24/10/08

Ο μύθος Obama και η φιλο-τουρκική του πολιτική



Του Κώστα Πικραμένου
http://endoturkika.blogspot.com


Μόλις 10 ημέρες πριν την ανάδειξη-εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και όλες οι δημοσκοπήσεις «προβλέπουν» σίγουρη νίκη του αφρο-αμερικανού Barack Obama. Oι μεγάλες εφημερίδες του αμερικανικού κατεστημένου (Νew York Times, Washington Post) έχουν ταχθεί πλέον ανοικτά υπέρ του σχεδόν άγνωστου (μέχρι χτες) Γερουσιαστή του Ιλινόις. Οι αναλυτές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι εκλογείς δεν διακρίνουν ποιος είναι ικανότερος να παρέμβει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και χρηματιστηριακών κρίσεων που περνούν σιγά-σιγά στην πραγματική οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν με το ένστικτο και τη διαίσθηση….τον επόμενο πλανητάρχη.
Στον τουρκικό τύπο έχει καταγραφεί εδώ και πολύ καιρό ένας δημόσιος προβληματισμός για τις θέσεις του Barack Obama έναντι των θεμάτων που απασχολούν την τουρκική διπλωματία...και όχι μόνο. Στην Ελλάδα, όπου η αντίστοιχη συζήτηση δεν υφίσταται διότι προηγείται το «Βατοπέδι και η παραίτηση Ρουσόπουλου», οι πολίτες (σύμφωνα με την Καθημερινή και τα γνωστά παπαγαλάκια αυτής) προτιμούν τον Obama σε ποσοστά που αγγίζουν και το 90%. Άραγε η όποια προτίμηση των πολιτών βασίζεται σε συγκεκριμένες θέσεις του Δημοκρατικού Υποψηφίου ή αποτελεί μία anti-Bush/ΜaCain επιλογή και μόνο;
Στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.barackobama.com δημοσιεύτηκαν πρόσφατα (σε μορφή .pdf ) οι θέσεις του έγχρωμου υποψηφίου για την επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Ευρώπη εν ονόματι της ατλαντικής αλληλεγγύης και φιλίας. Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα λάβει, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι, μεταξύ άλλων, και η «αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ –Τουρκίας». Υποστηρίζει ότι λόγω του πολέμου στο Ιράκ (2003) η κυβέρνηση Bush χειρίστηκε «ανεύθυνα το θέμα της τρομοκρατικής απειλής του διασπαστικού PKK”, προκαλώντας ζημιά στις άριστες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και οξύνοντας την αντι-αμερικανική στάση της τουρκικής κοινής γνώμης. Δεσμεύεται να δουλέψει για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της δυτικής στροφής της Τουρκίας αλλά και για την ένταξη της στην ΕΕ. Όσον αφορά την Κύπρο επαναλαμβάνει το γνωστό ποίημα περί «ενός ενιαίου κράτους με δύο ίσες πολιτικές κοινότητες όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα", ενώ πουθενά δεν αναφέρεται σε ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ για αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.
Το παράδοξο είναι ότι στην Τουρκία υπάρχει μία έντονη ανησυχία για την εκλογή Obama για δύο συγκεκριμένους λόγους:
1) Τη δέσμευση του απέναντι στο Αρμενικό Lobby για αναγνώριση της Γενοκτονίας του 1915-16 εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος. Οι Δημοκρατικοί μετά την επικράτηση τους στις εκλογές του Κογκρέσου (2006) προώθησαν ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας αλλά η διαδικασία σταμάτησε μετά από παρέμβαση του Εβραϊκού Lobby για χάρη της Τουρκίας.
2) Tη δέσμευσή του για γρήγορη αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ γεγονός που, κατά τους Τούρκους, θα οδηγήσει στο διαμμελισμό του και την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν των Barzani και Τalabani. Aυτό αποτελεί και το εφιαλτικό σενάριο για την Τουρκία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία των Κούρδων θα υπάρξει «μερική εθνική δικαίωση» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Κούρδους της Τουρκίας.
Ο Τουρκικός λαός δεν δείχνει να τάσσεται υπέρ του Obama αλλά τον προτιμάει στην λογική μιας μετριοπαθούς εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε αντίθεση με την επιθετική και αλαζονική πολιτική του Bush που στηρίζει έμμεσα και ο Macain.

Δείξε μου το σύμβουλο σου…να σου πω ποιος αλήθεια είσαι!

Σύμβουλος του Barack Obama για θέματα Μέσης Ανατολής είναι ο διπλωμάτης Dennis Ross. Ο εν λόγω σύμβουλος, που διετέλεσε επί σειρά ετών αξιωματούχος στις διοικήσεις Reigan, Βush (πατέρας) και Clinton, αποτελεί «μέγα όνομα» της Αμερικανικής διπλωματίας και του Εβραϊκού Lobby. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών ερευνητής του AIPAC (δηλαδή του ανώτατου θεσμικού οργάνου Lobby για τις Αμερικανο-Ισραηλινές σχέσεις) και συν-ιδρυτής του WINEP (σημαντικού think-tank που επηρεάζει την επίσημη διπλωματία του State Department για τη Μέση Ανατολή υπέρ του Ισραήλ). Θεωρείται «γεράκι» με βάση τις θέσεις του για το Ιράν, τη Συρία, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Με τον Dennis Ross ως σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής για θέματα Μέσης Ανατολής και κατ’ επέκταση της Τουρκίας, ο συμπαθής Obama δε θα διανοηθεί να στεναχωρήσει τους «στρατηγικούς» του φίλους στην Άγκυρα ούτε κατά το ελάχιστον. O Ross θα είναι εκεί να του υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ και να μπλοκάρει κάθε πρωτοβουλία των Αρμενίων, Κυπρίων (γιατί επίσημο Ελληνικό Lobby δεν υπάρχει) και ενδεχομένως Ποντίων...
Με ενδιαφέρον αναμένουμε τη δικαιολογία που θα βρει για να αναβάλλει επ’ αόριστον την δέσμευση του προς την Αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ. Εν’ ολίγοις η σκληρή πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων θα προσγειώσει τον «ιδεαλιστή» Obama όπως προσγείωσε τον «ρομαντικό» Bill Clinton στη Γιουγκοσλαβία την δεκαετία του ’90.

4 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις.
    Οι Πρόεδροι μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι σταθεροί και δεν αλλάζουν πορεία εύκολα και γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σχετικό..
    http://garizo.blogspot.com/2008/10/tou.html
    [..Greek News, a New York-based U.S. Greek magazine, said last week that in a statement to Greek-Americans Obama and Biden had called the Turkish military presence in northern Cyprus "Turkish occupation."
    But no such statement was released on Obama's official Web site.
    Also the Obama-Biden position paper made no mention of Turkish occupation...]

    πράγματι έτσι είναι, πολυ φοβάμαι ότι ο Ομπαμα, προσπαθόντας να λύσει την παλια "βεντετα¨με τους Τουρκους (λογω ΙΡΑΚ) θα ακολουθήσει φιλοΤουρκική πολιτικη .. τουλάχιστον υπό την εννοια της προσπάθειας ευμενισμού τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπου υπαρχει διχασμός επερχεται υποταγη και εθνική υποτέλεια αυτο μας εμαθε η ιστορια μας σαν εθνος και ομως η ελληνική κοινωνία εξακολουθει και σημερα να ειναι βαθια διχασμενη. Ομως συνεχιζουμε να αληλοσπαραζόμαστε. Σε οτι αφορα τον obama Δεν θα αλλαξει τιποτα στην ουσια η ιδια πολιτική ιδια στρατηγική το μονο που ελπίζω να ειναι λιγοτερο προκλητική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καιρός είναι επιτέλους να ξυπνήσουμε και να μην περιμένουμε, από τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα…Αν ο ίδιος ο Ομπάμα είναι Τουρκόφιλος ή οι σύμβουλοί του,
    Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει εμείς τι κάνουμε…
    Στην διπλωματία δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί. Κυριαρχεί συνήθως κυνικός ρεαλισμός που τον υπαγορεύουν τα συμφέροντα.
    Η εξωτερική πολιτική μας βασίζεται σε αντανακλαστικές ενέργειες, χωρίς κάποια στρατηγική. Ούτε οι βασικοί κανόνες της διπλωματίας δεν τηρούνται…
    ΄Ελληνας να ήταν ο Ομπάμα και συμβούλους να είχε ΄Ελληνες εθνικιστές, πάλι το ίδιο θα ήταν…
    Ο πολιτικός αμοραλισμός της νεοελληνικής πραγματικότητος, και οι εκφράσεις του σε όλο τους το μεγαλείο….
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.