20/1/09

"Δημοκρατικοί" , καλορίζικο το νέο κόμμα...


Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Συνδιάσκεψη στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος. Η Συνδιάσκεψη υπήρξε η κατάληξη τρίμηνης προεργασίας, κατά την οποία 9 ομάδες εργασίας εργάστηκαν συστηματικά με αυτόν τον σκοπό.
Την εισαγωγική ομιλία εκφώνησε ο δικηγόρος-δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο οποίος ανέλυσε την πολιτική συγκυρία και αναφέρθηκε στις προοπτικές τουνέου πολιτικού κόμματος. Στη συνέχεια, ο Νίκος Ράπτης, εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών και διευθυντής του ιστοτόπου ανάλυσης και διαλόγου «Προοδευτική Πολιτική», παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσεις και την πολιτική φιλοσοφία του νέου κόμματος. Ακολούθως, ο Γιάννης Σακιώτης παρουσίασε το καταστατικό, δίδοντας έμφαση στις καινοτόμες διατάξεις και προβλέψεις του. Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε το καταστατικό και τις θέσεις που πρότειναν οι αρμόδιες ομάδες εργασίας, συγκρότησε το πρώτο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος και το εξουσιοδότησε να καταρτίσει την λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών.
Επίσης η Συνδιάσκεψη αποφάσισε για την ονομασία του κόμματος, η οποία είναι Δημοκρατικοί, με έμβλημα ένα κλαδί ελιάς, που συμβολίζει την Ελλάδα, την Ειρήνη και τη Δημιουργία.
Τέλος, η Συνδιάσκεψη εξέλεξε Πρόεδρο του κόμματος τον Μελέτη Μελετόπουλο, εκπαιδευτικό, Διδάκτορα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, διευθυντή των περιοδικών «Νέα Κοινωνιολογία» και «Νέα Πολιτική» και Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Γιάννη Σακιώτη, εκπαιδευτικό, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και διευθυντή των περιοδικών «Οικοτοπία» και «Νέα Πολιτική». Εξελέγη επίσης τριμελή επιτροπή τήρησης του καταστατικού και τριμελής εξελεγκτική επιτροπή. Η Συνδιάσκεψη έκλεισε με ομιλία του κ. Μελετόπουλου στην οποία ο ομιλητής αναφέρθηκε στις αξίες και στο όραμα του νέου κόμματος.
To Πολιτικό Συμβούλιο αποτελείται από τους (σε παρένθεση αναγράφεται ο οργανωτικός ή θεματικός τομέας αρμοδιότητας): Όθωνα Ιακωβίδη (Οργανωτικά), Χρήστο Χατζημιχαήλ (Γραφείο Τύπου), Μιλτιάδη Γκουζούρη (Επικοινωνιακός Σχεδιασμός), Θεόδωρο Πολυζωίδη (Οικονομικοί Πόροι), Χρήστο Λυντέρη (Νομική Αρωγή), Νίκο Ράπτη (Θέματα Θεωρίας), Κωνσταντίνο Ζιάβρα (Οικονομική Πολιτική), Αντώνη Τσαμούλη (Προετοιμασία Ευρωεκλογών), Απόστολο Μαλλά (Περιβάλλον και Ποιότητα Ζώής), Δημοσθένη Μπακόπουλο (Εθνικά Θέματα), Μπάμπη Πετρά (Θέματα Νεολαίας), Σωτήρη Μητραλέξη (Διάδοση Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού), Χρήστο Βρούστη (Θέματα Δικαιοσύνης), Κώστα Λυντέρη (Παιδεία), Δημοσθένη Κυριαζή (Ψηφιακή Δημοκρατία), Νίκο Γεωργιόπουλο (Θέματα Μεταναστευτικής Πολοιτικής) και Γιώργο Γκέκα (Συντονιστή Περιφέρειας Θεσσαλονίκης).
Την Δευτέρα στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ το όνομα, το έμβλημα, η αιρετή ηγεσία, το πρόγραμμα και το καταστατικό του νέου κόμματος. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης. Στο τέλος της συνέντευξης ο πρόεδρος του νέου κόμματος απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Ο ιστότοπος των Δημοκρατικών λειτουργεί στη διεύθυνση http://www.dimokratikoi.gr. Εκεί παρέχονται πληροφορίες και παρουσιάζονται οι θέσεις, το καταστατικό, το μοντέλο συμμετοχής και οικονομικής στήριξης και η ταυτότητα του νεοϊδρυθέντος κόμματος.

1 σχόλιο:

  1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ

    Αναφορικά με τη δημιουργία του νέου πολιτικού σχήματος αξίζουν ίσως κάποιες επισημάνσεις επί του γεγονότος, κυρίως όμως κάποιες διαπιστώσεις εκπορευόμενες από το εγχείρημα και την απαντητικότητα που αυτό συναντά αρχικά από το περιβάλλον συνολικά.

    Βοηθά να γίνει γνωστό οτι για τους περισσότερους οι μόνες αναλυτικές και συγκριτικές προσλαμβάνουσες μάλλον είναι οι από το νέο σχήμα διακηρύξεις, για αρκετούς προστίθενται οι σποραδικές εμφανίσεις του προέδρου του σε ιστορικοπολιτικού περιεχόμενου τηλεοπτικές εκπομπές, για λίγους συνυπολογίζονται τα κείμενα των στελεχών σε επιθεωρήσεις, περιοδικά.

    Καθόλου εύκολα ισχυρίζεται κάποιος ότι οι θέσεις που το νέο σχήμα διατυπώνει δεν μπορούν εργωδώς να αποτελέσουν υλικό προβληματισμού και διαλόγου, αν καθόλου εύκολα βεβαίως αποφύγουμε την ανέξοδη επίκριση ή κατάκριση της ακρισίας.
    Δύσκολα διατυπώνεται ότι η κατάθεση στην αγορά των πολιτών, στων ιδεών την πόλη δεν αθροίζει πολιτικό πλούτο. Η ενασχόληση σε αυτή την αγορά των ποθούμενων ελεύθερων πολιτών όλους τους καλεί, σίγουρα και πολίτες με γνώσεις και αναζητήσεις λαξευμένες με παιδεία. Περισσότερο από όλα η αγορά των πολιτών, η δημοκρατία επιζητά διακαώς, εκτός από τα προηγούμενα, ελεύθερους ανθρώπους της διαλεκτικής και των επιλογών ιδεών, στάσεων και όχι μηχανισμών, κομματισμών.


    Παραδόξως για αρκετούς , με πλήρη συνέπεια και αντιστοιχία με την πραγματικότητα για άλλους αρκετούς , τα παραπάνω δεν συνηθίζονται δεν ευδοκιμούν. Όπως όχι μόνο η ευδοκίμηση, αλλά και αυτή η σεβαστική υποδοχή της πολιτικής κατάθεσης είναι απελπιστικά σπάνια.

    Η απελπισία , με αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων και όχι με αναλγησία, αφορά ελάχιστα τους μάταιους κόπους προσώπων και προσώπων. Αφορά κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά τη διαρκή επιβεβαίωση ότι η ποθούμενη δημοκρατία όχι μόνο δεν υπάρχει τριγύρω μας , σπανίως μας επισκέπτεται.
    Δημοκρατισμό πλήρη έχουμε που τον ορίζουμε συνεχώς και μας καθορίζει.

    Από ρεαλιστές προς ρομαντικούς θα διατυπωθεί ότι διαχρονικά και οικουμενικά καμία οργανωμένη εξουσία δεν αφηνόταν εύκολα σε σφετεριστές ανυπεράσπιστη. Ακόμα και ένας ποιητής Ιούλιος Καίσαρας, ακόμη και ένας ανατολικορωμαικός Αυτοκράτορας με το παρατσούκλι καλοιωάννης, ακόμα περισσότερο ο ευρύνους και πλήρως αγαπημένος από αντιπάλους Αλέξανδρος ο Μέγας, όλοι τους με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον θα έδειχναν την έξοδο σε σφετεριστές.

    Πλήρως σύμφωνοι. Με αναγκαία την επισήμανση ότι τότε ήταν εναργές από όλους ότι είχαν βασιλεία, μοναρχία.
    Σήμερα αγνοούμε. Και το σημαντικότερο, αυτό το υπαρξιακό πολιτικό χάσμα που υφίσταται στους περισσότερους συμμετέχοντες στη σύγχρονη πολιτεία μας, χάσμα μεταξύ αντίληψης της πραγματικότητας και ισχύουσας πραγματικότητας τερατογεννεί επι των πολιτικών στόχων, αξιών και οραμάτων. Συνήθως υποβιβάζει ως προς το επίπεδο των στοχεύσεων, και το πιο σημαντικό δημιουργεί αγεφύρωτες απροσπέλαστες τελειωτικές αναντιστοιχίες εργαλείων και στόχων.

    Φαντασιωνόμαστε Δημοκρατία οραματιζόμαστε με Δημοκρατία , αλλά κυρίως τώρα μετά τους νέους χρόνους έχουμε απόλυτο Δημοκρατισμό.
    Τα αίτια, οι συναρτήσεις και το πιθανό μέλλον αυτού του –ισμού απαιτεί ξεχωριστή ανάλυση.


    Παύλος Αργυρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.