5/12/08

Τουρκία, ένα μόνιμο πρόβλημα για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα


του Σάββα Καλεντερίδη
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να χαρακτηριστεί η Τουρκία με το χαρακτηρισμό του τίτλου, ότι είναι δηλαδή "Ένα μόνιμο πρόβλημα για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα".
Για να μην αναφερθούμε στις Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Ανατολής, στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου και στην καταπίεση και αιματηρή αντιμετώπιση των Κούρδων, όλα αυτά ενέργειες που παραβίασαν βάναυσα το διεθνές δίκαιο και προκάλεσαν μια δραματική ανισορροπία, που αποτελεί μονίμως την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, η Τουρκία, ακόμα ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος της Ε.Ε., συνεχίζει να...παραβλέπει και να παραβιάζει σε μόνιμη βάση το διεθνές δίκαιο και να αποτελεί μια μόνιμη πηγή προκλήσεων, ανωμαλίας και αστάθειας.
Επίσης, εκτός από τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, το casus belli εναντίον της Ελλάδος, τις παραβιάσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Πόλης και την προβοκατόρικη πολιτική της στη Θράκη, τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του τίτλου, είναι η αποστολή για έρευνες ναυλωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους υπό τη συνοδεία πολεμικής φρεγάτας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανοικτά του Καστελορίζου και η παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα και από αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επίσης νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, ναυλωμένο από την κυβέρνηση της Κύπρου, που διεξήγαγε έρευνες ανοικτά της Πάφου, σε περιοχή που ανήκει αδιαμφισβήτητα στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αποσταθεροποιητική δράση της Τουρκίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Με βάση το άρθρο της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί (ακολουθεί μεταφρασμένο), που έχει πολύ καλές πηγές στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και στο ΓΕΕΘΑ, η Τουρκία, για να ακυρώσει στην πράξη το νόμιμο δικαίωμα των χωρών της ΝΑ Μεσογείου να οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα και τα μεταξύ τους όρια της ΑΟΖ, αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και προσπαθεί, πότε με την απειλή φρεγατών και αεροπλάνων και πότε με την άσκηση διπλωματικής και πολιτικής πίεσης σε γειτονικές της χώρες (Συρία), να ακυρώσει το διεθνές δίκαιο και να επιβάλει το δικό της δίκαιο, που πηγάζει από τον ετσιθελισμό και την αλαζονεία της Άγκυρας.
Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα, στη στάση της αυτή, έχει ως φυσικούς της συμμάχους τις ΗΠΑ (οι απαράδεκτες αναφορές σε Ιμια/Καρντάκ, του εξαιρετικά ανάγωγου αμερικανού αξιωματούχου Μάτ Μπράιζα και η πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί η Ουάσιγκτον, μας επιτρέπει να πούμε κάτι τέτοιο) και το Ισραήλ, το οποίο επίσης τηρεί επιφυλακτική, αν όχι αρνητική, στάση, στο ίδιο ζήτημα.
Ακολουθεί το άρθρο της Γκιουρτζανλί, που κατά την άποψή μας αποτελεί μνημείο της τουρκικής προκλητικότητας και έλλειψης σεβασμού απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής.

H Mεσόγειος θερμαίνεται, οι Ρωμιοί δεν το βάζουν κάτω
Της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί
Οι ενστάσεις, ακόμα και οι απειλές της Τουρκίας δεν έπιασαν τόπο.
Οι Ρωμιοί της Κύπρου δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τις προσπάθειες και τις έρευνες πετρελαίου στα ύδατα της Μεσογείου των οποίων η κυριαρχία είναι αμφισβητούμενη.
Η Τουρκία, για να σπάσει το ηθικό και να αποτρέψει τους Ρωμιούς από την υλοποίηση των σχεδίων τους, έστειλε τον προηγούμενο μήνα μια φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δίπλα σε ένα νορβηγικό πλοίο που είχαν ενοικιάσει οι Ρωμιοί και έκανε έρευνες στη Μεσόγειο, για να δώσουν το μήνυμα ότι "η περιοχή αυτή κάπου ανήκει".
Όμως η Ρωμέικη Διοίκηση έδειξε ότι όχι μόνο δεν "έλαβε το μήνυμα" της Άγκυρας, αλλά έκανε ένα βήμα παραπέρα.
Οι Ρωμιοί συμφώνησαν με τη Συρία "για τη συνεργασία στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο". Ο Ρωμιός υπουργός εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ανακοίνωσε ότι "πολύ σύντομα πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δυο χωρών".
Μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ο υπουργός πετρελαίων της Συρίας, Sufyan Al Alao και μετά τις σχετικές συζητήσεις δήλωσε:
"Πιστεύω ότι στη Μεσόγειο θα βρεθούν πολύ καλά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου".
Στο παρελθόν οι Ρωμιοί υπέγραψαν παρόμοιες συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Λίβανο, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.
Η Τουρκία υπερασπίζεται τη θέση ότι λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών, δεν μπορεί να γίνουν διμερείς συμφωνίες για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
Οι διαφωνίες στη Μεσόγειο δεν περιορίζονται στην μή αναγνώριση της Ρωμέικης Διοίκησης από την Τουρκία. (Σύμφωνα με την άποψη της Άγκυρας) τα προβλήματα που υφίστανται μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας και το Παλαιστινικαό, που συνεχίζει να παραμένει άλυτο, αποτελούν σοβάρά εμπόδια στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοπκρηπίδας της ΝΑ Μεσογείου.
Παρ' όλα αυτά, οι Ρωμιοί, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου προσπαθεί να δημιουρήσει "τις δικές της Αποκλεστικές Οικονομικές Ζώνες".
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες αυτές. Στην περίπτωση δε που οι Ρωμιοί, στηριζόμενοι σε αυτές τις συμφωνίες, αποπειραθούν να κάνουν εξορύξεις πετρελαίου, τότε η "Μεσόγειος θα πάρει φωτιά", όπως δηλώσουν κατά καιρούς Τούρκοι υψηλόβαθμοι αρμόδιοι.

Σκιά στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας
Η απόφαση της Συρίας να καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με του Ρωμιούς για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο, παρά τις αλεπάλληλλες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στην Άγκυρα.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να επιδώσει διάβημα στη Συρία για το θέμα αυτό. Με το διάβημα η Τουρκία, υπενθυμίζοντας τα "προβλήματα" που υπάρχουν στη Μεσόγειο, θα ζητήσει από τη Συρία να μην υπογράψει μια τέτοια συμφωνία (με την Κύπρο).
ΠΗΓΗ: ΧΟΥΡΡΙΕΤ
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

19 σχόλια:

  1. Η ανάρτηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα δωράκι, μια μαύρη σοκολάτα ας πούμε, στους φίλους του ιστολογίου, με την ευκαιρία της ονομαστικής μου γιορτής.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χράνια σας πολλά και ευχαριστούμε κι εμείς για τα δωράκια σας..έννοια σας και δεν είναι μόνο ένα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά τεμετερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά Σάββα και ευχαριστούμε για το σοκολατάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά κε Καλεντερίδη, με υγεία και δύναμη να συνεχίσετε τα δωράκια στους αναγνώστες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά και δημιουργικά. Να είσαι πάντα καλά και να γράφ'ς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Σάββα πάντα με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα κύριε Καλεντερίδη.

    Χρόνια πολλά και εγώ με τη σειρά μου.

    Σας ευχαριστούμε που έχετε μπει στη διαδικασία να δημοσιεύετε πληροφορίες αλλά και να ξεδιπλώνετε τις γνώσεις σας σε ένα ιστολόγιο που αφορά θέματα που απλά..."καίνε".

    Ένας από τους καθημερινούς αναγνώστες σας.

    Αν ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και βάλουμε πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδος, τότε θα γίνουμε τουλάχιστον ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. Υπερδύναμη ψυχής και υπερδύναμη πολιτισμού.

    Με εκτίμηση.

    Λουκάς Συμπεράς
    Ετών 38 - loukas_symperas@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά κύριε Καλεντερίδη, υγεία και χαρά πάντοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ζείς καί τρανίντς, άμον τή Πατρίδας τά ρασία..Πάντα μέ τό καλόν, να δεβέντς τήν Ζύγαναν, να κατηβαίνς α σήν Αρδασαν καί να εβγαίνς σά Κιμισχανάδας, άμον Γαβράς κι άμον Ακρίτας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά κ. Καλεντερίδη,
    Βάλε και το link του άρθρου της δημοσιογράφου ώστε να μπορούμε να απαντάμε ( με σχόλια ) τουλάχιστον στα αγγλικά, ώστε να διαβάζεται στην Τουρκία και η δική μας άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στα χρόνια πολλά των αγαπητών φίλων (αν και δεν τους γνωρίζω τους ανθρώπους), πρόσθεσε, Σάββα, και τις δικές μου!
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το λινκ του άρθρου της Γκιουρτζανλί

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/10514532.asp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υειας και ευλοϊας ασ' εναν Καρσλη τη Βελγί.

    Η Τουρκία δυστυχώς ακολουθεί το δρόμο των power politics. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναγκαστικά ακολουθείς αν δεν μπορείς να το σταματήσεις, αλλιώς ξεπερνιέσαι απο την ιδια την πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι: με ποιον τρόπο ακολουθείς?
    Αγορές όπλων απο διαφορετικούς προμηθευτές απο οτι ο αντίπαλος? Δημιουργία συμμαχιών με εχθρούς του αντιπάλου?
    Με επαναπροσεγγιση του αντιπάλου διπλωματικά ώστε να τον μετασχηματίσεις σε τουλάχιστον 'οχι αντίπαλο'?
    Με όλα αυτά μαζί?
    Η επικρατούσα θεωρία στην Ευρώπη για τις διεθνείς σχέσεις στην εποχή που ζούμε αναφέρει ότι πάντα το άλλο μέρος σου συμπεριφέρεται όπως νιώθει ότι του συμπεριφέρεσαι. Αυτό ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση? Και επειδή μάλλον δεν φαίνεται να ισχύει, πως θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν θα αισθανόμαστε διαρκώς απειλούμενοι?

    Sintiskom

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ξανθιά γαλανομάτα κ.Γκιουρτζανλί είναι περήφανη για την τουρκική καταγωγή της, μένει μόνο να το διαπιστώσει με ένα απλό DNA test των 100 ευρώ σε μια απο τις πολυπληθείς εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα μέσω του Internet. Μήπως τελικά η επιστήμη της γενετικής φέρει το τέλος σε όλον αυτόν τον κεμαλικό φασιστορατσιστικό βραχνά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το κυριότερο που δεν έχει συνειδητοποιήσει η Ελληνική εξωτερική πολιτική επι σειρά δεκαετιών είναι πως με την Τουρκία δεν αρκούν τα "ζειμπέκικα" και οι "κουμπαριές".

    Πέραν της "καλόβολης διαβηματολογίας" χρειάζεται και η επίδειξη "δυναμικής ισχύος"...

    Κάτι που αποφεύγει συστηματικά κι επίμονα να πράξει η Ελλάδα...

    Γιατί λοιπόν να "καταλάβει" και "τι" να καταλάβει η Τουρκία?

    Το μόνο που αντιλαμβάνεται απο την "άλλη όχθη του Αιγαίου" είναι "φόβος" και "δισταγμός" των Ελλήνων...

    Και όχι μόνον των Πολιτικών αλλά και του Στρατού...

    Βλέπεις, στην αντίληψη των Τούρκων, ο Στρατός είναι κάτι "αυθύπαρκτο" και πέραν της "επιρροής της Πολιτικής"...

    Στην αντίληψή τους, όταν ο Στρατός αντιλαμβάνεται "έξωθεν κίνδυνο" και διαπιστώνει "έλλειμα πολιτικής βούλησης", οφείλει να "δρα"...

    Βλέποντας οι Τούρκοι πως "κάτι τέτοιο δεν υφίσταται" εν Ελλάδι, η "αίσθηση" που προσλαμβάνουν είναι πως ΚΑΙ ο Ελληνικός Στρατός "φοβάται" και γι' αυτό δεν "δρά"...

    Το "τι φοβάται" είναι ένα άλλο θέμα...

    Φοβάται τον "έξωθεν αντίπαλο"?

    Φοβάται τον ..."έσωθεν αντίπαλο" (πχ "αποστρατευτικό κλάδεμα")?

    Όπως και νάχει, με "τέτοιες παρατηρήσεις και συμπεράσματα" οι Τούρκοι, πως να μην "αποθρασύνονται" διαρκώς?

    Μεγάλο τμήμα του παραπάνω άρθρου αναφέρεται στη Συρία.

    Η Συρία με τη σειρά της θα πρέπει να αντιληφθεί πως εαν συνεχίσει να τρέμει μπροστά στην Τουρκία την περιμένουν τα χειρότερα.

    Δηλαδή, εαν τώρα τρέμει τι θα κάνει όταν η Τουρκία θα είναι σε θέση να της κόβει κάθε τρεις και λίγο το "νερό" με όλα αυτά τα Φράγματα που κατασκευάζει?

    Τι θα κάνει όταν σε λίγο καιρό η Τουρκία θα είναι πυρηνική δύναμη?

    Κάποια στιγμή - και δη σύντομα - θα πρέπει να καταλάβουν οι Ελλάδα,Συρία, Βουλγαρία, Αρμενία, Κούρδοι πως πρέπει, το δυνατόν συντομότερο, να φερθούν ως σύμμαχοι και να λάβουν "δυναμικές πρωτοβουλίες" κατά αυτού του "ταραξία της Μεσογείου και του Καυκάσου"...

    ΤΩΡΑ...

    Γιατί σε λίγα χρόνια θα είναι πάρα μα πάρα πολύ αργά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΑΒΒΑ!!!!!!!!ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΟΥς ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά, έστω και κα8υστερημένα.

    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας προσφέρετε.

    Αναφορικά με το "η Μεσόγειος θα πάρει φωτιά" εχω να πω ότι θα έπρεπε ήδη να ξέρουν ότι αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο εμείς, ο απλός λαός, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Έχουμε σαν κράτος καεί πολλές φορές αλλά ακόμα είμαστε παρόντες... Αν καούν αυτοί, πράγμα που είναι πεποίθηση μου ότι θα γίνει, έχουν φανταστεί την επόμενη μέρα; Επίσης, κάποιος να τους πει ότι οι αριθμοί, αν βασίζονται σε αυτούς, δεν μας λένε και πολλά...

    Φιλικά

    gambit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΑΒΒΙΚΟ...
    Λίγο καθυστερημένα βέβαια, αλλά ήμουν συνέχεια στο δρόμο. |
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΟΣ Π-Ο-Ν-Τ-Ι-Ο-Σ

    Χάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.