14/12/08

Τόλμη

Κάτι πάει να πει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Αν μιλούσε λίγο και για την οικογενειοκρατεία, τη διαφθορά υπουργών και βουλευτών (π.χ. δωρολήπτες τηλ. κέντρων και οικιακών συσκευών SIEMENS), τη δικτατορία των βλακών, των κομματικών, των συνδικαλιστών, των δειλών και των ατάλαντων, καθώς και για το νταβατζηλίκι των μεκαλοεκδοτών, εργολάβων και μη, τότε θα είχε δέσει καλύτερα η σούπα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Τόλμη
Οι μεγάλες κρίσεις καθορίζουν το μέγεθος και την υστεροφημία πολιτικών ηγετών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και από την περασμένη εβδομάδα σε βαθιά κρίση. Ο πρωθυπουργός επέλεξε δυστυχώς να αγνοήσει πολλά από όσα υποσχέθηκε το 2004. Δεν επανίδρυσε το διαλυμένο ελληνικό κράτος, δεν επέλεξε τους άριστους και τους επαγγελματίες για το επιτελείο και την κυβέρνησή του, δεν τόλμησε πραγματικά στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία. Τώρα πληρώνει ο ίδιος και ο τόπος όσα δεν έγιναν, αλλά και τα συσσωρευμένα λάθη δεκαετιών.
Ο πρωθυπουργός έχει όμως ακόμη τη λαϊκή εντολή και η δημοκρατία μας ακολουθεί τους δικούς της κανόνες και ρυθμούς. Ο κ. Καραμανλής έχει τώρα ένα δίλημμα. Μπορεί να βρει ό,τι πιο σκληρό και αποφασιστικό έχει μέσα του ο ίδιος και να τολμήσει. Να βάλει σε θέσεις κλειδιά ό,τι καλύτερο διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, η κυβέρνησή του, η ελληνική κοινωνία. Να αποφασίσει ότι έχει παρέλθει προ πολλού η ώρα για συμβιβασμούς και να σκεφθεί τον τόπο, την υστεροφημία και το όνομά του.
Οταν τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και σου τυχαίνει να κυβερνήσεις στο τέλος μιας εποχής, μοιάζει πιο εύκολο ίσως να ακολουθείς την πεπατημένη αναζητώντας δαίμονες που συνωμοτούν εναντίον σου ή τον από μηχανής Θεό. Είναι όμως πολύ πιο γενναίο να φεύγεις όταν το αποφασίζει ο λαός, νικητής ή ηττημένος, ξέροντας ότι τουλάχιστον τόλμησες, ότι τα «έδωσες όλα».

6 σχόλια:

  1. Εγώ πιστεύω ότι, οι όχι και τόσο φανταστικοί δαίμονες (πολλοί θα σκίζουν τα ιμάτιά τους τώρα πλέον, ότι όλα αυτά είναι στην άρρωστη φαντασία μας) όντως συνωμοτούν και αυτή είναι η δουλειά τους. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να θωρακίζει το κράτος μας και δουλειά δικιά μας είναι να καταδεικνύουμε τους κινδύνους του κράτους και όχι της κυβέρνησης αυτής καθ’ αυτής. Ορίστε λοιπόν η πρόκληση… Στο κάτω, κάτω κανείς δεν είναι ισόβιος πρωθυπουργός και κανείς δεν πρέπει να έχει τέτοιες φιλοδοξίες στην Δημοκρατία. Ας φροντίσει λοιπόν ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για την υστεροφημία τους. Εγώ με τα γραπτά μου παρείχα πολύ περισσότερη υποστήριξη στην κυβέρνηση απ’ ότι προσωπικά θα ήθελα. Αλλά αυτό έγινε μόνο γιατί η κυβέρνηση είναι το κράτος. Και όχι γιατί έχω ψευδαισθήσεις για τις ικανότητες των συγκεκριμένων προσώπων.
    Θα τολμήσει λοιπόν να βάλει ο πρωθυπουργός την υστεροφημία του πάνω απ’ το πρόσκαιρο όφελος; Εδώ είμαστε να το δούμε και να το κρίνουμε.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελευθέριε (χρόνια πολλά και για την γιορτή σου, αν δεν είναι μόνο ψευδώνυμο).

    και εγώ είχα σχετικό προβληματισμό που τον έκθεσα στο http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/12/destroy-athens.html

    (και το επισυνάπτω παρακάτω)
    το οποίο όμως έθιξε κάποιου τα κομματικά αντανακλαστικά

    """........

    Ακούστηκαν διάφορες απόψεις που συνηγορούν στο ότι ξένοι δάκτυλοι προσπαθούν να υποδαυλίσουν την ελληνική κυβέρνηση.
    Ο λόγος είναι ότι αυτή αποφάσισε να μην συμπλεύσει με την δική τους γραμμή.

    Εγώ αυτό δεν το αντικρούω, αλλά ούτε συμφωνώ.
    Άλλωστε πάντα από αρχαιοτάτων χρόνων γινόταν αγώνας για τον έλεγχο των πάντων από τους πάντες.

    Αυτοί οι ξένοι δάκτυλοι βρήκαν έφορο έδαφος (αν ισχύει είπαμε το ξένος δάκτυλος...).

    Δηλαδή......

    .....όπως και να το δεις κάποιοι στην κυβέρνηση έχασαν την μπάλα.

    Όταν θέλεις να επανιδρύσεις το κράτος, πρέπει να είσαι ακέραιος. Δεν μπορείς να δίνεις απανωτά δικαιώματα για να σε κατακεραυνώνουν.

    Μερικά δικαιώματα της τωρινής διακυβέρνησης

    ...γαλάζια παιδιά (βάση λεγόντων του Β. Πολύδωρα)
    ...υποκλοπές
    ...κουμπάροι
    ...βίλα με άδεια αναψυκτηρίου (κ. Μαγγίνας)
    ...ροζ σκάνδαλο
    ...Βατοπέδιο

    Όλα αυτά στο τέλος σε φθείρουν και όταν θα χρειαστεί να ασκήσεις εξουσία, αυτή θα είναι κενή, γιατί κανένας δεν θα πιστεύει σε σένα.

    ............""

    Δεν ξέρω αν γίνομαι παρεξηγήσιμος, νιώθω πάντως ότι κάποιοι μπορούν να με καταλάβουν και αυτό με παρηγορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή η οικονομική κατάσταση είναι άμεσα συνυφασμένη με την εθνική ασφάλεια, θέλω να παραθέσω μία ακόμα σκέψη.

    Τον τελευταίο καιρό λέγονται αρκετά για την χρεοκοπία του κράτους. Αυτό είναι ορατό εδώ και πολλά χρόνια.

    Σήμερα όμως συνειδητοποίησα ότι το πράγμα αυτόν τον καιρό επιδεινώνεται τεχνικά (προσοχή δεν υπονοώ συνωμοσία).
    Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες είδα ότι ακόμα και η Γερμανία όπως και η Ολλανδία δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ στο να βρουν αγοραστές για τα δικά τους ομόλογα. Ο λόγος είναι ότι σε αυτόν τον οικονομικό πανικό κερδισμένος είναι αυτός που έχει ρευστό και είναι σε ετοιμότητα να επενδύσει όταν καταλαγιάσει το πράγμα.

    Αν δεν βρουν να πουλήσουν τα ομόλογά τους κινδυνεύουν το ίδιο και αυτές. Υπάρχει λοιπόν ένας καταφανέστατος ανταγωνισμός.
    "Τα δικά μας ομόλογα είναι καλύτερα από τα δικά σας".

    Για αυτόν τον λόγο και η Deutsche Bank κάνει λόγο για έλλειμμα της χώρας μας στο 5.5%. Αν δεν κάνω λάθος το τι έλλειμα θα έχουμε εμείς αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυσικά την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Συγγνώμη φίλοι μου αν σας κούρασα.

    akouph@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιο ΠΑΣΟΚ θελει να εκμεταλλευτει ένα φονο για να μας ξαναρθει με τον θλιβερο θιασο του ?

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΦΟΝΟ 14 ! ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΩΝ ατομων ?

    Πλακα κανει ο bravogiorgo ?

    Γραφτε και κλαφτε ποια ειναι η 'κυβερνηση δολοφονων' διαχρονικα:

    - Τον Αύγουστο του 1985 ο αστυνομικός Νίκος Σταθόπουλος πυροβολεί και σκοτώνει την Αμερικανίδα Κάθριν Τζον Μπουλ, 22 χρόνων, μετά την άρνηση της τελευταίας να γίνει έλεγχος στο αυτοκίνητό της.
    - Toν Νοέμβριο του 1985 λίγες ώρες μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πέφτει νεκρός στη Στουρνάρη από σφαίρα του αστυνομικού Αθ. Μελίστα ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.
    - Τον Φεβρουάριο του 1986 ο 17χρονος Μανώλης Κανδανολέων, που επέβαινε σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τρεις αστυνομικούς.
    - Τον Ιανουάριο του 1994 ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει με 4 σφαίρες τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα, επειδή αρνήθηκε να σταματήσει σε εξακρίβωση στοιχείων.
    - Τον Ιανουάριο του 1996 σε αστυνομική επιχείρηση-σκούπα κατά Αλβανών στη Σκάλα Ωρωπού ο αστυνομικός Διονύσης Καρακάιδος σκοτώνει έναν Αλβανό.
    - Τον Ιούνιο του 1996 ο αγροφύλακας Αθ. Μάτος σκοτώνει τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι για δύο καρπούζια που πήγε ο τελευταίος να κλέψει.
    - Τον Νοέμβριο του 1996 σε «επιχείρηση» της Αστυνομίας έξω από τη Λιβαδειά για τον εντοπισμό φυγόδικου ο αστυφύλακας Δημήτρης Τρίμης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε τον 45χρονο Τσιγγάνο Τάσο Μουράτη μπροστά στα μάτια ενός από τα τρία παιδιά του.
    - Τον Αύγουστο του 1998 στον Πειραιά ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Ηλία Μέξη έξω από το τμήμα Μεταγωγών επειδή δεν σταμάτησε σε σήμα του για έλεγχο.
    - Τον Οκτώβριο του 1998 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης σκότωσε τον 17χρονο Γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος επισκεπτόταν με συμμαθητές του την Ελλάδα.
    - Τον Φεβρουάριο του 2000 στη Λούτσα ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις νέοι, επειδή όπως είπε «τους θεώρησε ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών». Η σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 18χρονου μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη και τον άφησε παράλυτο.
    - Τον Μάρτιο του 2000 στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης ο 18χρονος ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ Νικόλαος Λεωνίδης έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Γιώργου Ατματζίδη, γιατί δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο.
    - Τον Οκτώβριο του 2001 στο Ζεφύρι ο αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης Γ. Τυλιανάκης πυροβόλησε στο κεφάλι τον αθίγγανο Μαρίνο Χριστόπουλο, 21 ετών, επειδή δεν σταμάτησε σε μπλόκο.
    - Τον Νοέμβριο του 2001 στην πλατεία Αμερικής ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 20χρονο Αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια, όταν απείλησε με μαχαίρι τον ίδιον και άλλους τέσσερις συναδέλφους του που είχαν ήδη προτεταμένα τα όπλα τους.
    - Τον Δεκέμβριο του 2003 ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης πυροβολείται στο κεφάλι από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, γιατί το αυτοκίνητο που επέβαινε μαζί με δυο άλλους νεαρούς δεν σταμάτησε για έλεγχο.

    γιωργακη πες αλευρι ....

    ΔΕΚΑΤΕΣΣΑΡΩΝ νεκρων το αιμα σε γυρευει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aνώνυμε 8:53 μμ
    Έχουμε μια αρχή να μην δημοσιεύουμε κείμενα για την εσωτερική κατάσταση, για να μην γίνουμε μέρος της ελληνικής κομματικής παθογένειας.
    Ο στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι το ιστολόγιό μας αποτελεί ένα ανεξάρτητο βήμα για την παρουσίαση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, το οποίο θα τιμά και θα εμπιστεύεται ο νεοδημοκράτης, ο πασόκος, ο αριστερός, ο κουμουνιστής, ο αναρχικός, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας.
    Κάναμε μια μικρή παρασπονδία και δημοσιεύσαμε μερικά κείμενα για τα επεισόδια, γιατί θεωρήσαμε ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή και θα μπορούσαμε να προσφέρουμε και μεις κάτι θετικό στην ενημέρωση του κόσμου.
    Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να μετατρέψουμε το ιστολόγιο σε ριγκ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
    Κουραστήκαμε πολύ για να χτίσουμε ότι χτίσαμε (δεν λεώ ότι τα κάναμε όλα καλά), ας προστατέψουμε την αξιοπιστία του ιστολογίου και ας μην προσπαθούμε να δείξουμε ο καθένας μας πόσο κακό είναι το τάδε ή το δείνα κόμμα.
    Άλλωστε ξέρεις ότι οι ευθύνες βαρύνουν και τα δυο κόμματα εξουσίας που διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου από το 1974.
    Το ποιος φταίει πιο πολύ, ας το αποδείξουν τα ιστολόγια που ασχολούνται με την εσωτερική πολιτική.

    πάντα φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αριστοτέλη, κατ’ αρχήν ευχαριστώ για την σκέψη να μου απευθύνεις τα «Χρόνια Πολλά» αλλά να αναφέρω ότι το «Ελευθέριος Β.» είναι αναγνωριστικό ψευδώνυμο που το έλαβα προς τιμήν κάποιας ιστορικής προσωπικότητας του Ελληνισμού και δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό μου όνομα. Τέλος πάντων... Αυτά τα προβλήματα που αναφέρεις είναι θεμιτό να θίγονται. Δηλαδή το να πούμε ότι υπάρχουν αυτά και εκείνα και τα άλλα προβλήματα που απαιτούμε να δει και να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση… Ακόμα και να βγούμε στους δρόμους για να ζητήσουμε πράγματα… Εκείνο που δεν είναι θεμιτό στην Δημοκρατία είναι το να χρησιμοποιείς «ενεργές μειοψηφίες» που θα επιβάλλουν απόψεις στην κοινωνία με πραξικοπηματικούς τρόπους. Η χούντα ξέρεις δεν γίνεται μόνο από στρατιωτικούς. Μπορεί να γίνει και από πολίτες ταγμένους σε ένα σκοπό που βάζουν αυτό το σκοπό πάνω από την κοινωνία και τους θεσμούς.
    Στα υπόλοιπα τώρα… Δεν έχει νόημα να αραδιάζουμε φόνους ή ατυχήματα και να αναλύουμε τι έκαναν αυτοί και τι έκαναν οι άλλοι. Δεν βγάζει πουθενά μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση, γιατί όπως είπα και αλλού ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Γι’ αυτό υπάρχουν οι θεσμοί οι νόμοι η αστυνομία και οι δικαστές. Επίορκοι και κακοί επαγγελματίες θα υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Απλά πρέπει να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς της κοινωνίας μας και να μην είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε το σύμπαν σαν κακομαθημένα παιδάκια που δεν τους αγοράζει ο πατέρας τους το παιχνίδι που θέλουν. Πρέπει να έχουμε ένα μίνιμουμ επίπεδο συνεννόησης που δεν θα έχει σχέση με τις πολιτικές μας πεποιθήσεις και πάνω απ’ όλα δεν θα χρησιμοποιούμε εξωκοινοβουλευτικούς τρόπους για να επιβάλλουμε πολιτικές μας απόψεις στην κοινωνία. Το μήνυμα πέρασε σε όλους… Ακόμα και αυτοί που εκτόξευαν πομφόλυγες περί «λαϊκής εξέγερσης» γεύτηκαν τους καρπούς της πολιτικής τους. Είδαν τι εστί να «αποδομούν» οι απλοί πολίτες τον πυρήνα της ιδεολογίας τους που είναι ο «Αντι-ιμπεριαλισμός» όταν υπήρξε αυτή η κατακραυγή και οι υπόνοιες για την υποκίνηση και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ’ όλα αυτά. Τώρα θα συμμαζευτούν και θα μας πουν «γραφικούς». Ας μας πουν ότι θέλουν. Εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε την πολιτεία τους εμείς οι «γραφικοί». Αν ένα πράγμα σώζει τον Ελληνικό Λαό είναι ότι δεν τρώει κουτόχορτο. Γρηγορείτε… Αλλά και αισθανθείτε ότι πάνω απ’ το οποιοδήποτε κόμμα και ιδεολογία υπάρχει η Ελλάδα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.