28/10/08

Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν προσγειώνονται στην τουρκική πραγματικότητα;

To Κουρδικό θα συνεχίσει να είναι το μεγάλο αγκάθι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και για το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν

Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει επί δεκαετίες την ελληνική εξωτερική πολιτική και την ελληνική κοινή γνώμη. Ένα από τα θέματα που γίνεται δύσκολα κατανοητό από την ελληνική κοινή γνώμη, είναι ο ρόλος των ομάδων πίεσης (λόμπι) αλλά και του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ στη διαμόρφωση και την άσκηση της αμερικανικής πολιτικής. To άρθρο που ακολουθεί, μας δίνει την ευκαιρία να μορφώσουμε άποψη για μια πτυχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και το ρόλο που πάζουν κάποια στερεότυπα...στην επιρροή του εκάστοτε προέδρου στην άσκησή της.

Σάββας Καλεντερίδης

Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν προσγειώνονται στην τουρκική πραγματικότητα
του Σεμίχ Ιντίζ
Ο Μπάρακ Ομπάμα, η εκλογή του οποίου θεωρείται περίπου βέβαια και ο Τζότζεφ Μπάιντεν, που κλείνει το μάτι στις ομάδες πίεσης των Αρμενίων και των Ελλήνων και έχει εκφράσει εχθρικές απόψεις για την Τουρκία στο παρελθόν, είναι "υποχρεωτικές επιλογές" που θα πρέπει να αποδεχτεί και να διαχειριστεί η Τουρκία.
Γιατί; Το δίδυμο Μακκέιν-Παλίν που βρίσκεται απέναντι στους Ομπάμα-Μπάιντεν δεν είναι απλά υποστηρικτές της πολιτικής του Μπους. Πιστεύουν και υποστηρίζουν μια πολιτική που θα αυξήσει τις καταστροφές στην περιοχή μας. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν ευχαριστεί την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, την περίοδο αυτή, φαίνεται ότι το στρατόπεδο του Ομπάμα άρχισε να αντιλαμβάνεται την αξία της Τουρκίας, εξέλιξη που αντιμετωπίζεται με ευαρέσκεια από την Άγκυρα. Το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν, καθορίζοντας τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δηλώνει στις επίσημες ιστοσελίδες του τη σημασία που έχει γι' αυτούς η Τουρκία.
Σε κείμενο με το γενικό τίτλο "Η επανεγκατάσταση της στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία" αναφέρεται ότι "Μια Τουρκία σταθερή, δημοκρατική,με προσανατολισμό προς τη Δύση, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ".

Οι ομάδες πίεσης Αρμενίων-Ελλήνων και ο Ομπάμα

Το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν, που επισημαίνει ότι οι τουρκομαερικανικές σχέσεις έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω των τραγικών λαθών των ΗΠΑ στο Ιράκ, τονίζει ότι ακριβώς λόγω αυτών των λαθών ενδυναμώθηκε η δράση του ΡΚΚ στην Τουρκία. Οι Ομπάμα-Μπάιντεν, που αναφέρθηκαν και στον αντιαμερικανισμό που έχει αυξηθεί στην Τουρκία, δηλώνουν ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρακωλύουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοτική της Τουρκίας.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις των Ομπάμα-Μπάιντεν δεν θα ευχαριστήσουν της ομάδες πίεσης των Αρμενίων και των Ελλήνων. Τί έγινε όμως και το δίδυμο αυτό, εκεί που έκανε δηλώσεις που ικανοποιούσαν αυτές τις ομάδες πίεσης, τώρα τηρεί αυτή τη στάση;
Στην πραγματικότητα, αυτό το είχαμε επισημάνει και πιο πριν. Ο Ομπάμα, όσο πλησιάζει προς τη νίκη, είναι υποχρεωμένος να έλθει αντιμέτωπος και να κατανοήσει καλύτερα "τη σκληρή πραγματικότητα". Έτσι άρχισε να βλέπει καλύτερα τα πράγματα εκείνα που δεν μπορούσε να δει μέσα στο τεταμένο προεκλογικό κλίμα.
Ο Ομπάμα λέει ότι θα αποσυρθεί από το Ιράκ στα πλαίσια ενός χρονοδιαγράμματος. Ο αμερικανικός αλός, που έχει νοιώσει στο πετσί του την καταστροφή που προκάλεσε η πολιτική του Μπους, δίνει μεγάλη σημασία στα λόγια αυτά. Παρόλα αυτά, ο ομπάμα βρέπει ότι η αποχώρηση, αν ποτέ γίνει, δεν θα γίνει σε μια στιγμή.

Επιστροφή στην εποχή Κλίντον;

Με άλλα λόγια, και ο ίδιος ο Ομπάμα αντιλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν και στο μέλλον αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Όμως η ασάφεια στο Ιράκ συνεχίζεται και μεγαλώνει. Και αυτό αφορά και το Βόρειο Ιράκ, που θεωρείται μέχρι σήμερα σχετικά ήρεμη περιοχή.
Σε αυτήν την κατάσταση, φαίνεται ότι ενισχύεται η άποψη σύμφωνα με την οποία, αντί να κάψεις τις γέφυρες με μια χώρα παραδοσιακή σύμμμμαχο σας την Τουρκία, μάλλον πρέπει να τις ενδυναμώσεις και να τις ενισχύσεις. Άλλωστε, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην επικράτεια του Ιράκ.
Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις Ομπάμα-Μπάιντεν, φαίνεται ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα είναι η ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ και η "συμμόρφωση" της Ρωσίας, μετά την περιπέτεια της Γεωργίας. Η σημασία που δίδεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών γραμμών μεταφοράς ενέργειας απένατι στο μονοπώλιο της Ρωσίας, είναι ένας παράγοντας που επαυξάνει τη σμηασία και την αξία της Τουρκίας.
Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν να υποστηρίζουν από τώρα ότι σε περίπτωση εκλογής του Ομπάμα οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις θα φθάσουν στο θετικό επίπεδο που είχαν την περίοδο του Κλίντον.
Αυτό φυσικά είναι κάτι που θα το δέιξει ο χρόνος. Αυτό όμως που βγαίνει και πάλι ως συμπέρασμα είναι ότι οι πολιτικοί, άσχετα με το τί υπόσχονται και ξεστομίζουν προεκλογικά, όταν πλησιάζουν στην εξουσία τους προσγειώνει η σκληρή πραγματικότητα.

Πηγή: ΜΙΛΛΙΕΤ

8 σχόλια:

  1. Σάββα καλησπέρα,
    Αυτά που έγραφα στο άρθρο μου πριν μερικές μέρες τα γράφουν και οι Τούρκοι τώρα στη Milliyet...Δυστυχώς δικαιωνόμαστε περί "σκληρής πραγματικότητας"...Το θεωρώ "ξεφτίλα άνευ ορίου" 50 άτομα στον ΟΗΕ με τη "χορηγία" των μεγάλων Ομογενειακών Οργανώσεων!!! Στην Ελλάδα το ρεζίλι θάφτηκε ως συνήθως...Το kalami.net έχει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για όσα γραφικά προηγήθηκαν...Τελικά είμαστε για τον π...!
    Κώστας Πικραμένος (κυριολεκτικά)
    http://endoturkika.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα προχώρα την έρευνα και τη δουλειά σου, οι εξελίξεις θα δικαιώσουν όσους ανησυχούν και εργάζονται για τα εθνικά μας θέματα.
    Πάντως, πέρα από τις δηλώσεις Ομπάμα-Μπάιντεν, που ούτως ή άλλως είναι αμφίσημες, η Τουρκία δεν θα περάσει καλά τα επόμενα χρόνια..

    Να ανησυχείς, αλλά να μην ...πικραίνεσαι.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Σάββα καλησπέρα
    Σχετικά με την άποψη σου για το ότι θα ΄΄καλο περάσουν΄΄ οι τούρκοι πολύ φοβάμαι ότι θα βγουν ενισχυμένοι !!! Αυτό κατά την άποψη μου συμβαίνει διότι η Τουρκία λόγο της πολιτικής της κατάστασης έχει το πλεονέκτημα να είναι πιο ευέλικτη και πιο σταθερή στη λήψη αποφάσεων δηλαδή δεν έχει πολλά κέντρα εξουσίας να επηρεάζουν την στρατηγική της ..υπάρχει ο Στρατός σε πολύ μεγάλο ποσοστό και μετά τα κόμματα με τους επιχειρηματίες ΜΜΕ κλπ. Κοινός στην Τουρκία υπάρχει ένα κέντρο εξουσίας που αφενός μπορεί να χαράζει την πολιτική και στρατηγική της χώρας και αφετέρου είναι δύσκολο να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες …!!!
    Σε αντίθεση με την Ελλάδα που από κέντρα εξουσίας (Εκκλησία, κόμματα , επιχειρηματίες ,εφοπλιστές , ομογενείς , ΜΜΕ κλπ ) μας περισσεύουν!!!! και το χειρότερο παίζουν τον ρόλο που τους σφυρίζουν οι πρεσβείες ή σε άλλη γλώσσα τα οικονομικά τους συμφέροντα !!! Σύμφωνα με τα παραπάνω πολύ φοβάμαι αυτοί που δεν θα περάσουν καλά θα είμαστε εμείς και δυστυχώς θα έχουμε χάσει πάλι με αυτογκόλ ….είναι αναμφισβήτητα αποδεκτό ότι σε κάθε πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας χάνουμε κάτι !!!… ελπίζω να μην βγω αληθινός !! !!!
    ΜΦΧ
    Τασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ έχω κάθετα αντίθετη άποψη περί της «ευελιξίας» της τουρκικής πολιτικής. Αυτό το στηρίζω ακριβώς στην αδυναμία τους να παρέχουν ελευθερίες σε –δυνητικά, και υπό προϋποθέσεις, φιλικούς προς αυτούς- πληθυσμούς εντός της επικράτειάς τους και στο στείρο αυτοεγκλωβισμό τους σε μια αντίληψη απαστράπτοντος παρελθόντος που την έχουν μόνο οι ίδιοι. Η έλλειψη ευελιξίας οφείλεται ακριβώς στην αντίληψη που έχουν οι τούρκοι για το ρόλο του κράτους τους και την αυτοκρατορική συνέχεια που θέλουν να έχουν στηριζόμενοι στο παρελθόν τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η εθνική τους ιδεολογία περιστρέφεται γύρω από μια φιγούρα (Κεμάλ Ατατούρκ) που για τα δικά μας ιστορικοπολιτικά μέτρα το αντίστοιχό του (Ελευθέριος Βενιζέλος) έχει φύγει από την παραγωγή πολιτικής ιδεολογίας εδώ και τουλάχιστον επτά δεκαετίες. Αυτή η προσκόλληση στο παρελθόν (λαμπρό γι’ αυτούς) δεν μπορεί παρά να κυριαρχεί και στις αποφάσεις του πολιτικού κόσμου τους και του στρατιωτικού κατεστημένου. Αυτή που πράγματι δείχνει ευελιξία μέσα στις αντιφάσεις της πολιτικής της είναι η ελληνική πολιτεία και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε πολλές φορές την κατακρίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει σταθερούς στόχους, τους οποίους να εξυπηρετεί με ευέλικτες πολιτικές.
    Όταν αρχίσουν οι ευελιξίες σε σχέσει με τους στόχους, αρχίζουν τα προβλήματα.
    Η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει μετρήσει τεράστιες αποτυχίες στην Κεντρική Ασία, στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Κουρδικό.
    Οι μόνες επιτυχίες της Τουρκίας είναι απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.
    Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει/

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά μην ξεχνάμε ότι ακόμα και αν δεν έχεις καμιά επιβουλή έναντι κάποιου που σε επιβουλεύεται τελικά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγηθείς σε σύγκρουση γιατί αυτός ο «κάποιος» είναι εγκλωβισμένος στην ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Βέβαια αυτός ο «Τουρκικός Μεγαλοϊδεατισμός» δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο των Τούρκων αλλά και πολλών Ελλήνων, δυστυχώς. Και ακριβώς με αυτή την ιδέα θέλω να αντιπαρατεθώ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aνώνυμε
    η Μεγάλη Ιδέα δεν ήταν κάτι που γεννήθηκε στο λαό. Στην ουσία του την επέβαλαν.
    Δεν νομίζω πάντως σήμερα να υπάρχει μεγαλοϊδεατισμός στην Ελλάδα.
    Ίσως αυτό να είναι και το πρόβλημά μας.΄Ότι δηλαδή φοβόμαστε να οραματιστούμε, επειδή το προηγούμενο εθνικό όραμα, η Μεγάλη Ιδέα, κατέληξε σε μια τραγωδία.

    Πάντως, ο λαός μας έχει ανάκη από ένα όραμα.

    Αυτό όμως θα το συζητήσουμε συλλογικά κάποια άλλη φορά στο ιστολόγιο.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σας. Αλλά έγινε κάποια παρανόηση σ’ αυτά που γράφω γιατί δεν τα διατύπωσα σωστά και ζητώ συγνώμη γι’ αυτό. Μια σωστότερη διατύπωση είναι η εξής:
    Όχι δεν αναφέρομαι σε Ελληνική «Μεγάλη Ιδέα» αυτή έχει τελειώσει. Αλλά σε μια Μεγάλη Ιδέα για τον ρόλο της Τουρκίας που διακινείται εντός Ελλάδας από Έλληνες και που έχει σκοπό να ορίσει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αλλά και η σκέψη του μέσου έλληνα πολίτη. Σε αυτή ακριβώς την παγίδα πέφτουν πολλές φορές και άνθρωποι καλών προθέσεων που πράγματι ανησυχούν για το μέλλον της χώρας μας. Σ’ αυτή ακριβώς την σύγχρονη και ταυτόχρονα ξένη, Μεγάλη Ιδέα για τον ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης της Τουρκίας θέλω να αντιπαρατεθώ. Είναι πολύ γνωστό σε όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις πρόσφατης ελληνικής ιστορίας ότι η δική μας «Μεγάλη Ιδέα» έλιξε μαζί με το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η οποία ακόμα στοιχειώνει την σκέψη των Τούρκων και δεν μπορούν να εξηγήσουν πως μέσα στην διάρκεια ενός αιώνα έφτασε να απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους τους από ένα λαό που θεωρούσαν στο συλλογικό τους υποσυνείδητο, κατώτερο. Με θλίβει αφάνταστα να βλέπω ανθρώπους που νοιάζονται για την πατρίδα να «λυγίζουν» απέναντι σ’ αυτή την εκπεμπόμενη προπαγάνδα που σίγουρα πολλές φορές δεν είναι τυχαία περί του μεγαλείου της Τουρκικής πολιτικής και ισχύος και να είναι εύκολοι στους αφορισμούς τους έναντι της Ελληνικής πολιτικής και ισχύος. Δεν κλείνω τα μάτια μου στα προβλήματα αλλά έχουμε και πλεονεκτήματα. Βέβαια με αυτές τις τελευταίες φράσεις μου δεν αναφέρομαι σ’ εσάς γιατί βλέπω πως δεν κάνετε εύκολη και ανούσια απαξίωση των πάντων αλλά παραθέτεται πληροφορίες που δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει αλλού και σίγουρα η κριτική σας είναι ακριβοδίκαιη και με πολύ καλή πληροφόρηση. Αναφέρομαι κυρίως σε σχόλια ανθρώπων που νοιάζονται για την Ελλάδα αλλά από την πολύ αγάπη τους απαξιώνουν εύκολα αυτό που έχουν υπέρ κάποιας άλλης ιδεατής Ελλάδας που δεν μπορούν να βρουν στην καθημερινότητά τους.
    Για το πω με λιγότερες λέξεις. Πιστεύω κάθετα πως δεν είμαστε για τον π….-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.