13/12/08

Ανεύθυνα ΜΜΕ

Επειδή κατηγορηθήκαμε (και όχι μόνο) ότι κάναμε σκληρή κριτική στους δημοσιογράφους, διαβάστε την κριτική που ασκεί η θεωρούμενη ως σοβαρή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στα ΜΜΕ, για τη στάση και το ρόλο τους στην κρίση των ημερών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ
Ανεύθυνα ΜΜΕ
Για άλλη μια φορά τα ηλεκτρονικά –κυρίως– μέσα ενημέρωσης διαδραμάτισαν ιδιαιτέρως αρνητικό ρόλο στη διάρκεια μιας μεγάλης κρίσης. Ο λαϊκισμός, η ισοπεδωτική υπεραπλούστευση, τα στερεότυπα, τα μελό κλισέ κυριάρχησαν. Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αντικειμενική δημοσιογραφία και τη διεξαγωγή τηλεοπτικών δικών καταπατήθηκε. Η ποιότητα των συμμετεχόντων σε τηλεοπτικά πάνελ κυμαινόταν μεταξύ του γραφικού και του απερίγραπτου. Τα σχόλια ορισμένων τηλεαστέρων ωθούσαν τη νεολαία σε ακραίες πράξεις. Ακόμη και καταδικασμένοι τρομοκράτες απηύθυναν διαγγέλματα.
Οποιος αναρωτιέται γιατί δεν υπάρχει σοβαρός δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα δεν έχει παρά να ανοίξει ένα πρωί την τηλεόρασή του. Οι εξαιρέσεις είναι πολλές και ξεχωρίζουν. Ο κανόνας όμως θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Σε κάθε μεγάλη κρίση, όπως στην περίπτωση των Ιμίων για παράδειγμα, η ποιότητα της ενημέρωσης ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

5 σχόλια:

  1. http://www.nytimes.com/2008/12/08/world/europe/08greece.html?_r=1&fta=y
    "But Greek television featured witnesses who said one of the policemen had aimed at the teenager, who died while being transferred to a local hospital. Those accounts were also posted on www.indymedia.org, a Web site popular with leftist youth. "
    κοιτάξτε το λινκ των ΤΙΜΕΣ και φριξτε
    όλα είναι σκηνοθετημένα
    ισως πρώτη φορά που υιοθετεί η εφημερίδα λινκ αναρχικών
    φωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα, συγγνώμη. Εδώ η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφόρησε (12-12-2008) με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Μάθημα 1ο: Έφοδος στα Τμήματα». Προτροπή για επιθέσεις -μαθητών μάλιστα- σε Αστυνομικά Τμήματα! Έχουμε υπερβεί τα όρια της ανευθυνότητος.
    Οι ΜΜΕδες δίνουν αυτές τις ημέρες εντύπωσι όχι δημοσιογράφων, αλλά συντονιστών των αναρχοβανδάλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λειτούργημα της δημοσιογραφίας από ανοιχτό που έπρεπε να είναι, έχει πάρει την μορφή οργανωμένης μειοψηφίας που επιβάλει τρόπους ζωής και σκέψης. Δεν είναι τυχαίο πως οι δημοσιογράφοι που ανεβαίνουν την κλίμακα του επαγγέλματός τους πρέπει να έχουν κάποιου είδους φοβία έναντι του κράτους και των μηχανισμών του και να λειτουργούν εξ’ ορισμού σαν αντίπαλοι του. Η έννοια της ψυχρής ενημέρωσης χωρίς την διατύπωση θέσης έχει χαθεί. Όταν απαιτείς σαν πολίτης αυτή ακριβώς την ενημέρωση εισπράττεις την απάντηση ότι όλα είναι υποκειμενικά και ο καθένας δημοσιογράφος κάνει ενημέρωση του κοινού από την δική του οπτική γωνία. Αν π.χ. έχω υπό την επίβλεψή μου έναν αριθμό από ρεπόρτερ μόνο η επιλογή που κάνω όταν θα τους προσλάβω οριοθετεί τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί ιδεολογικά το μέσο που εργάζομαι χωρίς να τους πω κουβέντα… Πόσο μάλλον αν θα κάνω συμβούλιο πριν τις ειδήσεις ή αν θα τους «κόψω για διαφημίσεις στο αέρα»… Η προηγούμενη γενιά δημοσιογράφων κληρονόμησε στην υπάρχουσα γενιά μια αντίληψη αντιπαλότητας με το κράτος λόγω συγκεκριμένων ιστορικών συνθηκών των προηγούμενων δεκαετιών. Αυτή η αντιπαλότητα τροφοδοτείται από τα όποια προβλήματα όντως υπάρχουν. Αλλά τα προβλήματα αυτά απασχολούν το 100% του χρόνου ενημέρωσης και αποθαρρύνουν τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν γιατί υπερτονίζουν την αίσθηση χάους και παρακμής. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Οργανωμένες μειοψηφίες που έχουν στα χέρια τους την ενημέρωση και ποδηγετούν οποιαδήποτε παραγωγή πολιτικής σκέψης του Ελληνικού Λαού μέσα σε κάποια πλαίσια «πολιτικά ορθού» που καθορίζονται εν πολλοίς σε κάποια επιχειρηματικά κέντρα και οπωσδήποτε έξω από κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ελέγχου της κοινωνίας μας πάνω σ’ αυτά. Είναι ουσιαστικά μια απροκάλυπτη μορφή ολιγαρχίας που επιβάλει τις ιδεοληψίες της σ’ όλο τον Ελληνικό Λαό. Επιβάλλει πολιτικές. Επιβάλλει αντιλήψεις. Επιβάλει μη λύση προβλημάτων. Επιβάλλει ίσως όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα και έναντι υλικών ανταλλαγμάτων όλα αυτά.
    Είναι όλα χαμένα; ΟΧΙ…!!! Η ίδια τεχνολογία που δημιούργησε αυτό το έκτρωμα των οργανωμένων «αντιεξουσιαστών» μπορεί να λειτουργήσει στην αντίθετη κατεύθυνση. Δεν είναι λίγοι που έχουν την τηλεόραση πλέον μόνο για light ενημέρωση και το διαδίκτυο για σοβαρή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Από την φύση του αυτό το μέσο είναι διπλής κατεύθυνσης και είναι άναρχο. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν επιλέγει τις απόψεις που ακούγονται… Άρα όλες οι απόψεις είναι εδώ και συζητούνται. Αυτό από μόνο του σπάει το πλαίσιο του «πολιτικά ορθού». Η ουσία των συζητήσεών μας είναι οι απόψεις και η αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στα πλαίσια ενός κοινού τόπου των ελλήνων με ορθό λόγο για το κοινό καλό. Δεν προβάλλονται πρόσωπα αλλά ιδέες. Δεν κρίνονται επικοινωνιακά τα πρόσωπα αλλά οι απόψεις τους. Δεν είναι πλέον το στενό επιχειρηματικό συμφέρον που υποβάλλει απόψεις στον Λαό. Είναι ο Λαός που μπορεί να υποβάλλει τις απόψεις του στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προσοχή όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει αφθονία συνελλήνων που μηδενίζουν εύκολα και ασύστολα. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε απ’ την στιγμή που για δεκαετίες ως έλληνες σ’ αυτή την ποιότητα του δημόσιου λόγου και σ’ αυτή την πολιτική άποψη (μη-άποψη θα έλεγα) διδασκόμαστε…
    Αλλά για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα… Ας κρατήσουμε ένα μήνυμα από τα γεγονότα. Πολλοί έψαξαν τρόπους αυτό-οργάνωσης έναντι στο κοινό πρόβλημα της αναρχίας. Το ίδιο θα κάνουν και σε κάθε άλλο κίνδυνο. Είτε οργανωμένη είτε όχι λοιπόν. Ζήσαμε την αντίδραση του έλληνα που χρησιμοποίησε και τις νέες τεχνολογίες για να αυτό-οργανωθεί. Θα μπορούσε αν δεν ήμασταν έλληνες αυτή η αυτό-οργάνωση να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο χάος. Ζήσαμε μια αντίδραση που σε άλλες χώρες μπορεί να είχε πολλούς νεκρούς. Αλλά ακριβώς λόγω του πολιτισμού μας και της αξίας της ανθρώπινης ζωής που είναι γραμμένη εδώ και αιώνες μέσα στην ψυχή μας κατέληξε να έχει μόνο υλικές καταστροφές. Ζημιές που απλώς χρειάζονται χρήματα για να διορθωθούν. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη του απαξιωμένου απ΄ τις «οργανωμένες μειοψηφίες» Eλληνισμού του σήμερα. Ας την κρατήσουμε και ας δούμε μέσα στα πλαίσια του διαλόγου πως θα χτίσουμε μια νέα εικόνα αυτο-εκτίμησης για εμάς και το κράτος μας που θα την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας αλλά θα την εμπεδώσουν και οι «οργανωμένες μειοψηφίες». Έχουμε πολλά περισσότερα να προσφέρουμε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό από την απλή μοιρολατρία μας.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγοράζετε ακόμα εφημερίδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμπαθάταμε μα δεν βλέπω λέξη για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που υπηρετούν και εξυπηρετούν.Μην κοιτούμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος ε? Θα συμφωνησω με το συμπατριώτη , πρέπει μεσα απο την αναπτυξη της κριτικής σκέψης να μαθουμε να φιλτράρουμε τις πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.