24/10/08

Δυναμιτίζει το κλίμα η δίκη της Εργκένεκον


Υπόθεση που προκαλεί πόλωση και διχασμό στην τουρκική κοινωνία και την τουρκική πολιτική τάξη θεωρείται η υπόθεση Εργκένεκον και η δίκη των 86, που συνεχίστηκε χθες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών της Σηλυβρίας, όπου κρατούνται σαράντα έξι από τους κατηγορούμενους. Η πολύκροτη υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται απόστρατοι στρατηγοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του υποκόσμου, δεν είναι η μοναδική αφορμή για την αναζωπύρωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία.
Δεν πρόλαβε να αρχίσει η δίκη τη Δευτέρα και την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο με ανακοίνωσή του θεωρεί συμβατή με το τουρκικό Σύνταγμα την απόφασή του τον περασμένο Ιούνιο να κηρύξει άκυρη την εγκεκριμένη από τη Βουλή συνταγματική μεταρρύθμιση, βάσει της οποίας η χρήση της μαντίλας...επιτρέπεται στα κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Απαντώντας χθες ο Ερντογάν, δεν απέκλεισε να επιδιώξει στο άμεσο μέλλον την περικοπή των εξουσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Πρέπει να το πω καθαρά ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Σύνταγμα αυτό οι νόμοι και όχι οι ερμηνείες -τους- καθορίζουν τις θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες», είπε ο κ. Ερντογάν.
Νωρίτερα, ο Κοκσάι Τοπτάν, ο προερχόμενος από το κυβερνών ΑΚΡ πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, και -παραδόξως- ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ - Γκρίζοι Λύκοι), πρότειναν την περικοπή των εξουσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με τον ισχυρισμό ότι παραβίασε την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε και να αποκομίσουμε αποτελέσματα θετικά για τον τόπο», απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε εάν το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση Τοπτάν - Μπαχτσελί. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το Συνταγματικό Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Χασάν Κιλίτς, που θεωρείται προσκείμενος στο ΑΚΡ, ναι μεν επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στο κυβερνών κόμμα, δεν το έθεσε όμως εκτός νόμου, γεγονός που θεωρήθηκε πρωτοφανές. Οπως και η δίκη της Εργκένεκον.

Το θέμα της μαντίλας στο προσκήνιο
Αναλυτές εντός και εκτός Τουρκίας δεν θεωρούν συμπτωματική την ανακίνηση του θέματος της μαντίλας, καθ’ ην στιγμήν αρχίζει η δίκη της Εργκένεκον, η οποία ενδέχεται να καταγραφεί ως καμπή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, εφόσον ουσιαστικά υπόδικο είναι ένα κατεστημένο δεκαετιών. Η ακροαματική διαδικασία άρχισε την περασμένη Δευτέρα υπό χαώδεις συνθήκες, λόγω στενότητας χώρου στην αίθουσα των φυλακών της Σηλυβρίας. Οι δικαστές αναθεώρησαν χθες την απόφασή τους να εκδικαστούν χωριστά οι υποθέσεις των 46 προφυλακισμένων και των υπόλοιπων 40 υπόπτων για πληθώρα κακουργημάτων και αδικημάτων - απόπειρα πραξικοπήματος, δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονιών.
Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης ανήγγειλε την ανέγερση κλειστού χώρου στον χώρο των φυλακών της Σηλυβρίας, που θα έχει αποπερατωθεί τον Ιανουάριο. Εως τότε οι αντίπαλοι του κ. Ερντογάν θα συνεχίσουν να τον κατηγορούν ότι απεργάζεται την ανατροπή του κοσμικού κράτους, ενώ οι δικαστές θα εξετάζουν το έγγραφο με τίτλο «Λόμπι», που λέγεται ότι τεκμηριώνει απολύτως τη διασύνδεση της Εργκένεκον με τον στρατό.
ΚΑΘHMEΡINH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.