19/11/08

Κουμουτσάκος: «Η Ελλάδα δεν έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη και στις έρευνες του νορβηγικού πλοίου υπέρ τουρκικών συμφερόντων σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Δύο απολύτως χωριστές και διαφορετικές διαδικασίες αποτελούν η δικαστική διαδικασία που θα ξεκινήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση ενός άρθρου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν έχει παραβιαστεί από την Ελλάδα, ενώ αντιθέτως έχει παραβιαστεί κατ' επανάληψη από την γειτονική χώρα και τόνισε ότι...η Συμφωνία δεν έχει καταγγελθεί και επομένως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Επισήμανε, πάντως, ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση αναστολής, καθώς η άλλη πλευρά δεν έχει ορίσει διαπραγματευτή και αναφέρθηκε στο παράδοξο «η γειτονική χώρα να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που είναι ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το προσωρινό όνομα το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμόσει στους διεθνείς οργανισμούς, ως όφειλε».

Σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα ούτε βραδυπορεί ούτε βιάζεται, αλλά ελέγχει απόλυτα τον χρόνο της εκδήλωσης των κινήσεών της και στο πλαίσιο αυτό έχει και διατηρεί όλες τις δυνατότητες για την καλύτερη προβολή της θέσης της και την προστασία των συμφερόντων της».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι «η προσφυγή γίνεται για ένα συγκεκριμένο άρθρο της Συμφωνίας» και συνέχισε:

«Η Ελλάδα θα αναλύσει τα επιχειρήματά της στο Δικαστήριο. Δεν υπήρξε ποτέ από ελληνικής πλευράς σκέψη για καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Βασική προτεραιότητά μας ήταν πάντα να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η Ελλάδα έχει ήδη μελετήσει τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει και που θα ξεδιπλωθούν στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα ούτε βραδυπορεί ούτε βιάζεται. Ελέγχει απόλυτα τον χρόνο της εκδήλωσης των κινήσεών της και στο πλαίσιο αυτό έχει και διατηρεί όλες τις δυνατότητες για την καλύτερη προβολή της θέσης της και την προστασία των συμφερόντων της».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Η εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας θα είναι μακρόχρονη. Μια πρώτη εκτίμηση μιλάει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η πορεία της, αν θα φτάσει δηλαδή στα τρία ή τα πέντε χρόνια, εξαρτάται από την συμπεριφορά και την διαδικαστική τακτική που θα ακολουθούσουν οι διάδικοι».

Και διευκρίνισε:

«Πρόκειται για δύο χωριστές διαδικασίες. Άλλωστε η Ενδιάμεση Συμφωνία αποτρέπει να γίνει συζήτηση ή να λυθεί το θέμα του ονόματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η διαφορά του ονόματος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του Δικαστηρίου. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων υφίσταται. Ο κ. Νίμιτς έχει μια εντολή και θα συνεχίσει με τον τρόπο που εκείνος εκτιμά να εφαρμόζει την εντολή του. Βεβαίως, εδώ και ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, η διαδικασία βρίσκεται σε μια ιδιότυπη αναστολή, από το γεγονός ότι το ένα μέρος, τα Σκόπια, δεν έχουν καθορίσει διαπραγματευτή που θα συμμετέχει στην διαδικασία. Εδώ και μήνες, τα Σκόπια είτε έχουν περισσότερους διαπραγματευτές από όσους χρειάζεται, είτε δεν έχουν κανέναν. Για την Ελλάδα πάντως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Τώρα, εάν η δικαστική διαδικασία επηρεάσει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα την διαπραγμάτευση, αυτό θα το δούμε στην πορεία».

Σε ερώτηση σχετικώς με το εάν είναι ενδεχόμενο ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς να αξιοποιήσει τμήματα της δικαστικής διαδικασίας στην διαπραγμάτευση, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε:

«Το αντικείμενο της προσφυγής αφορά ένα συγκεκριμένο άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Το αντικειμενο της διαπραγμάτευσης υπό τον ΟΗΕ είναι το όνομα. Δεν νομίζω ότι ο κ. Νίμιτς θα επιτρέψει να επηρεαστεί από μια διαδικασία που θα εξελίσσεται για ένα τελείως άλλο ζήτημα. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την εντολή του. Πρώτο και μοναδικό μέλημα του κ. Νίμιτς είναι να προχωρήσουν και όσο το δυνατόν ταχύτερα οι διαπραγματεύσεις και να παράγουν αποτέλεσμα. Δεν πιστεύω, λοιπόν,ότι οποιοσδήποτε διαμεσολαβητής σε μια διαπραγμάτευση θα υιοθετούσε ο ίδιος λόγους και αφορμές που θα καθυστερούσαν την εκπλήρωση της εντολής του».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν είχε ως τώρα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, εφόσον, όπως έχει δηλώσει, τα Σκόπια έχουν παραβιάσει κατ' επανάληψη την Ενδιάμεση Συμφωνία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επισήμανε ότι «την Συμφωνία έχει παραβιάσει η ΠΓΔΜ και όχι η Ελλάδα» και πρόσθεσε:

«Η σειρά συγκεκριμένων, χειροπιαστών παραβιάσεων σειράς άρθρων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αλλά και της αρχής για εφαρμογή σχέσεων καλής γειτονίας από τα Σκόπια ήταν υπαρκτή. Η Ελλάδα είχε και έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της έδινε η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το όνομα, προκειμένου να φτάσουμε σύντομα σε μια ρύθμιση αμοιβαία αποδεκτή αυτού του ζητήματος. Αποφύγαμε συνειδητά να κάνουμε ενέργειες που θα έκαναν μια δύσκολη διαπραγμάτευση ακόμη πιο πολύπλοκη, δημιουργώντας παράλληλα γεγονότα που θα δημιουργούσαν πρόσθετους λόγους κωλυσιεργίας της διαδικασίας. Από την αρχή αυτή ήταν η πρόθεση της Ελλάδας. Ταχεία και ομαλή εξέλιξη της κύριας δραστηριότητας, της διαπραγμάτευσης για την ονομασία. Αυτή είναι και τώρα η προτεραιότητα μας. Αναμφισβήτητα, υπάρχει μια νέα εξέλιξη, στην οποία η Ελλάδα θα είναι παρούσα με τα επιχειρήματά της, με τα οποία απλόχερα μας οπλίζει η στάση της γειτονικής χώρας εδώ και χρόνια».

Ο κ. Κουμουτσάκος απαντώντας άλλωστε σε σχετική ερώτηση, απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έχει πράγματι παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία, όπως καταγγέλλουν τα Σκόπια:

«Η Ελλάδα δεν έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία. Δεν θα αναπτύξω τα επιχειρήματα που στηρίζουν τη θέση μας, την στιγμή που βρισκόμαστε στα προεόρτια μιας μακράς διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ό,τι λέγεται δεν λέγεται τυχαία»,είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Αποτελεί σε κάθε περίπτωση παράδοξο ότι η γειτονική χώρα προσφεύγει στο ΔΧ που είναι ένα όργανο των ΗΕ με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το προσωρινό όνομα το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμόσει, ως όφειλε, κατ' εφαρμογήν αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ στους διεθνείς οργανισμούς»,δήλωσε.

Αναφερόμενος στην τελευταία δέσμη ιδεών που κατέθεσε ο κ.Νίμιτς,ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης» και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές θέσεις κοινοποιήθηκαν από τον έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη στον κ.Νίμιτς κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Σχετικώς με το περιεχόμενο των ιδεών,ανέφερε:

«Υπάρχουν καίριες διαστάσεις της ελληνικής θέσης που έχουν ληφθεί υπ' όψιν στην δέσμη ιδεών και ταυτόχρονα σειρά σημείων που εμείς κρίνουμε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις και αλλαγές.Κρίνουμε βεβαίως ότι υπάρχουν και σημεία τα οποία απορρίπτουμε. Με τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές η πρόταση αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει δυναμική για επίλυση του προβλήματος.Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει την δέσμη ιδεών και έχει δώσει σειρά σημείων. Η δέσμη αυτή αποτελεί βάση συζήτησης για την Ελλάδα,αλλά χρειάζονται όλα αυτά για να γίνει βάση για λύση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

 1. Καλησπέρα Σάββα,

  Η "απάντηση" του Κουμουτσάκου είναι αποκαρδιωτική. Εμφανίζεται απολογητικός μπροστά στο ξέφρενο σωβινιστικό ξεσάλωμα των Σκοπιανών. "Εκεί που μας χρώσταγαν, θα μας πάρουν και το βόδι"; Από τότε που εμφανίστηκε στον ΟΗΕ ο Τσερβενκόφσκι (δεν θα μάθω ποτέ αυτό το όνομα!) και τον προσφώνησε ο έτερος συμπατριώτης του "Πρόεδρο της Μακεδονίας" και στην συνέχεια δήλωσε ότι "Μακεδονία ήταν και παραμένει το όνομα της χώρας του", η κατάπτυστη "ενδιάμεση συμφωνία" είχε καταπατηθεί και η Ελλάδα όφειλε να την είχε καταγγείλει και να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση για το όνομα.
  Δες την απάντηση εκεί που λέει "Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν είχε ως τώρα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο...." και πες μου αν είναι απάντηση αυτό. Θα το επαναλάβω: Η Ελλάδα κακώς θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί. Δεν έχει τίποτε προς διαπραγμάτευση και είχε σαφώς και πολλάκις την ευκαιρία να καταγγείλει την "ενδιάμεση συμφωνία" και βεβαίως να απορρίψει τον Νίμετζ από διαπραγματευτή, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του "Έθνους". Ή στραβή αντίληψη των πραγμάτων, ή συνέχιση του ξεπουλήματος του ονόματος. Άλλη εξήγηση δεν χωρά. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και όλα γίνονται για το θεαθήναι. Να έχουν άραγε άδικο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τρία πουλάκια κάθονταν και έπλεκαν πολόβερ... που έλεγε και ένας καθηγητής μου στο γυμνάσιο... άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε... δεν είναι ποτέ δυνατόν να καθόμαστε και να τους κοιτάμε τους τσαντιρόγυφτους;;;; τι τα δίνομε τόσα λεφτά σε εξοπλισμούς;;; όπλα από 'δω, όπλα από 'κεί... αεροπλάνα, άρματα μάχης, φρεγάτες... κάνε εκει πέρα ένα ντου να καθρίσεις... έλεος πια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τελικά, Ο Γκρουέφσκι είναι ο μόνος πραγματικός Έλληνας. Αυτός προστατεύει την τιμή και την υπόληψή μας. Ευχαριστούμε θερμά, φίλε Νίκολα. Σου αξίζει παράσημο!
  Αν θέλεις, σου χαρίζουμε και τον Κουμουτσάκο. Εμάς δεν μας χρειάζεται. Έχουμε κι άλλους τέτοιους για να γελάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.