22/11/08

Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων υπέγραψε συμφωνία για έρευνες στον Εύξεινο Πόντο

Oι περιοχές που θα γίνουν οι κοινές έρευνες ΤΡΑΟ Exxon/Mobil στον Εύξεινο Πόντο

Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), που πριν από λίγες μέρες έκανε τις προκλητικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανοικτά του Καστελορίζου και δέσμευσε επί χάρτου τρεις περιοχές έρευνας που βρίσκονται εντός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που καθόρισε εντελώς αυθαίρετα και παράνομα η τουρκική κυβέρνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία Exxon/Mobil, για τη διεξαγωγή ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές του Ευξείνου Πόντου.
Η τελετή της υπογραφής...της συμφωνίας έγινε στο ξενοδοχείο Sheraton της Άγκυρας. Από πλευράς TPAO τη συμφνωία υπέγραψε ο γενικός διευθυντής Mehmet Uysal και από πλευράς Exxon/Mobil Exploration Company ο αντιπρόεδρος Elwyn Griffiths.
Στα πλαίσια της συμφωνίας προβλέπεται να γίνουν επενδύσεις 400-450 εκατ. δολαρίων, ενώ από τα κοιτάσματα που αναμένεται να εντοπιστούν εκτιμάται ότι θα εξορυχθούν υδρογονάνθρακες αξίας 20-40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι έρευνες προβλέπεται να γίνουν εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των παραλίων των νομών Κασταμονής, Παρθενίου (Bartın) και Αμισού (Samsun).
Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, η Τουρκία διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα να κάνει έρευνες στη δική της υφαλοκρηπίδα χωρίς να ρωτά κανέναν, ενώ την ίδια στιγμή, στην ουσία έχει απαγορεύσει στη χώρα μας να διεξάγει έρευνες σε μια περιοχή, που από κάθε άποψη η Ελλάδα έχει νόμιμα δικαιώματα να το κάνει.

6 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Σάββα.
    Παρακολουθώ καθημερινά τις ειδήσεις,αλλά δεν έχω όρεξη να ασχολούμαι με σχολιασμούς. Όμως βλέποντας πάλι το χάρτη που ανάρτησες σε αυτό το άρθρο οφείλω να στείλω ενα μύνημα που στέλνεται διαρκώς απο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    ΜΑCEDONIA is Hellas.

    Αν όμως το εννοείς έτσι, τότε βγάλε
    τη διαχωριστική γραμμή απο τα σύνορα.
    Αλλιώς γράφε τουλάχιστον F.Y.R.O.M.

    Υ.Γ.: Μην αγνοείτε τις επιστολές του Γέροντα

    (δεν είναι αναγκαστικά απαραίτητο να το δημοσιεύσεις)


    Φιλικά Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θανάση ζητώ συγνώμη από σένα και από τους φίλους του ιστολογίου και σ' αυχαριστώ για την παρατήρηση.
    Μου είχε διαφύγει η ονομασία.
    Διορθώθηκε.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχως που υπαρχουν ανθρωποι σαν το Σαββα και μας ενημερωνουν πραγματικα και σε βαθος με εγκυρες αναλυσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το γεγονός αυτών των ερευνών καταδεικνύουν κατάτην γνώμη μου την ανάγκη των Τούρκων για πόρους ενέργειας περισσότρο τώρα που ενέσκυψε η οικονομική κρίση.
    Η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από πετρέλαιο (Αιγαίο - Κιρκούκ) αλλά η ίδια δεν έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mygreekblogspot ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Τρία άλφα
    Η εκτίμησή σου είναι εν μέρει ορθή.
    Οι Τούρκοι φοβούνται ότι θα εγκλωβιστούν στην Ανατολία, αφού οι θάλασσες ανήκουν σοτυς Έλληνες.
    Γι' αυτό προκαλούν στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο.
    Η μόνη "καθαρή" πε΄ριπτωση γι' αυτούς είναι η Εύξεινος Πόντος, γι' αυτό προχωρούν στη συνεργασία με οτ γίγαντα που λέγεται Exxon/Mobil.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια μόνο επισήμανση. Πολλοί ερασιτέχνες «αναλυτές» σαν και του λόγου μου δίνουν πολύ περισσότερο βάρος στα θεωρητικά «πετρέλαια του Αιγαίου» από το ζωτικό για μας και ανεκτίμητο γεωστρατηγικό βάρος του Αιγαίου που τον έλεγχό του τον έχει δικαιωματικά η Ελλάδα λόγο του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού που είναι ξεκάθαρα ελληνικός διαμορφώθηκε σε βάθος χιλιετιών και στο τέλος του εικοστού αιώνα αμφισβητεί η Τουρκία. Λοιπόν καλό θα ήταν να απεγκλωβιστούμε από την λογική «υπάρχει πολύ πετρέλαιο στο Αιγαίο που θέλουν να μας το πάρουν» ο πλούτος δεν είναι στο πετρέλαιο, αν και όσο υπάρχει, αλλά στον ίδιο τον ελληνικό πολιτισμό που πρέπει να υπάρχει και να ανθεί στους αιώνες σ’ όλη αυτή την τεράστια θαλάσσια έκταση. Αυτές τις γραμμές δεν τις γράφει κάποιος «διανοούμενος». Τις γράφει κάποιος «τεχνοκράτης» που εκτιμά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες που θα έδινε στην Ελλάδα η απρόσκοπτη εκμετάλλευση του Αιγαίου. Αλλά πολλές φορές βλέπω πως απ’ τον πολύ τεχνοκρατικό ορθολογισμό που χρησιμοποιούμε στις αναλύσεις μας, μας ξεφεύγει το προφανές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.