7/12/08

Η Αγκυρα προτείνει νέα Γιάλτα

H Toυρκία εκβιάζει και απειλεί Ευρώπη και ΗΠΑ ότι αν δεν γίνει μέλος της Ε.Ε. με τους δικούς της όρους και αν δεν αποφασίσει η Ουάσιγκτον, προσαρμοζόμενη σε αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα, να "σβήσει" από το χάρτη τους Κούρδους, θα γίνει ...της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Οι Τούρκοι έχουν απογοητευθεί από την αντιμετώπισή τους στην ΕΕ και από την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. Η Ευρώπη και η Ρωσία πρέπει να...υπογράψουν μια νέα συμφωνία της Γιάλτας. Για τον ανώτερο αξιωματούχο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, το θέμα δεν είναι να παγώσει οριστικά η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και όλων των βαλκανικών κρατών, εξαιρουμένης της Κροατίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρόταση, η οποία διατυπώθηκε ενώπιον μιας ομάδας δημοσιογράφων και διπλωματών, προσκεκλημένων στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα από το αμερικανικό German Μarshall Fund, προκαλεί εντύπωση χωρίς αμφιβολία. Με την πρόταση για μια καινούργια Γιάλτα δεν είναι δυνατόν να μην ευχαριστηθούν οι Ρώσοι, οι οποίοι θέλουν να υπάρχει μια «ουδέτερη ζώνη» ανάμεσα στη χώρα τους και στο ΝΑΤΟ.
Με ποιο τρόπο δικαιολογεί τη θέση αυτή ένας βουλευτής, στενός συνεργάτης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή πολιτική της Τουρκίας, μιας χώρας που είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και υποψήφιο μέλος της ΕΕ; Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι έχουν ιδιαίτερα πικραθεί από τη στάση ορισμένων χωρών, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ. Κατά τον ίδιο τρόπο, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας δεν κρύβει την απογοήτευσή της για τους Αμερικανούς, που ενίσχυσαν τους Κούρδους στο βόρειο τμήμα του Ιράκ για τις ανάγκες του εκεί πολέμου.
Ο ίδιος αξιωματούχος περιγράφει ένα κοινό συναίσθημα που διακατέχει ισλαμιστές, αλλά και προοδευτικούς: ότι η Ευρώπη διώχνει μακριά της την Τουρκία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες την αντιμετωπίζουν ως υποδεέστερη χώρα. Για αυτό τον λόγο, υποστηρίζει, η Τουρκία ανακτά τα οθωμανικά ανακλαστικά της, αυτονομείται και περιμένει να την αντιμετωπίζουν ως ίση η Ευρώπη και η Ρωσία.
Η φρενίτιδα η οποία επικρατεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολογείται από το εύρος των συνόρων της χώρας.
«Χρησιμοποιούμε την ήπια δύναμή μας» επαναλαμβάνουν οι διπλωμάτες αναφερόμενοι στην επιρροή που ασκούν στην ΕΕ. Στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, η Συρία και το Ιράκ δικαιολογούν την πολιτική των καλών σχέσεων με το Ισραήλ. Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ο εντάσεις με την Ουάσιγκτον υποχρεώνουν την Αγκυρα να διατηρεί ανοιχτό τον διάλογο με το Ιράν. Παράλληλα, η Τουρκία επιχειρεί μια προσέγγιση με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Με την Αρμενία και τη Γεωργία διακυβεύεται η ειρήνη στον Καύκασο, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και ο διάλογος με τη Ρωσία. Τέλος, στην περιοχή των Βαλκανίων η τουρκική διπλωματία αρέσκεται στο να θυμίζει την οθωμανική παρουσία εκεί κατά το παρελθόν.
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνουν λόγο για μια Ρωσία που αισθάνεται ταπεινωμένη από τη Δύση και που ανακτά σιγά σιγά την αυτοπεποίθησή της. Σε αυτή την περιγραφή οι Τούρκοι βλέπουν καθαρά τον εαυτό τους. Οι διπλωμάτες στην Αγκυρα επισημαίνουν ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου προκάλεσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, ότι δεν υπάρχει βιασύνη να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και ότι είναι καλύτερο να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος και να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία της χώρας αυτής κυρίως με τη Ρωσία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η θεώρηση των πραγμάτων οδήγησε την Τουρκία στην απόφαση να καλέσει τη Ρωσία στο «σχέδιο Ναμπούκο», δηλαδή τον ενεργειακό αγωγό που ξεκινά από το Ιράν και που κατά τους Ευρωπαίους έχει στόχο να κρατήσει μακριά από το παιχνίδι τους Ρώσους...
Ολοι οι τούρκοι διπλωμάτες επισημαίνουν τη σημασία που έχει για τη χώρα τους η πρόσδεσή της στο άρμα του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία της με τη Δύση φέρνει όμως την Τουρκία σε δύσκολη θέση. Ετσι κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Γεωργία η Αγκυρα επέτρεψε τη διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα πλοίων του αμερικανικού ναυτικού φορτωμένων με ανθρωπιστική βοήθεια όχι από συμμαχική αλληλεγγύη αλλά επειδή αυτό επιβάλλει η Συνθήκη του Μοντρέ, την οποία έχουν υπογράψει όλες οι χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και επομένως και η Ρωσία.
Η Τουρκία ανακάλυψε ξανά ότι τη συμφέρει να έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία την τροφοδοτεί με ενέργεια. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Radikal» Τσενγκίζ Τσαντάρ υποστηρίζει ότι η Τουρκία αναμένει την επίσημη διαβεβαίωση ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ εάν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για ένταξη. Τούρκοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι αναμένουν σχετική δήλωση στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Εάν δεν υπάρξει μια σαφής ένδειξη για την ένταξή μας στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο» προσθέτει η Φεράι Τιντς, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Ηurriyet».
Ενας τούρκος υπουργός, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την επιβράδυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του, υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη επειδή τέθηκε σε αμφιβολία η αξιοπιστία της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε πρόσφατα την Αγκυρα να ανανεώσει τις προσπάθειές της ώστε να προσεγγίσει την ΕΕ. Ουδείς συγκινήθηκε όμως στην Αγκυρα.
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. Αν είναι να μην μπουν στην Ε.Ε. καλύτερα να μην λυθεί το κυπριακό. Καλύτερα με κομμένο χέρι παρά νεκρός...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δύση δεν φαίνεται να έχει απόλυτα συνειδητοποιήσει την αλλαγή που έχει επέλθει με την άνοδο των 'Ισλαμιστών' του Ερντογάν στην εξουσία. Η Τουρκία ουσιαστικά έχει αποβάλει το Κεμαλικό μόσχευμα των Ντονμέδων από το σύστημα της, και έχει επανέλθει στον πραγματικό εαυτό της. Η απόπειρα των Δυτικών συνεπικουρούμενη από το Ισραήλ, γνωστή ως "υπόθεση Egernekon" να ανατρέψουν τον Ερντογάν, και το γεγονός ότι κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί και να τεθεί υπό έλεγχο, στέλνοντας ακόμα και στρατηγούς στην φυλακή δείχνει πως η Δύση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης στην Τουρκία. Τις τελευταίες εβδομάδες, έντυπα τύπου Economist και International Herald Tribune κάνουν "negative press" για το καθεστώς Ερντογάν, και με ασυνήθιστα έντονη γλώσσα. Και η Τουρκία τους απαντάει με το ίδιο νόμισμα. Η κλωτσιά που έφαγε ο Ισραηλινός πρέσβης από τον πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της "Ισταμπούλ" δεν ήταν τυχαία, και είναι μάλλον ενδεικτική της αλλαγής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Στο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε ένα δυναμικό άνοιγμα της Τουρκίας προς την Ανατολή συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας . Αυτό βέβαια αποτελεί ανάθεμα για το Ισραήλ, και συνεπώς οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική του Ομπάμα και της Χίλαρης Κλίντον θα βρεθούν σε δοκιμασία. Έτσι βλέπουμε να διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στην περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μια τέτοια κατάσταση. Δεν βλέπω πώς. Ανικανότητα και εφησυχασμός παντού. Ποιός θα σπρώξει τα πράγματα; Τον Καραμανλή τον έχουν τελειώσει με τα γνωστά ανοίγματα. Ο Γεώργιος συνεπικουρούμενους από Πάνγκαλους και Σια θα τα κάνει που τον σπρώχνουν απ' όλες τις μπάντες εμπορευόμενοι ακόμα και τον θάνατο χτες του 15χρονου;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απο κάποια αθρα που εχεται γράψει στο blog εγω βλέπω οτι η προφιτωια του πάτερ παισιου που λέει η τουρκιά θα διαμελιστη αρχίζει να πραγματοποιηται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.