17/11/08

Η Άγκυρα έσπασε τη «συμφωνία», βγάζοντας σκάφος για πετρελαϊκές έρευνες


Επικίνδυνα παιχνίδια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την προκλητική πρωτοβουλία της Άγκυρας να αποστείλει σκάφος για πετρελαϊκές έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Από χθες το βράδυ πάντως, το συγκεκριμένο νορβηγικό πλοίο όπως και η τουρκική φρεγάτα που το συνόδευε, απομακρύνθηκαν από το επίμαχο σημείο μετά τις ελληνικές διαμαρτυρίες σε Άγκυρα και Όσλο.
ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ: Η Αθήνα για πρώτη φορά όρισε επακριβώς τα όρια απαντώντας σε ερώτηση του ναυλωμένου από την Τουρκία νορβηγικού πλοίου
Αιτία του προβληματισμού, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, είναι το γεγονός ότι...για πρώτη φορά το ερευνητικό σκάφος- το νορβηγικό «Μalene Οstervold»- είχε συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που υποδηλώνει πως η τουρκική πλευρά γνώριζε άριστα πως η Αθήνα θα αντιδράσει κι ότι υπάρχει κίνδυνος έντασης κι εμπλοκής στο Αιγαίο. Προκύπτει έτσι εύλογα το ερώτημα για ποιο λόγο η Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις μετά λόγου γνώσεως των επικίνδυνων συνεπειών. Αιτήματα ξένων εταιρειών
Δεύτερη αιτία προβληματισμού για την κυβέρνηση είναι πως το συμβάν σημειώνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές για τα θέματα του Αιγαίου, στο πλαίσιο των οποίων έχει συμφωνηθεί καμία από τις δύο πλευρές να μην πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις. Διπλωματικές πηγές έχουν πει στα «ΝΕΑ» πως εδώ και καιρό τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα κατακλύζονται από αιτήματα ξένων εταιρειών (αμερικανικών, ευρωπαϊκών κ.ά.) για πετρελαϊκές έρευνες κι εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων, τα οποία απορρίπτονταν. Το γεγονός ότι η Άγκυρα «έσπασε» τη συμφωνία κυρίων, κατά τις διπλωματικές πηγές, δείχνει πως προφανώς βλέπει αδιέξοδο στις συνομιλίες- κάτι που εξηγεί και τον ρυθμό χελώνας που ακολουθούσαν οι Τούρκοι, παρά τα μεγάλα λόγια που είχαν συνοδεύσει την επίσκεψη Καραμανλή στην Άγκυρα.

Σημειώνεται πάντως ότι στο πλαίσιο των επικοινωνιών που είχε η ελληνική πλευρά με το μισθωμένο από την Τουρκία νορβηγικό πλοίο, η Αθήνα για πρώτη φορά όρισε επακριβώς τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή εκείνη. Απαντώντας η Αθήνα σε ερώτηση του νορβηγικού πλοίου για το πού θα πρέπει να βρίσκεται ώστε να μη θίγει την υφαλοκρηπίδα, απάντησε με συγκεκριμένες συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το ευρωπαϊκό αδιέξοδο
Παρ΄ ότι το επεισόδιο θεωρείται λήξαν, στη Βασιλίσσης Σοφίας αναζητούν τις ερμηνείες πίσω από την τουρκική ενέργεια. Μία ερμηνεία έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας- και τη συνειδητοποίηση από μέρους της Άγκυρας, μετά και την έκθεση της Κομισιόν, πως οι προοπτικές ένταξής της γίνονται όλο και πιο... χλωμές. Άρα, είναι πιθανόν οι Τούρκοι ιθύνοντες- όπως λένε διπλωματικές πηγές- να έχουν καταλήξει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να παριστάνουν το «καλό παιδί» έναντι της Ελλάδας. Άλλη ερμηνεία έχει να κάνει με την οικονομική πραγματικότητα στην τρέχουσα συγκυρία: η κρίση σε συνδυασμό με τα ενεργειακά δεδομένα καθιστά ακόμη πιο ελκυστική την προοπτική εξόρυξης πετρελαίου στο Αιγαίο- τόσο, ώστε να αξίζει μια «πρόκληση» προς την Ελλάδα, προκειμένου να αναγκαστεί να καθήσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων.
ΤΑ ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Σαββα καλησπέρα

    Είναι αναμφισβήτητα αποδεκτό ότι η οικονομική κρίση βρίσκει διέξοδο πάντα με εντάσεις. Η τουρκια την δεδομένη στιγμή είτε λόγο κουρδικού είτε λογο οικονομικής κατάστασης και φυσικά μακριά από την ιδέα της ΕΕ , πρέπει να παίξει το δικό της χαρτί. Οπως πολύ καλυτέρα γνωρίζεις και διόρθωσε με εάν κάνω λάθος , οι λύσεις που μπορεί να έχει η Τουρκία είναι οι εντάσεις δημιουργώντας κλήμα εκφοβισμού και πανικού ελέγχει το εσωτερικό της επίσης μεταφέρει προβλήματα και έμμεσα θέτει θέμα ανάφλεξης σε όλη την περιοχή.
    Εκείνο που δεν εχω καταλάβει είναι γιατι δεν μας εχουν εμπλέξει με το κουρδικο , αφου είναι πασιφανές ότι ΗΠΑ και Ισραήλ θελουν να πραγματοποιηθεί το κουρδικο κρατος για τα δικα τους συμφέροντα. Τι πιο απλό απ το να επιτευκτή μέσα από την Ελληνοτουρκική ένταση.

    Μήπως μας θεωρούν ανίκανους ώστε να διαχειριστούμε την ολη κατάσταση ή κατι άλλο ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε καλησπέρα
    Όσον αφορά το γιατί δεν μας εμπλέκουν στο Κουρδικό, εκτιμώ ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την πρόσδεση της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό άρμα, για να μην στραφεί αλλού. Και σε αυτό το σχέδιο ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει να είναι υποβοηθητικός προς της Τουρκία. Υπάρχει δε και το ζήτημα του Αγωγού φυσικού αερίου T-G-I (Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), που επιβάλλει καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις.
    Γι' αυτό δεν επιτρέπουν την εμπλοκή της Ελλάδος στο Κουρδικό.
    Όσον αφορά την τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο, αναδημοσιεύω προηγούμενο σχόλιο.
    Το επεισόδιο που με μεγάλη πονηριά προκάλεσε η Άγκυρα, είναι στη ΝΑ Μεσόγειο, μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου.
    Το θέμα είναι ότι η Τουρκία μας ενημέρωσε ότι θα κάνει έρευνες, ακριβώς για να πέσουμε στην παγίδα και να "ανοίξουμε τα χαρτιά μας" για τα όρια της υφαλοκρηπίδας.
    Από όσα διαάζουμε στον τύπο, δεν υπήρχε ετοιμότητα και μάλλον αιφνιδιαστήκαμε.
    Τα διαβήματα στη Νορβηγία δείχνουν μάλλον αδυναμία.
    Αν το σκάφος ήταν τουρκικό, σε ποιόν θα κάναμε διαβήματα.
    Η ενέργεια των Τούρκων δεν έχει σχέση με την οικονομική κρίση ή με οποιαδήποτε απόπειρα εξαγωγής εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία.
    Σχετίζεται και με τις εξελίξεις στην Κύπρο, με την αποδυνάμωση του Δόγματος του Εννιαίου Αμυντικού Χώρου, με την αδυναμία της Ελλάδος να αρθρώσει μια σαφή πολιτική για το τί ακριβώς θέλει στην περιοχή.
    Επίσης σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ε.Ε., αλλά και με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
    Το όλο θέμα πρέπει να προβληματίσει τον πολιτκό κόσμο, αλλά και τους πολίτες της Ελλάδος.
    Όσο σπρώχνουμε το πρόβλημα στο μέλλον, τόσο αυτό μεγεθύνεται.
    Κάποια στιγμή πρέπει να το αντιμετπωίσουμε.
    Όσο για την πολιτική του "δεν διεκδικούμε και δεν παραχωρούμε τίποτε" ήταν τεράστιο, στρατηγικό λάθος των κυβερνήσεων που την στήριζαν, αφού στην εξωτερική πολιτική, όταν δεν διεκδικείς, καλείσαι να παραχωρήσεις.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,

    Ξέρεις τι ακριβώς ορίσαμε για την ελληνική υφαλοκρηπίδα; Αν μπορείς να αναρτήσεις χάρτη.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η απάντησή μας στην ενέργεια των Τούρκων, και στα πλαίσια μιας "ενισχυμένης κλιμάκωσης" θα έπρεπε να είναι η είσοδος των Ρώσων στο Αιγαίο.

    Να γράψουμε το Τουρκικό casus belli στα παλιά μας τα παπούτσια και να αναθέσουμε στην Gasprom τον έλεγχο για πετρέλαια υπο τη συνοδεία Ελληνικών και Ρωσικών πολεμικών πλοίων.

    Το μήνυμα θα ήταν σαφές προς όλους.

    Και προς την Τουρκία και προς τους Δυτικούς.

    Αλλά για να κάνεις τέτοια "παιγνίδια" πρέπει να είσαι αποφασισμένος για όλα και να έχεις και τις "κατάλληλες συμμαχίες".

    Είναι η κατάλληλη ευκαιρία πάντως να βάλει στο παιγνίδι η Ελλάδα το Ρωσικό χαρτί.

    Δεδομένης και της αμερικανοκίνητης εξέλιξης στο Σκοπιανό (βλ. Χάγη - ενδιάμεση συμφωνία) θα έπιαναν "όλοι" καλά το "νόημα της πολεμικής μεταστροφής της Ελλάδας" και των ευρύτερων δυσάρεστων κλιμακώσεων που θα επέρχοντο στις Γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.