18/12/08

Το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε...

4 Δεκέμβρη 1944, μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη. Ο λαός πενθεί και υπόσχεται απάντηση στους δολοφόνους (η φωτογραφία και η λεζάντα από το Ριζοσπάστη)

Tου Σάββα Καλεντερίδη
Το ιστολόγιό μας έχει ως αρχή να ασχολείται και να δημοσιεύει άρθρα και αναλύσεις που σχετίζονται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, υποχρεωθήκαμε να ασχοληθούμε με τα γεγονότα και τις ταραχές που ακολούθησαν τον άδικο θάνατο του Αλέξανδρου, μετά από το εγκληματικό λάθος του ειδικού φρουρού να εμπλακεί σε έναν καυγά, εντελώς παράλογα και να χρησιμοποιήσει το όπλο του χωρίς κατά τα φαινόμενα να υπάρχει κανένας υπηρεσιακός λόγος, αφαιρώντας τη ζωή ενός παιδιού 15 χρονών.
Σκοπεύοντας να επιδοθούμε και πάλι στα εξωτερικά μας ενδιαφέροντα και ...καθήκοντα, θα επιχειρήσουμε μια σύντομη αποτίμηση-απολογισμό της κρίσης.
Μετά το φόνο του παιδιού ξέσπασαν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, πουεξελίχθηκαν σε βίαιες επιθέσεις ομάδων νεαρών εναντίον δημοσίων κτιρίων, τραπεζών και καταστημάτων ιδιωτών στην Αθήνα και σε μια σειρά από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τα αίτια των ταραχών και της βίαιης αντίδρασης τόσο μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας είναι πολλά και βαθειά και ασφαλώς θα πρέπει να αναλυθούν με μεγάλη προσοχή, για να παρθούν τα μέτρα εκείνα που θα μειώσουν ή και θα εξαλείψουν τη λαϊκή δυσφορία και οργή, ενώ θα πρέπει να μελετηθεί επίσης με προσοχή η πιθανότητα να έδρασαν ή να δράσουν στο μέλλον ανάμεσα στους αγανακτισμένους νέους και πολίτες διαδηλωτές και εγκάθετοι ντόπιων και ξένων κέντρων, πιθανότητα που δεν πρέπει να αποκλείει κανένας, ούτε οι εξεγερμένοι, θα έλεγα κυρίως αυτοί (υπό την έννοια ότι αυτοί θα πρέπει να είναι πιο πονηρεμένοι απ' όλους).
Όσον αφορά την οργή του κόσμου και των νεαρών που εκδηλώθηκε βίαια εναντίον της αστυνομίας, του κράτους και των περιουσιών απλών πολιτών, η άποψή μας είναι κατ' αρχάς ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη χρήση της τυφλής ή της ...ορώσας βίας, ούτε με την κατάλυση του κράτους, έστω όταν αυτό θεωρούμε ότι μας αδικεί, αλλά με οργανωμένους και μαζικούς πολιτικούς αγώνες και ότι το κύριο και καίριο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, ούτε το αστυνομικό κράτος. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα με μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς, στην οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται η κοινωνική αδικία, και με μια αστυνομία ικανή σε ζητήματα εξιχνίασης κοινού εγκλήματος, που έχει, όμως, πολλά προβλήματα εκπαίδευσης, αυθαιρεσίας και κακής συμπεριφοράς, κυρίως στους ξένους και τους αδύναμους. Και τα δυο παραπάνω προβλήματα, όμως, δεν αφορούν τα κτίρια εναντίον των οποίων εκδηλώθηκε βίαια η οργή των διαδηλωτών, ούτε τους αστυνομικούς, ιδίως τους χαμηλόβαθμους, που στην ουσία είναι λαϊκά παιδιά και μεροκαματιάρηδες, εναντίον των οποίων εκδηλώθηκε ένας άγριος και ισοπεδωτικός ρατσισμός, από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί και δημοκράτες και που φιλοδοξούν να εκφράσουν το νέο, το δίκαιο και το δημιουργικό. Αυτά είναι πολιτικά προβλήματα και, όσον αφορά τη διαφθορά, καίριες ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και οι ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του ελληνικού κράτους, ενώ όσον αφορά την αστυνομική αυθαιρεσία ή και αναποτελεσματικότητα, καίριες ευθύνες έχουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι αξιωματικοί που υπηρέτησαν και υπηρετούν στα ανώτατα κλιμάκια της αστυνομίας.
Δηλαδή, αν πέρισυ, μετά τη βαρβαρότητα της "ζαρτινιέρας" στη Θεσσαλονίκη, ο ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τιμωρούσε παραδειγματικά τους υπευθύνους, εννοώ με διοικητικά μέτρα, ανεξάρτητα από την απόφαση της δικαιοσύνης, αν δηλαδή για παράδειγμα, ως ακατάλληλους να ασκούν το λειτούργημα του αστυνομικού, τους μετέτασσε στην πυροσβεστική ή σε ένα δασαρχείο, να σβήνουν φωτιές ή να αποψιλώνουν δάση, η κοινή γνώμη, ακόμα και αυτοί οι αντιεξουσιαστές, δεν θα αντιδρούσαν με τόση οργή στον άδικο θάνατο του Αλέξη. Δεν υπεραπλουστεύουμε τα πράγματα, είπαμε, το ζήτημα είναι σοβαρό, βαθύ και ευρύ και ο εντοπισμός των αιτιών αυτής της κρίσης που συντάραξε συθέμελα το κράτος και τη χώρα ολόκληρη απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο της κοινωνίας. Όσο για την εξάλλειψή τους, μεγάλη κουβέντα.
Πάντως, αν και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που οδήγησαν στην έκρηξη της κοινωνικής οργής, θα πρέπει όλοι μας, κόμματα, υπηρεσιακοί πράγοντες, πολιτικές ομάδες, λαϊκά, ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα, μαζικές οργανώσεις, λαός και νεολαία, εξεγερμένη και μή, να αναζητήσουμε την υπερβολή στις πράξεις και τις αντιδράσεις μας, για δυο κυρίως λόγους.
Για να μην επιτρέψουμε σε διάφορα κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό να εκμεταλλευθούν προς δικό τους όφελος τη συγκυρία και για να μην πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.
Για το πρώτο δεν έχω να πω τίποτα, ο καθένας κάνει ό,τι θεωρεί σωστό.
Για το δεύτερο, έστω και αν ορισμένοι νοιώθουν και ίσως είναι πράγματι αποκλεισμένοι, περιθωριοποιημένοι και αδικημένοι από εγκληματικά λάθη και παραλείψεις του κράτους και της πολιτείας και ανησυχούν για το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας, έστω και εάν θεωρούν ότι το κλαδί που πριονίζουν, δεν είναι δικό τους και άρα δεν κάθονται πάνω σ' αυτό, αξίζει να αναρωτηθούν-με τα εξής:
-Αν με τις πράξεις βίας, εκφράζουν και οι ίδιοι μια μορφή εξουσίας, που ασκείται κι αυτή εξ ίσου άδικα με αυτή που ισχυρίζονται ότι πολεμούν και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.
-Αν με τις πράξεις βιας επιδεινώνουν τη θέση της χώρας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο.
Εμείς απλά να σημειώσουμε δυο χρονολογίες σταθμούς, που σημάδεψαν τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.
Τα Δεκεμβριανά του 1944 και όσα ακολούθησαν, και εννοούμε τον εμφύλιο, όπου για πέντε χρόνια, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι έχτιζαν το μέλλον τους πάνω στα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εμείς οι Έλληνες γκρεμίζαμε ό,τι είχε αφήσει όρθιο ο καταστροφικός πόλεμος και η τριπλή κατοχή. Και τότε οι εξεγερμένοι είχαν δίκιο, αφού διεκδικούσαν τη δικαίωση του αγώνα της αντίστασης εναντίον των κατακτητών. Η παγίδα όμως είχε στηθεί καλά από τους Άγγλους και πέσαμε όλοι μέσα, πληρώνοντας τα λάθη των επιλογών μας μέχρι σήμερα και μάλιστα πολύ ακριβά, χωρίς να πολυνιάζεται κανείς για το ποιά πλευρά τότε είχε δίκιο και ποια άδικο. Άλλωστε, στις εμφύλιες συρράξεις δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει η ηττημένη Ελλάδα.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και όσα ακολούθησαν. Η οργή του λαού και της νεολαίας και το δίκαιο των αιτημάτων των εξερμένων είναι αδιαμφισβήτητα. Μετά το Πολυτεχνείο (ίσως και πριν), όμως, ο Κίσσιγκερ και οι παρατρεχάμενοί του τοποθέτησαν στην Ελλάδα μια κυβέρνηση πιο προδοτική από εκείνη του Παπαδόπουλου, την κυβέρνηση της οποίας τα νήματα κινούσε ο Ιωαννίδης, ανδρείκελο των μηχανισμών της Ουάσιγκτον. Εκείνη η κυβέρνηση παρέδωσε τη μισή Κύπρο στους Τούρκους, οδήγησε στην προσφυγιά 200.000 Έλληνες, προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων συμπατριωτών μας και το δράμα των 1619 αγνοουμένων. Και για να μην ξεχνιόμαστε η Κύπρος στέκει εκεί ακόμα κομματιασμένη και η Κερήνια, χιλιάδες χρόνια ελληνική πόλη, κατέχεται από τους Τούρκους.
Πάντως, επειδή εμείς οι Έλληνες, εκτός από συναισθηματικοί και εκρηκτικοί στις αντιδράσεις μας, είμαστε και αισιόδοξοι, άς ελπίζουμε από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 να βγει κάτι καλό για τον τόπο μας και ας ελπίσουμε να μην έχουμε πριονίσει και συνεχίζουμε να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.

υ.γ. Για όσους βιαστούν να με κατηγορήσουν ότι υποστηρίζω σκόπιμα την αστυνομία, έχω να τους πω ότι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας, σε κάποια περίοδο, συνεργαζόμενοι στενά με ξένες υπηρεσίες και υπό την άμεση εποπτεία του προϊσταμένου τους υπουργού, προσπάθησαν να με εξοντώσουν ηθικά, με τον πιο άθλιο τρόπο. Παρ' όλα αυτά, όμως, συνεχίζω να πιστεύω ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι λειτούργημα, γιατί η αποστολή του είναι να προστατεύει τη νομιμότητα και τα συμφέροντα του πολίτη.

25 σχόλια:

  1. .... η εναλλακτική πολιτική σκέψη σε μια κοινωνία που ακόμη τρεφόταν από τον αχόρταγο ρεβανσισμό των νικητών του Εμφυλίου, αλλά και από την απολίτικη θυματοποίηση των ηττημένων..............

    Απο την άλλη μετά το 1981 η πολιτική σκέψη και η ιστορια γραφτηκε απο την πλευρά των ηττημενων.

    Οταν επαψαν πιά τα ιδεολογικα ευφυολόγηματα τοτε αναδειχτηκε ο κρατικός εθνικισμός σαν η κυριαρχη πολιτική σκέψη και το κομμα σαν οργανισμός πελατειακών σχέσεων.

    Μια ζωή πολεμοχαρείς , εξουσιομανείς και κάπηλοι. Δες τε τους εμφυλίους στην Αρχαία Ελλάδα και τους μεγάλους Ελληνες της εποχής εκείνης που πρωταγωνιστούσα ν στον αφανισμό.

    Βαρέθηκα πια να τα λέω. Προτιμώ να σωπάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sub92
    συνέχισε να σκέφτεσαι και να γράφεις.
    Οι πολλοί σκέφτονται καλύτερα από τους λίγους ή τον έναν.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα,εγκρίνοντας και επαυξάνοντας,δημοσιέυω παρακάτω σχετικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη (πού έχει φάει τόσο ξύλο απο την Αστυνομία που δε θα τολμήσει να τον χαρακτηρίσει κανείς υποστηρηκτή της).

    (Δυστυχώς όντας λίγο άσχετος δεν ξέρω πως να την βάλω σαν ανάρτηση,αν και θα άξιζε)

    Πυροβολητής



    Όταν πρόκειται για εθνικούς, κοινωνικούς ή ιδεολογικούς αγώνες, το μίσος είναι αναπόφευκτο, γεννιέται αυθόρμητα. Θα πρέπει όμως τουλάχιστον να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Σήμερα παρατηρώ ότι το μίσος των μαθητών ακολουθεί ένα μονόδρομο με στόχο τους αστυνομικούς, γεγονός που κατά τη γνώμη μου τους αποπροσανατολίζει στην αναζήτηση των αληθινών συνθηκών που τους οδήγησαν στη σημερινή θέση τους μέσα στο σχολείο και μέσα στην κοινωνία. Ενώ θα πρέπει να βρουν τα αληθινά αίτια και να αποκαλύψουν τους αληθινούς ενόχους και τους πραγματικούς λόγους για όσα γίνονται γύρω τους και γενικότερα γύρω μας, στη χώρα μας και στην οικουμένη. Μοιάζει σαν κάποιοι να τους έβαλαν παρωπίδες, ώστε η οργή τους να διοχευτευθεί σε μια ομάδα συνανθρώπων μας, τους αστυνομικούς, που όταν δεν λειτουργούν σωστά, είναι απλά πιόνια του Συστήματος, που ΑΥΤΟ είναι υπόλογο για όλα, δηλαδή για την Παιδεία αλλά και για κάθε τι που αφορά τη λειτουργία της κοινωνίας, του κράτους και των υπηρεσιών του.

    Και αναφέρω εδώ το παράδειγμα της γενιάς του 1-1-4 που όσον αφορά την Παιδεία έθεσε ως στόχο το 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Είδαν δηλαδή οι νέοι της εποχής εκείνης την βασική αιτία για τα χάλια της Παιδείας μας, δηλαδή το οικονομικό.

    Από κει και πέρα παρ’ ό,τι τότε η ελληνική αστυνομία είχε μια καθαρά φασιστική νοοτροπία και οι εκδηλώσεις βίας σε σύγκριση με το σήμερα ήταν εκατό φορές πιο πολλές και σοβαρές από πλευράς μαζικότητας και βιαιότητας (τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα από νέους τραυματισμένους από την αστυνομική βία της εποχής), οι πρωτοπόροι νέοι εκείνης της εποχής, βασικά φοιτητές, μπορούσαν να δουν ελεύθερα, σφαιρικά και σε βάθος. Έτσι με το 1-1-4 έθεταν ως πρώτο καθήκον τους την υπεράσπιση του Συντάγματος, δηλαδή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Χτυπούσαν στην καρδιά της την αντιδραστική εξουσία (θρόνο, αστυνομοκρατία, Αμερικανοκρατία). Πάλευαν για την Κύπρο και αγωνίζονταν μαζικά για την Ειρήνη. Είχαν δηλαδή μπροστά τους ανοιχτούς ορίζοντες για ό,τι πραγματικά συνέβαινε στην χώρα τους αλλά και πέρα από τη χώρα τους. Ήταν άτομα ολοκληρωμένα και ελεύθερα, αν και τότε υπήρχαν όπως και σήμερα πονηρά «κέντρα» που προσπαθούσαν να περιορίσουν την οργή τους και να την διοχετεύσουν μόνο σε ένα λούκι, για τις δικές τους επιδιώξεις. Με μια λέξη να τους αποπροσανατολίσουν, όπως γίνεται τώρα.

    Και για να πάω και πιο πέρα, εμείς οι νέοι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, όπου οι χωροφύλακες και η αστυνομία ήταν απέναντί μας με όπλα που ξερνούσαν ομαδικό θάνατο, είχαμε την ψυχική και πνευματική δύναμη να βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που σήμερα αποκαλούνται περιφρονητικά «μπάτσοι» ήταν παιδιά σαν κι εμάς παρασυρμένα από τη θύελλα των γεγονότων να κάνουν πράξεις που δεν ήθελαν. Δεν γενικεύαμε. Αντίθετα μπορούσαμε ακόμα και μέσα στις πιο κρίσιμες για μας συνθήκες να δούμε ότι δεν είναι το ίδιο όλοι και ότι ο πραγματικός ένοχος ήταν η Εξουσία, που είχε κατορθώσει να μας τυλίξει στα δίχτυα της, που έσταζαν αίμα και μίσος αδελφού προς αδελφό. Και πολλοί είχαν τότε ακόμα τη δύναμη να φωνάζουν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πριν σκοτωθούν «Αδέρφια, πεθαίνουμε και για τη δική σας ευτυχία».

    Αναγκάστηκα να γράψω αυτό το σημείωμα με αφορμή κάποια εκπομπή με αγόρια και κορίτσια 15-16 ετών, που μιλούσαν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, λες και κάποια αόρατη δύναμη να είχε κατευθύνει την οργή, το μίσος και την σκέψη τους μόνο προς ένα στόχο. Και μάλιστα σε μια εποχή πολύπλοκη, όπου ο κόσμος έχει μικρύνει και το έξω μπερδεύεται με το μέσα και γίνονται όλα ένα κουβάρι. Πώς θα φτάσουμε έτσι στην ΑΙΤΙΑ του Κακού; Και πώς, αν δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, θα μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις που πρέπει;

    Και για να γυρίσω στα τελευταία γεγονότα, ο βίαιος θάνατος ενός παιδιού αποτελεί μια μεγάλη τραγωδία. Πρώτα για τη μάνα του, τον πατέρα του, τα αδέλφια του αλλά και για όλους τους νέους και τις νέες, για όλους εμάς, για όλη την κοινωνία. Ο θύτης είναι ένας αστυνομικός. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί αστυνομικοί είναι θύτες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι αληθινό αλλά είναι και άδικο. Και μιλάει κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει αστυνομία.

    Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, γιατί έτσι οδηγούμε τους νέους σε λάθος δρόμο. Τους κρύβουμε το δάσος της πραγματικότητας με το δέντρο μιας εικονικής πραγματικότητας.

    Θα ήθελα να μπορούσα να απευθυνθώ στους σημερινούς νέους και να τους πω: Κλείστε τα αυτιά σας στις γλοιώδεις κολακείες όσων προσπαθούν να εκτονώσουν την οργή και την ενέργειά σας σε ψεύτικους στόχους απομακρύνοντάς σας από τους πραγματικούς. «Αυτούς» εξυπηρετεί να τρώμε τις σάρκες μας στρεφόμενοι ο ένας κατά του άλλου. Ο στόχος όμως δεν είναι βέβαια αυτός που έχει το μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και βγάζει από αυτό το ψωμί του, τα φάρμακά του, τη μόρφωση του παιδιού του, όπως οι δικοί σας γονείς. Στα Ιουλιανά, μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της ιστορίας μας, η νεολαία κατέβαινε κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους και ποτέ δεν είχαμε την παραμικρή καταστροφή, αν και θρηνούσαμε δύο νεκρούς, τον Λαμπράκη και τον Πέτρουλα, που σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο. Περιφρουρούσαμε τον αγώνα μας και γ’ αυτό ποτέ δεν έγινε τίποτα, δεν αφήσαμε εμείς να γίνει τίποτα που να τον αμαυρώνει.

    Και συγχρόνως η γενιά αυτή δημιουργούσε. Ίσως ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία μας δεν είχαμε τόσα έργα σε όλους τους τομείς, ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, σε όλες τις τέχνες, που έγιναν όπλο του αγώνα της νεολαίας, από ανθρώπους νέους που αγωνιζόταν και δημιουργούσαν.

    ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ!

    Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του.



    ΑΝΟΙΞΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ! Αντισταθείτε στα εύκολα που τόσο ύπουλα βάζουν μπροστά σας προσπαθώντας να σας ξεγελάσουν ότι είναι δήθεν δικές σας επιλογές. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε μπροστά.

    ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!

    Μίκης Θεοδωράκης
    Αθήνα, 17.12.2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δικαστική απόφαση της "ζαρντινιέρας" όμως δεν αφήνει καμία ελπίδα. Εδώ είναι φανερό ότι έχει συμπράξει και η δικαιοσύνη. Είναι τρελλό. Εγώ θα ρώταγα το δικαστή, ένας Ματατζής με 50 ευρώ πόσους διαδηλωτές δέρνει και για πόση ώρα; Μήπως να τρέξουμε τίποτα αλγόριθμους βελτιστοποίησης γαι να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα;
    Κάθε διμοιρία να έχει ένα κοινό ταμείο και ανάλογα με τα χρηματικά διαθέσιμα να σχεδιάζουν τη δράση τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε φίλε
    Η δικαστική εξουσία κάνει τη δουλειά της και η εκτελεστική τη δική της δουλειά.
    Όσοι είναι ακατάλληλοι, να μετατάσσονται ή να αποτάσσονται.
    Ετσι και με άλλες ανάλογες κινήσεις, είναι δυνατόν να αποκτήσουμε την αστυνομία που θέλουμε.
    Το "Μπάτσοι-Γουρούνια-Δολοφόνοι" είναι τόσο ρατσιστικό και τόσο ισοπεδωτικό, όσο το "κουκουλοφόροι, πράκτορες του Σόρος και του ιμπεριαλισμού", που εκστομίζουν κάποιοι ανεφκέφαλοι.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλήθεια Σάββα τη πιστεύεις σχετικά με τις εξελίξεις που έρχονται ή φαίνονται να έρχονται?

    Πιστεύεις ότι υπάρχουν κύκλοι που εξυπηρετούνται από αυτή την κατάσταση της χώρας μας ??

    Διότι κατά την γνώμη μου και παίρνοντας παράδειγμα την Κύπρο πιστεύω ότι μια κουμμουνιστική κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να κλείσει το κυπριακό!!
    Ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι πράγμα το οποίο πιστεύω ότι θα γίνει και φυσικά θα γίνει με το ανάλογο κόστος .

    Μήπως και στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ένα πολιτικό αδιέξοδο το οποίο θα εκμεταλλευτούν ή εκμεταλλεύονται διάφοροι κύκλοι ώστε να περάσουν αυτά που θέλουν …!!!

    Μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνισμός έχασε πάντα σε περιόδους αστάθειας!!!

    Ανυσηχω που ο κρατικός μηχανισμός δεν αντιδρά και δεν λειτουργεί σε περίοδο κρίσης …και δυστυχώς πιστεύω ότι αυτό οφείλετε είτε στην απαξίωση του είτε στην ανικανότητα του, είτε γίνονται όλα αυτά κατόπιν ΄΄κάποιου΄΄ σχεδιασμού και απλός παρακολουθούμε .

    Με ενδιαφέρει η γνώμη σου διότι έχεις μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς και φυσικά γνωρίζεις πολύ περισσότερα !!

    Τελικά είμαστε τόσο ανίκανοι ως έθνος????

    Με εκτίμηση

    Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην υπόθεση της ζαρντινιέρας Σάββα σε ποιο σημείο αντιλήφθηκες την ανεξαρτησία της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας;
    Συμφωνώ με τα υπόλοιπα πού λές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η σχέση των Ελλήνων πολιτών με το κράτος τους, χαρακτηριζόταν πάντοτε από παντελή και αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης.
    Οι δυτικές κοινωνίες, εμπιστεύονται το κράτος και ακούν τις οδηγίες της εκάστοτε κυβέρνησής τους.
    Εδώ, δεν ισχύσε ποτέ αυτό. Και πώς να ισχύση όταν το νεοελληνικό κράτος, θεμελιώθηκε αλλά και διοικείται μέχρι σήμερα από απογόνους κοτσαμπάσηδων και μαυραγοριτών;
    Πώς να ισχύση όταν επί 150 χρόνια, αποφεύχθηκε συστηματικά και εσκεμμένα η δημιουργία μιάς σοβαρής δημόσιας διοίκησης, ώστε να την εμπιστεύεται ο πολίτης;
    Γιατί; Μα γιατί, μία σοβαρή δημόσια διοίκηση δεν θα επέτρεπε την λεηλασία του δημόσιου πλούτου από αυτούς που διοικούν διαχρονικά και τους οποίους προανέφερα.
    Αποτέλεσμα : Μέχρι το 1967, οι πολίτες ένοιωθαν -και ήσαν- έρμαια του αστυνομικού κράτους. Ίσως αυτό, δίνει και μία εξήγηση γιατί οι Έλληνες δεν αντιστάθηκαν στην δικτατορία. Μόνο οι αριστεροί υπέφεραν. Στην καθημερινότητα όλων των άλλων δεν άλλαξε τίποτα.
    Η λεγόμενη μεταπολίτευση, μη μπορώντας να κάνη διαφορετικά, άφησε τα πάντα ελεύθερα. Κάντε ό,τι θέλετε, κανείς δεν θα σας ενοχλήση.
    Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, συστηματικά και σχεδιασμένα, εξάπλωσε την διαφθορά σε όλη την κοινωνία.
    Εξυπηρετούσε έναν στόχο αυτό : την καλλιέργεια της αδιαφορίας και της σιωπηρής συγκατάθεσης της κοινωνίας έναντι της διαφθοράς του ίδιου του πολιτικού συστήματος.
    Παγιώθηκε έτσι, μία σχέση αμοιβαίας ανοχής μεταξύ κοινωνίας και κράτους εις ότι αφορά την διαφθορά.
    Μπορούμε κα κάνουμε τα βράχια των βουνών μας να τρέχουν γάλα και μέλι, αν θέλήσουμε.
    Ικανοί άνθρωποι υπάρχουν. Ικανές υπηρεσίες επίσης υπάρχουν.
    Συστηματικά και μεθοδευμένα όμως, καταπνίγονται απο το πολιτικό σύστημα, γιατί αν πετύχουμε κάπου, μοιραίως θα δημιουργηθή εντός της κοινωνίας το ερώτημα : Άφού μπορέσαμε να επιτύχουμε σε κάτι, άρα μπορούμε και στα υπόλοιπα.
    Και τότε; Τι θα γίνη; Πώς θα εξακολουθήση να συντηρήται η διαφθορά και η λεηλασία; Πώς θα συνεχίση να δικαιολογείται το πολιτικό σύστημα, ότι τάχα η δημόσια διοίκηση είναι αναποτελεσματική και γι' αυτό υπάρχει διαφθορά;
    Δείτε τον Αλογοσκούφη. Εγκαινίασε διαφημηστική εκστρατεία γιά να αποκτήσουν οι Έλληνες φορολογική συνείδηση. Προφανώς είναι εξαίρετος χιουμορίστας ο άνθρωπος.
    Έστειλα προχθές στον Πρωθυπουργό, επιστολή, στην οποία τον ρωτάω : "Μήπως θα έπρεπε, πρό αυτής της εκστρατείας, να προηγηθή μία αντίστοιχη εκστρατεία για την απόκτηση συνείδησης χρηστής διαχείρισης των φόρων μας από τους κρατικούς λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του πολιτικού προσωπικού;"
    Απάντηση βεβαίως ΔΕΝ περιμένω.
    Επομένως, δεν ευελπιστώ ότι θα διορθωθή κάτι. Και θα συνεχίσω να τελειοποιώ το Επικουρείως ζείν.

    Τα καταφέρατε να με συγχίσετε πάλι κύριε Καλεντερίδη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρουσαίε μη συγχίζεσαι, ψυχοθεραπεία κάνουμε όλοι μας.
    Συνιστώ ηρεμία και αποφασιστικότητα.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρουσαίε μη συγχίζεσαι μετά από το αίτημά σου, τη διαφήμιση για τη φορολογική συνείδηση θα σταματήσει να την κάνει η κατα τα άλλα συμπαθεστάτη κυρία. Από εδώ και μπρός θα μιλάει ο ηγούμενος Εφραίμ.
    Είδες πώς το κράτος αν θέλει μπορεί να φτάσει δίπλα στον πολίτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε
    παρόλο που υπάρχει ο κίνδυνος να αποπροσανατολιστούμε, έχω να σου πω και γω με τη σειρά μου ότι το μεγάλο σκάνδαλο είναι η ίδια η κρατική διαφήμιση και οι αποδέκτες της.
    Είναι μια αθλιότητα άνευ προηγουμένου, που τρέφει και συντηρεί τη φαυλότητα και τη διαφθορά (κράτος-διαφημιστικές-ΜΜΕ και τούμπαλιν), ο ορισμός του φαύλου κύκλου δηλαδή.
    Ίσως το χρήμα που δίνει ο Αλογοσκούφης στα ΜΜΕ και τις διαφημιστικές, είναι για να μην χτυπάνε τον ίδιο, όπως ίσως του πρέπει, για τα "επιτεύγματά" του στην οικονομία και για κάποια άλλα ζητήματα.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι οι κοινωνικοί αγώνες αυτοί καθ’ αυτοί. Αυτοί οι αγώνες είναι απαραίτητοι για να κάνουν μια κοινωνία καλύτερη. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η εμπάθεια που νιώθουν πολλοί μέσα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής για αυτό το κράτος και γι’ αυτό το έθνος. Δεν μιλάω πλέον για επιστημονική ορθολογική αποδόμιση που υπάρχει λόγω της διεθνιστικής ιδεολογίας κάποιων διανοουμένων αλλά για την εκλαΐκευση αυτής της ιδεολογίας σε ένα ημιαμόρφωτο συρφετό που πλέον παθαίνει αναφυλαξία με αυτές τις έννοιες. Αυτός ο συρφετός λόγω ιστορικών στρεβλώσεων μόνο σαν εχθρό μπορεί να δει το κράτος. Σαν έναν παντοδύναμο εχθρό. Αυτοί οι πάντα αδικημένοι.
    Ενώ απλούστατα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ακόμα και αν υπάρχει οργή για κάτι αυτή μπορεί και πρέπει να αρθρώσει λόγο. Η ύπαρξη της οργής μόνο σε έκφραση λόγου μπορεί να οδηγήσει στην δημοκρατία και σε τίποτε άλλο. Ορθού λόγου που θα φέρει αλλαγές. Σε όλα αυτά είναι επαρκώς ανοιχτή η κοινωνία μας. Σε εκείνο που δεν είναι ανοιχτή είναι στην επιβολή απόψεων κάποιων ενεργών μειοψηφιών. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε γιατί η επιβολή της μειοψηφίας φέρνει την αντίδραση και έτσι ανοίγει ο κύκλος της βίας και ένα ατέρμονο εκκρεμές ανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις. Κάποιες δεκαετίες οι δεξιοί είχαν «δίκιο» γιατί είχαν τους μηχανισμούς να επιβάλλουν απόψεις στην κοινωνία τώρα οι αριστεροί έχουν το ίδιο «δίκιο» γιατί έχουν εφεύρει άλλους μηχανισμούς που επιβάλλουν απόψεις στην κοινωνία. Πρέπει σαν πολίτες της Δημοκρατίας να καταλάβουμε ότι είναι απαραίτητο αυτό το εκκρεμές να σταματήσει εδώ και τώρα δεν πρέπει να υπάρχει επιβολή απόψεων με κανένα πλάγιο τρόπο. Ένας είναι ο δρόμος και αυτός είναι όλα να συζητούνται και να τίθενται στην κρίση του Λαού.
    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το πιο προφανές. Ας αποβάλουμε αυτή την αντιπάθεια που έχουμε για το κράτος μας και το έθνος. Ας δούμε την αλήθεια που είναι ότι το κράτος και το έθνος είμαστε εμείς. Ότι το αποτελεσματικό ή αναποτελεσματικό κράτος είναι ο αποτελεσματικός ή αναποτελεσματικός εαυτός μας. Ας ταυτιστούμε με το έθνος. Ας οργιστούμε με όλους αυτούς που προβάλλουν την ιδέα του ανίκανου και μειωμένου έθνους γιατί ουσιαστικά μας αποκαλούν τους ίδιους μας ανίκανους… Αν ρωτήσω τον οποιοδήποτε «είσαι ανίκανος;» θα μου απαντήσει δίχως σκέψη «όχι». Γιατί λοιπόν σαν ομάδα να μην είμαστε τόσο σίγουροι στην απάντησή μας, εφόσον το έθνος αποτελείται από μονάδες ικανών ανθρώπων; Στην ιστορία μας αποδείξαμε πολλές φορές πόσο ικανοί είμαστε και στο πόλεμο και στην δουλειά και στην ζωή. Τι χρειάζεται περισσότερο για να το αποδείξουμε στον ίδιο μας τον εαυτό;
    Είναι τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι.
    Τώρα όσο αδικημένος μπορεί να νιώθει κάποιος που δεν τιμωρήθηκαν αυτοί που χρησιμοποίησαν υπερβολική βία εναντίων του άλλο τόσο αδικημένος μπορεί να νιώθει κάποιος που τον καταδίκασαν πριν καν τον δικάσουν… Ας χαμηλώσουμε λοιπόν τους τόνους και ας συζητήσουμε δίχως συνθήματα και θυμούς και έχοντας πάντα μέσα στην σκέψη μας το κοινό μας καλό. Αν σκεφτόμαστε έτσι δεν φοβόμαστε ούτε προβοκάτορες ούτε ξένους πράκτορες.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τζαμπα πηγαν οι φωτιες - τζαμπα τρεχανε και οι κουκουλοφλωροι – τζαμπα καποιοι προβαρανε επισημα κουστουμια…..

    Πηγη
    ‘DEFENCE NET’ (WWW.DEFENCENET.GR)


    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ

    18/12/2008 11:46

    Την σαφή πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει την ελληνική οικονομία στην δύσκολη φάση που διέρχεται, (παρέχοντας ταυτοχρόνως και έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση Καραμανλή), διατυπώνει με σχετικές αποκλειστικές δηλώσεις του στο defencenet.gr ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Αndrey Valentinovich Vdovin.

    Ο Ρώσος πρέσβης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του defencenet.gr, τονίζει ότι:

    -"Τώρα η Ρωσία διατηρεί την 3η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού – περίπου 450 δισ. δολλ. Εκτός από αυτό, έχουμε και σημαντικά εφεδρικά κεφάλαια, που συγκεντρώσαμε χάρη στο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός έκλεινε με μεγάλο πλεόνασμα. Θέλω να τονίσω ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Ρωσία δεν φεύγει από την παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων και συνεχίζει να παρέχει δάνεια σε εκείνες τις χώρες που έχουν ανάγκη από χρηματική βοήθεια, υπό αμοιβαία δεκτούς όρους." Είναι μία σαφή θέση σε ότι αφορά τον κίνδυνο "παύσης του εξωτερικού δανεισμού" για την χώρα μας, που έχει διατυπωθεί κινδυνολογικά από κάποιες πλευρές. Είναι κοινό μυστικό ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους κυριότερους δανειοδότες (σε κάποιες δημοπρασίες, τον κυριότερο) του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της αγοράς κρατικών τίτλων.

    -"Η Ρωσία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο της ενίσχυσης της συμβολής της στο ΔΝΤ, κάτι που θα επιτρέψει να επεκτείνουμε τα συλλογικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας σε χώρες που είναι ιδιαίτερα τρωτές απέναντι σε κρίσεις. Δηλαδή, δεν καθόμαστε πάνω σε σακούλες γεμάτες με χρήματα αλλά χρησιμοποιούμε τα μεγάλα αποθέματα που διαθέτουμε με στόχο τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος." Με απλά λόγια "Ξεχάστε το δυτικό μονοπώλιο στην διαχείριση του ΔΝΤ. Εχουμε ρευστό και θα απαιτήσουμε να υπάρχουν συναποφάσεις στην διαχείρισή του".

    -"Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τα δάνεια δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πλεονεκτήματα που εισπράττουν οι χώρες από την εμπορική και επενδυτική συνεργασία. Όπως γνωρίζετε καλά, πετύχαμε συμφωνίες για κοινά έργα πολλών δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, στα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας. Όμως το δυναμικό των σχέσεων είναι πολύ μεγαλύτερο." Καλεί την Ελλάδα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με την Ρωσία.

    -"Είμαι βέβαιος ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα δάνεια, αλλά στις επενδύσεις και εμπόριο, που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες της Ρωσίας και της Ελλάδος πραγματικό αμοιβαίο όφελος. Ακριβώς αυτό έχουν ως στόχο οι προσπάθειες και της ρωσικής ηγεσίας και της κυβέρνησης του κ.Κ.Καραμανλή." Εκτός του ότι τονίζει τα αυτονόητα σε ότι αφορά το αδιέξοδο του δανεισμού, προχωρά σε δήλωση υποστήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και εμμέσης στήριξης της συγκεκριμένης κυβέρνησης, αφού ΄"ονοματίζει" την κυβέρνηση Καραμανλή, αποφεύγοντας το αόριστο και διπλωματικό "ελληνική κυβέρνηση" που συνηθίζεται στα κείμενα των διπλωματών.

    Το πλήρες κείμενο της απάντησης του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Andrey Vdovin και το σχετικό ερώτημα, έχουν ως εξής:

    - Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στις οικονομίες πολλών χωρών. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση του κόστους (spread) εξωτερικού δανεισμού. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν δεν μπορέσει να μας παράσχει οικονομική βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή θα αναζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.Η Ρωσία, θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης μεταξύ τους;

    Α.V.: Εκ των πραγμάτων, η σημερινή οικονομική κρίση, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα. Δυστυχώς, δεν παράκαμψε και τις δικές μας χώρες – τη Ρωσία και την Ελλάδα, αν και δεν έχουμε καμία σχέση με την εμφάνιση της κρίσης. Στη πρόσφατη συνάντηση της οικονομικής G20 η Ρωσία έκανε μια σειρά από προτάσεις για την ριζική αναδιοργάνωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα διαρθρωτικά ελαττώματα στη λειτουργία του οποίου είναι πλέον φανερά για όλους. Οι προτάσεις μας υποστηρίχθηκαν από τους εταίρους μας και συμπεριλήφθηκαν στα final documents της συνόδου κορυφής. Ο στόχος τους είναι η βαθιά μεταρρύθμιση των παγκοσμίων οικονομικών και όχι απλώς να βάλουμε λίγο καλλυντικό. Πιστεύω ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων της G20 για συλλογικά μέτρα θα μας επιτρέψει να βγούμε σύντομα από την «ελικοειδή πτήση».

    Τώρα η Ρωσία διατηρεί την 3η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού – περίπου 450 δισ. Εκτός από αυτό, έχουμε και σημαντικά εφεδρικά κεφάλαια, που συγκεντρώσαμε χάρη στο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός έκλεινε με μεγάλο πλεόνασμα.

    Θέλω να τονίσω ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Ρωσία δεν φεύγει από την παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων και συνεχίζει να παρέχει δάνεια σε εκείνες τις χώρες που έχουν ανάγκη από χρηματική βοήθεια, υπό αμοιβαία δεκτούς όρους. Η Ρωσία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο της ενίσχυσης της συμβολής της στο ΔΝΤ, κάτι που θα επιτρέψει να επεκτείνουμε τα συλλογικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας σε χώρες που είναι ιδιαίτερα τρωτές απέναντι σε κρίσεις. Δηλαδή, δεν καθόμαστε πάνω σε σακούλες γεμάτες με χρήματα αλλά χρησιμοποιούμε τα μεγάλα αποθέματα που διαθέτουμε με στόχο τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τα δάνεια δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πλεονεκτήματα που εισπράττουν οι χώρες από την εμπορική και επενδυτική συνεργασία. Όπως γνωρίζετε καλά, πετύχαμε συμφωνίες για κοινά έργα πολλών δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, στα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας. Όμως το δυναμικό των σχέσεων είναι πολύ μεγαλύτερο. Είμαι βέβαιος ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα δάνεια, αλλά στις επενδύσεις και εμπόριο, που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες της Ρωσίας και της Ελλάδος πραγματικό αμοιβαίο όφελος. Ακριβώς αυτό έχουν ως στόχο οι προσπάθειες και της ρωσικής ηγεσίας και της κυβέρνησης του κ.Κ.Καραμανλή.

    ////////

    ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ (ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ) ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ …ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΠΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Δουρειος Ιππος εχει πολλες μορφες σημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από πυροβόλο όπλο και όχι αεροβόλο η σφαίρα στο μαθητή
    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 14:45
    Πυρά από πυροβόλο όπλο και όχι αεροβόλο όπως είχε αρχικά δηλώσει ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, δέχθηκε ο 16χρονος μαθητής του 1ου Λυκείου Περιστερίου.
    Πυρά από πυροβόλο όπλο και όχι αεροβόλο όπως είχε αρχικά δηλώσει ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, δέχθηκε ο 16χρονος μαθητής του 1ου Λυκείου Περιστερίου [Βλέπε άρθρο] .
    Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Παναγιώτης Στάθης, είχε αναφέρει πως μακροσκοπικά φαίνεται ότι πρόκειται για βολίδα από αεροβόλο, ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό πως ο πυροβολισμός ήταν από πυροβόλο όπλο μικρού διαμετρήματος (πιθανότατα 38αρι).
    Στην επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής αναφέρεται πως «από την πρώτη εξέταση (μακροσκοπική) εκτιμάται ότι πρόκειται για μολύβδινη βολίδα πυροβόλου όπλου, το διαμέτρημα της οποίας θα πιστοποιηθεί μετά από εργαστηριακή εξέταση».
    Ερωτηθείς γιατί ο κ. Στάθης έσπευσε να μιλήσει για σφαίρα από αεροβόλο, ενώ τελικά η σφαίρα ήταν από πυροβόλο όπλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Π.Παυλόπουλου.
    Ο κ. Αντώναρος έκανε λόγο για θλιβερό περιστατικό και σημείωσε πως η υπόθεση ερευνάται ταχύτατα και σε βάθος.
    Ερωτηθείς εξάλλου, αν ευθύνεται η κυβέρνηση για το κλίμα που καλλιεργεί κατά των καταλήψεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλωσε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια ευθύνη της κυβέρνησης.

    Η ΕΛ.ΑΣ. για το επεισόδιο

    Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, από την προανάκριση προέκυψε πως το περιστατικό με τον τραυματισμό του μαθητή έλαβε χώρα χθες στις 23:15, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι. Όπως είπε στους αστυνομικούς ο 16χρονος μαθητής, την ώρα που ήταν μαζί με συμμαθητές του, αισθάνθηκε ένα πόνο και είδε από το μικρό δάχτυλο να τρέχει αίμα ... «Κρότο από πυροβολισμό όπλου δεν άκουσα και δεν είδα κανένα άτομο κοντά μου ή μακριά να κρατά όπλο ή να με σημαδεύει με όπλο», δήλωσε ο μαθητής, γεγονός που κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι επλήγη από μακριά.

    Σημειώνεται ότι το κέντρο Αμεσης Δράσης ενημερώθηκε σχετικά στις 00:47 («για μεταφορά στο νοσοκομείο Μetropolitan Πειραιά 16χρονου ημεδαπού με τραύμα στο δεξί χέρι», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση).

    ΠΑΣΟΚ: «Ανανδρία»

    «Η ανανδρία και η τυφλή βία πίσω από τη σφαίρα, εναντίον μαθητή σε καιρό ειρήνης και δημοκρατίας, αποτυπώνει τη σύγχυση και την ανασφάλεια που έχει φέρει στην χώρα το κενό πολιτικής και εξουσίας», δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τον τραυματισμό του μαθητή στο Περιστέρι, ζητώντας την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των υπευθύνων.

    ΛΑ.Ο.Σ.:Κέντρα επιδιώκουν νέα πυροδότηση

    Τον τραυματισμό του μαθητή καταδίκασε απερίφραστα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος.

    «Δεν ξέρουμε ποιο διεστραμμένο και εγκληματικό μυαλό προέβη σε αυτή την πράξη, αλλά επισημαίνουμε ότι πολλά κέντρα και παράκεντρα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, θα ήθελαν εκ νέου πυροδότηση του ήδη τεταμένου κοινωνικού κλίματος», δήλωσε ο κ. Βελόπουλος και συνέστησε «ψυχραιμία και κυρίως επαγρύπνηση και εγρήγορση απ όλους τους Έλληνες, ώστε -όπως επεσήμανε- τα κέντρα αυτά να μην γίνουν αφορμή να οδηγηθούμε σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, κάτι που πολλοί επιδιώκουν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Σάββα,

    Θα ήθελα να σχολιάσω ένα σημείο του σχολίου σου:
    αν δηλαδή για παράδειγμα, ως ακατάλληλους να ασκούν το λειτούργημα του αστυνομικού, τους μετέτασσε στην πυροσβεστική ή σε ένα δασαρχείο, να σβήνουν φωτιές ή να αποψιλώνουν δάση.

    Ποιός είπε ότι ο ακατάλληλος αστυνομικός είναι κατάλληλος πυροσβέστης ή δασοφύλακας?

    Διάβασα τις τελευταίες μέρες ότι η μετάθεση στο Α.Τ. Εξαρχείων θεωρείτο δυσμενής. Αντί να επανδρώσουν ένα από τα πιο κρίσιμα Α.Τ. με το πιο κατάλληλο προσωπικό το υποβάθμιζαν.
    Η κομματοκρατία και η συνεπαγόμενη αναξιοκρατία κατατρώει την Ελλάδα....

    "Ο δικηγόρος του διαβόλου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δικηγόρε
    το δασαρχείο ή η πυροσβεστική είναι ένα παράδειγμα.
    Το θέμα είναι η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία να παρεμβαίνει κάθε φορά αποφασιστικά στα γεγονότα, για να πειστεί επιτέλους ο λαός μας ότι το κράτος και η αστυνομία είναι υπηρέτες και όχι δυνάστες του πολίτη.
    Κατά τ' άλλα, δεκτές και υπό κρίση όλες οι ενστάσεις.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ελευθέριος Β. 2:11 μμ

    Μπερδεύεις, κατά επικίνδυνο τρόπο, το κράτος με το έθνος.
    Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αυτό, μπορεί να αποβή μοιραίο, τόσο γιά την διεθνή υπόσταση του κράτους όσο ΚΑΙ γιά το έθνος σε ιστορικό χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξαιρετικό κείμενο!
    Πηγαίος ο λόγος.Μια κατάθεση ψυχής που χρήζει της ιδαίτερης προσοχής όλων μας. Βαθυστόχαστο κάλεσμα σε εγρήγορση και εθνική ομοψυχία!
    Απορώ πως κάποιοι φίλοι, δεν αντιλαμβάνονται το εμφανές μήνυμα και αναλίσκονται σε ανούσιες λεπτομέριες,οι οποίες είναι αυτονόητο,πως εγράφησαν,για εμπλουτισμό του κειμένου και ορθή ροή του λόγου.
    Συγκροτημένη δομική σκέψη και αγνή Ελληνική διαλεκτική!
    Εύγε Σάββα!Μακάρι το υπέροχο κάλεσμά σου να ακούσουν τα ώτα που πρέπει...Η παραλυτική νεοελληνική κώφωση,θέλει στεντόρια φωνή για να ακούσει..
    Συνέχιζε να "φωνάζεις" φίλε...Τουλάχιστον κάποιοι ΄Ελληνες σε ακούνε...Αξίζει γιαυτούς να "φωνάζεις" ισοβίως!
    Ομηρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καταπληκτικό το κείμενο.

    Θα ήθελα να προσθέσω ότι τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της κατοχής τον εξόπλισε η Αγγλία δείχνοντάς του σκανδαλώδη εύνοια εις βάρος των μη κομμουνιστικών οργανώσεων. Ο λόγος, που μαρτυρείται ως σφόδρα πιθανός από τους Χ. Ζαλοκώστα και Σπ. Μαρκεζίνη στο βιβλίο του πρώτου "το χρονικό της σκλαβιάς", ήταν ότι το ΕΑΜ (δηλαδή, το ΚΚΕ) είχε υποσχεθεί στους Άγγλους "μειωμένες απαιτήσεις" στις εθνικές διεκδικήσεις (λέγε με Κύπρος) μετά την απελευθέρωση...

    Αυτό είναι κάτι που είναι ελάχιστα γνωστό, διότι η μεν δεξιά ήταν ούτως ή άλλως ξεπουλημένη στην Αγγλία, οπότε δεν θα κάρφωνε τους Άγγλους, η δε αριστερά δεν θα φανέρωνε ποτέ μόνη της μια τέτοια στάση που αποτελεί αφεαυτής τεράστια εθνική προδοσία.

    Η ουσία είναι ότι ο μύθος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ χτίστηκε με αγγλικά χρήματα και όπλα και βασίστηκε πάνω στην εθνική προδοσία. Της Κύπρου (συνηθισμένη η Κύπρος από προδοσίες...). Όλος ο εμφύλιος ήταν κατασκεύασμα των Άγγλων.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το περιστατικό με τον τραυματσμό του παιδιού, μού μοιάζει με τυφλό (ήλπιζαν φονικό;) κτύπημα με σκοπό την παράταση της αστάθειας στην χώρα. Ως (ηθικοί) αυτουργοί ντόπια και ξένα κέντρα...

    Δημ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Aνώνυμε
    Δεν έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση, αλλά νομίζω ότι το περιστατικό του Περιστερίου δεν έχει σχέση με τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.
    Επαναλαμβάνω, δεν έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση, αλλά το γεγονός ότι η σφαίρα κατέληξε στον άτυχο-τυχερό μικρό μαθητή μετά από μια καμπύλη τροχιά, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βολή δεν ήταν στοχευμένη. Τώρα, το πως μια βολή που ρίχτηκε στον αέρα, κατέληξε στο χέρι ενός παιδιού που συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις και ο πατέρας του είναι στο ΠΑΜΕ, είναι ένα θέμα που πρέπει να ασχοληθεί η επιστήμη της στατιστικής.
    Από την άλλη, ο θάνατος του Αλέξη από εποστρακισμό, είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να μελετήσει η επιστήμη της στατιστικής, αφού εκείνος ο θάνατος προκάλεσε τέτοια επεισόδια που ίσως κρίνουν το πολιτικό μέλλον της χώρας.
    Γενικά πάντως, πιστεύω ότι δεν πρέπει να αναζητάμε παντού και πάντοτε τα κέντρα της συνομωσίας και σίγουρα θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας.

    φιλικά
    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Ελευθέριον Β.
    Το ζήτημα που θίγεις είναι μέγιστον.
    Η γνώμη μου:
    Ο λαός που πρώτος ιστορικά (προ χιλιετιών) συνειδητοποίησε την έννοια του Έθνους και την διέσωσε ως συλλογικό βίωμα (και διαμέσου αιώνων υποδουλώσεων σε αλλοεθνείς και αλλόπιστους), ζή μια τραγικότητα.
    Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια το με αίμα ρωμαίικο και πνεύμα προγονικά ηρωικό απελευθερωθέν Ελληνικό κρατίδιο απομακρύνεται όχι μόνο από τους εθνικούς του στόχους, αλλά και από τον εθνικό του πυρήνα. Οι εκάστοτε Βαυαροί, τη υπηρεσία ημεδαπών οργάνων, έβαλαν τα δικά τους γερά (αλλόφυλα και ετερόδοξα) θεμέλια. Μαζί με τις ρωμαίικες πολιτισμικές παρακαταθήκες καί την αρχαία κληρονομιά με τα βασικά συστατικά της πόλης-κράτους 1.ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, 2.ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, 3.ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και αξίες -βιώματα αιώνων- (Παιδεία , Ήθος, Ευνομία, Αξιοκρατία), το νεότερο αρχήθεν ελληνικό κράτος τα έθεσε όλα εκ ποδών.
    Αποδομήθηκε σιγά-σιγά και παραχωρήθηκε από τους ιθαγενείς (και δεν ευθύνονται μόνον οι φύλαρχοι) σε ξένα συμφέροντα.
    Δεκαετίες τώρα το κρατικό αυτό μόρφωμα παλινδρομεί ανάμεσα σε δύο ισχυρά βαρυτικά πεδία αποικιοκρατίας και πλουτοκρατίας. Το σώμα του δεν είναι και τόσο πια ελληνικό, (το πνεύμα του έπαψε από καιρό) και η ψυχή του δεν είναι χριστιανική.
    Για να καταλήξη σε κάτι που μοιάζει με προτεκτοράτο.
    Ο συνειδητοποιημένος Έλληνας, κάτω και από την ενοχή του …πατριωτισμού του, νιώθει όλο και πιο ξένος στην χώρα με την γαλανόλευκη. Οικτίρει την χώρα όπου η σημαία, το «εθνικό» σύμβολο, για τους διανοουμένους της είναι κουρέλι και για τους προστατευόμενους από ιδιότυπη κρατική ασυλία κουκουλοφόρους προσάναμα.
    Κι ο μέσος Έλληνας έχει ψυχανεμιστεί το φαινόμενο της εθνικής αλλοτρίωσης του κράτους του και όχι μόνο δεν ταυτίζεται μαζί του, αλλά και το απεχθάνεται -αν δεν το μισεί. (Γι’ αυτό δεν πληρώνει τους φόρους, γι’ αυτό ρυπαίνει…).
    Η μετάλλαξι είναι προχωρημένη. Ο ελλαδικός κοινωνικός ιστός εκτός από τα πάσχοντα από κομματισμό και ζερβόδεξο φανατισμό κύτταρά του, γέμισε καρκινώματα παγκοσμιοποιημένων γενιτσάρων, αλλά και (αθώων) λαθρομεταναστών.
    Άντε τώρα αυτό το Ελλαδιστάν (με την υποβοηθούμενη υπογεννητικότητα και με τόσα λίγα πνευματικά αντισώματα) να το επανατάξης…
    Πρότασι: Μια νέα ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ.
    Αφύπνισι όλων των πατριωτικών (οι περισσότερες είναι εν υπνώσει) δυνάμεων, ελλαδικών και της διασποράς, και ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΙ.

    (Αγωνιστικούς) Χαιρετισμούς σε όλους.

    Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΗΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ


    Στο μικρό κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο. Κάτι σαν σύνοψη/εγχειρίδιο του μαοικού κομμουνιστή/επαναστάτη, ανάμεσα σε άλλα, το δόγμα για τον λαικό απελευθερωτικό στρατό έλεγε
    "Ο λαός είναι το νερό και ο ΛΑΣ είναι τα ψάρια που κολυμπούν μέσα σ'αυτό".
    Παρακολουθώντας τις διαδηλώσεις/ διηώσεις, στην τηλεόραση, είδα, όπως όλοι μας, την τέλεια εφαρμογή αυτού του δόγματος στην πράξη.Οι κουκουλοφόροι μπαινόβγαιναν μέσα στο πλήθος των "αθώων" και των αθώων διαδηλωτών που έπαιζε τον ρόλο του "νερού" που αναφέρει το δόγμα.
    Μου ήρθε στον νου, επίσις, ένα βιβλίο των Μαρκέττι και Μάρκς, πρώην πρακτόρων της ΣΙΑ, με τίτλο "Η ΣΙΑ και η λατρεία της κατασκοπείας" σε έκδοση "Βίπερ".Το βιβλίο αυτό είχε κυκλοφορήση στην Ελλάδα, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Παρά την λυσσαλέα αντίδραση του τότε υπουργού εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ. Άγρια λογοκριμένο στα κεφάλαια γιά το Κυπριακό και την Χούντα, για ευνόητους λόγους. (Αρκετοί πάντως το είχαν διαβάση στήν Γαλλική έκδοση που ήταν αλογόκριτη)
    Ανάμεσα σε άλλα μιλούσε για την δημιουργία και συντήρηση, από τη ΣΙΑ, διαφόρων γκρουπούσκουλων, χωρίς σαφή αλλά μάλλον αρκούντως νεφελώδη ιδεολογικοεπαναστατικό προσανατολισμό που θά αποροφούσαν/στρατολογούσαν διάφορους "ανένταχτους". Άτομα χωρίς βαθύτερη πολιτική κουλτούρα, η τουλάχιστον, σαφή και κατασταλαγμένη πολιτική ιδεολογία.
    Σε δεδομένη στιγμή, που αυτό θα εξυπηρετούσε τα αμερικανικά, η έστω τα συμφέροντα της ΣΙΑ, οι ομάδες αυτές, με μόνο συντονισμό από τους πράκτορες που τις ήλεγχαν, αλλά καμμία επαφή μεταξύ τους, ώστε να μην είναι δυνατή η διακρίβωση του ποιός κρύβεται από πίσω τους, θα μπορούσαν να εξαπολυθούν σε "μαύρες" επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης. Δίνοντας ταυτόχρονα την εικόνα ενός μαζικού αυθόρμητου κινήματος.
    Στην εκπομπή «Ράδιο αρβύλα» από τον Αντέννα στις 18-12-2008 οι παρουσιαστές μίλησαν για μια ομάδα «αντι-εξουσιαστών», οι οποίοι μπήκαν στο στούντιο και δήλωσαν «καταλήψη». Οι παρουσιαστές, άρπαξαν την ευκαιρία και ζητούσαν από τους αντεξουσιαστές να κάνουν μαζί τους μια εκπομπή, συνέντευξη/συζήτηση, όπου οι αντεξουσιαστές θα εξέθεταν τις θέσεις/αιτήματά τους. Οι άλλοι αρνιόταν πεισματικά και ήθελαν μόνο να διαβάσουν ένα μακροσκελές κείμενο τεσσάρων σελίδων, διότι τους είχε ειπεί, αυτό μόνο να κάνουν, ο καθοδηγητής τους. Ο όρος καθοδηγητής εξόργισε τους παρουσιαστές. τις εντολές του οποίου, τους είπαν, ήθελαν να ακολουθήσουν, τυφλά, αυτοί, που είναι εναντίον κάθε μορφής εξουσίας Εκείνο που δεν ρώτησαν ήταν «ΠΟΙΟΣ είναι ο καθοδηγητής, και γιατί δεν είχε έρθει μαζί τους, αλλά έμεινε κρυμμένος στο σκοτάδι της ανωνυμίας».
    Κύριο θέμα αυτής της ημέρας στα ΜΜΕ ήταν ο τουλάχιστον περίεργος τραυματισμός ενός άλλου δεκαεξάχρονου, στο χέρι, από σφαίρα 0.38. Ένα διαμέτρημα πολύ κοινό σε υπηρεσιακά όπλα της αστυνομίας παλαιότερα, το οποίο αντικαταστάθηκε, τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο Αττικής από όπλα διαμετρήματος 9mm και αργότερα από 10mm. Στην αρχή αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ σαν τραυματισμός από βλήμα αεροβόλου και πολύ αργότερα, έγινε γνωστό ότι το βλήμα ήταν διαμετρήματος 0.38, που είναι διαμέτρημα πυροβόλου όπλου και θανάσιμο από αποστάσεις 25-30 μέτρων. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η αστυνομία, κακώς, ολιγώρησε και πήγε να ψάξει για κάλυκες με καθυστέρηση αρκετών ωρών. Λογικά, για ποιούς κάλυκες να έψάχναν, αφού το αεροβόλο δεν παίρνει φυσίγγια αλλά σκέτα βλήματα «ποτηράκια». Τέτοιες μέρες-όπως και κάθε μέρα-η αστυνομία, που είναι στον σταυρό (και στο σταυρόνημα) δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να δώσει βάση στις μπαρούφες των ΜΜΕ, που το μόνο που ψάχνουν είναι να σταυρώσουν άλλη μια φορά την αστυνομία, και όσο στενεμένη από προσωπικό και να είναι, έπρεπε να στείλει ένα όργανο να πληροφορηθεί ο ίδιος τα συμβάντα και να αναφέρει. Πολύ περισσότερο που το ΚΚΕ με εκπρόσωπό του, βγήκε σχεδόν αμέσως, και μίλησε για δολοφονική απόπειρα εναντίον μελών δεκαπενταμελούς συμβουλίου, με όλη την σχετική σπέκουλα. Δεν μιλάς για δολοφονική απόπειρα με αεροβόλο γιατί κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς γελοίος. Η βιασύνη του ΚΚΕ το πρωί για δολοφονική απόπειρα φάνηκε γελοία αλλά το βράδυ με την ανακοίνωση του διαμετρήματος τα πράγματα έγιναν σοβαρά.
    Η υπόθεση αυτή βρωμάει από κάθε άποψη χοντρή προβοκάτσια, όχι απαραίτητα προερχόμενη από την μεριά του ΚΚΕ
    Κάτι ο αγωγός ρωσσικού αερίου, κάτι οι προμήθειες ρωσσικών οπλικών συστημάτων, αυτά τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να περνούν ατιμώρητα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που είναι το μακρύ χέρι του αμερικανικού Στέητ Ντηπάρτμεντ. Και ότι δεν πέφτει με Βατοπέδια και άλλες αμαρτίες, θα πέσει με "αυθόρμητες εξεγέρσεις". Και αυτό αφορά στην Ελλάδα!
    Ακόμη παράξενη είναι και η κινητοποίηση μέσα στην Ευρώπη με αφορμή το θάνατο το άτυχου δεκαπεντάχρονου. Θα ήταν παράλογο να σκεφτούμε ότι τα ίδια «μακριά χέρια» χρησιμοποιούν την αφορμή, για να σημάνουν το καμπανάκι στους Ευρωπαίους; Ότι παρά την κρίση, η χώρα αυτή, η τουλάχιστον οι υπηρεσίες της, είναι ακόμα ισχυρές και ικανές για «μαύρες επιχειρήσεις», αποσταθεροποίησης, της κλίμακας του Γαλλικού Μάη; Η και μεγαλύτερες;
    Ας είναι καλά και τα ΜΜΕ που σύντηρούν τις επαναστατικές φλόγες (με το αζημίωτο και παρά πάσα έννοια λογικής και αρχών δικαίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητέ Σάββα,
    πιστεύοντας στην εντιμότητά σου, και στη
    προσπάθειά σου να δώσεις κάποιες λύσεις
    στα πολιτικοκοινωνικά μας πράγματα, δέξου
    σαν τροφή προβληματισμού κάποιες απόψεις
    μου περί Διαφάνειας, Αξιοκρατίας και
    Αμεσης Δημοκρατίας:
    http://users.softlab.ece.ntua.gr/~zoukos/Views
    B.Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.