28/12/08

Οι καταληψίες καταπατούν το άσυλο

Κωνσταντίνος Ι. Μουτζούρης*
Η θλιβερή και καταδικαστέα είσοδος και παραμονή κατά τις τελευταίες ημέρες σε πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις του κέντρου της Αθήνας και άλλων πόλεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων, χωρίς καμία έστω και υποτυπώδη κάλυψη από πανεπιστημιακές συλλογικοτήτες, συνιστά ουσιαστικώς και ηθικώς καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο έχει...θεσπιστεί για να προστατεύει την ελεύθερη και απρόσκοπτη παραγωγή και διάχυση της επιστημονικής γνώσεως και των ιδεών. Ειρήσθω εν παρόδω ότι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας έχουν διατηρήσει την έννοια του ασύλου, χωρίς σκέψη για αλλοίωσή του. Η ουσιαστική μεταβολή, η οποία έγινε προ δύο ετών, αφορούσε το όργανο που αποφασίζει την άρση του ασύλου και όχι την ύπαρξή του.
Το γεγονός ότι κανένα πρυτανικό συμβούλιο δεν θεώρησε κατά τα πρόσφατα θλιβερά συμβάντα ότι θα έπρεπε να κληθεί η δημόσια δύναμη για την προστασία του ασύλου από την καταπάτησή του δεν είναι τυχαίο, ούτε κατ΄ ουδέναν τρόπο δείγμα αβουλίας. Αντιθέτως είναι στοιχείο υπευθυνότητας, κατόπιν ωρίμου και ψύχραιμης αναλύσεως της κρατούσας καταστάσεως με πραγματικά στοιχεία πεδίου και εκτιμήσεως των σχεδόν βεβαίων επιπτώσεων με καταστροφές κτιρίων, βιβλιοθηκών, εργαστηρίων και λοιπών υποδομών που θα προέκυπταν, την επιδείνωση της κοινωνικής αναστατώσεως, καθώς και τη μεγάλη πιθανότητα ανθρωπίνων τραυματισμών ή ακόμη χειροτέρων καταστάσεων. Επιπλέον και ειδικώς στο ΕΜΠ δεν υπήρχαν ζημιές από τους καταπατητές του ασύλου του, πλην της αφαιρέσεως οικοδομικών υλικών για εκσφενδόνιση. Αλλωστε, είναι σχεδόν βέβαιον ότι παρόμοια ανάλυση γίνεται και από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά και από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες εκ του νόμου δικαιούνται να διατάξουν παρέμβαση της δημοσίας δυνάμεως ερήμην των πρυτανικών συμβουλίων. Η σκέψη μας αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ουδεμία παρέμβαση διατάχθηκε εκτός των πανεπιστημίων σε χώρους χωρίς κάλυψη ασύλου, όπως π.χ. το κτίριο της ΓΣΕΕ.
Ενα άλλο θέμα που αναδείχθηκε είναι ότι οι πανεπιστημιακές κοινότητες δεν απεδείχθησαν τούτη τη φορά ικανές να προστατεύσουν το άσυλο, όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται. Η διαπίστωση αυτή είναι πολύ σοβαρή και οφείλουμε να εργαστούμε σοβαρά στην κατεύθυνση αυτή. Επείγει η οργάνωση από τις πανεπιστημιακές κοινότητες της προστασίας τους. Ομως επείγει και η εξεύρεση κοινής γλώσσας για το θέμα από τους πολιτικούς ταγούς μας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Μουτζούρης είναι πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

3 σχόλια:

  1. Ο κύριος Πρύτανης γιατί δεν λέει τα αυτονόητα; Δεν είναι δουλειά της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να προστατεύει την Δημόσια Περιουσία. Αυτή είναι δουλειά της Αστυνομίας. Δεν έχει κανένα λόγο να φορτώνεται ο κύριος Πρύτανης φορτίο το οποίο δεν του αναλογεί. Εκεί βρίσκεται για να προσφέρει επιστημονικό έργο και όχι αστυνομικό έργο. Ας πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ας ζητήσει αυτοβούλως την κατάργηση του Ασύλου για την δική του σχολή και την εγγύηση της Ελληνικής Πολιτείας στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός των χώρων του Πολυτεχνείου. Αυτό δεν θα ήταν το απόλυτο δήγμα εκδημοκρατισμού αυτού του κράτους; Πιστεύει κανείς σήμερα σοβαρά ότι υπάρχουν δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού που θα απέτρεπαν την ελεύθερη έκφραση οποιουδήποτε μέσα σε κτίρια της δημόσιας περιουσίας;
    Και στο κάτω, κάτω αν υποθέσουμε ότι εγώ είμαι ένα φασιστόμουτρο και καταλύω την δημοκρατία αναστέλλοντας το ίδιο το σύνταγμα, στο πανεπιστημιακό άσυλο θα κολλήσω για να καταστείλω μια πιθανή εξέγερση εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος μου; Ας είμαστε λίγο σοβαροί και ας ξεκολλάμε επιτέλους από αυτή την καταραμένη δεκαετία του ’70 και τους «αντιστασιακούς» που φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια αλλά μετά το ’74. Ο κόσμος αλλάζει και εμείς τον χαβά μας.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ. Μουτζούρης δεν δικαιούτε να μιλάει.Κι αυτό γιατί η απραξία του δεν οφείλεται στην "ώριμη" σκέψη αλλά στο ότι είναι όμηρος των αριστεριστικών παρατάξεων και όλου αυτού του παρακράτους που λυμένεται τα πανεπιστήμια.Δεν περιμένω να τα βάλει μόνος του με όλο το σύστημα αλλά κάποια στιγμή δεν πρέπει να ξεκινήσει μια προτωβουλία για την σωτηρία των πανεπιστημίων απο το άσυλο του εγκλήματος;Μας δουλέυει ο κ. Μουτζούρης;Το ξέρει ότι τον μισό χρόνο το ίδρυμα του είναι κλειστό;Τι ποιότητα παιδείας προσφέρει;Τουλάχιστον ο κ.Κίττας του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε παραίτηση και κατέβηκε μαζί με άλλους πανεπιστημιακούς να περιφρουρήσει το άσυλο, έστω συμβολικά.Ο κ.Μουτζούρης που κρυβότανε;Το ξέρω ότι ειδικά στο ΕΜΠ επικρατεί αριστερή τρομοκρατία γιατί εκεί σπουδάζω αλλά θα μπορούσε,αφού δεν κάνει τίποτα,να πραιτηθέι με αξιοπρέπεια και να καταγγείλει δημοσίως τον πανεπιστημιακή δικτατορία της αριστεράς.Δεν φταίει όμως μόνο αυτός.Φταίνε πρώτα απο όλους οι φοιτητικές(;) παρατάξεις που ενώ λυσσάνε για το άσυλο δεν το περιφρουρούν καθόλου αλλά και όλοι εμείς οι πολίτες που δεν βγαίνουμε στους δρόμους να πάρουμε τους κουκουλοφόρους με τις πέτρες.Και μια ερώτηση: κ.Μουτζούρη τώρα που έχω τελειώσει αλλά η σχολή είναι κλειστή απο τις καταλήψεις,ξέρετε πότε θα πάρω το πτυχίο μου;

    Δημήτρης Δ.
    φοιτητής Ηλεκτρολογίας ΕΜΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρά το σεβασμό που οφείλεται σε ένα πανεπιστημιακό διδάσκαλο δεν μπορεί κανείς να αποφύγει να καγχάση, διαβάζοντας αυτο το κείμενο.
    Έλεος!!
    Πρό ημερών, στην εκπομπή Πρέσσ, στο κανάλι της ΝΕΤ, μάθαμε από τον ρηξικέλευθο κ.Πάγκαλο ότι, από παλαιόθεν και μέχρι σήμερα, ορισμένοι χώροι του Πολυτεχνείου αποτελούν άβατο, ακόμα και σε πανεπιστημιακούς (Πρυτάνεις, καθηγητές, φοιτητές) διότι χρησιμοποιούνται από αναρχικούς, όχι κατ' ανάγκην φοιτητές, ως εργαστήρια κατασκευής βομβών Μολότωφ. Τώρα: Η αυτό είναι ψέμα του κ.Πάγκαλου. (Ο συνομιλητής του πάλι, δέν φάνηκε να τον διαψεύδει). Η τα εργαστήρια αυτά είναι νόμιμα εργαστήρια μαθήματος κατασκευής βομβών, το οποίο είναι γνωστικό αντικείμενο κάποιας σχολής/σχολών
    Για να μιλήσουμε σοβαρά: Το άσυλο δεν « προστατεύει την ελεύθερη και απρόσκοπτη παραγωγή και διάχυση της επιστημονικής γνώσεως και των ιδεών.» Δεν έχουν, πλέον, τέτοια ανάγκη, η επιστημονική γνώση και οι ιδέες
    Το άσυλο, μέσα από δικολαβικά παιχνίδια και ακατάσχετη μπαρουφολογία της Αριστεράς, διατηρείται, με νύχια και με δόντια, ως ασφαλές καταφύγιο ατιμωρησίας για παντός είδους παραβάτες του νόμου, είτε πανεπιστημιακούς είτε εξωπανεπιστημιακούς. Ας βρεθεί κάποιος να μου υποδείξει, σοβαρά, ένα επεισόδιο που συνιστά διωγμό επιστημονικής γνώσης
    «Ενα άλλο θέμα που αναδείχθηκε είναι ότι οι πανεπιστημιακές κοινότητες δεν απεδείχθησαν τούτη τη φορά ικανές να προστατεύσουν το άσυλο, όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται. Η διαπίστωση αυτή είναι πολύ σοβαρή και οφείλουμε να εργαστούμε σοβαρά στην κατεύθυνση αυτή. Επείγει η οργάνωση από τις πανεπιστημιακές κοινότητες της προστασίας τους»
    Όχι κ. πρύτανη. Επείγει η οργάνωση από τα πρυτανικά συμβούλια της προστασίας της ελεύθερης και απρόσκοπτης παραγωγής και διάχυσης της επιστημονικής γνώσεως, τις οποίες εμποδίζουν οι διάφορες καταλήψεις με παντοίες αιτιολογίες, που σπανίως έχουν σχέση με την επιστημονική γνώση. Και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ή σαφής δήλωση από τα πρυτανικά συμβούλια, ότι δεν επιθυμούν πλέον την ύπαρξή του, πολλώ δε μάλλον την προστασία του και την διαχείρισή του. Να σταματήσει επιτέλους αυτό το άθλιο βόλεΰ των ευθυνών.
    Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, έστω και κατ’ επίφαση όπως η δική μας, η ευθύνη για την επιβολή του νόμου και της τάξης ανήκει στην πολιτεία και όχι στα πρυτανικά συμβούλια, τα οποία έφθασαν στο σημείο να «χτίζονται» και παντοίως άλλως πώς να προπηλακίζονται από «φοιτητές», εν ονόματι της «ελεύθερης διάδοσης των ιδεών». Και όλα αυτά εις βάρος της διάχυσης της επιστημονικής γνώσεως.
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.