4/11/08

Βουλγαρία: Τουρκικό τσιφλίκι ή στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου;

του Κώστα Πικραμένου
http://endoturkika.blogspot.com
Είναι γνωστό ότι τα Βαλκάνια αποτελούν μία περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων όπου οι εθνοτικές διαφορές χρησιμοποιούνται άλλοτε ως αιτία και άλλοτε ως αφορμή για εξυπηρέτηση ευρύτερων γεωπολιτικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό όλα τα κράτη της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκάνια) ζουν υπό τη δυνητική απειλή αυτονομιστικών κινημάτων είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε υπό τη μορφή αντάρτικου ένοπλου αγώνα.
Η Βουλγαρία αποτελεί τη μοναδική χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου με τη μεγαλύτερη Τουρκική μειονότητα ως ποσοστό...του πληθυσμού της (9%). Τόσο η Ελλάδα όσο και η FYRΟM αλλά και το νεοσύστατο Κόσσοβο έχουν Τουρκικές ή τουρκόφωνες κοινότητες-μειονότητες σε ποσοστό από 1% έως 3%. Σε Βουλγαρία και FYROM υπάρχουν πολιτικά κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα-δικαιώματα της Τουρκικής κοινότητας-μειονότητας. Στην Ελλάδα...δεν υπάρχει αντίστοιχο πολιτικό κόμμα (λόγω του 3% ως βάση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης) με αποτέλεσμα τουρκόφωνοι πολιτευτές να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια των κυρίαρχων κομμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής.
Στη Βουλγαρία το MFR (Kίνημα Ελευθεριών & Δικαιωμάτων) ιδρύθηκε μετά την πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού με σκοπό την προστασία και προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής κοινότητας-μειονότητας. Τα εκλογικά του ποσοστά την περίοδο (1991-2000) δεν του επέτρεψαν την είσοδο στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο. Το 2001 το ΜFR καταφέρνει να αποσπάσει το 7,5% των ψήφων και να εκλέξει 21 βουλευτές. Στις εκλογές του 2005 το ΜFR αποσπά το 14% των ψήφων (471.000 ψήφοι) και εκλέγει 34 βουλευτές. Στις ευρω-εκλογές του 2007 (μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε) το MFR εκμεταλλεύεται τη «χαλαρή» ψήφο και αποσπά το απρόσμενο ποσοστό του 20% των ψήφων στέλνοντας στο Στρασβούργο 4 ευρωβουλευτές. Τα οργανωμένα μέλη του φτάνουν τις 68.000.
Η σταδιακή αύξηση της πολιτικής επιρροής του ΜFR και η συσπείρωση της τουρκικής κοινότητας-μειονότητας που ελέγχει παράλληλα όλους τους Δήμους στις τουρκόφωνες περιοχές της Βουλγαρικής Ροδόπης και όχι μόνο έχει ανησυχήσει τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της Σόφιας όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα (κεντροαριστερά), την Ένωση Δημοκρατών (δεξιά) και το Κόμμα του Σιμεών ΙΙ(φιλελεύθεροι). Παράλληλα η εδραίωση του ΜFR έχει οδηγήσει μεγάλο τμήμα των σλάβων της Βουλγαρίας προς τη λαϊκίστικη Άκρα Δεξιά του ΑΤΑC και του GREB του Δημάρχου της Σόφιας. Το ΜFR συμμετέχει σε μία ιδιότυπη κυβερνητική συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κόμμα του Σιμεών ΙΙ όπου κατέχει 3 υπουργικούς θώκους
Το 2009 είναι έτος βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία και οι τουρκο-φοβικές έως ρατσιστικές κορόνες της Άκρας Δεξιάς προκαλούν πόλωση στο εκλογικό σώμα με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Πρωθυπουργό να προσπαθούν να «σβήνουν φωτιές» και να προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να «φύγει από τον έλεγχο». Υπάρχει φόβος σε περίπτωση προβοκάτσιας από Βούλγαρους εθνικιστές να προκληθούν αντίποινα σε σλαβόφωνους κάτοικους Δήμων υπό τουρκική αυτοδιοίκηση. Η Βουλγαρία βυθίζεται σε οικονομική κρίση και μαζική ανεργία που λειτουργούν ως «εκλογικό μάννα εξ ουρανού» για κάθε είδους εθνικιστές θερμοκέφαλους πολιτικούς.
Τουρκικές Επενδύσεις, Lobby και ο Νabucco.
Πάνω από 3000 Τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία ενώ ο αριθμός των Τούρκων επιχειρηματιών που ζει στη Βουλγαρία ξεπερνά τους 2500! Το διμερές εμπόριο ξεπέρασε τα 4,7 δις δολάρια το 2007 ενώ το 12% των εξαγωγών της Βουλγαρίας κατευθύνονται στην τουρκική αγορά καθιστώντας την τον πρώτο εμπορικό εταίρο της Βουλγαρίας. Οι επενδύσεις Τουρκικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ξεπέρασαν συνολικά τα 600 εκ. δολάρια
Την οικονομική αλληλεξάρτηση των δύο χωρών έρχεται να εμβαθύνει ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco που θα διασχίζει την Τουρκία, τη Βουλγαρία έως την Αυστρία με τις ευλογίες των ΗΠΑ και Ε.Ε.
Μεγάλος αριθμός Τούρκων της Βουλγαρίας ζει πλέον στην Ανατολική Θράκη και στη Κων/πολη ως αποτέλεσμα της πολιτικής σλαβοποίησης που άσκησε το ΚΚΒ την περίοδο 1985-89. Η κοινότητα των Τούρκων της Βουλγαρίας ασκεί μεγάλες πιέσεις στο Τουρκικό ΥΠΕΞ για την επίλυση των προβλημάτων που τους αφορούν όπως η αναγνώριση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων από τη Βουλγαρία και η απόδοση των περιουσιών τους που είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Βουλγαρία: Το Ελντοράντο της Ελλάδας

Για την Ελλάδα η Βουλγαρία αποτελεί το σημαντικότερο Βαλκανικό εμπορικό εταίρο καθώς κατέχει τη 5η θέση στο κατάλογο των ελληνικών εξαγωγών. Οι Ελληνικές εξαγωγές στη γείτονα χώρα φτάνουν το 7% ενώ η παρουσία των ελληνικών τραπεζών (όπως η Εθνική Τράπεζα με την UBB) είναι σημαντική. Την ίδια στιγμή οι αγωγοί του ρωσικού πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα (σε ποσοστό 80%) περνούν από τη Βουλγαρία καθώς επίσης και ο νέος αγωγός πετρελαίου Burgas – Aλεξανδρούπολης. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι οι πολιτικές εξελίξεις ση Βουλγαρία και η «διαχείριση» της οικονομικά ισχυρής τουρκικής κοινότητας-μειονότητας επηρεάζουν άμεσα την ελληνική οικονομία (εξαγωγές) αλλά και την ασφάλεια των ενεργειακών της εισόδων. Καθώς η Βουλγαρία «τουρκοποιείται» σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η όποια κρίση στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις ή στη «διαχείρηση» των Τούρκων της Δυτικής Θράκης θα έχει αντίκτυπο και στις Ελληνο-Βουλγαρικές σχέσεις. Οι Τούρκοι Ευρωβουλευτές του Βουλγαρικού MFR δε θα διστάσουν να «καταγγείλουν» στην Ε.Ε. ελληνικές ενέργειες ή παραλείψεις σε σχέση με τους «αδελφούς» τους στη Θράκη ή να προωθήσουν «μακεδονικά» …ψηφίσματα.

7 σχόλια:

  1. K'emeis ti kanoume...;
    Kala na eine to Vatopedhi ke h poulimenh mas fylh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τι κάνουμε - Εύστοχο άρθρο του Δρ. Σαρίδη
    http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=74&tx_ttnews[tt_news]=744&tx_ttnews[backPid]=73&cHash=0f91e257e5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ....
    Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας, είναι ένα κουκλοθέατρο, από την πτώση του κομμουνισμού και μετά. Ο ηγέτης των Τούρκων της Βουλγαρίας Αχμέτ Ντογκάν, κρατάει αιχμάλωτη, ολόκληρη την πολιτική σκηνή της χώρας του.
    Ο Αχμέτ Ντογκάν, είναι γνωστό πως υπήρξε πράκτορας της KGB και ταυτόχρονα της ΜΙΤ. Στην μεταπολίτευση της Βουλγαρίας, επικράτησαν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές , οι τέως πράκτορες της KGB, οι οποίοι μετατράπηκαν εν μια νυχτί σε μαφιόζους. Είναι γνωστό πως η μαφιόζικη εταιρεία «ΜoultiGroup» ακόμη σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την πολιτική ζωή της Βουλγαρίας.
    Η πολιτική ζωή της Βουλγαρίας καθορίζεται πλήρως από την Μαφία.
    Ο ίδιος ο Α. Ντογκάν είναι ηγετικό-ιδρυτικό στέλεχος της «Moulti Group».
    Έχει ξεπεραστεί και ο «Βουλγαρισμός» και ο «Τουρκισμός»…
    Στην σημερινή Βουλγαρία, υπάρχουν μόνο συμφέροντα και τίποτε άλλο…
    Και οι δύο παραπάνω τάσεις ακριβώς αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετούν, θέλουμε δεν θέλουμε.
    Είναι τόσο περίπλοκη η διαπλοκή οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικής στην Βουλγαρία, που οποιαδήποτε ανάλυση είναι παρακινδυνευμένη…
    Εκλαμβανόμενης πάντοτε και της τεράστιας «αόρατης» Ρωσικής διείσδυσης σε όλα τα επίπεδα, ειδικά στους Τούρκους της Ροδόπης…
    Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Φωτιάδη θα μπορούσατε να εξηγήσετε με λίγο περισσότερα λόγια την τελευταία φράση του σχολίου σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε, 6 Νοεμβρίου 2008, 3:46΄ μ.μ. .-
    Παλιότερα η Βουλγαρική KGB είχε τεράστια διείσδυση στους Τουρκικούς κύκλους της Ροδόπης. Ουσιαστικά έλεγχε απόλυτα την κατάσταση, συνεπικουρούμενη φυσικά και από το αυταρχικό καθεστώς του Ζίφκωβ.
    Είναι γνωστό επίσης, πως προϊστάμενη αρχή όλων των Μυστικών Υπηρεσιών, της τέως ΕΣΣΔ ήταν η Ρώσικη KGB. Σε ορισμένες από τις χώρες της τέως ΕΣΣΔ, για πολλούς λόγους, η παρουσία αυτή ήταν εντονότερη, όπως στην Βουλγαρία. Επιγραμματικά, η γειτνίασή της με την Ελλάδα και Τουρκία, ως χώρες του ΝΑΤΟ, η Μαύρη Θάλασσα, η Μεσόγειος, οι μειονότητες και άλλοι παράγοντες, ακόμη και επιχειρησιακής φύσεως, επέβαλαν την ισχυρή Ρωσική παρουσία στην Βουλγαρία.
    Είναι γνωστό πως μέσο της Τουρκικής μειονότητος της Βουλγαρίας, γίνανε πολλές μυστικές επιχειρήσεις υπονόμευσης της Τουρκίας, με κατασκοπευτικές και άλλες μεθόδους. Παρομοίως με πολλούς Ελληνικής καταγωγής φυγάδες, του παρελθόντος, ρευστής συνειδήσεως και φυγάδων του εμφυλίου. Παρόμοιες εκδηλώσεις είχαμε και προς την Ελληνική μειονότητα των Σαρακατσάνων και των Θρακιωτών της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι παρέμειναν στις εστίες του κατά τις ανταλλαγές πληθυσμών.
    Ακόμη και σήμερα, οι Βούλγαροι δεν έχουν αλλάξει στρατηγική και τακτικές απέναντί μας, παρά το γεγονός πως είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
    Επιγραμματικά αναφέρω, τις προσπάθειες των Βουλγαρικών διπλωματικών αντιπροσωπειών της, ειδικά στην Θεσ/νίκη, για δημιουργία «Βουλγαρικής μειονότητος»
    Στην Καστοριά, Φλώρινα, Έδεσσα, Αριδαία, Σέρρες, Δράμα, ΄Εβρο κλπ. Είναι γνωστό πως το κόμμα «Βουλγαρικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Μακεδονία» ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια με έδρα την ΄Εδεσσα και διατηρεί το ανθελληνικό site www. http://www.bulgarmak.org/. Επίσης, πρόσφατη είναι η σύλληψη 3 Βουλγάρων στρατιωτικών για κατασκοπεία στον ΄Εβρο.

    Η κορωνίδα της μαφίας στην Ευρώπη ήταν η εταιρεία που ανέφερε. Η Multi Group με έδρα την Σόφια. Η Ρωσική μαφία, στελεχώθηκε κυρίως από τέως πράκτορες της KGB και ανέπτυξε πλήθος δραστηριότητες πανευρωπαϊκά.
    Επιγραμματικά αναφέρω και την σύμπραξη στην Βουλγαρία μεταξύ Multi Group και Ελληνικής Ιντρακόμ και την ίδρυση κοινής εταιρείας τον Ιανουάριο του 1995, με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες…
    Η Multi Group έχει κατηγορηθεί από τις διεθνείς διωκτικές αρχές, για κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα. Στην Βουλγαρία, είναι γνωστό πως το τεράστιο λαθρεμπόριο τσιγάρων, έγινε (και συνεχίζει) από ανθρώπους της μαφιόζικης εταιρείας, σε συνεργασία με Τούρκους μειονοτικούς και τον ίδιο τον ηγέτη τους Αχμέτ Ντογκάν, ιδρυτικό στέλεχος της Multi Group. Ως γνωστόν, η Ροδόπη και οι τουρκικές περιοχές παράγουν αποκλειστικά και μόνο καπνά…
    Η Multi Group έγινε γνωστή και στιγματίσθηκε με σφοδρές επικρίσεις από την EUROPOL, INTERPOL και λοιπές αρχές.
    Μέσα στην μαφιόζικη εταιρεία, διείσδυσαν πάσης φύσεως πράκτορες, ο καθείς για δικούς του λόγους. Υπήρξε και ισχυρή διείσδυση τόσο των Βουλγαρικών υπηρεσιών όσο και των Ρωσικών. Η διασύνδεση οργανωμένου εγκλήματος και μυστικών υπηρεσιών στην Βουλγαρία είναι γνωστή παγκοσμίως…
    ΄Ολες οι παλιές σχέσεις μεταξύ τέως πρακτόρων και νυν μαφιόζων, νυν μαφιόζων και εν ενεργεία πρακτόρων, μαζί με τους πολιτικούς της χώρας, έχουν δημιουργήσει ένα «γόρδιο δεσμό» πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά…
    Η Τουρκική μειονότητα, ελέγχεται πλήρως από τον Αχμέτ Ντογκάν και τους συνεργάτες του. Τα μέλη του κόμματός του είναι εξαρτώμενα τα περισσότερα από την μαφία.
    Η Multi Group είναι ενεργή έστω και υπό άλλες μορφές και προσωπεία..

    Κάνε από εδώ και πέρα τους ευνόητους συνδυασμούς μόνος σου αγαπητέ φίλε ανώνυμε…
    Εγώ σου έδωσα την «σκαπάνη» εσένα σου απομένει να «σκάψεις»…

    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Φωτιάδη, αυτά είναι άγνωστα σε μένα αλλά και σε πολλούς άλλους νομίζω. Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.