21/11/08

H Tουρκία του 2025, με βάση εκτιμήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ

O ισλαμικός φασισμός αναμένεται να ενισχυθεί και να επικρατήσει στην Τουρκία τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια

του Σάββα Καλεντερίδη
Σε έκθεση που συντάχθηκε από το Εθνικό Σύμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ και αφορά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών γραφειοκρατών για την Τουρκία του 2025, αναφέρεται ότι "τα επόμενα 15 χρόνια η Τουρκία αναμένεται να ισχυροποιηθεί, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει ένα δρόμο, ο οποίος θα αποτελεί μια σύνθεση του ισλαμικού και εθνικιστικού της χαρακτήρα".
Στην έκθεση, η οποία περιέχει στρατηγικές προβλέψεις για το έτος 2025, αναφέρεται επίσης ότι τα επόμενα 15-20 χρόνια αναμένεται να ενισχυθεί και η οικονομική θέση της Τουρκίας, όπως και αυτή του Ιράν, ενώ θα αποκτήσουν ιδιαίτερη σημασία η Κίνα και η Ινδία.
Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά που γίνεται στη γεωστρατηγική θέση, στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Τουρκίας, παράγοντες οι οποίοι θα επιτρέψουν στην Τουρκία να παίξει σοβαρό ρόλο στη...Μέση Ανατολή και τον κόσμο ολόκληρο.
Αναφορά γίνεται επίσης και στην αποδυνάμωση του κινήματος εκκοσμικισμού στην Τουρκία, στην ενίσχυση του πολιτικού ισλάμ και στην οικονομική ενδυνάμωση της χώρας.
Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται:
"Ο (ιδεολογικοπολιτικός) δρόμος που θα ακολουθήσει η Τουρκία τα επόμενα χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι μια σύνθεση τις ισλαμικής και της εθνικιστικής τάσης, κάτι που αποτελέσει πρότυπο για τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής".
Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στην αντιευρωπαϊκή καχυποψία που μεγαλώνει στην τουρκική κοινωνία, όπως επίσης και στην επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και της προσασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
ΠΗΓΗ: ΜΙΛΛΙΕΤ

7 σχόλια:

  1. K'emeis pou pame; Ti rolo tha pezi i Ellas to 2025; Kaka ta psemata, alla prepi na paradechthoume oti edo ke 937 chronia den vriskoume ton katalilo tropo gia tin antimetopisi aftou tou laou. Ke ean den alaxoume nootropia SYNTOMA mas vlepo na xanakleme gia chamenes patrides ke eleftheries...
    Oi tourkoi - se antithesi me emas - gnorizoun ton echtro tous. Echoun analysi tin ethniki mas psychi kala ke xeroun na ekmetalevounte ta lathi mas. Xeroun ton Ellina kala, k'etsi xeroun ke tis adinamies tou (atomismos, fliaria, elipsi afthentikou empraktou patriotismou ke genika sovarotitas k.t.l)

    Ean then katalavoume san politia, kinonia ke laos epitelous oti ta posta ke i thesis prosferonte analoga me tis ikanotites tou anthropou ke ochi me tis oikogeniakes i pelatiakes schesis, mas vlepo na vadizoume stin epomeni ethniki ita. Ke dhen tha ftene oute i tourkoi oute i amerikanoi g'afto, para mono emeis i idioi!!!

    (zito sygnomi gia ta ellinika mou...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου, αυτό ακριβώς είναι που θέλουν οι άλλοι να σκεφτόμαστε για την Τουρκία. Ότι δηλαδή είμαστε χαμένοι από χέρι. Αλλά η ιστορία είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας. Αυτός ο αγώνας που γίνεται για 1000 χρόνια τώρα, ανάμεσα στη Ρωμιοσύνη και στον Τουρκισμό, από τους προπάτορές μας και που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται γιατί ουσιαστικά είναι ένας αγώνας δύο πολιτισμών για τον ίδιο γεωγραφικό χώρο είναι αναμενόμενο να έχει τα πάνω του και τα κάνω του. Τις νίκες και τις ήττες του. Εμείς έχουμε πολύ υψηλές απαιτήσεις απ’ το έθνος μας και πολύ καλά κάνουμε. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να κάποιος να πάει ψηλότερα. Αλλά έχουμε ένα κακό. Αντί να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, συνεχώς τα ανακυκλώνουμε και ζούμε με τον φόβο μην τα επαναλάβουμε, και δεν βγάζουμε τα συμπεράσματά μας για να προχωρήσουμε παρακάτω σε νέους αγώνες στα «μαρμαρένια αλώνια» της ιστορίας αποφεύγοντάς τα παλιά λάθη στο μέλλον. Ένα μεγάλο λάθος μας το 1920 ήταν η τάση που έχουμε να ξεχνάμε εύκολα. Τότε ξεχάσαμε τους ρωμιούς της Μικρασίας, του Πόντου και της Θράκης (στις μέρες μας πια από πολλούς έχουν φτάσει να συγχέονται αυτές οι εκφάνσεις τις ρωμιοσύνης). Αν είχες την τύχη να ζήσεις με ανθρώπους της πρώτης γενιάς των προσφύγων εκεί θα έβλεπες τι ήταν αυτό που τους κράτησε ρωμιούς ακόμα και όταν ξέχασαν τα ρωμαίικα. Θέλαμε να τους ξεχάσουμε γιατί θέλαμε πλέον την ησυχία μας και προσποιηθήκαμε ότι αυτοί είναι «Τουρκομερίτες» πολύ απ’ αυτούς και τουρκόφωνοι, άρα ξένοι απ’ τους υπόλοιπους ρωμιούς. Αυτό ακριβώς μας οδήγησε στην καταστροφή. Αλλά λίγους μήνες πριν την καταστροφή ο ελληνικός στρατός με μόνο την ξιφολόγχη σάρωνε την Δυτική Μικρασία. Αυτό έχουμε την τάση επίσης να το ξεχνάμε. Επίσης έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι με ποταμούς αίματος οι Έλληνες της Ρούμελης και του Μωριά αλλά και των νησιών έδιωξαν τους Τούρκους και τώρα πλέον σερβίρεται απ’ όλους του «διανοούμενους» ότι την επανάσταση την έσωσαν οι «Δυτικοί» λες και θα άντεχε ο Ιμπραήμ σε μια αφιλόξενη Πελοπόννησο ένα μακροχρόνιο αντάρτικο με αντίπαλο έναν απροσκύνητο Κολοκοτρώνη που όλη η ζωή του ήταν πόλεμος. Σε μια εποχή όπου οι προμήθειες από την Αίγυπτο θα έφταναν με το σταγονόμετρο. Απλά ήταν θέμα χρόνου να αποτύχει και αυτή η προσπάθεια των Τούρκων αλλά με ακόμα μεγαλύτερες θυσίες πράγμα που ακριβώς γλιτώσαμε λόγο της βύθισης του Τουρκο-Αιγυπτιακού στόλου. Επίσης έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι την Ελλάδα την πήραν από την Μελούνα πάνω στους ώμους τους οι στρατιώτες του ελληνικού στρατού και την κουβάλησαν μέχρι την Ήπειρο και την Μακεδονία με θυσίες, αγώνες και χιλιάδες νεκρούς μέσα σε δύο χρόνια… Αυτά δεν έγιναν από κάποιον άλλο. Έγιναν από τους ρωμιούς προπάτορές μας εις βάρος του Τουρκισμού.
    Αν θέλεις φίλε μου να βρεις τον ρόλο του Ελληνισμού στην αντίθεσή του με τον Τουρκισμό και το τι πρέπει να γίνει διάβασε προσεκτικά στην παραπάνω ανάρτηση τον χάρτη της «Μεγάλης Τουρκίας». Διάβασε προσεκτικά πίσω απ’ τις γραμμές και τις δύο τελευταίες παραγράφους του δημοσιεύματος της ΜΙΛΛΙΕΤ. Εκεί θα βρεις πολλές απαντήσεις για το τι πρέπει να κάνει ο Ελληνισμός και τι διεξόδους έχει. Αν θέλεις εγώ βρίσκω πολύ ευνοϊκά για τον Ελληνισμό τα συμπεράσματα αυτού του δημοσιεύματος αρκεί να μπορούμε να ξαναβρούμε τον αγωνιστικό μας εαυτό και να καταδείξουμε αυτές τις ενδογενείς αντιθέσεις του Τουρκισμού. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό από κει κι’ ύστερα θα βρούμε και συμμάχους.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαββα καλημέρα
    ποια είναι η άποψη σου για την έκθεση ??
    Εγω σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία δεν βλεπω κατι τέτοιο ..και ειδικότερα με μια ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρωπη θα εχει ασχημο αντίκτυπο για την Τουρκία .
    βέβαια σε σχέση με την Ελλάδα το 2025 θα είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση

    othelos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ othelos»,
    Εφόσον απ’ ότι κατάλαβα επικεντρώνεστε στα οικονομικά στοιχεία που στηρίζεται την πεποίθηση σας ότι η Τουρκία θα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα απ’ την Ελλάδα το 2025; Θα είναι τόση και τέτοια η διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη που θα γονατίσει τις Ευρωπαϊκές οικονομίες; Γιατί όπως πολύ καλά θα ξέρετε ισχύει η έννοια της «συνοχής» που σε αυτή τη φάση βέβαια δεν υπάρχει στο βαθμό που θα έπρεπε αλλά είναι ζητούμενο για το μέλλον, ας πούμε για το 2025. Δηλαδή με άλλα λόγια αναμένεται οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας και αδυναμία στήριξής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Οπότε ουσιαστικά μιλάμε πως πάμε για διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και στην παρούσα φάση μόνο για Ευρωπαϊκή Οικονομική Οντότητα μπορούμε να μιλάμε και η οποία αν δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά ένα μεσαίο μέλος της αυτόματα καταρρέει. Ή μήπως μιλάμε για ρυθμούς ανάπτυξης της Τουρκίας τέτοιους που θα την φέρουν σε ανώτερο επίπεδο απ’ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι το ζητούμενο της δικής μας «σύγκλισης» μέχρι τότε; Ξέρετε πόσες φορές περισσότερο πλούτο πρέπει να παράγει η Τουρκία για να φτάσει το επίπεδο ζωής του μέσου τούρκου στο επίπεδο ζωής του μέσου έλληνα σ’ όλη την έκταση της Τουρκίας αν δεν υπάρξει εντωμεταξύ καθόλου ανάπτυξη στην Ευρωζώνη; Αντί να κάνουμε καταστροφολογικά σενάρια δεν είναι πιο εποικοδομητικό να δούμε ποιες παραμέτρους μιας τέτοιας εξέλιξης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας; Η έκθεση λογικά θα αναφέρεται σε σχετική βάση δηλαδή ότι θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’ ότι είναι τώρα… Χαίρω πολύ, και η Ελλάδα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’ ότι ήταν το 1985, αν λέει αυτό κάτι. Αντί λοιπόν να αναλώνουμε την κουβέντα μας σε θρήνους και οδυρμούς δεν θα ήταν καλύτερο να δούμε το ουσιαστικό που αυτό είναι ότι θα υπάρξει ανάπτυξη, ενίσχυση και εγκαθίδρυση ενός Εθνικοισλαμικού υβριδίου που ουσιαστικά είναι σε συμφωνία με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή; Λέτε ότι αυτό μπορεί να αφήνει αδιάφορους τους άλλους ισχυρούς γείτονες της Τουρκικής «Δημοκρατίας»; Αν βέβαια η μεγαλύτερη φιλοδοξία που έχουμε απ’ τον εαυτό μας είναι «να βρούμε την ησυχία μας» πολύ απλά λυπάμαι που απογοητευόμαστε. Αλλά αν είμαστε ζωντανοί άνθρωποι και είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε, πίσω απ’ όλα μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες προώθησης των δικών μας συμφερόντων ακόμα και εις βάρος των ισχυρών (που σ’ αυτή την περίπτωση δυστυχώς ουσιαστικά είναι οι ΗΠΑ).-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. File Savva,

    se kamia periptosi dhen enoousa oti imaste "chameni apo cheri"...
    Apla pistevo oti san laos antimetopizoume afton ton eonio antagonismo epikindina chalara, gia na min po oti distichos poli oute kan antilamvanonte pleon oti iparchi mia diamachi peran tou 1821ke tis Kypriakis tragodias. Genithika, megalosa ke zo stin Germania ke etsi krino ton Ellinismo tis diasporas ke tin elladitiki pragmatikotita fysiologika apo mia alli opsi ke vevea me megaliteri apostasi. Poli tha poun tora isos oti gia afton to logo ime "exo apo ta pragmata",alla nomizo oti kanoun lathos s'afto...
    Se antithesi me tin pliopsifia ton Elladiteon echo to pleonektima na dimiourgo ti gnomi mou me vasi ton empirion pou kano stin kathimerini mou zoi sto exoteriko (Germania & Anglia)ke ton episkepseon pou kano sichna se diafores perioches tis Ellados.
    Paradichmatos chari, boro na po oti i germaniki alla ke i vretaniki agora echoun plimirisi apo tourkika proionta kathe idous (roucha,gialika idi, epipla, se megalo vathmo ilekrikes syskeves opos tileorasis, plindiria k.t.l) ke oti i varea viomichania tou tourkikou tourismou - se plires antithesi me tin antistichi elliniki - ekmetalevete idietera "professional" ke me stocho tin periterou anaptixi tis tourkikis oikonomias ke tin
    aporofisi megalon kefaleon pou - se kapion vathmo - echoun ke antikrisma sta exoplistika programata tou tourkikou stratou.
    Ipo aftin tin apopsi anarotieme pos tha boresoume na antimetopisoume enan echtro pou proothi ta symferonta tou stathera ke organomena se kathe katefthinsi ke se kathe epipedo eno emeis prospathoume na klepsi o enas to vios tou allou ke spatalame to chrono ke tis dynamis mas se diafora skandala, apates ke roz dvd...
    I Ellas vriskete peripou stin idia katastasi me to Israil. Vasika perikiklomeni apo echthrika krati ke ipo apili. Mono pou i Elladites - se antithesi me tous Israilinous - ite dhen to antilamvanonte afto, ite tous katatrechi mia itopathia pou kataligi se adrania.
    O stratiotikos antagonismos me mia sinechos ikonomoka anaptisomeni Tourkia tha katalixi sta idia apotelesmata me ton psychropolemiko antagonismo. Diladi makroprothesma se mia megali, ke fovame apotelesmatiki ita tis Romiosinis, mias ke i neo-othomanoi Islamofasistes echoun mathi apo ta lathi ton Othomanon...
    Ean lipon dhen ginoun sto proseches mellon oristikes allages se politiko, koinoniko ke ekpedheftiko epipedo, den mas vlepo na pame kala...

    filika
    Jorgos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο καθε ενας εχει δικαιωμα να κανει σχεδια!!ακουστε και ενα δικο μου!!οταν οι μογγολοτουρκοι πανε να υλοποιησουν το σχεδιο τους απο πισω τους θα δρασουν οι κουρδοι οι οποιοι περιμενουν καιρο να ξεκινησουν τις μακακιες οι τουρκομογγολοι!!ασε που τους προμυθευει(τους κουρδους)και καποιος εξελιγμενο πολεμικο υλικο,μεχρι ενος βαθμου!!μολις λοιπον τους παρουν απο πισω οι κουρδοι εαν προλαβουμε θα τους δωσουμε και εμεις κατι μπροστα!και λεω εαν προλαβουμε γιατι εχουμε να ασχοληθουμε και με τους υπολοιπους τσατσους των αμερικανων!βλεπε αλβανους,σκοπιανους κτλ!!οπως και να εχει το θεμα η πορεια στο χρονο θα δειξει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε φίλε
    δεν χρειάζεται να βρίζουμε και να υποτιμούμε κανέναν.
    Πρέπει να αναπτύξουμε την πολιτική μας σκέψη, να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση ως λαός, να διεκδικήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και τότε μπορύμε να αντιμετωπίσουμε τους όποιους αντιπάλους μας.
    Εμείς οι Έλληνες, στο διάβα της ιστορίας, έχουμε μάθει να τιμούμε τους αντιπάλους μας.
    Τέλος, όσον αφορά τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς, άσχετα με τα σχέδια και τις βουλές κάποιων, όλοι οι λαοί των Βαλκανίων, επαναλαμβάνω, ΌΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ θα πρέπει να είναι φίλι και σύμμαχοί μας.
    Να σπάσουμε το κεφάλι μας και να βρούμε τον τρόπο.

    Φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.