20/12/08

Κράτησαν μυστική τουρκική πρόκληση στην Άνδρο


F-16 παρεμπόδισαν άσκηση του Ναυτικού
Λουκάς Δημάκας, ldimakas@dolnet.gr
Σκηνικό θερμού επεισοδίου με επικίνδυνη πτήση τουρκικών F-16 δίπλα σε 16 ελληνικές φρεγάτες και πυραυλακάτους που εκτελούσαν βολές με πραγματικά πυρά στον αέρα ανοιχτά της Άνδρου, επιχείρησε να στήσει η Άγκυρα την περασμένη Τρίτη, αλλά κρατήθηκε μυστικό από την κυβέρνηση!
Για την απομάκρυνση των δύο F-16 που είχαν εισβάλει στο δεσμευμένο από την Ελλάδα Πεδίο Βολής Άνδρου δημιουργώντας συνθήκες ατυχήματος, ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» εκτάκτου ανάγκης μεταξύ των...στρατηγείων των δύο Πολεμικών Αεροποριών, ενώ ειδοποιήθηκε και το ΝΑΤΟ.
Η τουρκική πρόκληση, που έγινε την επομένη της ΝΑΤΟϊκής άσκησης στον Άγιο Ευστράτιο την οποία δεν ήθελε η Άγκυρα, συνεχίστηκε χθες με ιδιαίτερα χαμηλή πτήση τεσσάρων F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι και ενώ την ίδια ώρα επισκεπτόταν την Κω ο υφυπουργός Άμυνας κ. Γ. Πλακιωτάκης, για τα «χρόνια πολλά» με τους στρατιώτες! Μάλιστα, ο κ. Πλακιωτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί το Φαρμακονήσι αλλά η επίσκεψη ματαιώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Για την υπερπτήση έγινε αμέσως διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το χρονικό
Η πρόκληση στην Άνδρο σημειώθηκε στις 15.20 με την εισβολή των δύο F-16 στο νοτιοανατολικό μέρος του Πεδίου Βολής και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί βολές πυροβόλων 7 φρεγατών και 9 πυραυλακάτων σε ανεμούριο που έσερνε αεροσκάφος με αλλεπάλληλες πτήσεις. Για τη χρήση του Πεδίου και την άσκηση με πραγματικά πυρά από ελληνικής πλευράς είχε γίνει εγκαίρως διεθνής αναγγελία. Όταν ο υπεύθυνος αεράμυνας στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα είδε την επικίνδυνη κατεύθυνση των F-16 και ενώ διαγραφόταν ορατός ο κίνδυνος να στραφούν στη συνέχεια μέσα στην «καυτή» ζώνη, χρησιμοποίησε την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης και ειδοποίησε το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων της τουρκικής αεροπορίας. Για 5 λεπτά που κράτησε η πτήση μέσα στο δεσμευμένο Πεδίο Βολών, τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα, παρ' όλο που τα αεροσκάφη πετούσαν αρκετά ψηλά. Όλοι θυμήθηκαν τις προ 4ετίας και 3ετίας αντίστοιχες προκλήσεις όταν τα τουρκικά μαχητικά είχαν κατέβει στα 30-40 μέτρα πάνω από τους ιστούς των πλοίων και είχαν εγκλωβίσει με πυραύλους ελληνική φρεγάτα! Τέτοιες ημέρες του 2005 η εισβολή δύο οπλισμένων τουρκικών F-16 στην ίδια περιοχή είχε γίνει αφορμή να διακοπεί και μίνι άσκηση του ΝΑΤΟ.
Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Πεδίο Βολής Άνδρου τα τελευταία χρόνια έχουν ως στόχο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τη δημιουργία τετελεσμένων για χρήση της περιοχής και από την τουρκική αεροπορία καθώς δεσπόζει στο Κεντρικό Αιγαίο. Ήδη για τον Ιανουάριο το έχουν δεσμεύσει για αρκετές ημέρες απαιτώντας μάλιστα τα αεροσκάφη τους να πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο, μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων από την Άνδρο και τη βραχονησίδα Καλόγεροι. Η Ελλάδα έχει ήδη απορρίψει την τουρκική αναγγελία επιτρέποντας τις πτήσεις έξω από τα 10 ν.μ.

«Λάιτ» σενάριο
Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διπλή τουρκική πρόκληση και το ενδεχόμενο συνέχισης. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ δεν απέκλειε ξαφνική έξαρση των προκλήσεων μετά τη μη αντίδραση της Άγκυρας κατά την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟϊκής άσκησης στον Άγιο Ευστράτιο, ενώ στο παρελθόν είχε προκαλέσει την αναβολή της 3 φορές.
Πάντως τόσο η υιοθέτηση του σεναρίου ως άσκησης από το ΝΑΤΟ όσο και η μη αντίδραση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της άσκησης που περιελάμβανε τον Άγιο Ευστράτιο, οδήγησε αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι πιθανόν να υπήρξαν παζάρια μεταξύ Αθήνας - ΝΑΤΟ - Άγκυρας και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Στο πλαίσιο αυτό ενέτασσαν και το «λάιτ» σενάριο που αυτήν τη φορά δεν περιελάμβανε τον Άγιο Ευστράτιο ως «στόχο» βομβαρδισμού αλλά ως απλό σημείο συνάντησης στον αέρα 24 αεροσκαφών πριν αυτά κατευθυνθούν για εικονικό χτύπημα προς τη Χρυσούπολη Καβάλας.
TA NEA

15 σχόλια:

  1. Πόσο πραγματική θεωρούμε, ως Ελλάδα, την στρατιωτική απειλή της Τουρκίας;
    Ο στρατός τους μας φοβίζει, ή η δική μας αδυναμία; Γιατί δεν είμαστε ποιό δυναμικοί στα εξωτερικά μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα νομίζω ότι στην παρούσα φάση έχουμε πολύ καλή εξωτερική πολιτική, μην ξεχνάμε ότι η τουρκία περιμένει να γίνει ένα λάθος από εμάς,όταν έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις παίζεις και την εξωτερική σου πολιτική , είναι ένα από τα όπλα της,δεν υπάρχει αμφιβολία αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή .Νομίζω δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε , μάλλον κάποιοι άλλοι θα πρέπει να φοβούνται. Θα πρέπει να προσέξουμε μονο μη μας πιάσουν στα πράσα οι φίλοι μας. Επίσης όταν έχεις δυνατή Μυστική Υπηρεσία έχεις επιπλέον καλύτερη εξωτερική πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως αναφέρει και η σχετική είδηση οι πτήσεις αυτές των Τουρκικών αεροσκαφών είναι η αντίδραση της γείτονος στην πραγματοποιηθήσα άσκηση του ΝΑΤΟ "Τολμηρός Τοξότης". Η άσκηση αυτή είχε ακυρωθεί 3 φορές απο το 2003 καθώς οι Τουρκικές αιτήσεις περί "γκρίζων ζωνών" ξεκινούν απο το 2000, όταν η Αγκυρα είχε πετύχει απαγόρευση πτήσεων πάνω απο τη Λήμνο και το Αη Στράτη με το επιχείρημα της αποστρατικωποίησης των νησιών του ΒΑ Αγαίου. Το γεγονός ότι η άσκηση έγινε και με τον Αη Στρατή και με το AWAC που συστηματικά αρνούνταν να παραχωρήσει ο Αμερικάνος Διοικητής για την άσκηση, υποκύπτοντας στις Τουρκικές πιέσεις, είναι επιτυχία του Υ.Α. ή οποία δεν έτυχε της δέουσας προβολής απο τα ΜΜΕ. Τα περί παζαριών μεταξύ Αθήνας - ΝΑΤΟ - Άγκυρας και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μένει να αποδειχτούν ή όχι στο μέλλον. Είδομεν..

    ΘΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απάντηση στο πρώτο σχόλιο.
    Εμένα με φοβίζει και ο στρατός τους ο οποίος είναι εμπειροπόλεμος, βλέπε κούρδοι, αλλά και η αδυναμία του δικού μας στρατού... Με ένα παράδειγμα για να καταλάβεις την μεγάλη μας διαφορά πήγαινε στο site www.army.gr του ΓΕΣ και δες τις φωτογραφίες από τη επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στον Έβρο. Στην επίσκεψη στη γέφυρα των Κήπων θα δεις δυο φωτογραφίες μία από τον έλληνα σκοπό και μία από τον τούρκο. Αν έχει καλό μάτι θα καταλάβεις πολλά.. Επίσης μία λεπτομέρεια: οι δικοί μας αξιωματικοί κουβαλάνε κατι επιτελικές τσάντες μάλλον με μαρκαδόρους διαφόρων χρωμάτων άντε και κανένα στενσιλ, ενώ ο τούρκος αξιωματικός μόνο ένα πιστόλι και με τη γεμιστήρα πάνω παρακαλώ..Αυτό δείχνει ότι αυτοί ξέρουν για πιο λόγο υπάρχει ένας στρατός ενώ εμείς έχουμε χάσει από καιρό και το δέντρο και το δάσος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάριε μη φοβάσαι. Να πρβληματίζεσαι, αλλά να μην φοβάσαι.
    Να είσαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ότι αν γίνει τίποτα με τους Τούρκους, θα τους κατατροπώσουμε. Αρκεί να μην είναι πουλημένο το παιχνίδι προτού καν αρχίσει. Όπως ήταν στην Κύπρο.
    Αυτά και δεν θέλω ηττοπάθειες.

    φιλικά και αγωνιστικά
    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει δίκιο ο κύριος Σάββας μη μας πιάνει ηττοπάθεια, το ότι ο Τούρκος Αξκός έχει μαζί του όπλο και ο δικός μας έχει στένσιλ και τσάντα μάρκας... δεν έχει καμιά σημασία, απεναντίας δείχνουμε με την κίνησή μας αυτή ότι είμαστε φιλειρηνιστές, δεν αγαπάμε τον πόλεμο, ναι δεν έχουμε εμπειρία σε πόλεμο δεν διαφωνώ μαζί σας ,όταν έχεις εκπαιδευμένο όμως στρατό όπως ο δικός μας δεν χρειάζεται να κάνεις πόλεμο για να αποκτήσεις εμπειρίες, με την εκπαίδευσή που κάνεις σε πραγματικές συνθήκες τις αποκτάς.Δεν μας είπε όμως η φίλη Τουρκία με τόσο καλά εκπαιδευμένο στρατό τι απώλειες έχει στον πόλεμο με το ΡΚΚ? δεν μας είπε επίσημα πόσα άρματα έχασε, πόσα ερπυστριοφόρα κλπ. Και μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι το χαϊδεμένο παιδί του Τζορτζ γι αυτό αναζητά συνεργασία με Ισραήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι πολύ ευχάριστο που ακούγεται αυτό - "θα τους κατατοτροπώσουμε" - από εσάς κ. Καλεντερίδη που είστε βαθύς γνώστης των παραμέτρων γιατί από ότι έχει διαφανεί υπάρχει μια αλλοίωση στην αντίληψη που έχουμε ο μέσος Έλληνας για την γείτονα. Ελπίζω μόνο να είναι ειλικρινής η αισιοδοξία σας. Τελειώνω με ένα ερώτημα αν μου επιτρέπετε : δεν θεωρείτε ότι εάν οι Τούρκοι θεωρούσαν πως μας έχουν του χεριού τους θα μας είχαν επιτεθεί ήδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάριε όντως ο τουρκικός στρατός είναι εμπειροπόλεμος , έχουν μάθει να χάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Μάριε, υπηρέτησα και γνωρίζω την κατάσταση του στρατού μας. Γνωρίζω όμως και την σχέση του Τούρκου στρατιώτη με τον αφεντ (αξιωματικό) του και τις ξύλο που τρώει σε περίπτωση παραπτώματος. Έκανα το πρώτο σχόλιο έχοντας υπ'όψιν την πολιτική ηγεσία και τί πιθανόν να φαβάται αυτή. Έχουμε άλλη πολιτική επιλογή εκτός από το να κρατούμε αμυντική στάση; Είναι σίγουρη η εκάστοτε κυβέρνηση ότι είναι οι Τούρκοι αποφασισμένοι για όλα;
    Πιστεύω πάντως ότι θα έπρεπε να ασκούμε μία ποιό δυναμική εξωτερική πολιτική.
    Και συμφωνώ με τον Σάββα, αν είναι τίμιος ο αγώνας, τους έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητοί φίλοι
    Εεπιδή είμαι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να προσέχω σε ό,τι πράττω, λέω και γράφω, τονίζω και πάλι ότι η Ελλάδα θα χάσει από την Τουρκία αν ο "αγώνας" έχει κανονιστεί από πριν.
    Σκεφτείτε ότι στην Κύπρο, που ήταν όλα "κανονισμένα", χρειάστηκε και δεύτερος αγώνας, που ήταν κι αυτός "κανονισμένος", ο Αττίλλας 2 για να νικήσουν οι Τούρκοι.
    Το ξέρω ότι δεν είναι απλό, όπως επίσης ξέρω ότι η γεωμορφολογία, ο συσχετισμός δυνάμεων και το πολιτικό πλαίσιο μας δίνουν τέτοια πλεονεκτήματα, που σε περίπτωση που οι Τούρκοι αποτολμίσουν κάτι, θα βγάζουν μπουρμπουλήθρες για δεκαετίες από το βυθό του Αιγαίου.

    φιλικά, ψύχραιμα και πατριωτικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαστε άραγε τόσο ισχυροί που να "αντέχουμε" να μειώσουμε δραστικά το έμψυχο δυναμικό του στρατού μας;

    Την πρωτοχρονιά (σε λίγες μόλις ημέρες) ο υπουργός αμύνης θα ανακοινώσει στη δεξίωση της Λέσχης Αξιωματικών της Ρηγίλλης την μείωση Θητείας κατά 3 μήνες.

    Το ΓΕΕΘΑ ζήτησε 5,000 επαγγελματίες οπλίτες για κάθε μήνα μείωσης θητείας. Τουτέστιν, 15,000.

    Με το ζόρι όμως θα λάβει περί τους 4,000.

    Η δραστική μείωση δαπανών του κράτους που φυσικά και έπρεπε να γίνει λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης, εφαρμόστηκε δυστυχώς στον Στρατό....

    ...αντί ας πούμε να στοχεύσει στην δραστική μείωση των "μιζών" καθώς και στον περιορισμό του αδηφάγου τέρατος του Δημοσίου (έλεος πια!!!κοντεύουν το 1,500,000 οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ένα κράτος 10 εκατομ πολιτών- νισάφι πια, θέλει ιδιαίτερο μυαλό για να καταλάβει κανείς που πρέπει να γίνουν οικονομίες?)....

    Περαστικά μας!!!

    Πως άραγε θα το "εκλάβουν" αυτό οι γείτονες?

    Πως θα επηρεάσει άραγε την προκλητική στάση τους έναντι της Ελλάδας?

    Προφανώς οι κυβερνήτες μας υποθέτουν πως θα δείξουν κατανόηση οι Τούρκοι στα εσωτερικά κοινωνικοοικονομικά μας πάθη και θα σταματήσουν την κλιμάκωση των προκλήσεών τους.

    Προφανώς το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» δεν αγγίζει τους Έλληνες πολιτικούς.

    Το Ελληνικό Επιτελείο διαφωνεί σε αυτή την τραγική μείωση του ελληνικού στρατού σε έμψυχο δυναμικό....

    Και είναι οι κατ' εξοχήν αρμόδιοι για να αξιολογήσουν τις "εθνικές απειλές".

    Αυτοί. Και όχι οι πολιτικοί.

    Φυσικά όμως δεν εισακούονται.

    Πως άραγε θα κάνει σαφή την "διαφωνία" του σε τούτη την εξαιρετικά κρίσιμη στρατηγικά απόφαση το Σώμα των Ελλήνων Αξιωματικών?

    Όποιος "διαφωνεί", "κλαδεύεται"....

    Και μέχρι τώρα αυτή η "ποινή" έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα… "αποτελεσματική"
    στο διάβα των δεκαετιών....

    Για να δούμε....

    Θα αποφασίσει να ορθώσει έστω και την ύστατη στιγμή το ανάστημά του το Επιτελείο?

    Λίγες ημέρες έμειναν....

    Μόλις λίγες ημέρες προτού ο Ελληνικός στρατός μειωθεί τραγικά...

    Κι αν γίνει κάτι τέτοιο, μετά δεν μαζεύεται με τίποτα όπως μπορεί να υποθέσει κάθε λογικός νους που δεν σκέπτεται ούτε με όρους προεκλογικών παροχών, ούτε με αντεθνικούς οικονομίστικους όρους....

    Φίλε Σάββα,

    όταν ήσουν Ανθυπίλαρχος, έβγαιναν ακέραιες οι υπηρεσίες στη Μονάδα σου?

    Με περί τους 22 μήνες θητεία και όμως υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ακόμη και τότε....

    Πόσο μάλλον τώρα....

    Για να μην θυμίσω τα ποσοστά αναβολών για λόγους υγείας (και μη) που είναι η άλλη μεγάλη ανίκητη γάγγραινα της Ελληνικής Στρατολογίας και που επιδεινώνεται αντί να επιλύεται ως πρόβλημα....

    Το "Ως εδώ και μη παρέκει" πότε θα αποφασίσουν να το εκφράσουν εντόνως οι Έλληνες Αξιωματικοί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Σάββα και υπόλοιποι συν-αναγνώστες και συν-γράφοντες αυτού του blog, δεν θέλω να γράψω άλλα(για ευνόητους λόγους), αν και θα μπορούσα, γιατί λόγω της δουλειάς μου ξέρω αρκετά,απλά κλείνω λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαι ηττοπαθής, απλά παρατηρώ, αναλύω όσο μπορώ και εξάγω συμπεράσματα για προσωπική μου χρήση και μόνον, με βασική αρχή ποτέ να μην υποτιμώ τον αντίπαλο...
    Όλοι θα ξέρετε πιστεύω το ρητό :
    "αν θες ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο"
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η συγκεκριμένη πρόκληση που αποσκοπούσε;Τι περίμεναν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό ειναι το δεδικασμένο. Δωσαμε δικαιώματα μην περιμένουμε να καταλάβουν την γλώσσα της Διπλωματίας
    Δεν ειναι αντίπαλος η Τουρκία μόνο. Ειναι ολοι αυτοί μαζί της που υποδαυλίζουν και επενδύουν στην σταση της.Ειναι και οι δικοί μας που μαι ζωή στο όνομα της ξένης προστασίας απεμπόλησαν εθνικά κυριαρχικα δικαιώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι Τούρκοι συνεχίζουν "να χτυπάνε τα πόδια τους στο γρασίδι για να τρομάξουν και να αποκαλύψουν το φίδι". Αυτό αποκαλύπτει όχι μόνο την "θέση", την "στρατηγική" -αν έχει καμία- αλλά και την "διάθεσή" του. Αποκαλύπτει όμως και την πρόθεση αυτού που "χτυπάει το γρασίδι".

    Η συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζει να είναι ανεύθυνη, επικίνδυνη και παιδιάστικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.