22/12/08

Κρύβουν τα έγγραφα για το σχέδιο Ανάν


Δικαστική κόντρα της CIA με ερευνητές για τις αμερικανικές χρηματοδοτήσεις
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ/ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
ΣΤΑ δικαστήρια οδηγείται η πολύχρονη διαμάχη της CIA με ομάδα ερευνητών και δημοσιογράφων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τον νόμο Freedom of Information Act (FOIA) κατάφεραν να εντοπίσουν -και σε μερικές περιπτώσεις να φτάσουν- σε σημαντικό αριθμό απόρρητων εγγράφων που αφορούν την χρηματοδότηση του σχεδίου Ανάν και της αποστασίας του 1965, την υπόθεση των Ιμίων, όπως και το πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου.
Η εκτελεστική γραμματέας της αρμόδιας επιτροπής της CIA, κ. Ντελόρες Μ. Νέλσον, με...επίσημη επιστολή, ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου 2008, απορρίπτει κάθε συζήτηση για παράδοση των φακέλων και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αποφασίστηκε να συνεχιστεί «η προστασία του υλικού», που αφορά τις κρίσιμες και σημαντικές αυτές υποθέσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Με βάση σειρά αμερικανικών νόμων, η ερευνητική ομάδα υπέβαλε αίτημα για την αποδέσμευση και τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων εγγράφων. Το αίτημά απευθύνθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην USAID, στη CIA, στο Πεντάγωνο και ειδικά στην DIA. Στην περίπτωση της αποστασίας του 1965, το αίτημα υποβλήθηκε και στον Λευκό Οίκο, ειδικά στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με το οποίο διατηρούσε επαφή ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τόμας Πάπας. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε ο αποχαρακτηρισμός απόρρητων εγγράφων, για τα οποία οι ερευνητές και οι δημοσιογράφοι είχαν βάσιμες πληροφορίες ότι αναφέρονται σε χρηματισμό Ελλήνων υπηκόων (το 1965), και Κυπρίων πολιτών (το 1974 και το 2004).
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η απόφαση της CIA για την προστασία των εγγράφων για την αποστασία και το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου θεωρείται εξωφρενική, καθώς έχουν περάσει 43 χρόνια από την αποστασία και 34 από την τραγωδία της Κύπρου. Αλλά, και η απόφαση για τα Ιμια και την χρηματοδότηση του σχεδίου Ανάν, είναι αδικαιολόγητη, αν και πρόκειται για «φρέσκιες» υποθέσεις, που αφορούν τον πρόσφατο στρατηγικό σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής.
Η ερευνητική ομάδα θεωρεί προκλητική πράξη την απόφαση της CIA να προστατεύσει πάση θυσία αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι αρχικά η USAID αρνήθηκε ότι διέθετε οποιαδήποτε έγγραφο που αφορούσε την δραστηριότητά της και τα έργα που χρηματοδότησε στο νησί. Στη συνέχεια, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να παραδώσει λογοκριμένο υλικό, από το οποίο συμπεραίνεται ότι η USAID είχε σχεδιάσει να διαθέσει εκατομμύρια δολάρια με τρόπο που να προβάλλονται και να ενισχύονται οι προσπάθειες και οι προτάσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Η USAID χρησιμοποιεί από το 1997 ως οχήματα για την διάθεση των κονδυλίων, διευθύνσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως την UNDP και την UNOPS, οι οποίες μέχρι και σήμερα αρνούνται να συνεργαστούν με την αρμόδια κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ισχυρή διαμαρτυρία της Λευκωσίας προς το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, τον περασμένο Ιούνιο, αγνοήθηκε με προκλητικό τρόπο από τους στενούς συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράϊς. Η USAID και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, χρησιμοποίησαν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (NGO's), οι οποίες εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν εν ριπή οφθαλμού. Μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ διέρρευσε ένα κατάλογο με οργανώσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση, φροντίζοντας να καλύψει τα ονόματα των μελών των διοικητικών συμβουλίων, αλλά και πρόσωπα που ηγήθηκαν των ΜΚΟ.

Τα τηλεγραφήματα για τα Ίμια
ΓΙΑ το θέμα των Ιμίων, στόχο αποτελούσαν τα τηλεγραφήματα που απέστειλαν από την Αθήνα ο πρέσβης Τόμας Νάϊλ και ο επιτετραμένος Τόμας Μίλερ, και από την Άγκυρα η εκεί αμερικανική πρεσβεία. Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, μετά από απανωτές εφέσεις, αναγκάστηκε να παραδώσει εκατοντάδες σελίδες με σημειώσεις και τηλεγραφήματα, τα οποία στη συνέχεια λογοκρίθηκαν άγρια από διπλωμάτες που υπηρέτησαν στην ελληνική και την τουρκική πρωτεύουσα. Μετά από προσπάθεια δύο ετών, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να επιτύχει τον αποχαρακτηρισμό αρκετών εγγράφων, τα οποία ρίχνουν φως στο παρασκήνιο των συζητήσεων που είχε βασικά ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον ομόλογό του, Γουόρεν Κρίστοφερ και τον κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Δικαιολογία η «προστασία»
Η επιστολή της κ. Νέλσον, είναι πανομοιότυπη, αλλά αλλάζει κάθε φορά το θέμα στο οποίο αναφέρεται. H προστασία των εγγράφων δικαιολογείται ως εξής: «Η Επιτροπή Διάθεσης της Υπηρεσίας (ARP) έχει εξετάσει την ένστασή σας και αποφάσισε πως το υλικό το οποίο απαγορεύθηκε στην ολότητά του, πρέπει να συνεχίσει να προφυλάσσεται από διάθεση επί τη βάσει των εξαιρέσεων του FOIA (b)(1) και (b)(3). Συνεπώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Υπηρεσίας, η ARP έχει αρνηθεί την ένστασή σας. Προς πληροφόρησή σας, οι κανονισμοί της Υπηρεσίας παραθέτονται στο τμήμα 1900 της ενότητας 32 του Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του FOIA, έχετε το δικαίωμα να απαιτήσετε δικαστική αναθεώρηση αυτής της απόφασης σε Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών».

8 σχόλια:

 1. Εμ πως να τα αποκαλύψουν όλα αυτά.
  Η κόρη ενός εκ των αποστατών είναι έτοιμη για "μεγάλες δουλειές", ο γαμπρός του άλλου αποστάτη κι αυτός το ίδιο, άλλοι πρωταγωνιστές των μηχανισμών της Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να πάρουν υπουργεία. Πως θα γίνει. Να κάψουν τους ανθρώπους τους δηλαδή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχουν σχέσεις χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων εντός Ελλάδας που διανοήθηκαν να ισχυριστούν ότι έπρεπε να έχουμε κάποιο τίμημα ως Έθνος γιατί «εκεί πέρα χάσαμε ένα πόλεμο». Αυτή η φράση είναι αυθεντική δεν θα αναφερθώ σε πρόσωπα που την εκστόμισαν. Είναι πολύ προβεβλημένα και είναι γνωστά σε όλους μας. Μπορεί στο προσεχές μέλλον να τα δούμε και σε υψηλότατες κυβερνητικές θέσεις… «Χάσαμε ένα πόλεμο» όπου επισήμως δεν ενέπλεξε ο Ελληνικός Στρατός της δυνάμεις του παρά δυο - τρία τάγματα χωρίς ούτε καν μια ουσιαστική προσπάθεια υποστήριξης αυτών των στρατιωτών. Αυτοί που μας απέτρεψαν απ’ την εμπλοκή ήταν αυτοί που σχεδίασαν μερικές δεκαετίες μετά το σχέδιο Ανάν και χρηματοδότησαν σημαίνονται πρόσωπα σε Ελλάδα και Κύπρο και είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν και συντηρούν συνθήκες αστάθειας. Βέβαια αυτοί κάνουν την δουλειά τους, κοιτάζουν το συμφέρον τους. Αλλά τα ντόπια παπαγαλάκια τι κάνουν; Δεν έχουν άραγε άλλου είδους συμφέρον εκτός από το ιδεολογικό που προωθούν τις συγκεκριμένες θέσεις; Αν πάντως το κάνουν δωρεάν είναι διπλά επικίνδυνοι γιατί εκτός από εθνικοί μειοδότες είναι και κουτοί… Αν αυτό δεν λέγεται Εθνική Προδοσία τότε έχουν χάσει κάθε έννοια οι λέξεις. Να τους χαιρόμαστε για να τους φτύνουμε συμπατριώτες…

  Ελευθέριος Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άραγε όταν μετά από μερικά χρόνια ερευνητές ζητήσουν κάποια έγγραφα για τα πρόσφατα επεισόδια και τους βανδαλισμούς της Αθήνας, θα δοθούν στη δημοσιότητα ή και πάλι θα προσπαθεί το "βαθύ" κράτος της Ουάσιγκτον να προστατέψει κάποιους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ίσως πρέπει και εμείς να οργανωθούμε και να πιέσουμε, όσο μπορούμε, για την αποδεύσμευση αυτών των εγγράφων - το πως δεν το ξέρω, αλλά το χρήμα και η πολιτκή πίεση πάντα φέρνουν αποτέλεσμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. περι USAID..
  [.. απίθανα γεγονότα. Εκτέλεσαν 11 πολίτες ώστε να ωραιοποιήσουν τις στατιστικές καταπολέμησης της "τρομοκρατίας" ..!!! Δεν περασε και πολύς καιρός από τότε που όλα τα ΜΜΕ θαύμαζαν και εξυμνούσαν τον "στρατηλάτη" Mario Montoya ( FOTO) όταν φωτογραφιζόταν περιχαρής δίπλα στην απελευθερωθείσα ομηρο του FARC, Ingrid Betancourt . O ίδιος μάλιστα εξηγουσε [ πως με την Αμερικανική τεχνολογία και δορυφορική και οικονομική βοήθεια (USAID) , απελευθέρωσε τους ομηρους και εξάρθρωσε το FARC.] Δεν πέρασε πολύς καιρός για να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλυφθεί το τρομερό νέο. Δολοφωνούσαν άσχετους πολίτες για να τους παρουσιάζουν σαν σκοτωμένους αντάρτες και να "παρουσιάζουν" έργο.. Τέτοια καθεστώτα εκτρέφει παγκοσμίως το USAID..!! >> (http://www.usaid.gov/ , http://en.wikipedia.org/wiki/USAID)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μια παροιμία λέει "εδώ τον λύκο βλέπεις το ντορό ψάχνεις;"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έτσι είναι Αρπακόλα, η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
  Εγκαλούν την Ελλάδα για αντιδημοκρατική συμπεριφορά στους μουσουλμάνους της Θράκης, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να δημιουργήσουν "μακεδονική μειονότητα" και "μακεδονικό" κράτος (χώνουν πολύ χρήμα μέσω των ίδιων οργανώσεων) και οι ίδιοι κάνουν εγκλήματα κατά της δημοκρατίας και κατά της ανθρωπότητας διεθνώς.
  Άς ελπίσουμε έστω και τώρα να ξυπνήσουν κάποιοι σε Ελλάδα και Κύπρο και να αποκαλυφθούν εκείνοι που φαλκιδεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα "για μια χούφτα δολάρια".

  Σάββας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συμπατριώτες,

  για να ασκούνται πιέσεις απαιτείται οργανωμένη πατριωτική δράση.

  Βλέπετε εσείς πουθενά κάτι τέτοιο?

  Όλοι οι πολιτικοί για την "κουτάλα" και τίποτε άλλο.

  Άντε ένα φιλοπατριωτικό blog εδώ, άντε ένα παραπέρα.

  Και όλα διαχωρισμένα απο αδιαπέραστα ιδεολογικά παραπετάσματα.

  Με μεμονωμένες ανοργάνωτες προσπάθειες δεν πετυχαίνεις ποτέ τίποτε.

  Κι έχεις τους πολιτικούς και τους επαγγελματίες καριερίστες καρεκλοκένταυρους να ασκούν τη διπλωματία του ξεπουλήματος.

  Κάποιοι έδωσαν το αίμα τους κάποτε για να φτιάξουν πατρίδα και σήμερα κάποιοι άλλοι με διαρκείς διπλωματικές ήττες φροντίζουν να τα παραδίδουν στον εχθρό χωρίς καν μια ντουφεκιά για την τιμή των όπλων.

  Δείτε τι έγινε πάλι στα Ίμια. Τουρκικές ακταιωροί ενοχλούν Ελληνικά ψαράδικα και ο Ελληνικός Στόλος απλώς παρακολουθεί ντροπιάζοντας τους Μιαούληδες και τους Κανάρηδες που μάτωσαν για να αποκατασταθεί ξανά η Ελληνικότητα του Αιγαίου.

  Χωρίς οργάνωση δεν γίνεται τίποτα.

  Τα όποια "μυστικά έγγραφα" της όποιας CIA ή MI6 θα παραμένουν για πάντα κλειστά.

  Χωρίς Οργάνωση των Ελλήνων Πατριωτών οι επαγγελματίες πολιτικοί θα συνεχίζουν να χτίζουν τις Νέες Δημοκρατίες της Βόρειας (και μετά Νότιας) Μακεδονίας, της Νότιας Αλβανίας-Τσαμουριάς, της Δυτικής Τουρκικής Θράκης, της Βορείου Τουρκικής Κύπρου, της Πολιτείας των Επτανήσων κλπ κλπ

  Χωρίς πατριωτική οργάνωση θα συνεχίσουν οι προδότες Έλληνες πολιτικοί να παραδίδουν στον εχθρό τους ηγέτες οιονεί συμμάχων μας όπως οι Κούρδοι...

  Χωρίς έγκαιρη οργάνωση ενός Ελληνικού Πανπατριωτικού Μετώπου μας περιμένουν ακόμη πιο σκοτεινές εθνικά ημέρες...

  Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση ενός τέτοιου εγχειρήματος...

  Ο Έλληνας βλέπεις αρέσκεται στις ατομικές προσπάθειες...

  Ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τις ομαδικές...

  Έτσι και τώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.