20/12/08

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Δεν έχουν καμία τύχη τα σχέδια που αποκλείουν το ΡΚΚ


Σημαντικές αναφορές έκανε ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν σε ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, το Κουρδικό και την ευρύτερη περιοχή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των δικηγόρων του την προηγούμενη Τετάρτη (16-12) στη φυλακή του Ιμραλί, όπου εκτίει φυλακή ισόβιας κάθειρξης, που του επιβλήθηκε από τα τουρκικά δικαστήρια από το 1999.
Ο Οτζαλάν, αναφερόμενος στις διεργασίες που γίνονται το διάστημα αυτό, σε σχέση με την τύχη του Κιρκούκ και του Κουρδικού γεγνικότερα, τις αξιολόγησε ως μια δεύτερη συμφωνία Sykes-Picot και τόνισε ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί αν δεν λαμβάνει υπόψη της το ΡΚΚ και την τιμή των Κούρδων.
Συγκεκριμένα ο Οτζαλάν... είπε:
Σε σχέση με τη μεταχείρησή του στη φυλακή του Ιμραλί
"Όσον αφορά τη μεταχείρησή μου εδώ, στη φυλακή, η Τουρκία τα έχει συμφωνήσει όλα με την Ευρώπη. Το έχω αντιληφθεί προσεγγίζοντας το θέμα πολιτικά. Υπάρχουν συσσωρευμένα τεράστια νομικά προβλήματα. Κάθε μέρα προκύπτουν 50 νέα τέτοια ζητήματα. Ίσως οι πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ να συζητιούνται και να αποφασίζονται στη "βαθειά" Ευρώπη. Κάθε μέρα εμφανίζονται νέες πολιτικές εδώ πέρα. Σαν τη ματρούσκα, μόλις την ανοίγεις, συναντάς μια άλλη όμοιά της και ούτω καθεξής".

Οι απολογίες μου είναι πολύ σημαντικές
"Οι απολογίες μου αυτές είναι πολύ σημαντικές. Σε αυτές έχω επεξεργαστεί πολά ζητήματα, τα υπόλοιπα εναπόκεινται στους Κούρδους. Αυτά τα κείμενα θα πρέπει να τα επεξεργαστούν και να τα εξετάσουν ο Negri και ο Hart, στους οποίους να μεταβιβάσετε τους ιδιαίτερους χαιρετισμούς μου. Περιμένω την κριτική τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυτά μπόρεσα να γράψω. Γι' αυτό, τα κείμενα αυτά θα πρέπει να τα εκλάβουν ως μια εισαγωγή. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν στο μέλλον, νομίζω ότι έχω τη δύναμη να αναφερθώ πιο καλά και πιο αναλυτικά στις φιλοσοφικές και επιστημονικές βάσεις των θεμάτων που πραγματεύομαι. Το ότι προτείνω ένα νέο σύστημα, ένα νέο μοντέλο τη στιγμή που το σύγχρονο πολιτισμικό σύστημα περνάει κρίση, με συγκινεί. Διαβάζω τον Χέγκελ. Υπάρχουν ομοιότητες στις προσεγγίσεις μου με αυτές του Χέγκελ, όμως εγώ δεν τον αντιγράφω, όπως έκανε ο Μαρξ. Ο Χέγκελ προσεγγίζει το ζήτημα λαμβάνοντας ως βάση την εξουσία, ενώ εγώ τη δημοκρατική κοινωνία και το δημοκρατικό πολιτισμό. Στις απολογίες μου αναλύω επίσης και αποκαλύπτω το δίχτυ που με έχει περιτυλίξει και με έχει παγιδεύσει. Στην πραγματικότητα, αναλύοντας ό,τι αφορά την περίπτωσή μου, αποκαλύπτω την ηγεμονία που επιδιώκεται να επιβληθεί σε ένα λαό, ακόμα και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αποκαλύπτω ένα ολόκληρο σύστημα. Αποκαλύπτω την ηγεμονική δομή με την οποία η Αγγλία εξασφαλίζει την ηγεμονία στη Μέση Ανατολή".

Ο Μαρξ και οι Μαρξιστές προσέφεραν πολλές υπηρεσίες στον καπιταλισμό
Η Φιλοσοφία είναι για μένα πολύ σημαντικό πράγμα. Το διάστημα αυτό μελετώ τον Χέγκελ. Οι απόψεις του είναι πολύ σημαντικές για την Ευρώπη. Δεν λέω ότι η σκέψη μου συμπίπτει με αυτή του Χέγκελ, όμως θεωρώ ότι οι σκέψεις του είναι σημαντικές. Ο Χέγκελ εξετάζει και επικεντρώνεται στην εξουσία, ενώ εγώ την αναλύω και την αποκαλύπτω. Δεν λέω ότι είμαι αντιμαρξιστής, όμως διατείνομαι ότι ο Μαρξ και οι Μαρξιστές προσέφεραν πολλές υπηρεσίες στον καπιταλισμό, του έδειξαν το δρόμο. Εκείνοι που μελέτησαν πιο πολύ και επωφελήθηκαν από τον Μαρξ είναι οι καπιταλιστές, οι λιμπεραλιστές. Αυτοί που κρατούν όρθιο σήμερα τον καπιταλισμό είναι η Ρωσία και η Κίνα. Αν δεν υπήρχε η Ρωσία και η Κίνα, δεν θα ήταν στην κατάσταση που είναι σήμερα οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία. Το καπιταλιστικό σύστημα κρατιέται όρθιο από τη Ρωσία και από την Κίνα".

Όποιος δεν μας υπολογίζει, δεν μπορεί να ελπίζει σε λύση
"Επεξεργάζονται κάποια σχέδια για το Κουρδικό, τα οποία στην πραγματικότητα είναι ύποπτα. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Οποιαδήποτε λύση δεν μας λαμβάνει υπόψη της είναι απόλυτα καταδικασμένη. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάποια έκκληση από εδώ που βρίσκομαι. Από την άλλη δεν θέλω να αποκλείσω κάτι (θετικό) που είναι πιθανό να γίνει. Όμως θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε κάθε τί που δεν γίνεται κάτω από διαφανείς διαδικασίες. Ίσως να έχουν συμφωνήσει στα κρυφά. Όμως το Κουρδικό δεν λύνεται με τέτοιες μυστικές συμφωνίες. Εγώ θα ήθελα το ζήτημα αυτό να συζητηθεί ανοικτά, στο λαό και έτσι να λυθεί. Αυτό που πάει να γίνει τώρα μυστικά, το αποκαλώ νέα Sykes-Picot. Η Συμφωνία Sykes-Picot συνωμολογήθηκε εν κρυπτώ το 1916. Αποκαλύφθηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1917, από τον Λένιν. Αν δεν αποκαλυπτόταν αυτή η μυστική συμφωνία από τον Λένιν τόσο νωρίς, η Τουρκία θα έχανε ακόμα περισσότερα. Κοιτάξτε όμως σε τί κατάσταση έφερε τη Μέση Ανατολή η συμφωνία εκείνη".

Οι συνομιλίες να μην είναι μυστικές
Αν ισχύσει μια δεύτερη Sykes-Picot οι Κούρδοι θα παλεύουν να λύσουν το πρόβλημά τους και τα επόμενα 50-100 χρόνια. Εγώ ό,τι γίνεται έτσι, εν κρυπτώ, το αποκαλώ Sykes Picot. Εμείς λέμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας. Το ζήτημα αυτό αφορά τους Τούρκους, τους κατοίκους της Τουρκίας. Εγώ, επειδή σέβομαι το λαό της Τουρκίας, ζητώ να συζητηθεί και να λυθεί ανοικτά και με διαφάνεια το Κουρδικό. Γι' αυτό πρότεινα να συγκροτηθεί Επιτροπή Τεκμηρίωσης και Συμβιβασμού. Για τη λύση αυτού του προβλήματος οι συνομιλίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Εγώ δεν λέω να μην γίνονται συνομιλίες, όμως όλα θα πρέπει να γίνονται ενώπιον του λαού, να ενημερώνεται ο λαός. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να υποδουλώσουν τους Κούρδους για άλλα 100 χρόνια. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική θεολογία. Γι' αυτό και γω αναφέρθηκα στο παράδειγμα του Μουσταφά Κεμάλ. Εκείνος ήξερε από πολιτική θεολογία. Ήξερε την ηγεμονία της Αγγλίας στη Μέση Ανατολή".

Η ουρά της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ έφθανε στον Μπουγιουκανίτ
"Ακουσα δυο περιληπτικά δελτία ειδήσεων από το ραδιόφωνο, για την πορεία της δίκης της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Για μένα η δίκη αυτή είναι ένα μικρό μέρος του έργου της Επιτροπής Τεκμηρίωσης. Δεν μου έδωσαν το κατηγορητήριο της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Δεν μου δίνουν το φάκελο της υπόθεσης. Οι εφημερίδες έρχονται με καθυστέρηση ενός και δυο μηνών. Και από εκείνες που μου δίνουν, κάποια άρθρα τα κόβουν. Τα παράσιτα στο ραδιόφωνο συνεχίζονται. Όμως και πάλι προσπαθώ να εργαστώ με τις δυνατότητες που έχω. Η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ δολοφόνησε δέκα χιλιάδες Κούρδους. Το δικαστήριο δεν αναφέρεται σε καμία από αυτές τις δολοφονίες. Όμως γίνεται φανερό ότι δολοφονήθηκαν δέκα χιλιάδες Κούρδοι. Αυτό είναι ένα μεγάλο έγκλημα, μια τραγωδία. Φαίνεται ότι η δίκη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ θα διευρυνθεί λίγο. Στην ουσία πρόκειται για οργάνωση που ίδρυσαν οι ίδιοι. Και δεν είναι μόνο ό,τι έχει αποκαλυφθεί, πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη οργάνωση. Είναι σας χταπόδι. Έχει διεισδύσει παντού. Η ουρά της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ έφθανε μέχρι τον (πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ) Μπουγιουκανίτ. Έγινε παρέμβαση και συμβιβάστηκαν. Σταμάτησαν την πορεία της ανάκρισης που πήγαινε προς τον Μπουγιουκανίτ. Τώρα φαίνεται ότι η ανάκριση θα διευρυνθεί και πάλι, γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα, όμως είναι πιθανόν και πάλι να συμβιβαστούν. Όπως έγινε το 1927. Μετά από αυτό το νέο συμβιβασμό είναι πιθανόν να προκύψει μια νέα πολιτική θεολογία".

Οι αποκαλύψεις που γίνονται γύρω από την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ με επιβεβαιώνουν
"Οι αποκαλύψεις γύρω από την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ με επιβεβαιώνουν. Οι δολοφονίες των εβραίων επιχειρηματιών Μάλκι (Malki) και Γκαρίχ (Üzeyir Garih) με επιβεβαιώνουν. Ο Βελί Κιουτσούκ (προφυλακισμένος στρατηγός ε.α., φερόμενος ως επικεφαλής του επιχειρησιακού τμήματος της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, σ.τ.μ.) ζητάει από τον Γκαρίχ λεφτά. Ο Γκαρίχ του λέει "Φτάνει πια, δεν θα σας ξαναδώσω". Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι υπήρχε ανάμειξη (του Γκαρίχ) σε πολλές δουλειές και ότι έγιναν πολλές καταθέσεις χρημάτων. Όμως σε κάποια στιγμή λέει τέλος, δεν ξαναδίνω λεφτά. Τότε εκείνοι τον σκοτώνουν. Σε εκείνη τη φάση παρεμβαίνει η MOSSAD-CIA και μέσω των αποκαλύψεων του Tuncay Güney ξεσκεπάζουν την οργάνωση. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση των αποκαλύψεων και του ξηλώματος της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ ξεκίνησε από αυτό το τυχαίο γεγονός. Το 1927 ο Μουσταφά Κεμάλ είχε σκοτώσει δυο εβραίους. Μετά από αυτό δέχτηκε την επίθεση του εβραϊκού παράγοντα και αναγκάστηκε να συμβιβαστεί μαζί τους. Η πολιτική θεολογία γύρω από τον Μουσταφά Κεμάλ δημιουργήθηκε εκείνη την περίοδο. Μετά το συμβιβασμό άρχισε να θεοποιείται ο Μουσταφά Κεμάλ, να γίνεται κάτι σαν προφήτης. Ο Can Dündar έκανε μια ταινία για τον Μουσταφά Κεμάλ. Λέει ότι παρουσιάζει όλες τις πλευρές του Μουσταφά Κεμάλ. Υπάρχουν όμως και άλλες, πιο βαθιές πτυχές του ανδρός από εκείνες που παρουσιάζονται στην ταινία. Στη δολοφονία των δυο εβραίων γίνεται αναφορά, δεν αναφέρεται όμως τίποτα για τους Κούρδους".

Ο Κούρδοι θα πρέπει να προστατέψουν την τιμή και την περηφάνεια τους
"Στην κατάθεση του Τουντζάι Γκιουνέι αναφέρεται ότι δέκα χιλιάδες Κούρδοι δολοφονήθηκαν από τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους και πετάχτηκαν σε πηγάδια. Αυτά δεν τα αποκαλύπτουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν φταίξει σε τίποτα, δεν ήταν καν αντάρτες. Δεν πέθαναν σε συγκρούσεις και σε μάχες. Πήραν απλούς πολίτες, τους σκότωσαν και τους πέταξαν στα πηγάδια. Αυτά όμως δεν τα αποκαλύπτουν. Βλέπουν και θεωρούν τους Κούρδους σαν καταραμένους. Εγώ από τη θέση που είμαι έκανα ό,τι μπορούσα. Τα είπα όλα στις απολογίες μου. Η απόλογία μου είναι η τιμή και η υπόληψή μου. Εγώ προστάτεψα την τιμή μου. Τα υπόλοιπα ας τα κάνουν οι Κούρδοι. Οι ισραηλίτες έχουν ένα περίεργο έθιμο. Σε τραγικές περιπτώσεις, όταν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ως κίνηση απελπισίας, ίσως, πετούν τους εαυτούς τους στη λάσπη. Γίνονται κατάμαυροι, μέσα στη λάσπη. Και οι Κούρδοι πρέπει να προστατέψουν την τιμή και την περηφάνεια τους, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους.
Ο Μαζλούμ Ντογάν (ήρωας του κουρδικού αγώνα, σ.τ.μ.), μαχόμενος, λίγο πριν πέσει νεκρός, έλεγε: "Αυτά που κάνουμε εδώ πέρα, πρέπει να τα μάθει ο λαός μας. Ενημερώστε τον". Και μεις καταβάλαμε πολλές προσπάθειες να ενημερώσουμε το λαό μας. Στην ουσία, ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα, οφειλόταν και στην υποχρεώση που είχαμε απέναντι στη ηρωική θυσία των συντρόφων μας".

Το τουρκικό κράτος ξέρει ότι εγώ δεν είμαι κεμαλιστής
"Ορισμένοι με επικρίνουν και λένε ότι είμαι ένας δεύτερος Ατατούρκ. Λένε ότι θέλω να γίνω σαν τον Ατατούρκ. Το κάνουν επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τις καρέκλες τους. Το ίδιο το τουρκικό κράτος ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαι κεμαλιστής. Το λένε γιατί θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική θεολογία. Όταν μιλάω, οι Τούρκοι λένε: "Ο Άπο χαλάει την εθνική μας ενότητα". Την ίδια στιγμή ορισμένοι Κούρδοι λένε ότι "Ο Άπο έγινε κεμαλιστής και ξεπουλάει τους Κούρδους". Η κάθε πλευρά λέει τα δικά της. Οι Άγγλοι υποστηρίζουν τους Τούρκους και τους προτρέπουν να μας επιτεθούν και την ίδια στιγμή λένε στους Κούρδους ότι πρέπει να πολεμήσουν, να αντισταθούν. Είναι μια φοβερή κατάσταση".

Η επίθεση στο Κιρκούκ είναι δουλειά της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ
"Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια έκρηξη στο Κιρκούκ. Την ευθύνη ανέλαβε η "Τουρκική Μονάδα Εκδίκησης". Κουραφέξαλα, η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ το έκανε. Στην υπόθεση αυτή είναι μπλεγμένη και η Άλ-Κάιντα. Όλα αυτά σχετίζονται μεταξύ τους. Ο ένας αναθέτει δουλειές στον άλλο. Η ουρά της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ φθάνει πολύ ψηλά. Είναι σαν χταπόδι που έχει απλώσει τους βραχίονές του παντού. Ο ένας βραχίονας είναι στη Ρωσία, ο άλλος στην Ινδία, ο άλλος δεν ξέρω γω πού. ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, Άλ-Κάιντα, η μια και η άλλη οργάνωση, όλες τους είναι το ίδιο πράγμα. Το γεγονός της Βομβάης στην Ινδία, τα γεγονότα στο Πακιστάν, όλα αυτά είναι μέρη ενός εννιαίου πράγματος".

Το AKP είναι απλά ένας μηχανισμός υλοποίησης
"Στις απολογίες μου έχω αναλύσει πολύ καλά τις πολιτικές και τις δομές της ηγεμονίας της Αγγλίας στη Μέση Ανατολή. Θα πρέπει να αντιληφθούμε τα εξής. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το καπιταλιστικό σύστημα έβαλε στο στόχαστρο τις χώρες της Μέσης Ανατολής, την κουλτούρα τους, προκάλεσε πολέμους. Μέχρι να διαλύσουν τα κράτη και τους πολιτισμούς, δεν θα αφήσουν ήσυχη την περιοχή. Εμείς επικρίνουμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όμως τότε όλα αυτά τα κρατούσε κατά κάποιο τρόπο ενωμένα. Το καπιταλιστικό σύστημα, τα τελευταία 200 χρόνια έβαλε στο χέρι την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την εξάρτησε απόλυτα και είδαμε που κατέληξε. Την διέλυσαν. Για τα σχέδια που υπάρχουν για τη Μέση Ανατολή, κατά την άποψή μου, το ΑΚΡ είναι απλά ένας μηχανισμός υλοποίησης. Αυτά που θέλουν να υλοποιήσουν, τα αναθέτουν σε ένα μηχανισμό. Σήμερα αποκαλύπτω τις μυστικές συμφωνίες. Γι' αυτό μου επιτίθενται συνεχώς".

Το Ντιγιαρμπακίρ να προετοιμάσει τη δική του πραγματική άμυνα
"Στις 15 Αυγούστου έγινε η σφαγή των Κούρδων Γεζιντί στο Σενκάλ. Και αυτό είναι μέρος του όλου σχεδίου. Εγώ είχα προειδοποιήσει επανειλλημένα πριν τη σφαγή. Είχα απευθύνει έκκληση να προστατευθούν οι άνθρωποι αυτοί. Έχω πει επανειλλημένα ότι όλοι οι Κούρδοι θα πρέπει να αυτοπροστατευθούν, να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα άμυνας. Το έχω πει επανειλλημένα, πολλές φορές. Λέω ότι οι κάτοικοι του Ντιγιαρμπακίρ θα πρέπει να προετοιμάσουν τη δική τους άμυνα. Μπορούν να ιδρύσουν τη Συνέλευση της Δημοκρατικής Κοινωνίας".

Την εφημερίδα HÜRRİYET την ίδρυσαν οι εβραίοι
"Η εφημερίδα Hürriyet γράφει στην προμετωπίδα της το σύνθημα: "Η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους". Αυτό υπάρχει εκεί σκόπιμα. Η Hürriyet κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα χρόνο πριν την ίδρυση του Ισραήλ. Η έκδοσή της έγινε για να προετοιμάσει την τουρκική κοινή γνώμη για το γεγονός αυτό. Το 1947 αρχίζουν οι προετοιμασίες για τη σύναψη των σχέσεων Μπαρζανί-Ισραήλ. Προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη από δυο κατευθύνσεις, φθάσαμε στο σήμερα. Την εφημερίδα Hürriyet την ίδρυσαν οι εβραίοι. Δεν πιστεύω ότι είναι Τούρκοι αυτοί που κάνουν αυτά τα πράγματα στη Hürriyet. Η Hürriyet είναι η εφημερίδα που με παρουσίασε ως "αιμοβόρο τέρας". Με αυτόν τον τρόπο έκαναν προπαγάνδα εναντίον μας. Δυστυχώς έτσι μας παρουσίασαν στην κοινή γνώμη".

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει πολεμήσει εναντίον του τουρκικού κράτους, όσο εγώ
Κανείς μέχρι σήμερα δεν πολέμησε το τουρκικό κράτος όσο εγώ. Εγώ τους ξέρω πολύ καλά τους Τούρκους. Μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων δεν υπάρχει έχθρα. Δεν υπάρχει και τέτοιο υπόβαθρο. Η λύση στο Κουρδικό, φυσικά, θα βρεθεί από κοινού με τους Τούρκους. Δεν το λέω αυτό για να αποκλείσουμε τους Τούρκους. Αυτό είναι δημοκρατικό και λογικό.
Εμείς μέχρι το 1999 ακολουθούσαμε τη Στρατηγική της Εθνικής Απελευθέρωσης και από το 1999 και εντεύθεν ακολουθούμε τη Στρατηγική της Δημοκρατικής Απελευθέρωσης. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Τώρα εργαζόμαστε για τη στρατηγική της δημοκρατικής απελευθέρωσης. Αυτό είναι ένα κίνημα διαφωτισμού. Όλα αυτά θα πρέπει να μας γίνουν συνείδηση. Όλοι θα πρέπει να δείξουν το ενδιαφέρον που πρέπει σε αυτό το ζήτημα".

Ελάτε να λύσουμε μαζί το πρόβλημα
"Επί δέκα χρόνια έδειξα ωριμότητα και υπευθυνότητα και λέω συνεχώς να λύσουμε από κοινού αυτό το πρόβλημα. Το 2001-2002 αυτό το είπε το ίδιο το κράτος. Εκείνοι που υποστήριξαν τότε αυτή τη θέση τώρα δεν υπάρχουν στο προσκήνιο. Θα ήθελα να ξέρω γιατί εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο. Γιατί δεν στηρίζουν εκείνα που έλεγαν τότε; Προσεγγίζουν το ζήτημα πολύ επιφανειακά και σκέφτονται ότι θα μας ξεγελάσουν και στο τέλος θα μας εξουδετερώσουν. Έτσι σκέφτηκαν. Αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση. Θα πρέπει επιτέλους να το αντιληφθούν: Το ζήτημα αυτό δεν λύνεται έτσι, μ' αυτόν τον τρόπο. Συνεχίζει να πορεύεται χωρίς να λύνεται. Δε ξέρω κατά πόσο θα μπορέσω να κινηθώ μπροστά από τα γεγονότα και να προλάβω καταστάσεις. Ίσως να πεθάνω, να μου κοπεί η αναπνοή, να με σκοτώσουν. Αυτό δεν έχει και πολύ σημασία. Εαν όμως δεν λύσουν το πρόβλημα, όλοι θα βυθιστούν μέσα σ' αυτό, θα χάσουν όλοι τους. Αυτός που θα χάσει τα περισσότερα είναι η ίδια η Τουρκία. Έχω απευθύνει αλλεπαλληλες εκκλήσεις. Γιατί δεν δίνουν μια απάντηση; Γιατί δεν έρχονται να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καθαρό πρόσωπο, τα πρόσωπά τους είναι σκοτεινά".

Δεν πιστεύω, δεν εμπιστεύομαι την Ευρώπη
Ο Μάρτιν Αχτισάαρι έκανε έκκληση στον Μπάρακ Ομπαμα και του ζήτησε να δώσει προτεραιότητα στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι το Μεσανατολικό Ζήτημα δεν έχει βάσεις για να στηριχτεί η ειρηνική επίλυσή του.
Δεν πιστεύω στην Ευρώπη, δεν την εμπιστεύομαι. Οι Ευρωπαίοι ασχολούνται μόνο με την Ευρώπη. Ο Αχτισάαρι αν είναι τόσο δημοκράτης, άς πει δυο κουβέντες και για τους Κούρδους. Γιατί δεν λέει μια λέξη για τους Κούρδους. Αν θέλεις τόσο πολύ την ειρήνη, αν είσαι τόσο δημοκράτης, είναι φανερό ποιά είναι η λύση του Κουρδικού. Σχηματίζεται η Επιτροπή Τεκμηρίωσης, αν θέλεις μπορείς να συμμετέχεις και συ σ' αυτή. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος αυτού".

Δεν είναι έτσι η συναδέλφωση
"Οι Τούρκοι προσεγγίζουν πολύ επιφανειακά το ζήτημα. Δεν δείχουν κανένα σεβασμό σε αυτόν το λαό. Λένε ότι οι Κούρδοι και οι Τούρκοι είναι αδέλφια. Θα αγνοήσεις τη γλώσσα ενός λαού, θα απαγορέψεις τον πολιτισμό του και μετά θα πεις ότι οι Τούρκοι και οι Κούρδοι είμαστε αδέλφια. Ποιόν νομίζετε ότι ξεγελάτε; Ο μοναδικός δρόμος για τη συναδέλφωση, είναι η λύση του Κουρδικού. Ο λαός αυτός στέκεται στα πόδια του 15 χιλιάδες χρόνια, μπόρεσε να διατηρηθεί και να επιβιώσει επί 150 αιώνες. Πώς είναι δυνατόν να αφομοιώσεις ένα λαό με 150 αιώνες ιστορία, να του απαγορέψεις τον πολιτισμό του! Ένας πολιτισμός, ένας λαός 15 χιλιάδων χρόνων δεν μπορεί να καταστραφεί, να χαθεί. Αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται δίνοντας ένα-δυο δικαιώματα για τα μάτια του κόσμου".

Προς Ερντογάν: Τί έκανες εσύ για την Ελευθερία;
"Άκουσα από το ραδιόφωνο τον Ερντογάν να απευθύνεται στους διαμαρτυρόμενους Κούρδους και να λέει κάθε τόσο: "Αυτή είναι η ελευθερία που θέλετε;" Και γω του λέω με τη σειρά μου: Αυτά που λες εσύ έχουν καμμία σχέση με την Ελευθερία; Τί έκανες εσύ για την Ελευθερία; Έκανες έστω και ένα-δυο πράγματα; Εσύ είσαι σίγουρος ότι έκανες κάτι για την Ελευθερία. Είσαι σίγουρος ότι τη θέλεις την Ελευθερία;
Οι διανοούμενοι έχουν αρχίσει καμπάνια για τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας συγνώμη από τους Αρμενίους. Ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει: "Γιατί να ζητήσουμε συγνώμη, μήπως έχουμε κάνει κάτι;".
Κάποια πράγματα θα τα αποδεχτούν με τον καιρό. Η Τουρκία πρέπει να λύσει μόνη της τα δικά της προβλήματα".


Ακαδημία για τις γυναίκες
"Το θέμα της γυναίκας είναι πολύ σοβαρό. Το έχω τονίσει πολλές φορές στις απολογίες μου, αλλά και σε προηγούμενες συναντήσεις μας. Η γυναίκα δεν θα πρέπει να περιμένει και πολλά από τον Κούρδο άνδρα. Οι Κούρδισσες θα πρέπει να κάνουν τη δική τους οργάνωση. Μπορεί να ιδρυθεί μια Ακαδημία για τις Κούρδισσες γυναίκες."

Δεν μπορούν να με λυγίσουν
"Όσον αφορά την επίλυση του Κουρδικού, εγώ θα συνεχίσω να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όλους μπορούν να τους φέρουν εκεί που θέλουν, ακόμα και την ίδια την Τουρκία. Εμένα δεν μπορούν ούτε να με γελάσουν, ούτε να με λυγίσουν. Έχω τη δύναμη να αντισταθώ. Αυτή τη δύναμη θα συνεχίσω να τη χρησιμοποιώ με δημοκρατική συνείδηση. Κανείς δεν μπορεί να με αποτρέψει από αυτό".

Έκκληση στον υπουργό δικαιοσύνης
"Δεν θα δώσω τη δυνατότητα και το δικαίωμα σε κανέναν να με χρησιμοποιήσει. Λένε ότι φοβάμαι και ότι κάνω τακτικές κινήσεις για να βελτιώσω τη θέση μου. Όχι. Δεν φοβάμαι και δεν τακτικίζω. Προσπαθώ να υλοποιήσω τη στρατηγική της δημοκρατικής απελευθέρωσης.
Απευθύνω έκκληση από εδώ στον υπουργό δικαιοσύνης. Μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας με δημοκρατικές διαδικασίες. Αν γίνει το πρώτο βήμα από το κράτος, εγώ από τη θέση που βρίσκομαι είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Απευθύνω έκκληση και στους διανοούμενους. Μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες της ειρήνευσης. Να φέρουν σε πέρας τις ιστορικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό το θέμα ενός κόμματος που θα στεγάσει όλα τα δημοκρατικά ρεύματα. Οι διανοούμενοι και οι δημοκράτες της Τουρκίας μπορούν να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη λύση. Δεν είναι απαραίτητο να το κάνουν από κοινού με τους Κούρδους. Μπορούν να συναντηθούν και να συνεργαστούν πολύ ευρείες κοινωνικές μάζες. Μπορούν να συνεργαστούν όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να λύσει τα προβληματά της με δημοκρατικό τρόπο".
ANF NEWS AGENCY

8 σχόλια:

  1. "...Είναι σημαντικό το θέμα ενός κόμματος που θα στεγάσει όλα τα δημοκρατικά ρεύματα..."

    Έχουν εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία τα παραπάνω λόγια του Άπο...

    Και προοιονίζουν μάλλον σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα όσον αφορά το Κουρδικό...

    Καιρός ήταν το PKK να κάνει την μεγάλη κίνηση οριστικής αποκοπής του απο το Μαρξιστικό παρελθόν του...

    Άλλωστε, επανάσταση δεν γίνεται ποτέ απο μια και μόνο πολιτική πτέρυγα μιας κοινωνίας....

    Χρειάζεται η συνεργασία όλων ανεξαιρέτως για να κατακτηθεί η ανεξαρτησία ενός λαού...

    Και το να χτισθεί ένα τέτοιο πανκουρδικό φιλελεύθερο δημοκρατικό (μη μαρξιστικό) κόμμα που θα αναδείξει αρχηγό του τον "έγκλειστο Άπο" είναι κάτι που πραγματικά θα δώσει φτερά στον απελευθερωτικό τους αγώνα....

    Αρκεί να το καταλάβουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις των Κούρδων....

    Να συνειδητοποιήσουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκοπούν ως "Κουρδική κοινωνία" απο τον κακό εαυτό τους των "φυλών" καθώς και απο τον κακό εαυτό τους του πιστού μέλους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας....

    Να συνειδητοποιήσουν επίσης πως έχασαν επί διακόσια χρόνια σημαντικότατες ευκαιρίες ανεξαρτησίας τους....

    Να συνειδητοποιήσουν πως εαν χάσουν κι αυτή την ευκαιρία ίσως, όπως υπονοεί κι ο Άπο, να μην ξαναέχουν άλλη ευκαιρία για τα επόμενα 100 χρόνια...

    Να συνειδητοποιήσουν τέλος οι Κούρδοι πως ο Άπο, ως έγκλειστος έχει αποκτήσει μια ακόμη μεγαλύτερη αίγλη...στο πρότυπο του Νέλσον Μαντέλα ίσως...

    ...και πως αυτός, ο "έγκλειστος Άπο" είναι η "φυσική προίκα" των Κούρδων στον αγώνα τους για ανεξαρτησία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα,

    Σε ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνεις για να ενημερωθούμε πάνω στο κουρδικό.

    Δε μπορώ να πω ότι μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής ο "Απο" ή ιδεολογία του, αλλά τουλάχιστον μου δίνεις μία πηγή πληροφόρησης.

    Έχει πάντως το σεβασμό μου, αφού, αν μη τι άλλο, αγωνίζεται για την επιβίωση του λαού του. Ακόμα περισσότερο,... που ο αγώνας αυτός γίνεται ενάντια στον Τούρκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (Υπογραφή στο προηγούμενο σχόλιο)

    Καρατζόβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε και Γιώργο
    Εκτός των άλλων, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν είναι ένας μεγάλος πολιτικός διανοητής που ξέρει όσο κανείς άλλος την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.
    Έχει αξία να τον διαβάζει κανείς.
    Μαθαίνει πράγματα.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. .... Προσπαθώ να υλοποιήσω τη στρατηγική της δημοκρατικής απελευθέρωσης.

    Συναισθηματικά φορτισμένη η απάντηση
    μου για δικους μου λόγους. Λυπάμαι που δεν υπάρχει κάποιος Ελληνας πολιτικός του μεγέθους Οτζαλάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θυμάμαι μια φράση ενός Ελληνα Πολιτικού: "να μην γίνεσαι μέρος του Προβλήματος αλλά να εχεις το θάρρος και την ανδρεία να γίνεις με την σταση σου ρυθμιστικός παράγοντας της επίλυσης του ζητήματος".
    Ο Οτζαλάν το δίδαξε με την στάση του.
    Ειναι ο ηγέτης που όπως λέει ο ίδιος πέτυχε με την Στρατηγική της Εθνικής Απελευθέρωσης οχι απλά να φέρει το Κουρδικό ζήτημα στην επιφάνεια αλλα να δείξει και να καταδείξει την δυναμική του λαού του και όταν αντιλήφθηκε την κατάλληλη χρονική συγκυρία ακολουθησε τη Στρατηγική της Δημοκρατικής Απελευθέρωσης. Υπηρέτησε και υπηρετεί τον αγώνα του λαού του πιστός στις αρχές και τις αξίες ενός απλού μαχητή της ελευθερίας.Επιβλήθηκε αν και φυλακισμένος σαν επίσημος συνομιλητής.
    Ο Σύγχρονος Κλαούζεβιτς.
    Ευχαριστούμε Κε Σάββα για την ενημέρωση που μας προσφέρετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καρατζόβα
    δεν ξέρω τι ξέρεις, τι έχεις διαβάσει και δεν συμπαθείς τον Άπο. Μπορεί να ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε εμείς.
    Το ζήτημα είναι η πολιτική πορεία αυτού του ανθρώπου.
    Λέει κάποια πράγματα στο κείμενό του.
    "Κανείς δεν έχει πολεμήσει όσο εγώ το τουρκικό κράτος". Μεγάλη κουβέντα.
    Αυτό είναι ένα πολύ βαρύ παράσημο για τον άνθρωπο αυτόν, που δεν φοβήθηκε και τα έβαλε με ένα φασιστικό κράτος, το οποίο το πολεμά αδιάκοπα επί 30 χρόνια.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι εγώ ο αφελής εξακολουθώ να αναρωτιέμαι....

    Και καλά, άντε, η "Διαχειριστική ελίτ" της Ελληνικής Πολιτείας επέλεξε την ραγιάδικη συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας...

    ...κι έκοψε έτσι (και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο - παράδοση του Ηγέτη τους) τους αυτονόητους δεσμούς με το Κουρδικό Απελευθερωτικό Μέτωπο που θα έπρεπε να διατηρεί ισχυρούς η Ελλάδα...

    ...Οι Έλληνες πατριώτες τι κάνουν επ' αυτού?

    ...Γιατί δεν υπάρχει ένας ζωηρός, ενεργητικός Ελληνοκουρδικός Σύνδεσμος που να διατηρεί δυνατή τη φλόγα του κοινού Ελληνοκουρδικού Μετώπου ενάντια στην Τουρκία?

    Πως είναι δυνατόν να κατέρρευσαν όλα μέσα σε μια νύχτα στο Ναιρόμπι?

    Δεν μπορεί να εξαντλείται όλη αυτή η Ελληνική θέρμη απέναντι στους Κούρδους στις φιλότιμες, ηρωικές και με προσωπικό κόστος φιλόπατρεις προσπάθειες των αληθινών Ελλήνων αξιωματικών κυρίων Καλεντερίδη και Ναξάκη...

    ...αρνούμαι να το πιστέψω...

    ...και οργίζομαι όταν σκέπτομαι τι σκοτεινές και λυσσώδεις ενέργειες θα έχουν γίνει (απο ποιούς άραγε?) για να σβήσουν απο το χάρτη αυτό το Ελληνικό Πατριωτικό Φιλοκουρδικό Μέτωπο...

    ...κι επιτέλους, ακόμη κι έτσι να είναι, κάποιος απο τους εναπομείναντες Έλληνες αυτού του Ελληνοκουρδικού Μετώπου δεν θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία για ανασύσταση αυτού του Μετώπου?

    ...Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε οτι τα πράγματα τρέχουν τόσο ραγδαία ενάντια στα εθνικά μας δίκαια που δεν υπάρχει πια χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις επί συζητήσεων...

    ...είναι μάλλον χρόνος για δράση και όχι για λόγια...

    ....και δεν νομίζω οτι είμαι ο μόνος που το πιστεύει αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.