19/10/08

Περισσότεροι Κούρδοι παίρνουν τα όπλα


Ισχυρή η υποστήριξη προς το ΡΚΚ
The Economist
Με τις μπότες της βυθισμένες σε περιττώματα αγελάδας και τα χέρια της στο χώμα, η 80χρονη Χάγιε Αρτουγκέτ, μετανιώνει για όλα. «Θα ευχόμουν και οι οκτώ μου γιοι να είχαν βγει στα βουνά για να πολεμήσουν» αναστενάζει. Στην πραγματικότητα «μόνο ένας» προσχώρησε στο ΡΚΚ και βρίσκεται σήμερα «κάπου στο βόρειο Ιράκ».
Ανάλογα συναισθήματα διατυπώνουν οι κάτοικοι πολλών χωριών της ανατολικής Τουρκίας, όπου δεκαετίες ανέχειας και καταπίεσης έχουν προσφέρει μία σταθερή ροή στρατολόγησης νέων ανδρών από τότε που το ΡΚΚ εξαπέλυσε τη βίαιη εκστρατεία...του για ανεξαρτησία το 1984.

Η βία συνεχίζεται
Τουλάχιστον 44.000 άτομα, κυρίως Κούρδοι, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις. Η τουρκική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια(!) για την καταπολέμηση των αυτονομιστών. Τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα. Ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, συνελήφθη το 1999 και ακολούθησαν αρκετές εκεχειρίες.
Παρ’ όλα αυτά η βία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, 17 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν περίπου 400 άνδρες του ΡΚΚ πραγματοποίησαν επιδρομή σε στρατιωτικό φυλάκιο στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και λίγες μέρες αργότερα οι αντάρτες σκότωσαν τέσσερις αστυνομικούς στο Ντιγιαρμπακίρ. Η υποστήριξη προς το ΡΚΚ παραμένει ισχυρή μεταξύ των 14 εκατομμυρίων Κούρδων στην Τουρκία.
Το τουρκικό Κοινοβούλιο έχει επεκτείνει τώρα την εντολή του προς το στρατό, δίνοντας το πράσινο φως για τους βομβαρδισμούς κουρδικών στόχων στο υπό κουρδικό έλεγχο βόρειο Ιράκ. Τα τουρκικά αεροσκάφη κάνουν ακριβώς αυτό τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, το τελευταίο κύμα επιθέσεων του ΡΚΚ έχει φέρει σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης και έχει εγείρει νέα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του στρατού.
Οι καταγγελίες για ανικανότητα ενισχύθηκαν όταν η «Ταράφ», μία εφημερίδα, δημοσίευσε απόρρητη έκθεση, που διέρρευσε στον Τύπο και από την οποία προκύπτει ότι ο στρατός γνώριζε για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στο Χακάρι, αλλά δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει. Δεν βοήθησε ιδιαίτερα την κατάσταση το γεγονός πως ο αρχηγός της αεροπορίας απαθανατίστηκε να παίζει γκολφ μία ημέρα αργότερα. Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, εθνικές εντάσεις ξεσπούν και σε δυτικές περιοχές της Τουρκίας. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Αλτίνοβα πρόσφατα, όταν νεαρός Κούρδος οδήγησε ένα φορτηγό εναντίον ομάδας Τούρκων, που προσπαθούσαν να ερεθίσουν τους Κούρδους, ακούγοντας δυνατά εθνικιστικά τραγούδια. Ο στρατός κλήθηκε να επέμβει όταν άρχισαν να λεηλατούνται σπίτια και επιχειρήσεις.

Ελπίδες από τον Ερντογάν
Oι Κούρδοι παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα για την τουρκική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προκαλέσει ελπίδες το 2005 όταν είχε δηλώσει πως το κράτος «έκανε λάθη» στην αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος. Ακολούθησαν μέτρα για την άρση των απαγορεύσεων στη μετάδοση κουρδικών εκπομπών και μεγάλα ποσά διοχετεύθηκαν στις κουρδικές περιοχές.
Τα κονδύλια κατευθύνθηκαν μεταξύ άλλων στην παιδεία και τα επιδόματα, ειδικά για τα φτωχά κορίτσια. Ολα αυτά βοήθησαν το κυβερνών ΑΚΡ να υποσκελίσει το φιλοκουρδικό κόμμα DTP στις περισσότερες νοτιοανατολικές περιοχές τον Ιούλιο του 2007.
Για πολλούς όμως τα μέτρα αυτά μυρίζουν ψηφοθηρία. «Δεν έχω πάρει ούτε δραχμή για τις κόρες μου από τον Απρίλιο. Δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω AKP» διαμαρτύρεται η Σαμπίζα Τσελίκ.
Αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Είναι φυσικό κι επόμενο η αύξηση των μαχητών του ΡΚΚ, την οποία προκαλεί η ίδια η Τουρκία με τις ενέργειές της.
    Υπάρχουν πολλές προσομοιώσεις με την διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων.
    Η Ισραηλινή πολιτική οδήγησε, πλήθος Παλαιστινίων στον ένοπλο αγώνα, καθώς δεν είχαν τίποτε να χάσουν, και προτίμησαν έναν ηρωικό θάνατο, από μια ζωή μέσα στα βάσανα και την ανέχεια.
    Η μόνη ορατή διαφορά, είναι πως την αντίδραση του Παλαιστινιακού λαού, εκμεταλλεύθηκαν τα ακραία ισλαμικά στοιχεία και βρήκαν φυτώριο κατασκευής «ζωντανών βομβών» και τρομοκρατών.
    Στο σημείο αυτό, οι Κούρδοι υπερέχουν, καθώς δεν τους διακρίνει θρησκευτικός φανατισμός, διαθέτουν παιδεία, διαθέτουν ισχυρή πολιτική κατάρτιση, διαθέτουν ισχυρή διασπορά στην Ευρώπη, και ένα μεγάλο πλήθος, άλλων χαρακτηριστικών, που τους θέτει σε πολύ καλύτερη θέση από τους Παλαιστινίους. Το κυριότερο…
    Η Τουρκία δεν είναι Ισραήλ!
    Χαιρετίζω την έναρξη της «Κουρδικής Ιντιφάντα», σε όλα τα πεδία!
    Πολιτικό και ένοπλο!
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.