29/10/08

Οι ΗΠΑ καλούν την ΠΓΔΜ να αποδεχτεί την πρόταση Νίμιτς

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να εισέλθει σε απομόνωση εάν δεν προβεί σε σωστά βήματα.
Έκκληση προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί την τελευταία δέσμη ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ.
«Αρπάξτε την τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς και κάντε έτσι φωτεινό το μέλλον της χώρας σας και των παιδιών σας, τα οποία θα σας είναι ευγνώμονες γι' αυτό», δήλωσε ο κ. Φριντ σε...ομάδα δημοσιογράφων από την ΠΓΔΜ που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.
Ο κ. Φριντ πρόσθεσε ότι σε πέντε εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί Υπουργική Διάσκεψη του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι τότε μπορεί να επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.
«Εάν η Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδεχθεί την πρόταση, θα αποδείξει ότι είναι μια υπεύθυνη -για το μέλλον της- χώρα. Μετά την αποδοχή της πρότασης από την πλευρά της Μακεδονίας, η ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα ώστε και αυτή να απαντήσει θετικά, διότι στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα που επιθυμούν να κλείσει αυτό το ζήτημα», διεμήνυσε ο Ντάνιελ Φριντ.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να εισέλθει σε απομόνωση εάν δεν προβεί σε σωστά βήματα: να λύσει τώρα τη διένεξη για την ονομασία.
«Εάν η Δημοκρατία της Μακεδονίας ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε εκατό χρόνια από τώρα κανείς δεν θα θυμάται πλέον τη διένεξη για το όνομα, ενώ η Μακεδονία θα είναι μια χώρα ευημερούσα και με φωτεινό μέλλον. Μετά από εκατό χρόνια οι πολίτες θα θυμούνται τους Μπράνκο Τσρβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι ως πρόσωπα που έβαλαν τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εάν ήμουν στη θέση τους, θα ήθελα να ήμουν ήρωας μετά από εκατό χρόνια, παρά τώρα. Εάν κατανοείτε τι θέλω να πω.......», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος .
Ο κ. Φριντ, σύμφωνα με αναφορές του σημερινού Τύπου των Σκοπίων, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς «περί ελληνο-αμερικανικών ή μακεδονο-αμερικανικών μυστικών συμφωνιών», σχετικά με τη λύση του προβλήματος της ονομασίας και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόταση που να είναι κατά 100% ή κατά 90% αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, ο κ. Φριντ διεμήνυσε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ πρέπει να αποφασίσουν τι δύνανται να αποδεχθούν από την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς κάνοντας ελάχιστες παρατηρήσεις, ειδάλλως θα κάνουν κύκλους.
Σχετικά με την εμμονή της ΠΓΔΜ για διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας, ο κ. Φριντ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία δεν πρόκειται να αλλάξουν το συναίσθημα των πολιτών της ΠΓΔΜ για το ποιοι είναι και τι είναι. Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κατά τον κ. Φριντ, εγγυάται και το μέλλον της χώρας και την εθνική ταυτότητα των πολιτών της.
Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μόλις μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εχθρούς, ούτε στο επιτελείο του κ. Ομπάμα, ούτε στο επιτελείο του κ. Μακ Κέιν. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, τουλάχιστον για ένα ορισμένο διάστημα, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το ζήτημα της ονομασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

9 σχόλια:

  1. Τελικά ποιον πιέζουν οι... σύμμαχοί μας;Είναι γνωστό πως οι Βαρδάριοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατοχύρωση της "εθνικότητας" και της "γλώσσας".Αυτό θα περάσει από την "πίσω πόρτα", αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του "Έθνους" για την προσυνεννόηση Αμερικανών και Σκοπιανών και το ρόλο Νίμιτς. Επειδή το μπαλάκι θα έρθει στη δική μας περιοχή μετά την αποδοχή της πρότασης από τους ακατονόμαστους και επειδή δεν αξιώσαμε την απομάκρυνση Νίμιτς, προτείνω τη σύσταση μιας εξαιρετικά ευέλικτης επιτροπής πολλών σοφών που, με τους γνωστούς "ταχείς" ρυθμούς της ελληνικής διοίκησης, θα μελετήσει την πρόταση μέχρι το τέλος του έτους, για να καταλήξει στη διαπίστωση ότι είναι αναρμόδια...
    Και για να σοβαρευτούμε: Πρέπει πάραυτα να απορρίψουμε την πρόταση Νίμιτς, εφόσον δεν ξεκαθαριστεί α) το εύρος της χρήσης του ονόματος και β)ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση ή να συναινέσει σε οτιδήποτε άλλο, ακόμα κι αν αμερικανοί και ευρωπαίοι έχουν άλλη γνώμη.
    Είναι καιρός πια σοβαρευτούμε σαν πολιτεία και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε τα συμφέροντα μας.
    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα
    Ίσως να πιέζουν τους σκοπιανούς γιατί αυτοεκγλωβίστηκαν ή αλλοιώς κα΄βαλησαν το καλάμι και δεν μπορούν να υποχωρήσουν.
    Τους πήραν τα μυαλά οι φίλοι του κ. Φριντ και τώρα δεν μαζεύονται.
    Η πληροφορία όμως στο άρθρο είναι σε εκείνους στην Αθήνα που θέλουν να κλείσει το ζήτημα.
    (η ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα ώστε και αυτή να απαντήσει θετικά, διότι στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα που επιθυμούν να κλείσει αυτό το ζήτημα).
    Εκεί είναι το πρόβλημα.
    Ποιός ξέρει τί τους λένε εκείνοι που θέλουν να "κλείσει" το ζήτημα.
    Το ζήτημα πρέπει να λυθεί και όχι να κλείσει.
    Να μην υπογράψει κανείς Έλληνας λύση με όνομα ή συνθετικό Μακεδονία.
    Θα είναι αυτοκτονία.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα (ελπίζω να μου επιτρέπεις τον ενικό),
    θέλω να πιστεύω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός (ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΩ)θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δε θα διστάσει να συγκρουστεί με αυτή τη νοοτροπία, ακόμα κι αν αυτή θα ήταν η τελευταία πολιτική του πράξη! Ένας λόγος παραπάνω που ο συγκεκριμένος είναι Μακεδόνας, όπως κι εγώ. Αρκεί να θυμηθεί τα λόγια που ο θείος του είπε βουρκωμένος στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης.Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να κρατάμε "λεπτές ισορροπίες" με τους συμμάχους μας, αλλά εδώ υπάρχει η εντύπωση, για να μην πω η βεβαιότητα, ότι το ΥΠΕΞ είναι αυτονομημένο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής κι αυτό δεν τιμά τον πρωθυπουργό της χώρας. Εκτός κι αν υπάρχει σύμπνοια. Θα προτιμούσα το πρώτο σενάριο, επειδή θα έδινε τη δυνατότητα στον Καραμανλή με έναν ανασχηματισμό να αλλάξει τα δεδομένα και να στειλει το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων.Αν ισχύει το δεύτερο, ζήτω που καήκαμε και τότε "ποιος θα μας σώσει από τους βαρβάρους"; Για να μην παρεξηγηθώ, το "ποιος" αναφέρεται στους ελληνες ηγέτες και στον υπνώττοντα κυρίαρχο λαό ( τα εισαγωγικά ο καθένας ας τα βάλει σε όποια λέξη θέλει).
    Σάββα,
    συνέχισε την προσπάθειά σου!
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κώστα
    σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μου δίνουν δύναμη.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί μου έχει καρφωθεί?? Ότι τα Σκόπια θα αποδεχτούν το νέο σχέδιο Νιμιτς και ότι σύσσωμος ο πολίτικος κόσμος της Ελλάδος θα τρέξει δηλώσει πανευτυχής την επιτυχία του !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς
    29 Οκτώβριος 2008 5:10 μμ.
    Αγαπητέ μου, αυτόν το φόβο έχω κι εγώ. Τώρα θα φανεί ποιος "κάνει παιχνίδι" στην κυβέρνηση: ο πρωθυπουργός ή η υπεξ.Κι αυτό στην περίπτωση που (θέλω να πιστεύω)ο Καραμανλής μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και δεν έχει "συνθηκολογήσει".
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ και δεν μπορούν να την πιέσουν και να την εκβιάσουν μέσω νομισματικής κρίσης, μπήκαν στο στόχαστρο οι πολιτικοί και τα κόμματα.
    Γι' αυτό και η αποκαλύψεις των -υπατρκτών- σκανδάλων, η μια μετά την άλλη.
    Έτσι επιχειρούν να χειραγωγήσουν το πολιτικό μας σύστημα.
    Να δομυέ ποιός είναι καθαρός, για να αντέξει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς.
    Οι πολιτικοί και τα κόμματα πρέπει να πάρουν το μύνημα και να κόψουν τις μίζες και τη διαφθορά.
    Αν δεν μπορούν να το κάνουν για λόγους ηθικής, άς το κάνουν για λόγους (πολιτικής) επιβίωσης.
    Αλλοιώς θα εξευτελιστούν.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Σάββα θα σε παραπέμψω στην δήλωση του Κως/νου Μητσοτάκη ΄΄Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε σε 1-2 χρόνια όλα θα έχουν ξεχαστεί ΄΄
    Έτσι και στη πολιτική όλα ξεχνιούνται και όλα λησμονούνται ..δυστυχώς είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα στην πολιτική κατάσταση της χώρας και ακόμα χειρότερα με πολύ λίγες επιλογές !!!
    Τελος δεν θα διαφωνήσω μαζί σου με τα στημένα παιχνίδια που παίζονται με σκοπό την αστάθεια του πολιτικού συστήματος της χώρας και τον έλεγχο του, βέβαια δεν δικαιολογεί την πρόχειρη - ερασιτεχνική και ίσως σκόπιμη συναλλαγή πχ με τη Μονή Βατοπαιδιου όπου εξελίσσετε σε κόντρα με μεγάλο καλανάρχη , φαντάζομαι δεν ξεκίνησε τυχαία !!!! Αλήθεια γιατί δεν εχει αναφερθεί ότι τα κεφάλαια που έπεσαν στο σταθμό δεν ήταν του επιχειρηματία!! Ο ΟΠΟΙΟΣ παρεμπιπτόντως διαθέτει (επιχειρηματικά πάντοτε ) τηλεοπτικό κανάλι στα Σκόπια !!!
    Όσο για τον φίλο που πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα ξυπνήσει και θα αδειάσει την ΥΠΕΞ πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι στο χέρι του, εκτός βέβαια και εάν μας εντυπωσιάσει τελευταία στιγμή και θελήσει να αυτοκτονήσει πολιτικά.
    Μφχ
    Τασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σάββα, προσυπογράφω χειροπόδαρα! Το θέμα είναι αν θέλουν τα κόμματα να πάρουν το μήνυμα, διότι εγώ δεν είμαι καθόλου βέβαιος γι αυτό.
    Αν ήθελαν να έχουν ισχυρό ατού για διαπραγμάτευση, έπρεπε να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα. Είναι πλέον ει βέβαιον ότι το αποτέλεσμα θα είναι να μην δοθεί το όνομα της Μακεδονίας, ή παράγωγό του. Έτσι θα μπορούσε η πολιτική ηγεσία, αν ήθελε (επαναλαμβάνω), να αρχίσει διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, ή μάλλον να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση, αφού μάλιστα τα Σκόπια έχουν παραβιάσει μονομερώς και κατ’ επανάληψη την διαβόητη «ενδιάμεση συμφωνία». Πού καταλήγουμε; Φοβάμαι ότι η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη, απλώς κοιτάζουν πώς θα δώσουν το όνομα με το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.