15/11/08

Έκαναν πίσω οι Νορβηγοί

Το σκάφος που διενεργούσε έρευνα για πετρέλαιο νότια του Καστελόριζου ενημέρωσε ότι σταματά, μετά τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

Η πάγια τακτική της τουρκικής διπλωματίας να προκαλεί όταν η επικαιρότητα ευνοεί επαναλήφθηκε και αυτές τις ημέρες που ο Ερντογάν υποδύεται τον εκπρόσωπο του αναπτυσσόμενου κόσμου στην Ουάσιγκντον και την G20.
Έτσι, την Παρασκευή και την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός κατευθυνόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, νότια των Δωδεκανήσων η τουρκική φρεγάτα Γκεντίζ συνόδευε το το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», για να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο, σε σημείο 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, στο οποίο η ελληνική πλευρά έχει κατά το Δίκαιο της Θάλασσας τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας σε μεγάλο μέρος του.
Στην περιοχή έσπευσε αμέσως η κανονιοφόρος Πολεμιστής, η οποία ενημέρωσε...
για τα παραπάνω το νορβηγικό πλοίο και είχε ανταλλαγή προφορικών θέσεων με το τουρκικό σκάφος, σχετικά με το καθεστώς της περιοχής.
Όπως έγινε γνωστό αργότερα από το ελληνικό ΥΠΕΞ και τον εκπρόσωπό του κ.Κουμουτσάκο, αμέσως έγιναν διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβυ και τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών.

Το Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον ομόλογό της της Νορβηγίας κ. Γιόνας Στέρε για το ίδιο θέμα. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρέσβυς στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους προκειμένου να της γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Οι ελληνικές πιέσεις έφεραν αποτέλεσμα, καθώς στη συνέχεια, προφανώς μετά από αίτημα της νορβηγικής κυβέρνησης προς την εταιρεία, το ερευνητικό σκάφος έστειλε ενημερωτικό σήμα ότι σταμάτησε τις έρευνές του».

Φυσικά, τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε εγρήγορση, όσο το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στην περιοχή (και ο Ερντογάν στην Ουάσιγκντον, προσθέτουμε εμείς).

ETHNOS

5 σχόλια:

  1. Σαββα καλησπέρα
    Πως εκτιμάς την κίνηση των τούρκων ??
    Πιστεύεις ότι οι στρατηγοί προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Ερντογαν ή είναι μια καλά στημένη ιστορία ώστε να επανέρθουν στην επικαιρότητα και να δηλώσουν παρόν??

    othelos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΙ?ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΒΙΚΙΝΓΚΣ?ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ?ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 'ΜΑΙΝΤΑΝΟΙ' ΠΑΝΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό είναι αυτά τα γεγονότα από εμάς τους πολίτες να αναλύονται νηφάλια και να εξάγονται συμπεράσματα που θα μας δίνουν κατευθύνσεις για το μέλλον.
    Πρώτο συμπέρασμα:
    Μετά από τόσες εξαγγελίες μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αυτή είναι η αντίληψη της Τουρκίας για την καλή γειτονία; Απαιτούμε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να επανεξετάσουν την στάση τους έναντι της Τουρκίας. Εμείς σαν έλληνες πολίτες δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ατιμώρητα τέτοιες συμπεριφορές από ξένο κράτος.
    Δεύτερο συμπέρασμα:
    Πριν λίγες ημέρες στην βουλή έγινε κάποια σχετική συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες απ’ όλα τα κόμματα της βουλής. Εγώ σαν πολίτης θα ήθελα να πληροφορηθώ από τα κόμματα τις θέσεις τους ως προς την αντιμετώπιση μιας πιθανής επιθετικής Τουρκικής διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας και πως θα ανατραπούν τουρκικές προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων με την χρήση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Με ποια μέσα και προσωπικό θα αντιμετωπίσει η πατρίδα μας μια τέτοια διεκδίκηση και για ποια πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη αξίζει να απεμπολήσουμε μακροπρόθεσμα οφέλη της πατρίδας μας; Γνωρίζουν τα κόμματα τα αποτελέσματα γεωλογικών ερευνών που αποκλείουν την οικονομική εκμετάλλευση περιοχών εντός της υφαλοκρηπίδας των νησιών μας και θεωρούν ότι είναι αμελητέου οικονομικού οφέλους επένδυση η αγορά οπλικών συστημάτων προάσπισης αυτών των περιοχών; Αν ναι τότε να βγουν και να πάρουν πολιτική θέση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι δεν αξίζει οικονομικά να υπερασπιστούμε αυτό το τμήμα της ελληνικής επικράτειας και ας το παραχωρήσουμε προς οικονομική εκμετάλλευση στο Τουρκικό Δημόσιο στο πλαίσιο της «καλής γειτονίας». Αν πάλι δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα γεωλογικών ερευνών ας μην βιάζονται να περικόψουν δαπάνες από τους εξοπλισμούς. Γιατί εμείς σαν έλληνες πολίτες απαιτούμε από τα κόμματα που μας εκπροσωπούν την υπεράσπιση των συμφερόντων μας με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο που θα εξασφαλίζει την επιστροφή ΟΛΟΥ του προσωπικού αν ποτέ απαιτηθεί η προσφυγή στην βία.
    Και αυτό το δεύτερο συμπέρασμα είναι υπερκομματικό για να θυμίσω σε όλους πως η πλειοδοσία περικοπών αμυντικών δαπανών ανήκει σε όλα τα κόμματα της βουλής. Αλλά επίσης καλό θα ήταν να θυμηθούμε στο πρόσφατο παρελθόν ποιος εν ζωή έλληνας πολιτικός ήταν αυτός που είπε το περίφημο «Βούτυρο ή κανόνια» και ποια ήταν στην συνέχεια η πολιτεία της κυβέρνησής του μετά τα Ίμια;… Οι κύριοι εθνοπατέρες ας αφήσουν κατά μέρος τον λαϊκισμό… Οι εξοπλισμοί είναι καθαρά οικονομική επένδυση και δεν είναι βάρος για την οικονομία μας. Η ασφάλεια είναι πολύ μεγάλο αγαθό και είναι προαπαιτούμενο για οικονομική ανάπτυξη και δυστυχώς «αγοράζεται» μόνο με εξοπλισμούς.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποτε λέγαμε "βυθίσατε το Χόρα", τώρα λέμε ευτυχώς που αντιδράσαμε. Και τελικά αυτούς που μπορέσαμε να ψαρώσουμε ήταν οι Νορβηγοί. Ρωτώ: αν ήταν τουρκικής ιδιοκτησίας το πλοίο, τι θα γινόταν. Θα το έβαζε μέσα ο Τούρκος ή θα έπρεπε να έχουμε νέα Ίμια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική αξιοπιστία (όση έχει απομείνει); Κι αν το σκεφτεί ο Τούρκος και την επόμενη φορά φέρει τουρκικό πλοίο, τι θα κάνουμε εμείς; Σε ποια δυτική πρεσβεία θα απευθυνθούμε για να σταματήσουν οι έρευνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχως εμεις καναμε πισω, αφου το σκαφος κανει ερευνες σε ελληνικα υδατα.
    Ο βενιζελος ελεγε " αν δειξεις στον Τουρκο τα μπροστινα σου....."
    Φωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.