20/11/08

Έξι (κοπιώδεις) μήνες Πολιτικής Ενημέρωσης


Σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες λειτουργίας του ιστολογίου ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Ξεκινήσαμε με τη μελέτη-ανάλυση: "Η Τουρκία ανάμεσα στη δημοκρατία και τον κεμαλικό αυταρχισμό", που αφορούσε την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, μια υπόθεση που άρχισε να απασχολεί την τουρκική και τη διεθνή κοινή γνώμη αρκετές εβδομάδες μετά και αναρτήσαμε όλους αυτούς τους έξι μήνες 565 αναρτήσεις, πολλές από τις οποίες αποτελούν έργο δικό μας, ενώ οι υπόλοιπες είναι κείμενα φίλων και συνεργατών και αναδημοσιεύσεις από άλλα ιστολόγια και ιστοσελίδες.
Δώσαμε βαρύτητα σε θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινή γνώμη συνταράσσεται από εσωτερικά ζητήματα, όπως αυτό των ομολόγων, της SIEMENS και του Βατοπεδίου, και προσπαθήσουμε να αναδείξουμε πτυχές ζητημάτων που σχετίζονται με την ελληνική εξωτερική πολιτική και τα εθνικά μας θέματα, τα οποία, φυσικά, συνεχίζουν να υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο θα υπάρχει το ελληνικό έθνος.
Στην προσπάθειά μας αυτή προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης, ερευνώντας με προσοχή τις πηγές που χρησιμοποιήσαμε και τηρώντας τη διαδικτυακή δεοντολογία, που επιβάλλει τη σαφή αναφορά των πηγών, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και για να αποδίδονται κάθε φορά "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι".
Στο διάστημα αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις, ασκήσαμε -και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε- κριτική, με σκοπό να αναδειχθούν λανθασμένες πολιτικές και επιχειρησιακές επιλογές και χειρισμοί, αφού μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία είναι δυνατή η "αλλαγή πορείας" σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων. Στην κριτική μας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το μέτρο. Αν κάποιες στιγμές παρασυρθήκαμε, ζητούμε συγνώμη από εκείνους που θίξαμε. Είπαμε, κανείς δεν είναι τέλειος.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια ασφαλώς δεν είμαστε μόνοι μας. Παρέα μας είναι όλοι εκείνοι που μας εμπιστεύονται κείμενά τους για δημοσίευση στο ιστολόγιό μας, αλλά και εκείνοι που εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τα σχόλια που στέλνουν στο ιστολόγιο, τα οποία αναρτάμε χωρίς λογοκρισία. Ελάχιστες φορές διορθώσαμε κάποια σχόλια (αφαιρέσαμε ύβρεις) και ελάχιστες φορές (δυο-τρεις) απορρίψαμε σχόλια γιατί ήταν εντελώς εκτός θέματος, σε σχέση με το περιεχόμενο της ανάρτησης.
Σήμερα το ιστολόγιο δέχεται από 2.500 μέχρι 3.500 χιλιάδες επισκέψεις την ημέρα, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ενώ ο μετρητής που αναρτήσαμε και είναι σε κοινή θέα, δείχνει ότι ο αριθμός των επισκεπτών του ιστολογίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 είναι 125.000 άτομα.
Δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, ίσα-ίσα μεγαλώνουν οι ευθύνες, γιατί θεωρούμε ότι η ορθή και έγκαιρη ενημέρωση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και για τα εθνικά μας θέματα, ίσως να μπορεί να καλύψει το κενό που δημιουργούν οι μεγάλες αναταράξεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, σε μια εποχή που αναδιαμορφώνονται οι ισορροπίες και ίσως και ο χάρτης στην περιοχή Ιράκ-Συρία-Τουρκία-Ιράν, εξέλιξη που αφορά άμεσα τον Ελληνισμό.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, και, επιπρόσθετα, επειδή κανείς δεν τα ξέρει όλα και είναι καλύτερα όταν ερευνούν, σκέφονται και διαλογίζονται πολλοί, περιμένουμε κείμενα, στοιχεία, ιδέες και απόψεις που σχετίζονται με ό,τι κάνουμε σε αυτό το ιστολόγιο, για να ανεβάσουμε το επίπεδο της ενημέρωσης των αναγνωστών μας και να εξυπηρετήσουμε το κοινό συμφέρον.
φιλικά

Σάββας Καλεντερίδης

6 σχόλια:

  1. Σάββα, σ' ευχαριστώ θερμά για τους 6 αυτούς μήνες υπεύθυνης ενημέρωσης και μάλιστα από τουρκικά έντυπα, τα οποία σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να διαβάσουμε.
    Σε διαβάζουμε με ενδιαφέρον και σε προτρέπω να συνεχίσεις "τον αγώνα τον καλό". όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσένα, υπάρχει και ελπίδα για την Πατρίδα μας.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα, να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω κι εγώ από καρδιάς γι αυτούς του 6 μήνες.
    Να είσαι πάντα καλά και να σε διαβάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θερμότατες ευχές και ολόψυχα συγχαρητήρια, για την υψίστης σημασίας και εξαιρετικής ποιότητος ενημέρωση, σε καθημερινό επίπεδο!
    ΄Ομηρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαββα με τη σειρά μου να σε συγχαρώ για την εξαιρετική σου δουλειά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαββα
    ευχομαι δυναμη για το ΕΡΓΟ που κανεις.
    ενα μεγαλο ευχαριστω για την ενημερωση που εχουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάλι καλά υπάρχεις και εσύ..
    Φίλος απο Κώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.