25/11/08

Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα: «Νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας


Υπεγράφη η σύμβαση OΛΠ με Cosco
Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία της με την Κίνα και είναι αποφασισμένη να εμβαθύνει και να επεκτείνει τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα της συνεργασίας μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, κυρίαρχο αντικείμενο της οποίας ήταν η περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικών σχέσεων.
Η σύμβαση OΛΠ – Cosco [Βλέπε άρθρο] , η οποία υπεγράφη...νωρίτερα, αποτελεί νέο σημαντικό κεφάλαιο στη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η χώρα μας μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κέντρο της νότιας Ευρώπης. Χαρακτηρίζοντας στρατηγικό πεδίο συνεργασίας Αθήνας - Πεκίνου το χώρο της ναυτιλίας, υπογράμμισε τη σημαντική παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών στον τομέα διακίνησης αγαθών από την Κίνα, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι σημαντικότεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων.
Επίσης χαρακτήρισε στρατηγική την ελληνοκινεζική οικονομική σχέση και σημείωσε πως ο τουριστικός τομέας προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη.
Ο κ. Καραμανλής με τον Κινέζο πρόεδρο συζήτησαν επίσης για τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό καθώς επίσης και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ εξέτασαν και τρόπους αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζιντάο δήλωσε ότι από το 2006 η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο «με μεγάλα χειροπιαστά συμφέροντα αποτελέσματα για τους δύο λαούς». Η κινεζική κυβέρνηση, πρόσθεσε, εκτιμά την κατανόηση και στήριξη της Ελλάδος στις πολιτικές ανησυχίες της Κίνας και στις σχέσεις της με την Ε.Ε.
Συνεχίζοντας επισήμανε πως στο εξής πρέπει να δοθεί προτεραιότητα:

-Στη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, όπου, όπως ανέφερε, η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας. Ο κ. Ζιντάο επεσήμανε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξισορροπηθεί το διμερές εμπόριο.

-Στην ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας με επενδύσεις και υποδομές.

-Στις ανθρωπιστικές ανταλλαγές, τη συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, με τη διδασκαλία αμφοτέρων των γλωσσών και να ενισχυθεί η προώθηση ακαδημαϊκών ανταλλαγών.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες στη νέα τάξη πραγμάτων για την προώθηση της στρατηγικής σχέσης Κίνας – Ελλάδος», επισήμανε, καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Κίνας.

Σημειώνεται πως πριν έναρξη της συνάντησης, εκτός από τη συμφωνία για το ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας του ΟΤΕ, με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, καθώς και συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της κινεζικής τηλεόρασης CCTV.

Αλ. Αλαβάνος: «Διεθνές Βατοπέδιο»

Σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος τηw Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα λιμάνια, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα και της COSCO. Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για «διεθνές Βατοπέδιο». [Βλέπε άρθρο] .

Γ. Παπανδρέου: «Σημαντική η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων»

Την ανάγκη ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο [Βλέπε άρθρο] , ενώ σημείωσε ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στις επενδύσεις της ασιατικής χώρας στην Ελλάδα.

Aλ. Παπαρήγα: «Ναι» στη διεθνή συνεργασία

Σύμφωνη με τη διεθνή συνεργασία «όταν αυτή στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος», δήλωσε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα [Βλέπε άρθρο] , με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο.

ΛΑΟΣ: Η κυβέρνηση βαφτίζει το ξεπούλημα αποκρατικοποίηση

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην κινεζική Cosco Pacific. Μεταξύ άλλων έκανε λόγοι ξεπούλημα και κατεδάφιση του κράτους [Βλέπε άρθρο].
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Εύκολα μιλά κανείς για «κατεδάφιση» του κράτους, αλλά δύσκολα αντιπροτείνει λύσεις. Ούτε κι εμένα αρέσει που δίνουμε το πρώτο λιμάνι της χώρας για εκμετάλλευση στου Κινέζους και τον εθνικό αερομεταφορέα στους Άραβες, αλλά γιατί δεν αναλαμβάνουν Έλληνες επιχειρηματίες την αξιοποίησή των; Πώς είχε αναλάβει ο Ωνάσης την μικρή ΤΑΟ κι έκανε την «Ολυμπιακή Αεροπορία», μία από τις αξιολογότερες αερογραμμές στον κόσμο, για να γίνει μία προβληματική εταιρεία μόλις περιήλθε στο δημόσιο; Τι άλλο μπορούσε να γίνει; Μου αρέσει που συμφωνεί και η Παπαρήγα, λες και την εκμετάλλευση ανέλαβε ο Μάο. Αν την είχαν αναλάβει Γερμανοί ή Αμερικανοί με ακόμη συμφερότερους όρους, θα συμφωνούσε; Έχουν πλάκα εκεί στον Περισσό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν οι Έλληνες πολιτικοί θέλουν να μιλάνε για σοβαρά ανταλλάγματα όταν δίνουν γη και ύδωρ στους Κινέζους θα έπρεπε να μην κοιτάνε μόνον τα συμφέροντα των ελλήνων εφοπλιστών.

    Να κοιτάνε και τον έλληνα πολίτη που μέρα τη μέρα καταστρέφεται οικονομικά όλο και περισσότερο.

    Τα φτηνά κινέζικα ενδύματα-υποδήματα (και μόνον αυτά) όντως κάλυψαν και καλύπτουν ανάγκες της φτωχολογιάς που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να καλύψουν.

    Θα μπορούσε όμως η Ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει για λογαριασμό των Ελλήνων εμπόρων την αποκλειστικότητα στην εμπορική διακίνηση αυτών των εμπορευμάτων.

    Και όχι να διακινούνται η χονδρική τους (κατά συντριπτική πλειοψηφία) απο 500 κινέζικα καταστήματα και η λιανική τους (επίσης κατά συντριπτική πλειοψηφία) απο περί τα 10,000 κινέζικα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα.

    Θα έπρεπε να σκεφτούν οι κυβερνώντες μας ότι :

    ….στους Κινέζους εργάζονται ΜΟΝΟΝ Κινέζοι. Ποτέ Έλληνας.

    ….οι Κινέζοι δεν αφήνουν ΟΥΤΕ 1 Ευρώ στην Ελληνική αγορά/κοινωνία. Ακόμη και το φαγητό τους το φέρνουν από Κίνα. Ας πάνε οι κυβερνήτες μας για μια φορά να βρωμίσουν τα ακριβά τους lifestyle παπούτσια στα στενά γύρω από την Πλ.Κουμουνδούρου να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι.

    (Ενώ οι Έλληνες έμποροι αφήνουν στην Ελληνική αγορά και κοινωνία όλο το εισόδημά τους).

    Η Ελληνική αγορά γκρεμίζεται μέρα τη μέρα.

    Χιλιάδες Ελληνικά μαγαζιά κλείνουν και Χιλιάδες έμποροι και υπάλληλοι χάνουν τη δουλειά τους. Χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες μένουν άνεργες έρμαια των χρεών τους και του αδυσώπητου αύριο.

    Θα μπορούσαν οι Έλληνες κυβερνώντες με ένα τέτοιο «αντισταθμιστικό όφελος» να προστατέψουν την ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων εμπόρων και ακόμη περισσότερων χιλιάδων Ελληνικών θέσεων εργασίας.

    Αλλά οι κυβερνώντες μας ενδιαφέρονται μόνον για τα συμφέροντα της ναυτιλίας…τουτέστιν, εφόσον δεν υπάρχουν πια ούτε καν Έλληνες ναυτικοί, νοιάζονται για τα συμφέροντα μόνον των Ελλήνων εφοπλιστών….

    Το αν μέχρι τα Χριστούγεννα κινδυνεύει να μετατραπεί σε Αργεντινή η Ελληνική κοινωνία από την απότομη κατάρρευση αγοράς και κοινωνίας, ποσώς τους ενδιαφέρει…

    Αυτοί βλέπεις δεν θα πεινάσουν…

    Φρόντισαν έγκαιρα γι’ αυτό…

    ΥΓ: Όσον αφορά στο ΚΚΕ, μου θυμίζει την ίδια «Θετική στάση» που είχε επιδείξει αρχές του ’80, όταν κατ’ εντολή της Μόσχας στήριζε την Ελληνοσοβιετική συνεργασία (ΠΑΣΟΚ τότε) για την «υπερπαραγωγή Αλουμινίου» (ΠΕΣΙΝΕ αν δεν απατώμαι) που κατέστρεψε τον Κορινθιακό κόλπο. Να χαίρονται την «υποκρισία» τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.