11/12/08

Σκλαβωμένη πολίτης

Ως απάντηση στο Ελλάδα, 2008

Στην Επιστολή σας αυτή, ως Ελληνίδα μητέρα και εκπαιδευτικός, θα συμφωνήσω σε πολλά σημεία. Με σεβασμό στην μνήμη ενός παιδιού και στον πόνο μιας μητέρας θα έπρεπε να δούμε την διάσταση του προβλήματος και την θέση των πολιτικών, που επί 30 περίπου χρόνια δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες και να επιβληθεί επί τέλους η τάξη.
Τις ημέρες αυτές είδαμε να δολοφονείται καθημερινά η Δημοκρατία και την αδυναμία των πολιτικών να συναποφασίσουν ομόφωνα ότι αυτή η κατάσταση που άρχισε πριν από 30 χρόνια δεν μπορεί να κρατήσει άλλο. Θα πρέπει να αποφασίσουν επί τέλους οι "προοδευτικές δυνάμεις" τί είδους αστυνομία θέλουμε.
Το χάος δεν είναι δημοκρατία.
Η ίδια αναρχία διδάσκεται και στα Πανεπιστήμα. Οι φοιτητές με την ανοχή της διοίκησης μας πετάνε έξω από τις αίθουσες, και αυτό το αποκαλούν δημοκρατία.
Θα φέρω μόνον στην επιφάνεια τους στοίχους από τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου:

Συμβούλους προκομμένους,
με πατριωτισμόν να βάλωμεν εις όλα,
να δίδουν ορισμόν.
Οι νόμοι ναν' ο πρώτος,
και μόνος οδηγός, και της πατρίδος ένας, να γένη αρχηγός.
Γιατί κι η αναρχία, ομοιάζει την σκλαβιά,
να ζούμε σαν θηρία, είν' πλιο σκληρή φωτιά.


Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα σχόλια.
Ιωάννα Αναστασοπούλου
Καθηγήτρια, Σκλαβωμένη πολίτης

4 σχόλια:

  1. 'Θα πρέπει να αποφασίσουν επί τέλους οι "προοδευτικές δυνάμεις" τί είδους αστυνομία θέλουμε.'

    Πιστέυω ότι είναι χρέος της εκάστοτε κυβέρνησης να οργανώσει την αστυνομία ώστε να ανταποκρίνεται στον υποτιθέμενη αποστολή της, δηλαδή

    -να είναι αποτελεσματική στην πάταξη του ποινικού εγκλήματος και όχι να γελοιοποιείται από τον κάθε Πάσσαρη, Παλαιοκώστα κλπ.

    -Να επεμβαίνει με σύγχρονους τρόπους και να διαλύει εγκαίρως ταραξίες, χουλιγκάνους, μασκοφόρους, κουκουλοφόρους κλπ ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα βανδαλισμών και όχι να επιτρέπει να καταστρέφονται περιουσίες και να διασύρεται η χώρα μας διεθνώς. Επίσης να είναι σε θέση να διακρίνει τους προηγούμενους από τους συνταξιούχους, τους απεργούς τους μαθητές κλπ. κατηγορίες πληθυσμού που διαδηλώνουν ειρηνικά.

    -Να μην επιδικνύει άσκοπη βία σε περιπτώσεις απλών (π.χ. τροχαίων) παραβάσεων τροφοδοτώντας τηλεοπτικά σήριαλ που μειώνουν τη δημόσια εικόνα της αλλά να φέρεται με ευγένεια.

    -Να σέβεται και να εξυπηρετεί τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εμφάνισης, κοινωνικής τάξεως, φρονημάτων και καταγωγής και όχι να ληστεύει αλλοδαπους με την πρόφαση του ελέχου ή να πυροβολεί παράνομα τους πολίτες η τα παιδιά τους.



    Με δύο λόγια μια ΙΚΑΝΗ αστυνομία που δε αυθαιρετεί αλλά θα κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας.
    και θα εμπνέει ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ σε ΟΛΟΥΣ τους Πολίτες.

    Ισως για να γίνουν όλα αυτά θα έπρεπε οι αστυνομικοί να εκπαιδεύονται και να αμείβονται καλύτερα. Είναι προφανες ότι τρείς μήνες δεν αρκούν.

    Σε μια δημοκρατία η αντιπολίτευση έχει χρέος να ελέγχει. Αυτή που έχει καθήκον να υλοποιεί είναι η εκάστοτε κυβέρνηση.

    Τις τελευταίες μέρες παρατηρήσαμε οχι μόνο εμείς αλλά και η διεθνής κοινότητα την ανικανότητα της αστυνομίας και με ντροπή διαβάσαμε τα ειρωνικά σχόλια του ξένου τύπου για τη χωρα μας. Υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης δεν είναι οι κουκουλοφόροι ούτε αυτή επαφίεται η στην καλή τους θέληση.

    Οσο και να μη μας αρέσει δεν φταίει για την ανικανότητα αυτή κανένας προοδευτικός ή συντηρητικός παρα μόνο εκείνοι που είχαν αλλά κυρίως ΕΧΟΥΝ την ευθύνη της διακυβέρνησης.

    Ενα ερώτημα απομένει

    Δεν μπορούν ή δεν ΘΕΛΟΥΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο δίκιο έχετε...

    Αλλά μην ζητάτε τόσα πολλά τόσο γρήγορα.

    Καταρχήν ας κρατήσουμε την "αναρχία" έξω από τα Δημοτικά.

    Αύριο βλέπουμε για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όσο για τα Πανεπιστήμια "έχουμε καιρό" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον χάσαμε ...

    Συγνώμη, αλλά δεν είχα διαβάσει ακόμη τις τελευταίες δηλώσεις Τσίπρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα δεν είναι αν έχουμε «καλή» ή «κακή» αστυνομία. Το πρόβλημα είναι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και οι νόρμες του «πολιτικά ορθού» που έχουμε μέσα μας σαν κοινωνία. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε ένα οποιοδήποτε οργανισμό πολλών χιλιάδων ανθρώπων όλα θα δουλεύουν ρολόι;
    Ποιος είπε ότι ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος; Είναι σε όλους γνωστό ότι γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι νόμοι τα δικαστήρια και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.
    Είναι μόνιμη απορία μου όταν βλέπω κάποιου είδους καταστροφές (φυσικές ή ανθρώπινες) στην Ελλάδα και ανάλογες καταστροφές στο εξωτερικό με πόση ευκολία ο έλληνας κατηγορεί αυτό το απρόσωπο «Κράτος» λες και ο ίδιος δεν είναι αυτό το «Κράτος». Λες και το «Κράτος» είναι κάποιος άλλος κάποιος ξένος. Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης, όχι μόνο για το κράτος αυτό καθ’ αυτό αλλά για αυτή την νοοτροπία της καταγγελίας των πάντων. Και όλοι μας πρέπει να αποβάλουμε αυτή τη νοοτροπία. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να έχει πολίτες που τα περιμένουν όλα απ’ το κράτος.
    Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι σε ανακοινώσεις του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς που συνέκριναν τον μακαρίτη νεαρό με τον Σωτήρη Πέτρουλα (άλλη μια ιστορική ύβρης αυτής της παράταξης) από κάτω είχε φαρδιές πλατιές υπογραφές ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας μου που σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα είναι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό δεν είναι ένα σκάνδαλο; Κύριε αν έχεις πρόβλημα με το κράτος, γιατί είσαι μισθοδοτούμενος υπάλληλος του; Δεν είναι μια ατέλειωτη υποκρισία που την αισθάνονται τα παιδιά μας; Ευθύνες δεν έχουν αυτοί που ενώ μισθοδοτούνται απ΄ το κράτος κατηγορούν τους μηχανισμούς που οι ίδιοι υπηρετούν; Υπαλληλάκοι της συμφοράς που φαντασιόνωνται επαναστάσεις… Επαναστάσεις των κουκουλοφώρων φασιστών μόνο και μόνο για να μην υποστείλουν την σημαία κάποιας «ροζ ιδεολογίας» που την έχουν υποστείλει εδώ και 25 χρόνια όταν φυλούσαν βρόμικες ποδιές για να πάρουν τις θέσεις που κατέχουν τώρα.
    Πρέπει λοιπόν επειγόντως από «αποδομητικό» λόγο να προχωρήσουμε σε «εποικοδομητικό» λόγο. Ας εγκαταλείψουμε την ευκολία της καταγγελίας και ας μπούμε στα βάσανα της δουλειάς και της σκέψης ο καθένας από τον χώρο που βρίσκεται. Αυτή η ατέλειωτη καταγγελία αυτή η ατέλειωτη κατηγορία εναντίων όλων των άλλων μόνο ξεσπάσματα βίας μπορεί να φέρει. Πότε θα ωριμάσουμε ώστε να δώσουμε βάρος στην συζήτηση που θα μας αποδώσει λύσεις και θα μας κάνει να σκεφτόμαστε καλύτερα; Όταν οι καθηγητές σ’ αυτή την χώρα δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν συζήτηση αλλά μόνο καταγγελία οι μαθητές τι θα κάνουν; Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σκέφτηκαν κάποιοι το αδιανόητο για μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα. Δηλαδή να ανατρέψουν την Συνταγματική Τάξη χρησιμοποιώντας μισθοφόρους της «πολύχρωμης επανάστασης» με αφορμή ένα «τυχαίο» γεγονός που το επιδίωκαν εδώ και πολλούς μήνες. Αλλά θλίβομαι βαθύτατα επίσης γιατί μεγάλες και ιστορικές πολιτικές δυνάμεις αυτής της χώρας ήταν έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την ανατροπή της Συνταγματικής Τάξης της χώρας μας από μια τέτοια παρωδία επανάστασης για ιδιοτελείς σκοπούς. Ας έχουμε υπ’ όψιν τον ρόλο αυτών των κυρίων όταν θα κληθούμε να ψηφίσουμε και ας τους απαντήσουμε καταλλήλως.
    Εγρήγορση και καθημερινό αγώνα λοιπόν, γιατί αν είναι αυτό που νομίζω, δεν τέλειωσε εδώ.
    Ας καταγγείλουμε τους επαγγελματίες καταγγέλοντες.
    Ας αποδομήσουμε τους αποδομητές.
    Ας τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.