18/11/08

Εννιακόσιοι Τούρκοι επαγγελματίες στρατοχωροφύλακες δήλωσαν παραίτηση

Εικόνα από κηδεία επαγγελματία στρατοχωροφύλακα

του Σάββα Καλεντερίδη
Περίεργη υπόθεση ομαδικής παραίτησης 900 επαγγελματιών οπλιτών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, που εκδηλώθηκε μετά την αυτοκτονία τριών συναδέλφων τους, συνταράσσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Το γεγονός έγινε γνωστό μετά από ανακοίνωση του γενικού προέδρου του συλλόγου Αποστράτων Επαγγελματιών Οπλιτών (Emekli Muvazzaf Uzmanlar Derneği, EMUD), Adnan Oğuz, ο οποίο ζητεί να γίνει έρευνα για να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια και οι συνθήκες κάτω από τίς οποίες έγιναν οι συγκεκριμένες αυτοκτονίες.
Ο γενικός πρόεδρος του συλλόγου αποστράτων, σε γραπτή του δήλωση αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγλεματίες οπλίτες της στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι δηλώνουν ομαδικά παραιτήσεις το τελευταίο διάστημα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι παραιτήσεις...των τελευταίων ημερών ανέρχονται στις 900, ενώ τρεις επαγγελματίες στρατοχωροφύλακες έχουν αυτοκτονίσει σε διάστημα μιας εβδομάδας στην Τοκάτη, τη Σμύρνη και το Ελαζίγκ.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση υπάρχει η εξής αναφορά:
"Τη στιγμή που γίνονται κάθε είδους έρευνες στη χώρα μας για θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα διακιώματα, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι αιτίες που οδηγούν στην αυτοκτονία τους επαγγελματίες στρατοχωροφύλακες, που δίνουν έναν αδυσώπητο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και έχουν δώσει τη ζωή τους και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες ήρωες".
Ο Ογούζ κάλεσε την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τουρκικού κοινοβουλίου να ασχοληθεί με το θέμα.
Ο πρόεδρος των αποστράτων επαγγελματιών στρατοχωροφυλάκων ανέφερε ότι οι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και πολλοί από αυτούς έχουν αφήσει την εξής διαθήκη στις γυναίκες τους:
"Αν γίνει κάτι, δεν θέλω να έλθει στην κηδεία μου κανείς στρατιωτικός και κανείς πολιτικός. Μην επιτρέψτε σε κανέναν από αυτoύς να διαβεί το δρόμο της γειτονιάς μου, το σοκάκι μου, την είσοδο του χωριού μου. Αν τους το επιτρέψετε, δεν σας το συγχωρώ. Να μην συμμετέχουν. Δεν θέλω να συμμετέχουν στην κηδεία μου και να κάνουν επίδειξη εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται για την υγεία και τα συμφέροντά μου".
Να σημειωθεί ότι η στρατοχωροφυλακή αναλαμβάνει αποστολές στην ύπαιθρο της τουκρικής επικράτειας, ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες οπλίτες υπηρετούν στο Κουρδιστάν και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών.
Το όλο θέμα χρήζει περεταίρω διερεύνησης και δεν θα ήταν φρόνιμο να εξαχθούν αβίαστα συμπεράσματα αποκλειστικά και μόνο από την παρούσα είδηση για την κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε σχέση με το φαινόμενο του συνδρόμου του Κουρδιστάν.
ΠΗΓΗ: ΖΑΜΑΝ

6 σχόλια:

  1. Καλή αρχή κάνουν..... πάντως δεν παραιτούνται λόγω του ασφαλιστικού τους...δείτε και πόσες απώλειες έχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα θα είναι ωραία με τους Κούρδους για παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο πότε βλέπουν έτσι εύκολα το φως της δημοσιότητας στοιχεία που "καταρρακώνουν" το "προφίλ του ανίκητου Κεμαλικού Τουρκικού Στρατού"?

    Σαφώς κάτι άλλο είναι απο πίσω.

    Κάπου αποσκοπεί το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ για να "διαρρέει" προς τα έξω κάτι τέτοιο.

    "Κάτι βαρύ και σκληρότερο μεθοδεύει" και γι' αυτό "εφησυχάζει" με τέτοια "επικοινωνιακά τρικ" τους "εχθρούς" της Τουρκίας .

    (Για να θυμόμαστε και τον Σουν Τζου.)

    Και για να χρησιμοποιεί κάτι "τόσο σκληρό" για το προφίλ του Τουρκικού ανίκητου στρατού....

    ....τότε μάλλον αυτό που ετοιμάζουν οι Τούρκοι στρατηγοί θα "παραείναι βαρύ"....

    Καλό θα είναι να προσέχουν περισσότερο μετά απο αυτό και οι Κούρδοι και οι Έλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά
    Όπως βλέπετε γράφω στο άρθρο ότι δεν πρέπει να βγουν συνολικά συμπεράσματα για το θέμα του ηθικού των ΤΕΔ.
    Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους γράφτηκε η ανακοίνωση-δελτίο τύπου του προέδρου των αποστράτων είναι δυο.
    Ο ένας είναι η πολύ κακή συμπεριφορά των αξιωματικών, αλλά και των μονίμων υπαξιωματικών απέναντί τους. Δηλαδή, θα έλεγα ότι το θέμα είναι ταξικό.
    Ο άλλος λόγος είναι η υπηρεσία στο Κουρδιστάν. Εκεί οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές και αυτό έχει τις επιπτώσεις του. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μιλούν για διαθήκες και κηδείες.
    Αυτά με λίγα λόγια.


    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καλεντερίδη,

    Κατ’ αρχήν θα συμφωνείτε φαντάζομαι ότι το κυριότερο «βαρόμετρο» του Στρατού μιας χώρας είναι το «εμπόλεμο τμήμα» της.

    Δεν έχει καμία σημασία τι κάνει το Στράτευμα εν καιρώ ειρήνης. Όλα παίζονται από το τι κάνει, πως συμπεριφέρεται, πως δρα και αντιδρά, ποια είναι η ψυχολογία του και η αποτελεσματικότητά του (το αξιόμαχο) εν καιρώ πολέμου. Στο Μέτωπο.

    Και το μόνο Πολεμικό Μέτωπο που έχει η Τουρκία είναι στην Ανατολία, στο Κουρδιστάν.

    Άρα, το «Βαρόμετρο» του Τουρκικού Στρατού είναι αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του. Την «Συλλογική Ψυχή» του Τουρκικού Στρατού την ενσαρκώνει – αυτή τη δεδομένη στιγμή – το Τουρκικό Στράτευμα του Κουρδιστάν. (Όπως το «Βαρόμετρο» του Ρωσικού στρατού είναι οι Ρωσικές Δυνάμεις Τσετσενίας ας πούμε. Ας μην ξεχνάμε πως σ’ εκείνο το Μέτωπο πάνε κυρίως 18άχρονοι νεοσύλλεκτοι και δη «άνευ υψηλών γνωριμιών». Αυτό κάτι λέει επίσης για την Συλλογική Ψυχή του Ρωσικού Στρατού).

    Εάν υπήρχε κι άλλο Μέτωπο των Τούρκων με άλλον λαό, τότε θα συγκρίναμε τις συμπεριφορές των δύο Τουρκικών Στρατευμάτων για να εξάγουμε συμπεράσματα. (Όπως κάνουμε, ας πούμε, με των στρατό των ΗΠΑ. Συγκρίνουμε το «Προφίλ» των Στρατιωτικών τους Δυνάμεων στα διάφορα Μέτωπα και βγάζουμε Μέσους Όρους και Συμπεράσματα για το αξιόμαχό του. Δεν κάνουμε πχ το «στατιστικό ατόπημα» να μεγενθύνουμε την υπόθεση Blackhawk της Σομαλίας το ’92 ή το Βιετνάμ).

    Αυτό φυσικά το γνωρίζουν και οι Τούρκοι Στρατηγοί.

    Γιατί «επέτρεψαν» λοιπόν την «δημοσιοποίηση» αυτού του «καθοριστικού» για την Ψυχολογία του Τουρκικού Στρατού στοιχείου?

    Δεν γνωρίζουν πως θα προκληθεί φόβος στο υπόλοιπο Τουρκικό Στράτευμα για το Μέτωπο του Κουρδισταν?

    Δεν γνωρίζουν πως και οι πάσης φύσεως «Αναλυτές» δυνητικά ή ξεκάθαρα εχθρικών προς την Τουρκία χωρών θα εξάγουν παρόμοια συμπεράσματα για το «μη αξιόμαχο του Τουρκικού Στρατού»?

    Συνεπώς, δεν είμαστε αναγκασμένοι να υποθέσουμε πως «κάτι επιδιώκουν» για να παίζουν ένα τόσο «επικίνδυνο για το προφίλ του Τουρκικού Στρατού χαρτί»? Ότι «κάπου στοχεύουν»?

    Συμφωνείτε πως σε τέτοια θέματα δημοσιότητας στοιχείων που αφορούν τον Τουρκικό Στρατό και τις «επιχειρήσεις» του, ήταν πάντα (κι αυτοί και κάθε Στρατός εν καιρώ πολέμου) εξαιρετικά «φειδωλοί» και «συγκρατημένοι»?

    Συμφωνείτε πως εάν το επιθυμούσαν θα είχε «θαφτεί» η «είδηση»?

    Δεν ξέρω, εσείς είστε ο Ειδικός, αλλά έχω την αίσθηση πως υπάρχουν πολλά «περίεργα κενά» στην «παραπάνω εικόνα».

    «Ανησυχητικά κενά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Σάββα

    Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στην γείτονα χώρα εδώ και αρκετό καιρό και η άποψη που έχω σχηματίσει είναι πως παρόλο που έχουν αλλάξει την δομή και την οργάνωσή των Δυνάμεων Καταδρομών τους (όλες οι Μονάδες τους πλέον αποτελούνται από επαγγελματίες) εξακολουθούν να υφίστανται απώλειες. Ξέρετε τι μου λέει αυτό?.... ότι οι Κούρδοι έχουν αγριέψει και έχουν πάρει το παιχνίδι στα χέρια τους. Επίσης ότι εφόσον έχουν τέτοιου μεγέθους απώλειες, άρα δεν υφίστανται την εκπαίδευση που πρέπει να έχουν... ίσως να σφάλω αλλά δεν μπορεί να κυνηγάς αντάρτες (κατ' άλλους "τρομοκράτες") στα βουνά με υψόμετρο πάνω από 2500 μέτρα και πυκνό χιόνι και να λες ότι έχεις αποτελέσματα... αλήθεια ποιός δοκίμασε να τρέξει και να πολεμήσει σε τέτοιες συνθήκες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.