27/10/08

Η σύγκρουση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη CIA στο Ιράκ


Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις του πρώην στελέχους της CIA Charles “Sam” Faddis, μονάδες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις κεκαλυμμένες επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο Βόρειο Ιράκ το 2002, φθάνοντας πολύ κοντά σε ένοπλη σύγκρουση.
Στο βιβλίο του, με τίτλο "Operation Hotel California" που εξέδωσε πρόσφατα μαζί με τον Mike Tucker, αναφέρει ότι είχε τεθεί επικεφαλής μιας μονάδας της CIA που θα καθοδηγούσε το 10. Special Forces Group του Αμερικανικού Στρατού σε κουρδική περιοχή όπου υπήρχαν πληροφορίες για τη παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Ansar al Islam, που υποστήριζε της Al Qaeda. Έτσι, στις 10 Ιουνίου 2002,...αρκετούς μήνες πριν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η 8μελής ομάδα της CIA εισέβαλε στο Βόρειο Ιράκ για την αναζήτηση στοιχείων που να συνδέουν το Ιράκ με τη διεθνή τρομοκρατία. Οι ΤSK αντέδρασαν απαιτώντας να ενημέρωνονται για κάθε αποστολή, να στέλνουν δικούς τους παρατηρητές ενώ αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια από την βάση του Incirlik. Στις απειλές των Τούρκων ότι θα συλληφθεί στέλεχος της CIA που θα περάσει τα τουρκικά σύνορα, ο Faddis φέρεται να προειδοποίησε ακόμα και για νεκρούς(“Turkish soldiers might die if anything would happen to the CIA official” γράφει χαρακτηριστικά). Στο βιβλίο του, ο πρώην πράκτορας της CIA προτείνει μεταξύ άλλων την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν και απομάκρυνση όλων των τουρκικών στοιχείων από το Βόρειο Ιράκ.

Διαβάστε: Mike Tucker & Charles Faddis, Operation Hotel California - The Clandestine War Inside Iraq, Lyons Press, 2008.
Αναδημοσίευση από το STRATEGY-GEOPOLITICS.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Ως γνωστόν ο Οσάμα Μπίν Λάντεν, όταν ήταν καταζητούμενος, το 1998-1999, επισκέφθηκε τουλάχιστον 2 φορές την Τουρκία και δεν συνελήφθει…
    Η σύνδεση της Αλ Κάιντα με την Τουρκική Χεζμπολά, είναι αποδεδειγμένη πολλαπλώς.
    Γνωστό επίσης πως την Τούρκικη Χεζμπολά, ίδρυσε, εκπαίδευσε και εξόπλισε η ΜΙΤ και την χρησιμοποίησε εναντίων των Κούρδων και του ΡΚΚ.
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέραν των όσων αναφέρει στο βιβλίο του ο Αμερικάνος, τα οποία αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα της δράσης των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, στο Βόρειο Ιράκ.
    ΄Αξιο ενδελεχούς έρευνας είναι το γεγονός της οργάνωσης και εξοπλισμού των Τουρκομάνων της περιοχής. Επίσης, η δράση των Τουρκομάνων σε δολοφονικές ενέργειες εναντίων των Κούρδων και του ΡΚΚ.
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.