23/11/08

Για ίδρυση αυτόνομων περιοχών μιλούν οι Κούρδοι της Τουρκίας

Xάρτης αποτελεσμάτων γενικών εκλογών του 2002. Με πράσινο χρώμα οι νομοί που ήλθε πρώτο το κουρδικό κόμμα DEHAP, το οποίο σημειωτέον διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, στη σκιά της σύλληψης Οτζαλάν που έγινε το 1999.

του Σάββα Καλεντερίδη
Όταν αναφερόμαστε σε διάφορα κομβικά ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, είτε από τη θετική είτε από την αρνητική τους πλευρά, παρατηρούμε ότι οι αντιδράσεις των αναγνωστών μας σε πολλές περιπτώσεις είναι φοβικές, ενώ άλλοτε υπερεκτιμούν τις πραγματικές δυνατότητες της Τουρκίας και άλλοτε υπερεκτιμούν τα προβλήματά της, ακριβώς για να εξισορροπηθεί το έλλειμμα πολιτικής και το έλλειμμα ορθής και πλήρους ενημέρωσης που παρατηρείται στην κοινωνία μας για την Τουρκία.
Ένα από τα ζητήματα που δεν έχει εκτιμηθεί σωστά και στις διαστάσεις που έχει στην πραγματικότητα, είναι το Κουρδικό, αφού, όταν κάνουμε σχετικές αναφορές σ' αυτό, εκτός από τους εγκάθετους -τί να κάνουμε, υπάρχουν κι αυτοί- κάποιοι μιλούν για εμμονές και υπερβολές του υπογράφοντα και άλλοι μιλούν με τέτοια βεβαιότητα για επικείμενο διαμελισμό της Τουρκίας, λες και αυτό πρόκειται να γίνει ...αύριο.
Στη σημερινή μας είδηση, που αναφέρεται στο Κουρδικό, υπάρχει από μόνο του το στοιχείο της υπερβολής, αφού μιλά για δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών στο τουρκικό Κουρδιστάν, γι' αυτό και η προηγηθείσα εισαγωγή.
Η συμπροεδρεύουσα, μαζί με τον Αχμέτ Τουρκ, του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP), Εμινέ Αϊνά, σε ομιλία της που έκανε στην...πόλη Χακιάρι, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν, αναφερόμενη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και ομιλιών που θα κάνει το κόμμα της εν όψει των δημοτικών εκλογών, δήλωσε τα εξής:
"Με το ταξίδι μας και την ομιλία μας εδώ, αρχίσαμε μια σειρά επισκέψεων και ομιλιών στην περιοχή. Εδώ και μερικές μέρες οι τηλεοράσεις μιλούν για μια "εκστρατεία έντασης". Εννοούν ότι εμείς με αυτά που λέμε μεταφέρουμε ένταση στην κοινωνία. Εμείς όμως δεν κάνουμε τίποτε άλλο, από το να αναφερόμαστε στα λάθη του κράτους και της κυβέρνησης. Επειδή αναφερόμαστε στα λάθη που γίνονται, μεταφέρουμε την ένταση στην κοινωνία; Και τί θα πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Όταν μας αδικείτε, όταν δεν αναγνωρίζετε τα βασικά μας δικαιώματα, όταν δεν αναγνωρίζετε καν την ύπαρξή μας, όταν μας οδηγείτε στο θάνατο, θα πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ σχετικά με το Κουρδικό προχωρά με βάση το εξής σύνθημα: "Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε το δρόμο μας". Δηλαδή, όταν αυτοί αντί να σταματήσουν, λένε ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο, εμείς τί θα πρέπει να πούμε, να σωπάσουμε; Όταν συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, να σωπάσουμε; Όταν αντί να σταματήσουν την πείνα και τη δυστυχία λένε συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, εμείς να σωπάσουμε; Όταν αρνούνται την ύπαρξη του κουρδικού λαού και λένε ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να μας καταστρέψουν, εμείς θα πρέπει να σωπάσουμε; Εάν αυτά που λέμε, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη σκληρή πραγματικότητα, προκαλούν ένταση στο ΑΚΡ και τον ίδιο τον Ερντογάν, εμείς θα συνεχίσουμε την ένταση".
Η Εμινέ Αϊνά, που τόνισε ότι ο σκοπός των επισκέψεων και των ομιλιών στις κουρδικές πόλεις δεν είναι προεκλογικός, συνέχισε την ομιλία της ως εξής:
"Η τελευταία λέξη μας προς τον Ερντογάν, που απευθυνόμενος σε μας είπε "Όποιος δεν αγαπά την Τουρκία να τσακιστεί να φύγει" είναι αυτή και την απευθύνουμε από εδώ: Εμείς αν ήταν να φύγουμε από εδώ, θα φεύγαμε αυτά τα 25 χρόνια που διαρκεί η στυγνή καταπίεση που έχετε ασκήσει στο λαό μας. Του λέμε λοιπόν ότι όχι μόνο δεν θα φύγουμε, αλλά θα κεδίσουμε τις εκλογές και θα δημιουργήσουμε τις δικές μας, αυτόνομες περιοχές."
Μετά την ομιλία της, που συχνά την διέκοπτε το πλήθος που φώναζε συνθήματα υπ΄περ του έγκλειστου ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, η Εμινέ Αϊνά κατευθύνθηκε προς τον επόμενο σταθμό της περιοδείας της, την πόλη Γιουκσέκοβα, όπου η δύναμη του κουρδικού κόμματος ξεπερνά το 85% του εκλογικού σώματος.
ΠΗΓΗ: ΙΝΤΕRNETHABER

13 σχόλια:

  1. Καλησπερα.
    Οι περιοχες που εχει ο χαρτης με πρασινο χρωμα ειναι προς αυτονομηση απο τους Κουρδους.
    Αυτες στα παραλια της Μικρας ασιας εχουν μπλε χρωμα επειδη πανε για ενωση με την Ελλαδα?

    :)


    ...που τετοια τυχη

    καλα να παιρνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωχ, καλα να πΕρνας ηθελα να γραψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κύριε Καλεντερίδη,

    σχετικά με το σχόλιό σας ότι παρατηρείτε πως οι αντιδράσεις των αναγνωστών σε πολλές περιπτώσεις είναι φοβικές και πως άλλοτε υπερεκτιμούν τις πραγματικές δυνατότητες της Τουρκίας...είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα που κατά τη προσωπική μου άποψη, μας την έχουν μεταδώσει οι φοβητσιάρηδες πολιτικοί μας.

    Εγώ προσωπικά στην ηλικία των 38 σήμερα, δεν λέω πως υποτιμώ την στρατιωτική ισχύ των Τούρκων αλλά όχι όμως πως αυτή με κάνει να συμφωνώ με την μόνιμως υποχωρητική στάση των πολιτικών μας.

    Τέλος πάντων δανειζόμενος δική σας φράση, λέω με τη σειρά μου πως δεν επιθυμώ τη διάλυση της Τουρκίας, αλλά επιθυμώ τον εκδημοκρατισμό της, αν και αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

    Αυτό που πρέπει ωστόσο όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ να θυμόμαστε είναι πως ποτέ η ΕΛΛΑΣ δεν πολέμησε με αριθμητική υπεροχή εναντίον των αντιπάλων της. Η ΕΛΛΑΣ νίκησε στα πεδία των μαχών όταν οι ΕΛΛΗΝΕΣ περιφρόνησαν το θάνατο. Αν το κάνουμε αυτό έχουμε τύχη όχι μόνο εναντίον της Τουρκίας αλλά και εναντίον πολλών άλλων.

    Όσον αφορά τους πολιτικούς μας...τέτοιοι είμαστε και τέτοιοι πολιτικοί μας αξίζουν.

    Λουκάς Συμπεράς
    enwmenoi.hellenes@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Σάββα, όσον αφορά τό Κουρδικό, συνέχισε να ενημερώνεις, γιατί πρέπει να σπάσει αυτή η ένοχη σιωπή γύρω από τό θέμα. Εγώ υπενθυμίζω πώς τό κουρδικό αντάρτικο έχει ένα site, πού παρουσιάζει βιντεοσκοπήσεις από διάφορες επιχειρήσεις του, μεταξύ αυτών την κατάριψη τού Ελικοπτερου κόμπρα, καί εκτεταμένα την επιχείρηση κατά του φyλακίου. Είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή των γυναικών. Η συνέχεια στό

    www.gerila.tv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα χρόνο περίπου,σε συνομιλία μου με Αξκό Συμμαχικής χώρας που τυγχάνει να έχει ανάλογα συναισθήματα για τους γειτονές μας και ασχολήται με το αντικείμενο,αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα δημιουργίας Κουρδικού Κράτους..

    Ο καιρός όσο πάει και πλησιάζει στο αναφερθέν χρονικό σημείο που εκείνος σημείωσε και όντως σχεδόν καθημερινά βλέπω οτι οσο πάνε και πολλαπλασιάζονται τα σχετικά άρθρα,θέματα,γεγονότα αν θέλετε, κτλ που αφορόυν το συγκεκριμένο ζήτημα!..μήπως πάμε για επαλήθευση?

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί φίλοι του ιστολογίου
    Το έχουμε ξαναγράψει.
    Το ιστολόγιο ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα πρέπει να χρησιμοποιεί ανάλογη "γλώσσα".
    Αυτό επιβάλλει να μην μιλάμε εμείς οι Έλληνες για διάλυση της Τουρκίας. Μπορούμε όμως να μιλάμε για τους λαούς, τις εθνικές και τις θρησκευτικές ομάδες που κατοικούν στην Τουρκία, και να ενημερώνουμε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη για την πορεία των αγώνων τους.
    Όσον αφορά για το κουρδικό κράτος, η πεποίθησή μου είναι ότι αυτό έχει ήδη ιδρυθεί στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) και το κράτος αυτό θα αποτελέσει το επίκεντρο των εξελίξεων γύρω από το Κουρδικό Ζήτημα.
    όρεξη να έχουμε να παρακολουθούμε εξελίξεις.
    Πάντως, είναι μεγάλο λάθος να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας, για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε από την Τουρκία, σε άλλους, έστω και αν πρόκειται για τον προδομένο από εμάς τους Έλληνες λαό των Κούρδων.
    Εμείς πρέπει να κρατάμε το κλειδί των εξελίξεων στα δικά μας χέρια. Ο νοών νοείτω.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββα να σε ευχαριστήσω και εγώ για το σπουδαίο σου έργο .


    σε σχέση με το κουρδικό πιστεύω οτι είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί η ιδέα του κουρδικού κράτους.

    Πρώτα από όλα δεν πιστεύω ότι είναι έτοιμοι οι Κούρδοι, δεν διαθέτουν τον κατάλληλο ηγέτη ώστε να συσπειρώσει τον λαο και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιάζετε ώστε να υπάρξει η αναγέννηση του κουρδικού κράτους δυστυχώς για τους ίδιους μέχρι σήμερα λειτουργούν ως φατρίες
    Κατά την ταπεινή μου άποψη το κουρδικό θα αποτελεί στο μέλλον κατι σαν το παλαιστινιακό!!

    Όσο αφόρα την Τουρκία θεωρώ ότι η πολιτική του ερντογαν θα φέρει πολλά δεινά στην Τουρκία η στροφή που κάνει σε ισλαμικόθρησκευτικό καθεστώς δημιουργεί ανασφάλεια στους γείτονες και συμμάχους της και απομακρύνει την ιδέα της ευρωπαϊκής προοπτικής. Στο σημείο αυτό είναι ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις των Αμερικανών και Ρώσων.

    Με εκτίμηση

    Othelos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον χρειάζεται ψυχολόγος για να εξηγήσει αυτή την στάση μας κύριε Καλεντερίδη γιατί πραγματικά πολλές φορές δεν μπορώ να την καταλάβω. Έχουμε ένα οργανωμένο κράτος και αρκετά καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις και ζητούμε από άλλους να βγάλουν «το φίδι απ’ την τρύπα» (εννοώ τους Κούρδους). Με τους οποίους άλλωστε δεν θέλουμε να έχουμε και σχέση μη τυχόν και μας πουν τρομοκράτες. Ή επικαλούμαστε την επικείμενη διάσπαση της Τουρκίας λες και αυτό μπορεί να συμβεί από μόνο του. Εγώ προσωπικά έχω διαβάσει ακόμα και ισχυρισμούς οι οποίοι δεν ξέρω βέβαια αν ήταν από έλληνες ή από «έλληνες» αλλά το γεγονός είναι αληθινό, ότι θα μας «πνίξουν» τα εκατομμύρια των τούρκων στρατιωτών. Και όταν τους ρωτήσεις πως θα εξοπλιστούν και θα τραφούν μερικά εκατομμύρια ανθρώπων και πως θα έρθουν αυτά τα εκατομμύρια περπατώντας ή κολυμπώντας δεν ξέρουν τι να σου απαντήσουν (σα στρατιωτικός γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα τι διοικητική μέριμνα χρειάζεται για να μετακινηθεί στρατός μερικών χιλιάδων όχι εκατομμυρίων που ισχυρίζονται διάφοροι)… Απλά ο φόβος και ο ανορθολογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτός ο φόβος είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας και πως αυτή η αντίληψη μας δημιουργήθηκε και από ποιους συντηρείται. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να το δούμε αυτό το θέμα και μόνο με την ενημέρωση μπορούμε να εξουδετερώσουμε την προπαγάνδα.

    Ελευθέριος Β.
    Υ.Γ. : δεν ονομάζομαι έτσι αλλά αυτό το ψευδώνυμο είναι μια τιμή στον μεγάλο πολιτικό άνδρα Βενιζέλο. Mιας και οι πρόγονοί μου ήταν πρόσφυγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τιμή σε αυτόν που δημιούργησε όλους τους πρόσφυγες, που έφερε πρώτος την ιδέα της ανταλλαγής πληθυσμών... Που με μια του κίνηση προσφυγοποίησε όλη την Ανατολική Θράκη. Που αρνήθηκε να συζητήσει καν την προοπτική ανεξάρτητου Ελληνικού Πόντου. Που δημιούργησε το διχασμό, συνεπεία του οποίου υπονομεύθηκε η Μικρασιατική εκστρατεία απο τη διαίρεση του στρατεύματος σε βενιζελικούς και βασικούς. Μάλιστα...

    Εν πάση περιπτώσει, δεν γράφω γι' αυτό. Είμαστε ευγνώμονες στον Σ. Καλεντερίδη που αξιοποιεί την "τεχνογνωσία" του στο Κουρδικό για να ενημερώνει εμάς τους υπόλοιπους. Ωστόσο, αυτό που σημειώνει είναι σωστό: η λύση των προβλημάτων της Ελλάδας δεν θα έρθει από το κουρδικό. Μόνοι μας θα τα λύσουμε. Πώς, όμως, αν δεν είμαστε με το όπλο "παρα πόδα" (να μην πω "επ' ώμου"). Μίλησε κανείς ποτέ για ανακατάληψη των κατεχομένων; Μίλησε ποτέ κανείς για στρατιωτική λύση στο Αιγαίο; Να πάμε να ερευνήσουμε για πετρέλαιο και αν θέλουν ας έρθουν να μας εμποδίσουν; Να "βυθίσουμε το Χόρα" που έλεγε κι εκείνος ο Ανδρέας; Τότε είχαμε και δυνατότητες υπέρτερες της Τουρκίας. Σήμερα το πράγματα στο στρατό πάει απ' το κακό στο χειρότερο. Αλλά, τι φρόνημα να έχει ένας στρατός που ξέρει ότι δεν θα πολεμήσει ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκτός θέματος αλλά επί προσωπικού:
    Όποιος 80 χρόνια μετά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα λάθη των τότε προσώπων και να πάει παραπέρα την ιστορία τότε δεν είναι άξιος των προγόνων του. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσω τα λάθη του Βενιζέλου της εποχής αλλά εσύ τι πρόβλημα έχεις και σαν πρώτη αναφορά της απάντησής σου στον εθνικό διχασμό σε ένα εντελώς άσχετο θέμα;
    Αν θέλεις η αναφορά μου στην τιμή αυτού του πολιτικού άνδρα της Ελλάδας δεν έχει καμιά αξία όταν την απευθύνω εγώ σαν πρόσωπο. Όποια τιμή μπορεί να έχει αξία για έναν πολιτικό όταν του την απευθύνει η ίδια η ιστορία. Και αυτή έχει γραφτεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Ως προς τα άλλα της προσφυγιάς αν είχες σχέση με το θέμα θα ήξερες και την αντίληψη που είχαν οι πρόσφυγες για το συγκεκριμένο πολιτικό.-
    Αυτά φίλε μου και αν ξαναμιλήσουμε ελπίζω να είναι σχετικά το θέμα που διαπραγματευόμαστε.
    Ευχαριστώ

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητοί φίλοι του ιστολογίου
    Ασφαλώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε λάθη και ίσως να έκανε μεγάλα λάθη που στοίχισαν και στοιχίζουν στον Ελληνισμό.
    Ήταν όμως ένας μεγάλος ηγέτης, που οραματίστηκε μια Μεγάλη Ελλάδα και όταν προσπαθείς για κάτι μεγάλο, όταν αποτυγχάνεις, η αποτυχία είναι και αυτή μεγάλη.
    Κατά την άποψή μου είναι λάθος να επιχειρείται η συνολική αξιολόγηση του έργου και της προσφοράς του Ελευθερίου Βενιζέλου την περίοδο αυτή. Αν θέλετε, δεν είναι εθνικά και πολιτικά ορθό.
    Και αυτό γιατί για τα αδέλφια μας τους Κρητικούς είναι μέχρι σήμερα ένα ίνδαλμα, όπως και για μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων, κυρίως εκείνων που είναι προσφυγικής καταγωγής.
    Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από διχασμούς, τουναντίον.
    Τέλος, για μας τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες, ή μάλλον για τους παππούδες μας, ο Βενιζέλος ήταν ένα εθνικό ίνδαλμα, γι' αυτό έβαζαν σε πολλά παιδία το όνομα Ελευθέριος.
    Το να επιχειρούμε την αποκαθήλωσή του, είναι ασέβεια και προς εκείνους. Οι πρόγονοί μας, που έζησαν τα γεγονότα, είχαν κριτήριο και τον έκαναν ίνδαλμα.
    Εμείς τώρα εκ του ασφαλούς θα τον αποκαθηλώσουμε, προκαλώντας μάλιστα έναν μίνι διχασμό;
    Ομόνοια και ειρήνη ημίν.

    φιλικά προς όλους

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλος πάντων, Ελευθέριε Β., και να θέλω ν' αγιάσω δεν μ' αφήνετε, καθώς εσύ ξεκίνησες την "άσχετη" συζήτηση και ο ιδιοκτήτης του παρόντος χώρου, πολύ αγαπητός μας Σ. Καλεντερίδης τη συνεχίζει.

    Δεν νομίζω ότι πρέπει να προκαλεί διχασμό οποιαδήποτε συζήτηση περί εθνικής αυτογνωσίας. Αντιθέτως, καλό είναι να γίνεται πάντοτε. Και ο Μακάριος είναι ίνδαλμα για πολλούς Κυπρίους (ευτυχώς όχι για όλους), τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχει ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία; Τις μεγαλύτερες αυτός τις έχει... Του έλεγε ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος "δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ενώ υπογράψαμε την ίδια συμφωνία (εννοούσε Ζυρίχης-Λονδίνου), εσύ θεωρείσαι ήρωας κι εγώ θεωρούμαι προδότης". Δεν θα το αναλύσουμε αυτό, πάντως θέλω να δείξω ότι η ουσία δεν έχει τόση σημασία για το πώς θα προσλάβει ένας λαός ή ένα κομμάτι του τον εκάστοτε ηγέτη. Ο Μακάριος είναι μεγαλύτερος προδότης από τον Καραμανλή πρεσβύτερο (στο θέμα Ζυρίχης-Λονδίνου ομιλούντες, στην εισβολή τον ξεπέρασε μετά ο Καραμανλής σε προδοσία), διότι αν τον Καραμανλή δεν τον ένοιαζε και τόσο για την Κύπρο, που ούτως ή άλλως "κείται μακράν", κατά τον ίδιο, έπρεπε όμως να νοιάζει το Μακάριο.

    Οι Κρήτες ας θυμούνται τις ενέργειες του Βενιζέλου το 1896, που φώναζε κατά της Ένωσης. Μετά το 1905 έκανε τον έξυπνο εκ του ασφαλούς στο Θέρισο όταν του έφταιγε ο Γεώργιος, που προσπαθούσε να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας. Τι έκανε όμως ο Βενιζελάκος το 1910 όταν ήρθαν οι Κρήτες βουλευτές στον πρωθυπουργό, πλέον, Βενιζέλο; Μα... απλούστατα, σαν καλός τυχοδιώκτης που ήταν, τους έδιωξε!

    Το θέμα Βενιζέλος είναι τεράστιο. Για μένα ο Βενιζέλος έχει τη φήμη που έχει διότι οι ξένοι προστάτες αυτής της χώρας φρόντιζαν πάντοτε να αναδεικνύουν ιστορικά τα πρόσωπα που διακρίνονταν για την αφοσίωσή τους στις επιταγές τους (των ξένων προστατών). Δεν είναι τυχαίο ότι ως "Εθνάρχες" έχουν χαρακτηριστεί ακριβώς οι τρεις πολιτικοί που υπηρέτησαν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο τον ξένο παράγοντα, που ήταν πειθήνιοι όσο ελάχιστοι στις προσταγές του: Βενιζέλος, Καραμανλής, Μακάριος. Ο Μεταξάς, αντιθέτως, είναι γνωστός "δικτάτορας", αν και είχε πολύ λιγότερο δικατορικές απόψεις και πρακτικές από το Βενιζέλο και είναι ελάχιστα γνωστό σήμερα ότι εξελέγη πρωθυπουργός όχι στις 4 Αυγούστου 1936, αλλά στις 18 Απριλίου του ίδιου χρόνου με τις ψήφους σχεδόν όλων των κομμάτων της Βουλής. Μας βάζουν οι φίλοι μας οι Άγγλοι να κρίνουμε το Μεταξά με τα δημοκρατικά μέτρα της σημερινής εποχής και όχι με τα λιγότερο δημοκρατικά μέτρα εκείνης της εποχής, ώστε να συκοφαντηθεί ο άνθρωπος που, αν δεν τον είχαν καθαρίσει (οι Άγγλοι) θα είχε κατορθώσει να πετάξει τους Ιταλούς στη θάλασσα και να αφήσει την Ελλάδα έξω από τη λαίλαπα του πολέμου, αποτρέποντας τη γερμανική εισβολή (18 Ιανουαρίου αρνήθηκε δύο αγγλικές μεραρχίες, τους είπε, αν είναι να μου στείλετε, στείλτε μου δέκα, οι δύο απλώς θα μου φέρουν το Χίτλερ χωρίς να με προστατεύουν, 29 Ιανουαρίου πέθανε από αιτία που δεν ξέρει ακόμη κανένας).

    Τα λέω όλα αυτά, φίλε Σάββα Καλεντερίδη, επειδή νομίζω ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να κρίνουμε τα πρόσωπα όχι με βάση την κομματική και προσωπική λατρεία που έχει αναπτύξει ο καθένας μας ή αντίστροφα, την κομματική και προσωπική αντιπάθεια, αλλά βασισμένοι στα γεγονότα. Και δεν έχουμε στη συλλογική μας συνείδηση όλα τα γεγονότα, διότι η γνώση της ιστορίας στα σχολεία ανέκαθεν ήταν κατευθυνόμενη.

    Π.χ.: Πόσοι ξέρουν στην Ελλάδα τι ήταν ο πόλεμος της Κριμαίας; Διδάσκεται ο πόλεμος αυτός στα σχολεία; ΟΧΙ! Ήταν ο πόλεμος που έστρεψε αναγκαστικά την Ελλάδα στις αγκάλες Αγγλίας-Γαλλίας εναντίον της Ρωσίας, όταν η Ελλάδα πείνασε με το ναυτικό αποκλεισμό. Ήταν ο πόλεμος στον οποίο ο Όθωνας τόλμησε και πήρε το μέρος της Ρωσίας, κατά της Αγγλίας, για να ανατραπεί λίγα χρόνια μετά. Πόσοι ξέρουμε ότι αυτή η ενέργεια, ενέργεια υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας, στοίχισε στον Όθωνα το θρόνο του;

    Παραδείγματα είναι αυτά και δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για τη συζήτηση αυτή, αλλά δεν νομίζω ότι απαγορεύεται η συζήτηση επειδή θα θιγεί η προσωπική λατρεία που κάποιοι μπορεί να έχουν. Λάθη έκαναν όλοι, Ελευθέριε Β., κάνουμε κι εμείς, αλλά το θέμα είναι να τα βλέπουμε μέσα από το σωστό πρίσμα. Όχι να λέμε "λάθη έκανε, αλλά ήταν μεγάλος" για τον έναν και για τον άλλον να λέμε "ήταν δικτάτορας, έ, είπε κι ένα όχι". Αυτό δεν το λες, το λέμε συλλογικά ως χώρα, ως Ελλάδα, ως κοινωνία και είναι κατευθυνόμενη συλλογική συνείδηση από τους ξένους. Επειδη ο ένας τους έκανε τα χατήρια, εις βάρος της χώρας του, ενώ ο άλλος αρνήθηκε. Αυτό δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη ως κοινωνία. Ότι δεν έχουμε πραγματική εθνική ανεξαρτησία, ούτε ως χώρα, αλλά ούτε ως συλλογική συνείδηση. Και είμαι σίγουρος, Σάββα Καλεντερίδη, ότι από τις υπεύθυνες θέσεις από τις οποίες κατά καιρούς υπηρέτησες την πατρίδα, θα έχεις δει τις πρακτικές των ξένων προστατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμε 9:23 πμ

    Δεν είπα ότι απαγορεύεται να γίνεται κριτική στο Βενιζέλο. Είπα ότι υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει έναν μίνι διχασμό στην ελληνική κοινωνία, γι' αυτό δεν είναι πολιτικά και εθνικά όρθό.
    Επίσης έγραψα ότι "Ασφαλώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε λάθη και ίσως να έκανε μεγάλα λάθη που στοίχισαν και στοιχίζουν στον Ελληνισμό."
    Με αυτό που έγραψα, εννοώ όλα όσα έγραψες περιγραφικά εσύ.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.