19/12/08

Ο τουρκικός στρατός παρεμβαίνει στη διαμάχη για τη «συγγνώμη» στους Αρμενίους

Ο Τούρκος επιτελάρχης Ιλκέρ Μπασμπούγ

«Βλαβερές συνέπειες»
Αγκυρα
Σχετικό άρθρο: Υπογραφές συγκεντρώνουν Τούρκοι ακαδημαϊκοί για να ζητήσουν «συγγνώμη» από τους Αρμένιους (4/12/2008)
Οι Τούρκοι στρατηγοί παρενέβησαν στη διογκούμενη διαμάχη σχετικά με την πρωτοβουλία ακαδημαϊκών και διανοουμένων να ζητήσουν συγγνώμη από τους Αρμενίους για τα γεγονότα του 1915. Για «βλαβερές συνέπειες» μιλά το Γενικό Επιτελείο. Έντονες αντιδράσεις για την εκστρατεία συλλογής υπογραφών από Ερντογάν και αντιπολίτευση.
Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών μέσω του Διαδικτύου συμπίπτει με μια διπλωματική προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία για τον τερματισμό σχεδόν 100 ετών εχθρότητας. Για τους εθνικιστές ισοδυναμεί με πράξη εθνικής...προδοσίας.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό. Το να ζητήσουμε συγγνώμη είναι λάθος και μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ταξίαρχος Μετίν Γκουράκ, εκπρόσωπος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.
Η συγγνώμη των διανοουμένων, στην οποία αποφεύγεται η λέξη γενοκτονία και χρησιμοποιείται αντ' αυτής ο όρος μεγάλη καταστροφή, απειλεί να πυροδοτήσει και πάλι μια διαμάχη στην οποία αμφισβητούνται τα ιδεολογικά θεμέλια της σύγχρονης Τουρκίας και η οποία εκδηλώνεται σε μια στιγμή που ο εθνικισμός είναι οξυμένος.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε δημόσια την Τετάρτη τη συγγνώμη που ζητούν ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι για τις σφαγές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Δεν αποδέχομαι την εκστρατεία την οποία ξεκίνησαν και δεν την υποστηρίζω» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. «Δεν θα έχει όφελος άλλο από το να προκαλέσει αναταραχή, να διαταράξει την ειρήνη και να ακυρώσει τα βήματα που έχουμε κάνει» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Έντονη ήταν η αντίδραση και του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ονούρ Οϊμέν. «Δεν υπάρχει καμία κατάσταση, για την οποία να απαιτείται να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία, αντίθετα οι Αρμένιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη» δήλωσε.

Newsroom ΔΟΛ

6 σχόλια:

  1. Κάποιος να δώσει μια Laxatol στον Ιλκέρ γιατί ζορίζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «...και να ακυρώσει τα βήματα που έχουμε κάνει». Ποιά βήματα εννοει ο ποιητής; Πρός την δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
    Και με την γενοκτονία ή με την μεγάλη καταστροφή των Ποντίων τελος πάντων, τί γίνεται; Τον ξεχάσαμε μάλλον και αυτόν κάπου στον συνοστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης... Από κάπου θυμάμαι ότι αυτός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει...
    Και μια ερώτηση. Η ανακίνηση του θέματος των Αρμενίων και η στήριξή του από τους Δυτικούς, έχει σχέση με τα μελλοντικά σχέδια αυτών των δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολίας;

    Δημ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για να συμπληρώσω το προγούμενό μου σχόλιο για την επανάληψη της ιστορίας, όταν την ξαναζείς είναι πολύ χειρότερα από την πρώτη φορά. Και το ανησυχητικό δεν θα ήταν η απώλεια εδαφών ή οι διωγμοί που θα μπορούσαμε (λέμε τώρα) να υποστούμε. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά στην ιστορία μας. Αυτό όμως που δεν θα έχουμε ξαναδεί, είναι η εθελουσία απόρριψη της ελληνικής ταυτότητας από κομμάτι του (νεαρού, του ούτως ή άλλως ολιγάριθμου και συνεχώς μειούμενου) πληθυσμού... Και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ανακάμπταμε από μια τέτοια απώλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου ένα πρόβλημα που υπάρχει σε κάποιο κομμάτι της νεολαίας είναι ότι δεν έχει αντίληψη των πραγματικών κινδύνων. Ζει σε μια ψεύτικη «θερμοκοιτίδα» ασφάλειας που παρέχει η κοινωνία στην νεολαία. Δεν είναι τυχαίο πως το όποιο διεθνιστικό ιδεολόγημα έχει πολύ μεγάλη απήχηση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης οικονομικής δυνατότητας, σίγουρα για τον εαυτό τους, που νομίζουν ότι η κοινωνική τους ανέλιξη παρεμποδίζεται από το κακό κράτος. Δες τι απήχηση μπορεί να έχει μια διεθνιστική ιδεολογία στην επαρχία και τι απήχηση σε αστικά κέντρα μακριά από σύνορα και ιδιοκτησία γης… Όταν όλη σου η ζωή περιστρέφεται γύρω από κάποια οικοδομικά τετράγωνα και η απτή ιδιοκτησία σου περιορίζεται σε μερικά τετραγωνικά τσιμέντου δεν χρειάζεσαι την ελληνική εθνική ταυτότητα και ψάχνεις να γίνεις ομάδα σε πολιτικές οργανώσεις σε αθλητικούς συλλόγους σε οικονομικά συμφέροντα. Ένας τρόπος υπάρχει να ανατρέψουμε την κατάσταση. Αυτός ο τρόπος είναι να μιλήσουμε να συζητήσουμε να αναλύσουμε τους κινδύνους. Όλοι έχουν την λογική μέσα τους εμείς μιλάμε για τα προφανή και τα λογικά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτό που είναι και να ζήσει σε μια κοινωνία που δεν έχει ταυτότητα; Αν θέλεις ο μικρότερος κίνδυνος για μας είναι ο κος Μπασμπουγ και οι δυνάμεις του κράτους του και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αντίληψη ορισμένων που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν ανήκουν πλέον στην νεολαία αλλά προωθούν εργολαβικά ένα ιδεολογικό «πακέτο» που περιλαμβάνει και την «Ισλαμοδημοκρατία» εντός των συνόρων μας και κυρίως στην νεολαία μας που δεν έχει αναπτύξει ακόμα άμυνες. Θέλοντας να κάνουν την κοινωνία μας ένα διεθνιστικό αχταρμά που δεν αισθάνεται τίποτα. Ούτε φόβο ούτε τιμή ούτε πολιτιστικούς δεσμούς ούτε κανένα συναίσθημα που μας κάνει ανθρώπους. Είναι πολύ πρόσφατα τα παραδείγματα όπου υπουργός εξωτερικών επιτίμησε τον ελληνικό στρατό θέλοντας να καλύψει τις προσωπικές του αδυναμίες. Είναι πολύ πρόσφατη η φράση έλληνα πρωθυπουργού όπου είπε «αυτή είναι η Ελλάδα!» θέλοντας να χαμηλώσει την Ελλάδα στο δικό του το μπόι… Όλα αυτά γίνονται από ανθρώπους που έχουν διαχωρίσει την προσωπική τους ανέλιξη από την ανέλιξη του Ελληνικού έθνους και του Ελληνικού Κράτους. Ας τους προσέχουμε αυτούς τους ανθρώπους και ας τους απαντάμε με επιχειρήματα κυρίως προς χάριν της νεολαίας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσυπογράφω το σχόλιο σου Ελευθέριε Β.

    "Είναι πολύ πρόσφατα τα παραδείγματα όπου υπουργός εξωτερικών επιτίμησε τον ελληνικό στρατό θέλοντας να καλύψει τις προσωπικές του αδυναμίες."

    Μα και ο πρωθυπουργός το ίδιο είχε κάνει. Επίσης, σου θυμίζω ότι ο ίδιος υπουργός είχε πει το παροιμιώδες "δεν θα κάνουμε πόλεμο για ένα κωλόπανο", όπου ως "κωλόπανο" νοούσε ... την Ελληνική Σημαία!!!...

    Πιστεύω ότι εννοούμε τους ίδιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.