θα θα εισέλθει σε παραγωγή εν το μεταξύ. Η συνεργασία με την Κίνα θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού πυροβολικού, τα αμφίβια τεθαρωκισμένα εφόδου και την αναβάθμιση τηw ΕΦ τησ Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως θα πρέπει να επιδιώξουμε στενότερες σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα και να αποκλείσουμε οποιαδήποτε Αγγλοσαξωνική εταιρία κατασκευής πολεμικού Υλικόυ στα εξοπλιστικά μασ προγράμματα και να αγοράσουμε SU-30MKK & PAK-FA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να ζητήσει η ΝΤΟΡΑ επίσημα συγνώμη απο τον ελληνικό λαό.

    ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η διαρροή της σοβαρής αυτής πληροφορίας, εάν έγινε με «κρατική συνδρομή» είναι ευχής έργον. Θα φανεί στον χειρισμό του θέματος το επόμενο διάστημα.
    Σε κάθε περίπτωση, εσκεμμένη ή όχι η διαρροή αυτή, η γνωστοποίηση του θέματος, «έκαψε» και τις ΗΠΑ και τον Νίμιτς. Κατέστησε πλέον αναξιόπιστη την όλη διαδικασία στα Η.Ε. και σαφέστατα ο ίδιος ο μεσολαβητής, θα έχει χάσει σε σημαντικό βαθμό την διαπραγματευτική του ικανότητα, καθώς η κάθε ενέργειά του, έστω και καλοπροαίρετη θα είναι υπό αμφισβήτηση πλέον…
    Σίγουρα η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χαράζει την πολιτική της με αφορμή ένα δημοσίευμα το οποίο, και πραγματικό να είναι και δεν έχω λόγους να το αμφισβητώ,
    και να στηρίζει την όποια αλλαγή της στάσης της, σε «μικρές αφορμές» για να δημιουργήσει «μεγάλα γεγονότα», καθώς θα απαξιωθεί αντίστοιχα…
    Η όποια αλλαγή της στάσης μας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εθνικής στρατηγικής αντίληψης και όχι αντανακλαστικών ενεργειών μας.
    Άλλωστε δεν χρειαζόταν το δημοσίευμα της εφημερίδος να γνωρίσουμε την στάση των ΗΠΑ στο θέμα και το εάν παρεμβαίνει ή όχι στις διαδικασίες του μεσολαβητή των Η.Ε..
    Όσον δε αφορά την εμπλοκή άλλων χωρών και τις αναφορές φίλων για εμπλοκή της Ρωσίας-Κίνας κλπ, αλλαγή της στρατηγικής μας κλπ., και πάλι αυτή δεν θα πρέπει να γίνει με αφορμή το γεγονός αυτό. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής μελέτης, ενδελεχούς. Τέτοια θέματα είναι πολύ σοβαρά για να αποτελούν πρώιμο προϊόν αντανακλαστικής παραγωγής.
    Σημειώνω, πως θα ανέμενε κανείς από την Ρωσία η οποία προσπαθεί να επανέλθει στο διεθνές πεδίο με σοβαρές αξιώσεις, να έχει ισχυρότερο και ενεργότερο ρόλο στις μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΕ. Η παρουσία της στα όργανα των ΗΕ είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα τις μεσολαβητικές και άλλες διαδικασίες, να μονοπωλούν διαρκώς στελέχη του ΟΗΕ τα οποία πρόσκεινται στις ΗΠΑ ή είναι υπό την επιρροή τους.

    Η Ελλάδα ως μόνη ενέργεια αντίδρασης, θα μπορούσε να ζητήσει την αλλαγή του προσώπου του μεσολαβητή, κάτι πολύ δύσκολο φυσικά, καθώς δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης κλπ. Μια τέτοια ενέργεια, θα στιγμάτιζε ισχυρά το κύρος του Νίμιτς και την όλη διαδικασία. Σαφέστατα θα επέφερε την οργή των ΗΠΑ και την ισχυρή δυσαρέσκεια των Η.Ε. εις βάρος μας.
    Πιστεύω πως ο μεσολαβητής έχει εξαντλήσει πλέον όλες τις δυνατότητές του και δεν υπάρχουν πλέον οι παράγοντες και οι προϋποθέσεις η συμβολή του στην διαδικασία να είναι επωφελής και να τελεσφορήσει.
    Μιλάμε απλά για να μιλάμε, και να συμφωνούμε πως διαφωνούμε, με μια επιδιαιτησία κουρασμένη ήδη από την ίδια την μακροχρόνια διαδικασία…
    Η διαμεσολαβητική προσπάθεια των ΗΕ θα πάρει σύντομα την πορεία και την μορφή ενός παρομοίου «Σχεδίου Ανάν», όπως φαίνεται, και ενός «πακέτου προτάσεων», όπου ο τύπος δεν θα έχει καμία σχέση με την ουσία. Θα μπούνε δευτερογενείς παράμετροι και παράγοντες (π.χ. Αλβανοί των Σκοπίων) οι οποίοι θα αναδείξουν την κυρίαρχη «Βαλκανική διάσταση» του προβλήματος, και θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση…
    Πιστεύω πως εάν δεν επιλυθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου με οποιαδήποτε μορφή, δεν υπάρχει περίπτωση, προόδου στην μεσολαβητική προσπάθεια των Η.Ε για την διένεξη Ελλάδος- FYROM. Στην Βαλκανική πραγματικότητα, οι πραγματικές διαστάσεις των πολιτικών και εθνοτικών προβλημάτων, συνήθως είναι αφανείς και τεχνηέντως αποκρύπτονται στις δημόσιες διαβουλεύσεις, για να αναδυθούν κατόπιν λίγο «παρακάτω», ανατρέποντας παγίως τα δεδομένα…
    Δυστυχώς η έλλειψη γνώσης της «Βαλκανικής διαχρονικής πραγματικότητας» και των ισχυρών ιστορικών καταβολών της, εκ μέρους των Η.Ε., του ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, ΕΕ κλπ, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις καταστάσεις και υπονομεύει το μέλλον της Βαλκανικής Χερσονήσου τα μέγιστα…
    Η ειρήνη στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πολύ επισφαλής, παρά την ισχυρή παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων και το πλήθος της εμπλοκής των διεθνών οργανισμών.
    Στο Κοσσυφοπέδιο, για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κλπ.
    Η αποχώρηση του διεθνούς παράγοντα από τις περιοχές της Βαλκανικής, θα πυροδοτούσε νέες συγκρούσεις σε τάχιστο χρονικό διάστημα.

    Επανερχόμενος στο αντικείμενο του θέματος, δεν αναμένω προσωπικά αλλαγή στάσης από την Ελλάδα ή η συγκεκριμένη υπόθεση της διαρροής στον Τύπο της παρέμβασης των ΗΠΑ να αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης της εμπλοκής του Αμερικανικού παράγοντα στην υπόθεση.

    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.