19/11/08

Κουμουτσάκος: «Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με το πλοίο νορβηγικής εταιρείας, το οποίο, τις προηγούμενες ημέρες, διενεργούσε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δήλωσε ότι «η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η τουρκική πλευρά έχουν ενημερωθεί ακριβώς για το ποιο τμήμα της περιοχής που έχει οριστεί από την Τουρκία ως τόπος των ερευνών βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου η Ελλάδα ασκεί βεβαίως κυριαρχικά δικαιώματα και δεν μπορεί να γίνονται γεωφυσικές μελέτες ή έρευνες οποιουδήποτε τύπου χωρίς την άδειά της».

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ακόμη το εν λόγω σκάφος...
κινείται πλέον εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικώς με το εάν τα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση για την υφαλοκρηπίδα της είναι δεσμευτικά για τις διαπραγματεύσεις στο μέλλον διευκρίνισε:

«Τα στοιχεία που δώσαμε αφορούσαν το πώς η Ελλάδα θεωρεί ότι αποτυπώνεται στον χάρτη η ελληνική υφαλοκρηπίδα και στη συγκεκριμένη περίπτωση η υφαλοκρηπίδα του νησιού Καστελορίζου - με βάση την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα - μόνο όμως στο κομμάτι που αφορούσε την περιοχή ερεύνης. Δεν επρόκειτο για συνολικό καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Είπαμε, δηλαδή, μέσα στο πλαίσιο της περιοχής έρευνας, πού είναι σύμφωνα με την ελληνική άποψη, το όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

15 σχόλια:

  1. pio einai to orio pou thesame??? gnwrizei kanis??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον αυτό που προβλέπεται από τη συμφωνία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατά πάσα πιθανότητα 200 Nm πέριξ του Καστελόριζου ή αν δεν υπάρχουν αυτές οι αποστάσεις στην μέση γραμμή επαφής με την Υφαλοκρηπίδα όμορων κρατών.

    Παράθεση:
    [Το παράκτιο κράτος έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Στο παράκτιο κράτος ανήκουν σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1982 τα ορυκτά του εδάφους και του υπεδάφους του βυθού, οι μη ζώντες οργανισμοί του βυθού καθώς και οι ζώντες οργανισμοί του βυθού που ανήκουν στα καθιστικά είδη (είδη που δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους χωρίς συνεχή επαφή με τον βυθό). Τα παράκτια αυτά δικαιώματα του κράτους τού ανήκουν αυτοδικαίως, ανεξάρτητα από την τήρηση οποιωνδήποτε διατυπώσεων (π.χ. δήλωσης, οριοθέτησης κλπ.) και είναι αποκλειστικά: ακόμα κι αν δεν τα ασκήσει το παράκτιο κράτος, δεν δικαιούται να τα ασκήσει κανένα άλλο κράτος.

    Τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν το καθεστώς των υπερκειμένων υδάτων. Στην πράξη εφ'όσον η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται ως τα 200 ν.μ., τα υπερκείμενα ύδατα θα ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του παρακτίου κράτους. Πέραν των 200 ν.μ. από την ακτή τα ύδατα αποτελούν την ανοιχτή θάλασσα, στην οποία ισχύει η ελευθερία των θαλασσών.

    Τα νησιά (ξηρές που περιβάλλονται από θάλασσα και δεν καλύπτονται από το χειμέριο κύμα ή την μεγίστη πλύμη) έχουν κι αυτά υφαλοκρηπίδα. Εξαίρεση αποτελούν σύμφωνα με το άρθρο 121 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 οι βράχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινο πληθυσμό ή αυτόνομη οικονομική ζωή.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα είναι να είναι και εκτός αυτών που θεωρούμε ΑΟΖ είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς φίλε μου. Το δίκαιο της θάλασσας από την παράθεση που έκανα παραπάνω είναι μια στυγνή τεχνοκρατική γλώσσα που δεν επιδέχεται ούτε παρερμηνείες ούτε «φιλικούς διακανονισμούς» που απαιτεί η Τουρκία. Απλά το εφαρμόζουμε ή δεν το εφαρμόζουμε είναι στο χέρι μας η εφαρμογή του και είναι προς όφελός μας και των παιδιών μας η επιβολή του με όποιο προσωπικό κόστος για μας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα νησιά του Αγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως το Καστελόριζο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου Σάββα,άλλαξε τον τίτλο από "Χωρικά ΄Υδατα" σε "υφαλοκρηπίδα".Ενοείς και τα δύο φυσικά,και είναι αντιληπτό,αλλά θα βρεθούν "κάποιοι" να πούνε πως το γράφεις επίτηδες κλπ...Παίζουν με τις λέξεις..Κατάλαβες...
    Ομηρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμηρε το άλαξα, ευχαριστώ.
    Πάντως ήταν ο τίτλος της Καθημερινής.

    Ανώνυμε 9:09 και βέβαια έχουν υφαλοκρηπίδα τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που αρνείται η Τουρκία.
    Εκεί όμως το θέμα παραπέμφθηκε στις ...καλένδες.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σάββα, το ξέρω. Κι εγώ ακριβώς όπως εσύ το έβαλα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το άλλαξα. Το άλλαξε και η Καθημερινή στο site της .
    Καλή συνέχεια!
    Ομηρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε φίλε 9:09 εφόσον έχει υφαλοκρηπίδα το Καστελόριζο, έχει και το κάθε νησί, νησάκι ή κομμάτι στεριάς που βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία και μπορεί να συντηρήσει «αυτόνομη οικονομική δραστηριότητα». Δηλαδή για να το κάνουμε λιανά ακόμα και οι βραχονησίδες όπου κάποιος έλληνας έχει το μαντρί με τις κατσίκες του. Αυτές οι νομικές διατάξεις είναι μεταγενέστερες από τις όποιες συμφωνίες σε διμερές επίπεδο έγιναν την δεκαετία του ’70 με την Τουρκία και αν εφαρμοστούν λύνουν οριστικά υπέρ της Ελλάδας το θέμα που δημιούργησε η Τουρκία. Αλλά ακόμα και αν δεν εφαρμοστούν ρητά από την πλευρά μας τα δικαιώματα παραμένουν εις το διηνεκές εφόσον δεν συρθεί κάποια ελληνική κυβέρνηση σε διμερείς διαπραγματεύσεις και συμφωνίες επί του καθεστώτος του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει ότι δίχως πολεμική αναμέτρηση με κατά κράτος ήττα της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Εκτός και αν βρεθεί έλληνας πολιτικός αρχηγός κυβερνητικού κόμματος που θα αποποιηθεί ζωτικών συμφερόντων του Ελληνικού Λαού εντός της Ελληνικής Επικράτειας (μιλώντας με ιστορικά φορτισμένους όρους είναι ακριβώς το ίδιο σαν να απαντούσε το ‘40 ο Μεταξάς «ΝΑΙ» αντί για «ΟΧΙ»). Σε αυτή την περίπτωση όλοι μας θα είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας για τις κομματικές μας επιλογές. Γιατί μιλάμε για φαλκίδευση του μέλλοντος και της ανάπτυξης της χώρας με μια τέτοια συμφωνία. Αν δεν βρεθεί τέτοιος πολιτικός η μόνη διέξοδος υπέρ της Τουρκίας είναι να κερδίσει ένα πόλεμο. Αν θεωρούν ότι θα κερδίσουν αυτό τον πόλεμο πολύ απλά ας τον κάνουν. Είναι κάτι που δεν τόλμησαν τα τελευταία 35 χρόνια παρά όποια «πυροτεχνήματα» σε εποχές πολύ ευνοϊκότερες γι’ αυτούς.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε φίλε καλά τα λες και, αν θέλεις την άποψή μου, συνέχισε, γιατί οι απόψεις σου είναι χρήσιμες για το κοινό.
    Όσον αφορά την Κεκρόπορτα του Αιγαίου, αυτή ακράνοιξε, όπως λέμε στα ποντιακά, το 1974, με την εντελώς άσκοπη και τυχοδιωκτική αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και μισάνοιξε με το πρωτόκολλο της Βέρνης (1976), όπου στην ουσία η Ελλάδα, υποκύπτοντας στις από κάθε πλευρά παράνομες, παράλογες και άθλιες απειλές της Τουρκίας, απαγόρευσε στον εαυτό της να κάνει έρευνες 6 ν.μ. ανοικτά του Καφηρέα.
    Τον Κεκρόπορτα την κρατάνε ανοικτή όλοι εκείνοι οι πολιτικοί που νομιμοποιούν το απαράδεκτο casus belli, ενώ την ορθάνοιξε ο πρωθυπουργός Σημίτης, το 1997, όταν, με το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, αναγνώρισε στην Τουρκία νόμιμα ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο (Ιδιαίτερα επισημαίνεται η τέταρτη παράγραφος, η οποία επί λέξει αναφέρει: "σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους".).
    Την Κεκρόπορτα την κρατάνε ακόμα ανοικτή εκείνοι που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να οικοδομήσουν ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) με την Τουρκία, νομιμοποιώντας την τουρική προκλητικότητα και επιθετικότητα, η οποία είναι ακριβώς η αιτία του κλονιμσού της εμπιστοσύνης.
    Όταν δεν την καταγγέλεις και προσπαθείς να οικοδομήσεις ΜΟΕ συζητώντας για άλλα ζητήματα, στην ουσία αποδέχεσαι και νομιμοποιείς την τουρκική επιθετικότητα.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επ’ ευκαιρία και την εξάμηνης λειτουργίας του ινφογνώμονα -αν και αυτό το σχόλιό μου είναι ουσιαστικά εκτός θέματος εδώ- να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή συνέχεια στην ενημέρωσή μας. Εγώ δεσμεύομαι να σας παρακολουθώ και να παρεμβαίνω όπου κρίνω σωστό ελπίζω με εύστοχα σχόλια. Και πάντα σαν ανώνυμος γιατί πιστεύω πως μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτούς που ανταλλάσουν απόψεις στον ινφογνώμονα έχει η κρίση των απόψεών μου στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας συναντίληψης όλων των ελλήνων πάνω στα εθνικά θέματα απ’ ότι το όνομά μου. Ευχαριστώ για την φιλοξενία και για την ευρύτατη πληροφόρηση που δεν την βρίσκουμε αλλού.

    Ένας μέσος έλληνας πολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ είμαι πάλι ο 9:09.
    Ευχαριστώ για την κατατοπιστικότατη ενημέρωση. Έχω άλλες δύο ερωτησεις: 1./Τί εκτιμάτε πώς θα κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που εμείς κάνουμε έρευνες στο ίδιο ή σε ανάλογο σημείο? ή μήπως ήδη κάνουμε? Επίσης δεν μπορούν αυτές οι έρευνες να γίνουν σιωπηλά και να μην "το μυριστεί" κανένας?
    2./Γιατί τα "νόμιμα ζωτικά συμφέροντα" της Μαδρίτης είναι απαραίτητα κακό? Μας συμφέρει ο καθένας να πάρει τα νόμιμα του, δηλαδή εμείς όλο το Αιγαίο και αυτοί λίγο έξω απ΄την ακτή τους. Κάνω λάθος κάπου?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και σορυ αν οι ερωτήσεις ενός άσχετου με το θέμα σας φαίνονται ηλίθιες.
    Επίσης κ. Καλεντερίδη τις καλύτερες ευχές μου για το blog σας το οποίο ανακάλυψα τις τελευταίες 2 εβδομάδες και θεωρώ πως είναι αρκετά ενδιαφέρων κυρίως επειδή θίγει τα θέματα αυτά χωρίς να καταφεύγει σε ακραίες εθνικιστικές υστερίες, πολύ συχνές στο χώρο που κινείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ είμαι πάλι ο 9:09.
    9:09 Αν θέλει μπορεί να απαντήσει και ο ανώνυμος φίλος, ο οποίος φαίνεται ότι κατέχει το θέμα.
    Εγώ έχω να πώ ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Γαύδου-Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου-Καστελορίζου και Κύπρου είναι μείζον για την Ελλάδα.
    Για να διεκδικήσεις και να κατοχυρώσεις αυτά που δικαιούσαι, πρέπει να έχεις ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους.
    Για παράδειγμα η πολιτική μας για την οριστική αποχώρηση, με κάθε τρόπο, των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, το Εννιαίο Αμυντικό Δόγμα, η καταγγελία των όλων απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον της Ελλάδος κλπ, δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κατωχυρώσουμε από που δικαιούμαστε και μας ανήκουν.
    Από κει και μετά θα ακολουθήσουν οι έρευνες, στα φανερά, όχι στα κρυφά, σαν κλέφτες.
    Όσον αφορά τα "νόμιμα ζωτικά συμφέροντα", αυτό ακριβώς ήταν η φάκα.
    Η Τουρκία, με απειλές και casus belli δεν επέτρεψε και δεν επιτρέπει την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., που είναι νόμιμο δικαίωμά μας και την ίδια στιγμή διεκδικέι το μισό Αιγαίο και βάλε. Αυτό είναι το νόμιμο κατά την άποψή της. Και μεις στην ουσία το αναγνωρίσαμε.
    Η πιο επικίνδυνη φάκα είναι τα "ζωτικά συμφέροντα".
    Για όσους ασχολούνται με τα διεθνή, αν δεν κάνω λάθος, όταν θίγονται τα ζωτικά συμφέροντα μιας χώρας, τότε αυτή στην ουσία νομιμοποιείται να κάνει πόλεμο για να τα διασφαλίσει. Δηλαδή στην ουσία νομιμοποιήσαμε και το casus belli της Τουρκίας εναντίον μας. Με γειά μας.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε μου καμιά ερώτηση δεν είναι ηλίθια και κανένας μας δεν είναι πραγματικά ειδήμονας.
    Απλά όσοι αισθανόμαστε πως το σπίτι μας δεν είναι μόνο οι τέσσερις τοίχοι του διαμερίσματός μας αλλά ολόκληρη η πατρίδα μας προσπαθούμε να διαβάσουμε ορισμένα πράγματα παραπάνω και να χρησιμοποιήσουμε την απλή λογική μας για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις πρώτα απ΄ όλα στους ίδιους μας τους εαυτούς.
    Οι έρευνες δεν μπορεί να είναι κρυφές γιατί ακριβώς είναι άσκηση κυριαρχίας επί του εθνικού εδάφους με όση φόρτιση μπορεί να έχει αυτός ο όρος. Είναι ενέργεια της ίδιας ακριβώς σημασίας με το να αναρτάς την σημαία σε ένα συνοριακό φυλάκιο απέναντι από την τουρκική φρουρά και να τις αποδίδεις τιμές όπως έκανες όταν ήσουν στρατιώτης και το ίδιο ακριβώς με το να προστατεύεις την κατσίκα του έλληνα κτηνοτρόφου σε ένα βράχο του Αιγαίου που με τις διεθνής συνθήκες μεταβιβάστηκε στην Ελλάδα και που τυχαίνει να ονομάζεται Ίμια. Η άσκηση κυριαρχίας επί του εδάφους μας δεν γίνεται αν μας συμφέρει οικονομικά ενώ αν δεν μας συμφέρει οικονομικά «κάνουμε την πάπια»… Και αυτό για ένα πολύ απλό λόγο. Ότι σήμερα έχει οικονομική αξία μηδαμινή αύριο μπορεί να είναι μέγιστης οικονομικής αξίας. Και για να είμαι ποιο σαφής. Όλοι μας ξέρουμε το μεθάνιο που είναι βασικό συστατικό του φυσικού αερίου. Αυτό το αέριο παράγεται από την αποσύνθεση ζωντανών οργανισμών. Αυτό αν συμβεί σε μεγάλα βάθη στην θάλασσα εξ’ αιτίας της πίεσης που υπάρχει εκεί συσσωρεύεται στο βυθό με την μορφή «πάγου». Σήμερα αυτά τα κοιτάσματα δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα λόγο της μεγάλης τιμής εξόρυξης και επεξεργασίας. Αλλά ποιος μπορεί να πει αύριο τι θα ισχύει και ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος αν υπάρχουν τέτοια κοιτάσματα εντός της Α.Ο.Ζ. του Καστερολίζου ή και ολόκληρου του Αιγαίου; Εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια στην βιομηχανία του πετρελαίου συζητούνται οι πιθανότητες εκμετάλλευσης τέτοιων εναλλακτικών κοιτασμάτων όταν ακριβύνει αρκετά το πετρέλαιο. Άρα οι έρευνες πρέπει να γίνουν στο φως της ημέρας και με κάθε επισημότητα γιατί είναι δικαίωμά απαράγραπτο του κράτους μας που δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός. Και αν θέλεις είναι και θέμα γοήτρου. Η πρώτη απόδειξη ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα δεν φοβάται πλέον την Τουρκία. (για τον Λαό δεν το συζητώ, θα ήμαστε όλοι μαζί στο πανηγύρι)
    Νομίζω ως προς την απάντηση για την αναγνώριση «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο ο κος Καλεντερίδης σου έδωσε μια επαρκέστατη απάντηση. Εγώ δεν έχω να πω κάτι επ’ αυτού.
    Φίλε μου και εγώ διαβάζω τον ινφογνώμονα ακριβώς γιατί ο λόγος που υπάρχει εδώ μέσα αποφεύγει τις εξαλλοσύνες αλλά καμιά κατηγορία περί «εθνικισμού» δεν θα με αποτρέψει από το να πιστεύω ότι το συμφέρον της πατρίδας μου είναι προσωπικό δικό μου συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.