29/1/09

«Μεγάλος ο συμβολισμός του θέματος της Χάλκης»


«Μπορεί η υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη να ενδιαφέρει μία μικρή μερίδα, αλλά είναι πολύ μεγάλος ο συμβολισμός της», δηλώνει ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα Μαρκ Πιερίνι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην...τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «η προσκόλληση σε θέματα που αφορούν πολύ λίγους ανθρώπους στην Τουρκία, όπως είναι η Θεολογική Σχολή και τα μειονοτικά ιδρύματα, επισκιάζουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα, όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές στην κουρδική γλώσσα και το άνοιγμα προς τους αλεβίδες», ο Πιερίνι έκανε λόγο για «μεγάλο συμβολισμό» και πρόσθεσε:
«Αυτό είναι μία πραγματικότητα της πολιτικής ζωής. Εν τω μεταξύ βεβαίως, υπάρχουν στην Ευρώπη, Ορθόδοξοι και Συροχαλδαίοι βουλευτές, οι οποίοι και ασκούν επιρροή. Για το λόγο αυτό, ένα θέμα που στην Τουρκία προβάλει ως σχετικά ασήμαντο, αποκτά μεγάλη σημασία στο δικό μας δημοκρατικό κλίμα. Και ο ρόλος της Επιτροπής είναι να τοποθετεί τα ζητήματα αυτά, σε σωστή προοπτική».
NAFTEMPORIKI

4 σχόλια:

  1. Τώρα με την εκλογή του νέου πατριάρχη στην Ρωσία, το θέμα της Χάλκης γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο. Ο πόνος που πήρε τους Αμερικάνους και λιγότερο τους Ευρωπαίους σχετικά με το Πατριαρχείο της Πόλης και την Σχολή της Χάλκης έχει πράγματι τον ‘συμβολισμό’ του! Φαντάζεστε ο νέος Ρώσος Πατριάρχης (που ακούγεται ότι είναι δραστήριος και νεότατος) να εκπροσωπεί από τούδε τα 200 περίπου εκατομμύρια Ορθοδόξων; Αντιλαμβάνεστε την τεράστια σημασία που αυτό θα είχε στο θρησκευτικό στο πολιτιστικό αλλά και στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ επίπεδο; Γι' αυτό τους πήρε ο πόνος και αυτός είναι ο 'συμβολισμός'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ο πόνος δεν τους πήρε τώρα μόνο. Θεωρούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ανάχωμα στον ρωσικό επεκτατισμό προς το Αιγαίο. Αυτό ονομάζεται «εκκλησιαστική διπλωματία». Κατά τα άλλα, λένε ότι ο Κύριλλος είναι πολύ πιο αντιδραστικός από τον κυρό Αλέξιο Β’, με την έννοια ότι προσεγγίζεται δυσκολότερα για διάλογο και είναι πολύ επιφυλακτικότερος έναντι του Βατικανού από τον προκάτοχό του. Οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οτιδήποτε είναι κακό για την 'Δύση' (EU/USA) είναι καλό για την ανθρωπότητα! Εκεί καταντήσαμε! Οι Ευρώπη - για μία ακόμη φορά - απέτυχε να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυντή η ιστορική της συνέχεια - σε κανένα επίπεδο - χωρίς την Ρωσία. Ούτε στην οικονομία, ούτε στην άμυνα, ούτε στην πολιτική και οπωσδήποτε ούτε στον πολιτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλως έρθες Thanassis Kontonatsios

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.