10/10/08

Kοινή άσκηση Τουρκίας-Ισραήλ, με στόχο τους S-300 σε Κρήτη και Ιράν


Όταν είχε διεξαχθεί η άσκηση "'Ενδοξος Σπαρτιάτης" είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για την πολιτική σκοπιμότητα της κίνησης εκείνης.
Τώρα η Τουρκία και το Ισραήλ, προετοιμάζονται να κάνουν από κοινού ασκήσεις για την εξουδετέρωση των S-300. Το πιο πιθανόν είναι οι Ισραηλινοί να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις πληροφορίες που απέκτησαν πετώντας πάνω από την Κρήτη και από τη συνεκπαίδευση με την ελληνική πολεμική αεροπορία.
Ας ελπίσουμε να ακούσουμε μερικές εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα από στόματα αρμοδίων.
Τέλος, για να μην αναγκαστούμε για άλλη μια φορά να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ...ελέφαντες, μεταφράζουμε επί λέξει το κείμενο της ηλεκτρονικής εφημερίδας INTERNETHABER

Φοβερή άσκηση Τουρκίας-Ισραήλ
10 Οκτωβρίου 2008
Τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ προετοιμάζονται να πετάγουν στην Τουρκία. Η αιτία, το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 που αναμένεται να παραληφθεί.
Η Τουρκία θα μπορεί να παρακολουθεί πλέον ακόμα και τα πουλιά που πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο. Η πηγή της πληροφορίας από τη Ρωσία... Μια ιστοσελίδα με βάση πληροφορίες ρωσικής προέλευσης έγραψε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση για την εξουδετέρωση των S-300 που διαθέτουν οι Ρωμιοί της Κύπρου και το Ιράν.
Το σύστημα S-300, που θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στον κόσμο, είχε γίνει αιτία κρίσης ανάμεσα σε Τουρκία-Κύπρο-Ελλάδα. Οι S-300, που είχε σχεδιαστεί να εγκατασταθούν στην Κύπρο, εγκαταστάθηκαν τελικά στην Κρήτη, μετά από πιέσεις της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Μία παρόμοια κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη την περίοδο αυτή στο τετράγωνο Ιράν-ΗΠΑ=Ρωσία-Ισραήλ. Το Ιράν θέλει να προμηθευτεί αυτό το σύστημα από τη Ρωσία, για να προστατευθεί από μια πιθανή αεροπορική επίθεση από Ισραήλ-ΗΠΑ.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ όμως, ανησυχούν από το ενδεχόμενο της απόκτησης αυτών των συστημάτων. Αν και η Ρωσία έχει επανειλλημένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία για το θέμα, είναι γνωστό ότι γίνοτναι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο.

100 εκατομμύρια δολάρια
Σε σχέση με το θέμα των συστημάτων αυτών που βρίσκονται στην Κρήτη και ενοχλούν την Τουρκία και αυτών που θα προμηθευτεί το Ιράν και ενοχλούν το Ισραήλ, τις περασμένες ημέρες δημοσιεύτηκε μια ενδιαφέρουσα είδηση στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ. Η είδηση, που στηριζόταν σε πηγές του τουρκικού υπουργείου άμυνας, η Τουρκία πρόκεται να προμηθευτεί τρία διαφορετικά συστήματα S-300 από τη Λευκορωσία και από την Ουκρανία, τα οποία θα εγκαταστήσει στο Ικόνιο. Στόχος είναι να αποκτήσουν τη δυνατότητα τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από αυτά τα συστήματα και να κερδίσουν εμπειρίες για τις αδύνατες και ισχυρές τους πλευρές. Η απόφαση για την αγορά αυτών των συστημάτων, που στοίχισαν 100 εκατ. δολάρια και είναι των τύπων SA-12 (300v version), SA-10(S-300) και SA-15, ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της 12 Ιουλίου 2008.

Η βάση εξοπλίστηκε από το Ισραήλ
Ο ρωσικός τύπος, που αναπαρήγαγε την είδηση, χθες αποκάλυψε άλλη μια πτυχή της συγκεκριμένης συμφωνίας. Κατά την ειδησεογραφική ιστοσελία News.ru, στις ασκήσεις που θα γίνουν για την εξουδετέρωση των S-300 που εγκαταστάθηκαν στο Ικόνιο, εκτός από τα αεροσκάφη της ΤΠΑ, θα πετούν και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, αφού σε παρόμοιο αίτημα του Ισραήλ, η Άγκυρα απάντησε καταφατικά.
Έτισ, οι δύο χώρες θα τεστάρουν τα συστήματα αυτά από κοινού. Η αεροπορική βάση του Ικονίου έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν αεροσκάφη από χώρες όπως το Ισραήλ, το Πακιστάν και η Ιορδανία. Η εκαπιδευτική εγκατάσταση που εγκαινιάστηκε το 2001, εξοπλίστηκε με τεχνολογία αεροπορικών επχειρήσεων από την ισραηλινή εταιρεία LML. Το Ισραήλ δοκίμασε τους S-300 τους καλοκαιρινούς μήνες, σε άσκηση που έγινε πάνω από την Κρήτη.

Τα ραντάρ τους είναι επικίνδυνα
Οι S-300, που αναπτύχθηκαν ως σύστημα τη δεκαετία του '70 για την αντιμετώπιση των Patriot, είναι όπλο μακράς εμβέλειας. Όμως, αυτό που είναι το πιο σημαντικό δεν είναι τα βλήματά του, αλλά το σύστημα ραντάρ που διαθέτει, το οποίο εντοπίζει όλα τα αεροσκάφη που πετούν στο πεδίο της εμβέλειάς του. Όταν εντοπίσει εχθρική απειλή, πυροδοτεί δεκάδες πυραύλους σε πέντε λεπτά. Οι S-300, που εντοπίζουν ακόμα και τα πουλιά που πετούν σε ακτίνα 200χλμ, μπορεί να επιλέξει την ίδια στιγμή όλα τα αεροσκάφη μιας ολόκληρης μονάδας που πετούν στην ακτίνα δράσης του.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

3 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΣΑΒΒΑ.
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΙ S 300 ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΗΓΗ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ.
    ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ....
    SHADOW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε SHADOW καλημέρα
    Το θέμα δεν είναι επιχειρησιακό, είναι πολιτικό.
    Στη βάση ποιάς πολιτικής λογικής έγινε η συνεργασία με το Ισραήλ, τη στιγμή που υπάρχουν τόσα δεδομένα που, λογικά, θα έπρεπε να καθιστούν απαγορευμένο κάτι τέτοιο.
    Το Ισραήλ ακολουθεί στην ουσία εχθρική πολιτική έναντι της Κύπρου και και της Ελλάδος σε μια σειρά από ζητήματα.
    Να σου θυμίσω τα δυο υψηλόβαθμα στελέχη της Μοσάντ που πιάσαμε στα πράσσα να συλλέγουν εξαιρετικά ευαίσθητες για Ελλάδα και Κύπρο πληροφορίες, παραμονές της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο;
    Πήραμε ποτέ πειστική απάντηση γι' αυτό;
    Μήπως τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από μαχητικά του Ισραήλ;
    Σε ποιά λογική να κάνεις συνεργασία στον τομέα αυτό, όταν μάλιστα το διακύβευμα είναι τεράστιο;
    Έχω κάτι στο νού μου, το οποίο δικαιολογεί, ίσως, πολιτικά τη συνεργασία. Δεν μπορώ όμως να το εκφράσω σε περιβάλλον διαδικτύου.
    Ελπίζω να μην είναι μόνο η δική μου ευχή και να είναι η πραγματικότητα.
    Πάντως, ούτως ή άλλως, πρέπει να δοθούν κάποιες (πολιτικές) εξηγήσεις στην κοινή γνώμη, για να μην αναπτύσσονται σκέψεις και θεωρίες για το θέμα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΣ ΦΙΛΕ.
    SHADOW

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.