26/1/09

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα τελευταία λόγια μου προς τους Κούρδους

Κείμενο από τη συνομιλία του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν με τους δικηγόρους του στις 21 Ιανουαρίου 2009, στις φυλακές του Ιμραλί:
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Οι ποινές απομόνωσης
"Η διοίκηση της φυλακής επικύρωσε τη νέα ποινή της 20ήμερης απομόνωσης. Η ποινή μού κοινοποιήθηκε γραπτώς. Θα υποβάλλω σχετική ένσταση στον εισαγγελέα. Νομίζω ότι θα την εγκρίνουν. Με κατηγορούν ότι απείλησα την πρόεδρο της δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Φυσικά όλα αυτά είναι ανακριβή. Κανέναν δεν απείλησα και δεν είμαι σε θέση να απειλήσω. Ούτε προειδοποίησα κανέναν. Οι ποινές αυτές αποσκοπούν στη φίμωσή μου. Με έχουν τιμωρήσει έντεκα φορές με ποινή απομόνωσης. Ως αιτιολογία της...στέρησης του δικαιώματός μου στην τηλεθέαση και στο διάβασμα βιβλίων προβάλλουν τις ποινές απομόνωσης. Μου λένε ότι πήραν αυτή την απόφαση με τη εξής σκεπτικό: "Η αιτία της στέρησης των δικαιωμάτων αυτών είναι οι ποινές απομόνωσης που σου έχουν επιβληθεί". Θέλουν να μου πουν ότι όσο συνεχίζω να μιλάω, θα μου επιβάλλονται αυτές οι ποινές και θα μου στερούν τα δικαιώματά μου. Όμως, πίσω από τις ποινές αυτές δεν υπάρχει μόνο η Τουρκία. Είναι και το Ισραήλ. Ξέρουν τις απόψεις μου και θέλουν να με φιμώσουν, να μην τις εκφράζω".

Η περίπτωση του Αϊγκάν είναι ενδιαφέρουσα
"Η περίπτωση του Αϊγκάν είναι ενδιαφέρουσα. Κατατάχτηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Στρατοχωροφυλακής (JİTEM) ενόσω υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, μετά λιποτάκτησε και ήλθε σε μας. Μετά έφυγε από μας και έγινε καταδότης. Όταν ήλθε σε μας ήξερα ότι είναι στρατολογημένος από το τουρκικό κράτος, το υποψιαζόμουνα. Θα ήθελα να τον ρωτήσω το εξής: Όταν πηγαίνατε δίπλα στον Οτζαλάν, είχατε σαν στόχο τη δολοφονία του; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι σημαντική. Θα ήθελα να μάθω την απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Στην υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ έχουν συμβιβαστεί. Το παρελθόν του κράτους είναι γεμάτο βρωμιές. Και μάλιστα πολλές. Το έχω διατρανώσει πολλές φορές. Η Τουρκία δεν έπαιξε κάποιο σοβαρό ρόλο στη σύλληψη και τη φυλάκισή μου. Η Τουρκία δεν είχε τη δύναμη να το κάνει αυτό. Τον κυρίαρχο ρόλο στη σύλληψη και τη φυλάκισή μου έπαιξε το Ισραήλ. Εγώ αυτό το ξέρω πολύ καλά. Ακόμα και στις ποινές απομόνωσης που μου επιβάλλονται υπάρχει ανάμειξη του Ισραήλ".

Το Ισραήλ θέλει τη φίμωσή μου
"Αυτός που δεν θέλει να μιλάω, αυτός που θέλει τη φίμωσή μου είναι το Ισραήλ. Το Ισραήλ παίζει ολόκληρο τον κόσμο με το δαχτυλάκι του. Ξέρω πολύ καλά τη δύναμη και την ισχύ του Ισραήλ. Στην απολογία μου έχω αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα. Όλοι μένουν άναυδοι με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Δεν υπάρχει λόγος να μένουν άναυδοι. Το Ισραήλ προετοίμαζε αυτή την ιδεολογία επί 800 χρόνια, είναι μια ιδεολογία της οποίας οι ρίζες φθάνουν 2000-3000 χρόνια πίσω. Όλα είναι πολύ καλά σχεδιασμένα. Η επίθεση στη Γάζα επαληθεύει την άποψή μου.
Στην απολογία μου είπα ότι στην υπόθεση της σύλληψής μου τα 200 έθνη-κράτη του κόσμου παραδόθηκαν στο Ισραήλ. Τώρα επαληθεύομαι. Στην απολογία μου αναφέρθηκα σε δυο κεντρικά σημεία και στα δυο επαληθεύομαι.
Αυτοί χρησιμοποίησαν τον χριστιανισμό, χρησιμοποίησαν το ισλάμ, ακόμα και τον ινδουισμό. Αυτοί διαμέλισαν την ισπανική αυτοκρατορία, που μετρούσε 400 χρόνια ιστορίας. Αυτοί διαμέλισαν και διέλυσαν την Αυστροουγρική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Είπα επίσης ότι 50 αραβικά κράτη δεν κάνουν ένα Ισραήλ. Ακόμα και ο ΟΗΕ φάνηκε αδύναμος μπροστά στο Ισραήλ. Όλοι ήταν αδύναμοι μπροστά στο Ισραήλ. Εδώ και 500 χρόνια οι Εβραίοι εργάζονται από κοινού με την Αγγλία σε τρεις περιοχές. Τη Μέση Ανατολή, την Ανατολία και τον Αραβικό κόσμο. Τα έθνη-κράτη στον κόσμο είναι διακόσια τον αριθμό. Αυτά είναι κατασκευάσματα της Ολλανδίας και της Αγγλίας, εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Τα κράτη-έθνη μιλούν για ανεξαρτησία, τη στιγμή που αυτά είναι τα πιο εξαρτημένα. Είναι εξαρτημένα από τον καπιταλισμό. Κινούνται στο πλάισιο που χάραξε ο καπιταλισμός.
Γιατί αναφέρομαι στον Μουσταφά Κεμάλ. Ο Κεμάλ έμεινε ανεξάρτητος για μικρό χρονικό διάστημα. Μόρεσε να αντισταθεί μόνο 1,5-2 χρόνια απέναντι στην Αγγλία. Και ο Λένιν το ίδιο, ανεξάρτητος ήταν ένα-δυο χρόνια. Η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα δεν μπόρεσαν να παραμείνουν ανεξάρτητες και στο τέλος επέστρεψαν στον καπιταλισμό".

Η ΧΑΜΑΣ δεν έχει δύναμη
"Η ΧΑΜΑΣ δεν έχει και μεγάλη σχέση με το Ισλάμ, όπως είναι λανθασμένα είναι ευρέως γνωστό. Απευθύνομαι στη ΧΑΜΑΣ. Γιατί ρίχνεις κάθε λίγο προβοκατόρικες ρουκέτες; Έχεις δύναμη; Όχι. Το Ισραήλ έχει δύναμη, διαθέτει ισχυρά όπλα; Ναι. Ε, τότε με αυτά που κάνεις δεν υπηρετείς το Ισλάμ, κάτι άλλο υπηρετείς. Έτσι γίνεται ο πόλεμος για το Ισλάμ; Τέτοιοι ήταν οι πόλεμοι που έκανε ο Μωάμεθ; Τέτοιοι ήταν οι πόλεμοι που έκανε ο Αλί; Οι πόλεμοι του Μωάμεθ και του Αλί είχαν μέσα τους το στοιχείο της επανάστασης, ήταν ιδεολογικοί. Ήταν ιεροί, επαναστατικοί, ιδεολογικοί πόλεμοι. Ο πόλεμος της ΧΑΜΑΣ γίνεται για να παραμείνει η ίδια στην εξουσία. Δεν λέω ότι είναι πόλεμος εναντίον του Ισλάμ, αλλά είναι πόλεμος εξασφάλισης της εξουσίας δια του Ισλάμ. Χρησιμοποιούν το Ισλάμ για τη δική τους εξουσία. Εγώ δεν επαινώ το Ισραήλ, είναι γνωστές οι αναλύσεις και οι απόψεις μου γι' αυτό. Τα λέω αυτά για να αντιληφθούμε τις απόψεις και τις επιδιώξεις τους.
Και το AKP είναι το ίδιο. Η ισλαμική θεωρία του ΑΚΡ είναι ταυτισμένη με την εξουσία. Χρησιμοποιούν το Ισλάμ για να είναι στην εξουσία. Δεν έχουν σχέση με το πραγματικό Ισλάμ. Αυτή η άποψη για το Ισλάμ δημιουργήθηκε εκ των υστέρων. Για να δημιουργήσουν τη δική τους κλίκα εξουσίας, για να παραμείνουν στην εξουσία χρησιμοποιούν το Ισλάμ. Για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, για να παραμείνουν στην εξουσία, χρησιμοποιούν τη θρησκευτική πίστη. Και στο Ιράν η επίκληση του Ισλάμ γίνεται για τον ίδιο λόγο. Για να σταθεροποιήσουν τη δική τους εξουσία, για να παραμείνουν στην εξουσία, χρησιμοποιούν το Ισλάμ.

Στη δίκη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ που γίνεται στη Συληβρία κρεμάστηκε η καρικατούρα του κεμαλισμού
"Ο πρόεδρος της δημοκρατίας συγκαλεί προεδρική σύσκεψη στο γραφείο του και φέρνει τον Ερντογάν και τις άλλες δυνάμεις σε ένα τραπέζι. Έχει εξασφαλιστεί συναίνεση στην κορυφή της εξουσίας, αυτό θέλουν να φανεί. Στην κοινή γνώμη δεν ανακοινώνονται τέτοια πράγματα. Η δίκη στη Συληβρία είναι μια καρικατούρα. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ο Περιντζέκ και ο Κιουτσιούκ είναι φανερή. Μια κατάσταση εξευτελιστική. Στο πρόσωπό τους κρέμασαν τον κεμαλισμό. Το λέω κυρίως για τον Περιντζέκ. Αυτοί είναι καρικατούρες του Μουσταφά Κεμάλ του 1920 που κρεμάστηκαν στον τοίχο της φυλακής της Συληβρίας.
Ο συνταγματάρχης Κιρτζά πέθανε χωρίς να πει όλα όσα ήξερε. Το κράτος τους έβαλε να κάνουν εγκλήματα και μετά έμειναν αντιμέτωποι με τις πράξεις τους. Ο συνταγματάρχης, μόλις αντιλήφθηκε την κατάσταση και τη δύσκολη θέση που βρέθηκε, αυτοκτόνησε.
Το ΑΚΡ και ο στρατός τα έχουν συμφωνήσει για το θέμα της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Αυτό είναι φανερό. Το μαχαίρι δεν θα πάει βαθειά, δεν θα αγγίξουν τους υψηλόβαθμους. Η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ έχει αμέτρητες αμαρτίες και εγκλήματα στην πλάτη της. Τα μέλη της δολοφόνησαν χιλιάδες Κούρδους. Αν θέλουν να λύσουν το ζήτημα της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, να εξιχνιάσουν τις δολοφονίες χιλιάδων Κούρδων".

Να εξιχνιαστεί ο θάνατος του Οζάλ
Στον πρόλογο ενός βιβλίου μου αναφέρθηκα στον Οζάλ. Ο Οζάλ ήθελε να λύσει το κουρδικό ζήτημα. Την ημέρα που θα ερχόταν σε επαφή με μας, δολοφονήθηκε. Πριν δολοφονηθεί η εφημερίδα ΜΙΛΛΙΕΤ δημοσίευσε μια δική μου συνέντευξη. Την επόμενη μέρα δολοφονήθηκε ο Οζάλ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από τότε είπα ότι ο Οζάλ δολοφονήθηκε. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Το λέει η ίδια η οικογένεια του Οζάλ, η γυναίκα του, ο αδελφός του. Αν δεν ανεξιχνιαστεί ο θάνατος του Οζάλ, δεν μπορεί να φωτιστεί η υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Tην ημέρα που ο Kartal Demirağ πυροβόλησε τον Οζάλ (1988), η ΜΙΛΛΙΕΤ είχε δημοσιεύσει μία συνέντευξη που είχα δώσει στον Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Και εκείνη η επίθεση δεν ήταν τυχαία. Όλα αυτά θα πρέπει να φωτιστούν, να εξιχνιαστούν.
Σκοτώθηκαν τέσσερις σημαντικοί στρατηγοί. Εμείς δεν είχαμε καμμία σχέση με το θάνατο του ταξιάρχου Bahtiyar Aydın. Υπάρχει ο θάνατος του διοικητή της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγού Eşref Bitlis. Υπάρχει ο θάνατος του συνταγματάρχη Özden. Η γυναίκα του έχει κάνει κάποιες αποκαλύψεις για το θέμα. Υπάρχει οτ ζήτημα της εκτέλεσης των 33 στρατιωτών από κάποια ομάδα του ΡΚΚ. Για το γεγονός αυτό κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Γιατί πέρασαν από εκεί οι 33 στρατιώτες, γιατί δεν είχαν ένοπλη προστασία, με ποιανού διαταγή ήταν όλοι τους άοπλοι;
Τώρα αναζητούνται οι επαφές και οι σχέσεις του Fikri Karadağ. Αν θέλουν να φωτίσουν την υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος όλες αυτές οι περιπτώσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους είχα προτείνει τη συγκρότηση "Επιτροπής Διερεύνησης της Αλήθειας και Απόδοσης Δικαιοσύνης". Η επιτροπή αυτή θα είχε ως αποστολή και ευθύνη να ερευνήσει και να αποκαλύψει τις σκοτεινές πτυχές όλων αυτών των περιπτώσεων. Είχα πει ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της βουλής.
Αν θεωρούν ότι έχουμε και μεις τις ευθύνες μας, ας ερευνήσουν και ας μας τις καταλογίσουν. Υπάρχουν και στελέχη του ΡΚΚ που έκαναν σφάλματα. Για παράδειγμα ο Σεμντίν Σακίκ. Έκανε μια σειρά από πράξεις χωρίς να έχει πάρει εντολές από μας. Και αυτά θα πρέπει να φωτιστούν. Υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι. Αν έχω και εγώ ευθύνες, ας τις ερευνήσει και αυτές η επιτροπή. Η επιτροπή αυτή δεν πρέπει να ελέγχεται από το κράτος ή από το ΡΚΚ. Να είναι ανεξάρτητη και να έχει ως θεμελιώδη αρχή και στόχο τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.
Ο Οζάλ μου έιχε στείλει μήνυμα, μου έλεγε: "Δεν είναι εξ ολοκλήρου απορριπτέα όσα λές". Ο Οζάλ ήταν ένας θαραλέος άνθρωπος, σε αυτό το θέμα ήταν έντιμος. Την ημέρα που θα συνομιλούσαμε δολοφονήθηκε. Επί δεκαπέντε χρόνια προσπάθησα, αγωνίστηκα για να υποστηρίξω και εκείνες της προσπάθειες επίλυσης που έκανε ο Οζάλ. Τα λέω αυτά γιατί θέλω να τιμήσω τη μνήμη του Οζάλ.
Και ο Ετζεβίτ ήταν έντιμος, ήθελε την ειρήνη. Στο τέλος έμεινε παράλυτος.
Ο Οζάλ μου είχε απευθύνει έκκληση. Ο Ερμπακάν μου είχε στείλει τρία γράμματα. Ο Ερμπακάν ήταν πρόεδρος του Γκιούλ και του Ερντογάν. Το Νοέμβριο του 2002 έστειλα ένα μακροσκελές γράμμα στον Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

Φυλακίζουν και βάζουν στην απομόνωση τις ιδέες μου
"Μου έχουν επιβάλλει 11 φορές ποινή απομόνωσης με το αιτιολογικό ότι μιλάω. Με τις ποινές αυτές θέλουν να μου πουν: "Μη μιλάς". Εγώ βρίσκομαι εδώ με την κατηγορία ότι είμαι αρχηγός του ΡΚΚ. Αυτό λέει και το ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο Δικαιοσύνης της Ευρώπης. Αφού έχω δικαστεί ως αρχηγός του ΡΚΚ, πρέπει να έχω και το δικαίωμα να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, να μιλάω και για το ΡΚΚ. Το ΕΔΑΔ έχει αποφασίσει να επανεξετάσει την προσφυγή μου. Εγώ έχω δικαίωμα να μιλάω για την υπόθεση, για να αμυνθώ, να υπερασπσιτώ τον εαυτό μου. Δεν δίνω εντολές στο ΡΚΚ. Δεν απειλώ τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ούτε τους προειδοποιώ, απλά λέω αυτά που θεωρώ ότι είναι πιθανόν να γίνουν.
Εγώ από τη θέση αυτή λέω τις απόψεις μου, υπερασπίζομαι τον εαυτό μου και θα συνεχίσω να το κάνω. Επί δέκα χρόνια καταβάλλω υπεύθυνες προσπάθειες για την ειρήνη. Αυτά που κάνουν σε μένα δεν γίνονται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Από την φυλακή δεν μπορεί να διαβιβάζω αποφάσεις, το ΡΚΚ δεν διοικείται από τη φυλακή. Προσπαθώ για την ειρήνη, μια ουσιαστική ειρήνη, για την οποία δεν προσπαθεί κανένας άλλος. Για μένα είναι ζήτημα συνείδησης και θα συνεχίσω να το κάνω, ανεξάρτητα από τις ποινές που μου επιβάλλουν".

Το AKP έχει συμφωνήσει με το στρατό
"Το AKP έχει συμφωνήσει, τα έχει βρει με το στρατό. Πάνω σε τί έχουν συμφωνήσει; Πάνω στους Κούρδους. Θα κινηθούν και οι δυο εναντίον των Κούρδων. Το AKP λέει στο στρατό:
"Εγώ έχω δύναμη στις κουρδικές περιοχές. Εκεί θα πάρω 50% στις εκλογές και έτσι θα ελέγξουμε την περιοχή. Στις κουρδικές περιοχές τα άλλα κόμματα δεν έχουν καμία δύναμη, μόνον εγώ είμαι δυνατός. Αν θέλετε να υπάρχει το κράτος στις κουρδικές περιοχές, είστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσετε μαζί μου".
Ο στρατός είναι αδύναμος μπροστά στο ΡΚΚ, είναι σε δύσκολη κατάσταση. Είναι σε δύσκολη κατάσταση και σε μια σειρά από άλλα θέματα. Γι' αυτό αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με το ΑΚΡ. Ο στρατός και το ΑΚΡ συμφώνησαν γι' αυτούς τους λόγους. Με βάση αυτή τη συμφωνία το ΑΚΡ δίνει την πολιτική άδεια στο στρατό να εξαπολύει κάθε είδους επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ.
Το ίδιο το ΑΚΡ έχει καταρτίσει ένα καινούργιο σχέδιο για τη διάλυσή μας. Θα μας δώσουν μονομερώς ένα-δυο δικαιώματα για τα μάτια του κόσμου, όπως έγινε με το κανάλι TRT-6 που εκπέμπει στα κουρδικά. Θα μας πουν στο τέλος ότι δίνοντας ελεημοσύνη έλυσαν το κουρδικό ζήτημα.
Θα δώσουν μερικές κρατικές δουλειές σε μια-δυο κουρδικές οικογένειες, θα μας πουν ότι είμαστε αδέλφια μουσουλμάνοι, για να μας καταφέρουν. Θα προβάλλουν μερικά πολιτικά πρόσωπα χρησιμοποιώντας το Ισλάμ και θα προσπαθήσουν να επικρατήσουν στις κουρδικές περιοχές. Στη φάση αυτή θα ασκήσουν πίεση και στο ΡΚΚ, θα περιορίσουν την επιρροή του και θα προσπαθήσουν να το διαλύσουν. Προσπαθούν να συμφωνήσουν με τους Κούρδους του Νοτίου Κουρδιστάν, με σκοπό να διαλύσουν το ΡΚΚ.
Πρέπει να αντιληφθούμε αυτά τα παιχνίδια που παίζονται. Θα τα καταφέρουν; Όχι, αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, θα το περιπλέξει. Το Ισραήλ επιτέθηκε στη Γάζα, σκότωσε 1400 άτομα. Έλυσε το πρόβλημα; Όχι, το επιδείνωσε. Επιδιώκοντας να προσεγγίσουν το Κουρδικό με αυτόν τον τρόπο, δεν θα πετύχουν τίποτα, απλά θα το περιπλέξουν και θα το επιδεινώσουν. Και αυτοί, όπως έκαναν οι Ισραηλινοί, θα επιτεθούν σε μια-δυο περιοχές εναντίον εκείνων των Κούρδων που αντιστέκονται με μεθόδους παρόμοιες με εκείνες του Ισραήλ στη Γάζα. Έτσι θα δημιουργήσουν δυο Γάζες και με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουν να πάρουν αιχμάλωτους όλους τους Κούρδους. Εγώ σε τέτοια παιχνίδια τύπου Sykes-Picot δεν παίρνω μέρος. Πάντα αντιστάθηκα σε τέτοια παιχνίδια."

Έχει αρχίσει μια νέα περίοδος για τη διάλυσή μας
"Έχει αρχίσει μια νέα περίοδος για τη διάλυσή μας. Θέλουν να εξουδετερώσουν τους Κούρδους. Θα προσπαθήσουν να το κάνουν όσο τους το επιτρέπουν οι δυνάμεις τους. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε. Εμένα δεν μπορεί να με εκπροσωπήσει κανείς. Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται το όνομά μου. Από τούδε και στο εξής αν κάποιοι κάνουν ορισμένες πράξεις, αυτό αφορά τους ίδιους, δεν αφορά ούτε δεσμεύει εμένα. Κάθε συμφωνία που θα υπογράψουν, δεσμεύει τους ίδιους και όχι εμένα. Αν ο Μπαρζανί και ο Ταλαμπανί υπογράψουν συμφωνίες που δεσμεύουν αυτόν το λαό, αυτό αφορά εκείνους και όχι εμένα. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.
Το DTP είναι το ίδιο υπεύθυνο για τις ψήφους που θα πάρει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στις κουρδικές περιοχές, δεν είμαι εγώ υπεύθυνος. Αν εργαστούν σωστά πιστεύω ότ θα πετύχουν κάποια πράγματα.
Για το λαό θέλω να πω ορισμένα πράγματα. Ξέρω τί έκανε ο κουρδικός λαός για μένα και τον ευχαριστώ. Εγώ δεν τους είπα να κάνουν κάτι για μένα, τώρα όμως τους λέω να κάνουν κάτι για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Εγώ τους είμαι ευγνώμων για όσα έκαναν για μένα, όμως θα πρέπει να κοιτάξουν τους ίδιους τους εαυτούς τους, γιατί είναι σε χειρότερη κατάσταση από μένα. Εγώ έχω ήσυχη την συνείδησή μου, ηθικά αισθάνομαι δικαιωμένος. Εσωτερικά και φιλοσοφικά είμαι καλά. Οι Κούρδοι τη φορά αυτή πρέπει να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους.
Είναι πολύ σημαντικό το θέμα του κόμματος που θα στεγάσει διάφορα πολιτικά ρεύματα. Εγώ μιλάω και καταβάλλω προσπάθειες και εκφράζω τις απόψεις μου για την ανάπτυξη των δημοκρατικών σχέσεων και την ενωτική συνεργασία μεταξύ των λαών."

Θέλουν να με φιμώσουν
"Προσπαθούν να με κάνουν να σωπάσω. Εκείνοι που θέλουν να μου κλείσουν το στόμα, το κάνουν επειδή ξέρουν πολύ καλά τη στάση μου απέναντι στα παιχνίδια που ετοιμάζουν. Γι' αυτό δέχομαι τις πιέσεις. Οι δυνάμεις αυτές θέλουν να ιδρύσουν το λεγόμενο "Μικρό Κουρδιστάν" και έτσι να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό θα το λάβουμε υπόψη μας, όμως εγώ δεν θα συναινέσω σε τέτοια παιχνίδια. Αν έλθει το επίσημο κράτος και μου πει: "Εσύ τί μπορείς να κάνεις σε μια σειρά από ζητήματα για να εξασφαλιστεί η ειρήνη, πού μπορείς να βοηθήσεις;", τότε θα το αξιολογήσω και θα πράξω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την ειρήνη. Άλλο τίποτα δεν μπορώ να κάνω. Από τούδε και στο εξής τί θα κάνουν το DTP και το KCK, το ξέρουν οι ίδιοι. Εγώ δεν μπορώ να δώσω εντολές σε κανέναν."

Τα λεγόμενα εθνικά σύνορα (MİSAK-I MİLLİ) πρέπει να αναθεωρηθούν
"Τα λεγόμενα εθνικά σύνορα (MİSAK-I MİLLİ) πρέπει να αναθεωρηθούν με βάση τις τωρινές συνθήκες. Τότε δεν υπήρχε διαμελισμός. Ο διαμελισμός προέκυψε ως αποτέλεσμα των πολιτικών των Άγγλων. Όταν λέω ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα εθνικά σύνορα Misak-ı Milli, δεν εννοώ ότι θα πρέπει να ενωθούν τα εδάφη της Τουρκίας με τα εδάφη του Νοτίου Κουρδιστάν. Αυτό που εννοώ όταν λέω ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το Misak-ı Milli και η Συνθήκη της Λοζάννης, είναι ότι θα πρέπει να εννωθούν οι (εθνοτικές) κοινότητες, να γίνει οικονομική ενοποίηση, όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν.
Στο Misak-ı Milli υπήρχε αναφορά στα δικαιώματα των Κούρδων. Όταν αναφέρομαι σ' αυτό, εννοώ ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των Κούρδων. Δεν λέω ότι θα πρέπει να παίξουμε με τα σύνορα. Μπορεί όμως να δημιουργηθούν διασυνοριακές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ενοποιήσεις στις περιοχές που ζουν οι Κούρδοι (Τουρκία-Συρία-Ιράκ-Ιράν).
Θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η συνθήκη της Λοζάννης. Στη Λοζάνη υπήρχαν οι υπογραφές 66 Κούρδων βουλευτών. Απαίτησαν τα δικαιώματα των Κούρδων, αυτό έχει μια σημασία.
Θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η συμφωνία Sykes-Picot. Τα περισσότερα παιχνίδια που παίχτηκαν στην πλάτη των Κούρδων, ξεκίνησαν με την υπογραφή της συμφωνίας Sykes-Picot. Σχεδίασαν τη διάσπαση και το διαμελισμό των Κούρδων. Και το σχέδιο του Μεγάλου Κουρδιστάν προετοιμάστηκε τότε. Παίζουν κάθε είδους παιχνίδια.
Έθεσα πέντε όρους για την ειρήνη. Δεν θέτω όρους απλά για να υπάρχουν όροι. Αυτοί οι πέντε όροι συνθέτουν ένα πλαίσιο, το πλαίσιο της ειρήνης. Οι Κούρδοι μπορούν να συζητήσουν τους όρους και το πλαίσιο αυτό στα συνέδρια που πρότεινα. Το ένα συνέδριο μπορεί να γίνει στην Ερμπίλ, το άλλο στο Ντιγιαρμπακίρ και το τρίτο στην Ευρώπη. Στα συνέδρια αυτά οι Κούρδοι μπορούν να συζητήσουν τις λύσεις, τις σχέσεις, τα μοντέλα λύσης, το πώς θα ζήσουν με τους άλλους λαούς."

Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι στην ουσία η κήρυξη ενός νέου πολέμου
"Για την οικονομική παγκόσμια κρίση θα ήθελα να πω ότι αυτή στην ουσία είναι η κήρυξη ενός νέου πολέμου. Είναι ένα νέο σχέδιο για να ελέγξουν και πάλι τον κόσμο. Θέλουν να εξισορροπήσουν ό,τι έχασαν στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, είναι ένας νέος τρόπος επίθεσης.
Το ξέρουν ότι δεν μπορούν πλέον να διοικούν τον κόσμο με τον τρόπο που το έκαναν μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν διοικούσαν τον κόσμο με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους παρεμφερείς οργανισμούς και οργανώσεις. Τώρα όμως αδυνατούν να τον διοικήσουν με αυτά και θα δώσουν άλλη μορφή στον κόσμο. Θα κάνουν καινούργιους οργανισμούς. Γι' αυτό προκάλεσαν μόνοι τους την οικονομική κρίση. Θα δημιουργήσουν νέα εργαλεία για να ελέγξουν τους λαούς του κόσμου.

Τα στρατόπεδα των Κούρδων προσφύγων και η τελευταία λέξη προς τους Κούρδους
Για τα στρατόπεδα των Κούρδων προσφύγων μπορεί να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του ΟΗΕ. Είναι δυνατόν να γίνουν στρατόπεδα προσφύγων σε ασφαλείς περιοχές για τους Γεζιντί του Νοτίου Κουρδιστάν που δέχτηκαν επιθέσεις και ξεσπιτώθηκαν. Μπορεί να μεταφερθούν σε στρατόπεδα προσφύγων με την υποστήριξη του ΟΗΕ. Γιατί οι επιθέσεις του Ιράν μπορεί να ενταθούν το καλοκαίρι και να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες.
Η τελευταία μου λέξη προς τους Κούρδους είναι η εξής: Σε περίπτωση που το ΑΚΡ λάβει το 50% των ψήφων στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα είναι σε θέση πλέον να κάνει οτιδήποτε εναντίον των Κούρδων. Σε αυτό το θέμα ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Δίνω τους χαιρετισμούς μου σε ολόκληρο το λάο μας και στους συντρόφους μας που βρίσκονται στις φυλακές".
Πηγή: ANF NEWS AGENCY

10 σχόλια:

  1. Είναι απο τις λίγες στιγμές στην ζωή μου που είδα πολιτικό ηγέτη να θέτει τον εαυτό του κάτω απο την μεγάλη εθνική επιταγή. Τετοιες στιγμές δημιουργούν μεγάλο συγκινησιακό φορτίο.Είναι γνωστή η πρακτική της Τουρκίας έναντι των Κούρδων διαίρει και βασίλευε και έχει καταγραφεί απο την Ιστορία.
    ** Σε περίπτωση που το ΑΚΡ λάβει το 50% των ψήφων στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα είναι σε θέση πλέον να κάνει οτιδήποτε εναντίον των Κούρδων. Σε αυτό το θέμα ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
    Δίνω τους χαιρετισμούς μου σε ολόκληρο το λάο μας και στους συντρόφους μας που βρίσκονται στις φυλακές".**
    Εύχομαι να μην επαληθευτούν οι φόβοι του.
    Εύχομαι να μάθουμε πολλά απο τον Εθνικό Αγώνα των Κούρδων.Πολλά κρίνονται και για μας στην προσπάθεια τους αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι' αυτόν τον άνθρωπο είπε ο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που λέγεται Μπεγλίτης ότι είναι ο νεκροθάφτης του κουρδικού δημοκρατικού κινήματος.
    Τέτοια λόγια λένε μόνο τα φασιστοειδή της Τουρκίας που μισούν τον Οτζαλάν επειδή γκρέμισε τον κεμαλικό φασισμό και εκείνοι που παρασιτούν και καταναλώνουν το πολιτικό κεφάλαιο που συσσώρευσε στο ΠΑΣΟΚ ο ιδρυτής του, εκείνοι που θέλουν να αποσείσουν τις βαρειές ευθύνες που έχουν για την παράδοση του Οτζαλάν στους φασίστες διώκτες του.
    Να τον χαίρεται το ΠΑΣΟΚ και ο λαός της Κορινθίας που τον εκλέγει. Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ιστορία έχει γραφτεί. Δεν αλλάζει.
    Αυτό που διαφοροποιεί τον ΑΠΟ είναι η συνέχεια και συνέπεια. Δεν σταμάτησε την πάλη του. Η δύναμη της σκέψης του αποκαλύπτει τις πρακτικές του Τουρκικού κράτους. Η Δύναμη της ψυχής του δείχνει ότι η Τουρκία μπορεί να ηττηθεί σε ολα τα επίπεδα όταν υπάρχουν γνήσιοι λαικοί αυθεντικοί ηγέτες και όταν ο Λαός μαθαίνει απο την Ιστορία του. Θεωρώ ότι σαν Ελλάδα και σαν Ελληνες έχουμε να μάθουμε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο Έλληνες πολιτικούς που δηλώνουν έτοιμοι να παραχωρήσουν Ελληνικά εδάφη για να κοιμούνται ήσυχοι

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/01/9-18-1-09.html

    δεν μπορείς να περιμένεις τίποτε άλλο απο προδοσίες....

    Αυτό που όμως δεν γίνεται κατανοητό είναι πως είναι δυνατόν η "προδοσία της Κουρδικής υπόθεσης" που ξεκίνησε απο επαγγελματίες πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ να εξακολουθεί να συντελείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελληνικής κοινωνίας ακόμη και σήμερα...

    ...Μια "προδοσία" που συμπαρασύρει και το ίδιο το εθνικό μας συμφέρον αφού υποθηκεύει τις τύχες ενός Εθνικού Μετώπου - του Κουρδικού - που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται απο όλη την Ελληνική κοινωνία ως το κατ' εξοχήν Συμμαχικό Μέτωπο κατά του Τουρκικού Ιμπεριαλισμού....

    ...μια "προδοσία" στην οποία - ξανατονίζεται - συμμετέχει σύμπασα η Ελληνική κοινωνία...

    ...Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία, επιχειρηματική τάξη, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, διανοούμενοι - ακαδημαϊκοί και μη - κλήρος, πολιτικοί - επαγγελματίες και μη - , ένοπλες δυνάμεις και αρχές ασφαλείας, ανθρωπιστικές ΜΚΟ, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες....

    ...οι πάντες...

    ...ουδείς άμοιρος ευθυνών...

    ...δεν είναι δυνατόν, ενώ υπάρχουν Κινήματα και Οργανώσεις για το κάθε τι (σοβαρό ή μή σοβαρό), να μην υπάρχει ένα ισχυρό Κίνημα Ελληνοκουρδικής Συμμαχίας...

    ...μια Επιτροπή Αγώνα απο Έλληνες πολίτες, πολιτικούς και μη, ακαδημαϊκούς και μη, ένστολους και μη, δημοσιογράφους, διανοούμενους, συνδικαλιστές, διπλωμάτες, ευαισθητοποιημένους με την "Κουρδική Υπόθεση" Έλληνες πολίτες που να εργάζονται δημόσια και ποικιλοτρόπως γι' αυτή την υπόθεση...

    ...όπως βλέπουμε να εργάζονται σθεναρά για την υπόθεση των Παλαιστινίων και της Γάζας πχ...

    ...κι όμως δεν κινείται τίποτα σε αυτό το "Μέτωπο" στη χώρα μας...

    ...τίποτε απολύτως...

    ...κι αυτό εκτός απο απαράδεκτο είναι και ακατανόητο...

    ....δεν μπορεί να εξαφανίστηκε (έτσι απο μόνη της) εν μια νυκτί η έντονη κοινωνική Ελληνική δραστηριοποίηση υπερ των Κουρδικών δικαίων που υπήρχε μέχρι και την υπόθεση Οτσαλάν...

    ...επί μακρόν δρώσα αυτή η Ελληνοκουρδική δραστηριοποίηση, λογικά θα πρέπει να είχε βγάλει πολυπλόκαμες και βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία...

    ...δεν χάνονται έτσι απότομα και ολοκληρωτικά τέτοιες ρίζες...

    ...άρα, κάτι άλλο συμβαίνει...

    ...κάποιοι φροντίζουν να κρατούν "υποβιβασμένη" στην "αδράνεια" αυτή την "Ελληνοκουρδική δράση"...

    ...το ερώτημα είναι φυσικά "ποιοί είναι αυτοί"?...

    ...και με "ποιά μέσα" κατορθώνουν κάτι τέτοιο?

    ...πως είναι δυνατόν να "ελέγχουν" κάθε μα κάθε κοινωνικό κύτταρο αυτής της Ελληνικής κοινότητας που θα ήθελε να εργασθεί για τα δίκαια του Κουρδικού Αγώνα ?

    ...δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ανεξάρτητα άτομα που κατά καιρούς προσπάθησαν να επανασυντάξουν αυτή την "Ελληνοκουρδική κοινότητα"...

    ...να υποθέσουμε πως "σταματήθηκαν" άδοξα αυτά τα "εγχειρήματα"?

    ...και με ποιόν τρόπο άραγε?

    ...μπορεί να μοιάζουν με συνωμοσιολογία όλα αυτά, αλλά δεν παύουν να είναι "λογικές διερωτήσεις" χωρίς απάντηση...

    ...ούτε απο Ελληνικής, ούτε απο Κουρδικής πλευράς...

    ...όπως άλλωστε ούτε και τώρα θα τύχουν απαντήσεων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαστε μια φυλή, ένας λαός ένα έθνος που σπάνια στο ρού της Ιστορίας διακριθήκαμε για την συνέπεια μας και την συνέχεια μας.
    Οι λόγοι είναι ότι ποτέ δεν ξεπεράσαμε τον Εθνικό Διχασμό και τον Εμφύλιο μας στοιχειώνουν ακόμα.
    ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ.Εύκολη πρακτική όταν ξέρεις το εγώ του άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργος Ανεστόπουλος 8a h8eles na ftia3oume emeis ws idiwtes ena tetoio "Κίνημα Ελληνοκουρδικής Συμμαχίας" kai na ergastoume gia ola auta pou les? H' ta les aplws gia na ta peis kai perimeneis apo tous allous pou 8a ta diabasoun na poun "nai as kanw ena tetoio kinima". Ante giati polloi 3eroun mono na makrugoroun mesa apo thn asfaleia k thn anwnumia twn blogs

    Xristodoulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...Αγαπητέ ανώνυμε 2.43 συ είπας περί ασφάλειας και ανωνυμίας...

    ...εγώ εκτίθεμαι με το ονοματεπώνυμό μου...

    ...δηλώνω τις προθέσεις μου δε για ενεργοποίηση στους κόλπους ενός τέτοιου κινήματος ξεκάθαρα και δημόσια διακινδυνεύοντας ΕΠΩΝΥΜΑ να παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου...

    ...εν γνώσει μου δε πως δηλώνοντας αυτά που δηλώνω υπερ στήριξης των Κούρδων γίνομαι κόκκινο πανί για "κάθε ενδιαφερόμενο" ένθεν κι ένθεν...

    Να είσαι σίγουρος πως πέραν της δημόσιας αυτής θέσης, έχω αυτοπροταθεί κι "αλλιώς"...πιο "διακριτικά"...

    Με τις δημόσιες "ακραίες" θέσεις μου (όπως πχ το ότι πρέπει να ενισχυθεί το PKK απο Διεθνείς - και Έλληνες - εθελοντές) κάποιοι ίσως διστάζουν να εργαστούν μαζί μου γνωρίζοντας ότι "παραεκτέθηκα" και μαζί μ' εμένα θα "εκτεθούν" κι αυτοί...

    ...ελπίζω να βρεθεί τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα...

    ...μέχρι τότε, ελπίζω τουλάχιστον να έχουν μπει "αρκετές φυτιλιές" σε άλλους συμπατριώτες που θα έχουν έτσι το έναυσμα να κινηθούν πιο "διακριτικά" απο εμένα και να επιτύχουν πράγματα...

    ...άλλωστε δεν είναι το μόνο θέμα που επέλεξα να "εκτεθώ" κρίνοντας πως ήταν η μόνη επιλογή προκειμένου να τεθούν κάποια ζητήματα...

    ...παρόμοιες "βιαστικές και εχθρικές κριτικές" άκουσα και σε άλλα "ακραία εθνικά ζητήματα" που έθεσα (πχ Εθνική Εταιρεία)...

    ...εγώ εδώ είμαι και ότι λέω τα "δεσμεύω" με το ονοματεπώνυμό μου φίλε Ανώνυμε...

    ...εσύ?

    ...με τι τα δεσμεύεις?

    ...με ένα "απλό ψευδώνυμο" κάνοντας ανώνυμη κατάχρηση της φιλοξενίας του blog για να σπιλώσεις δημόσια "ειλικρινείς προθέσεις" και "προτάσεις"?

    ...εαν βάλεις δημόσια το όνομά σου ξέρεις πως θα "εκτεθείς" κι εσύ σε "κάποια αρπακτικά"...

    ...εαν πάλι δεν το βάλεις και με πείσεις - εσύ θα βρεις τον τρόπο - πως είσαι αξιόπιστος συνομιλητής, βρισκόμενος δίπλα μου θα "εκτεθείς" και πάλι σε αυτά τα "αρπακτικά" που περιμένουν να δουν τι "λαγό" θα βγάλω απο αυτές τις "ακραίες δημόσιες τοποθετήσεις" μου....

    ...ότι και αν επιλέξεις φίλε μου το "διακριτικό" στην περίπτωσή μας έχει πάει περίπατο...

    ...ότι με ενδιαφέρει να βρω άλλους δέκα, είκοσι, εκατό απο εσάς και να χτίσουμε μαζί μια Μή Κυβερνητική Οργάνωση Ελληνοκουρδικής Δράσης, ναι, φυσικά και με ενδιαφέρει...

    ...αλλά εφόσον έχω ήδη "στοχοποιηθεί" με τις τοποθετήσεις μου θα πρέπει και όποιος σαν εσένα επιθυμεί το ίδιο να γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα υποστεί το ίδιο...

    ...γι' αυτό άλλωστε φαντάζομαι και δεν μ' έχει ενοχλήσει κανείς μέχρι τώρα παρ' ότι έχω τραβήξει πολύ το σκοινί των ακραίων δηλώσεων...

    ..."κάποιοι σαφώς αναμένουν να δουν ποιοί άλλοι θα έρθουν σε επαφή μαζί μου"...

    ...δέχομαι την πρότασή σου φίλε Ανώνυμε και την προσυπογράφω εαν είναι σοβαρή...

    ...και καλώ και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο να πράξει το ίδιο...

    ...τις συνέπειες φυσικά τις ξέρετε κι απο μόνοι σας...

    (ΥΓ: φίλε Ανώνυμε, όσα χρόνια γράφω σε forum και blogs παρατήρησα πως οι χρήστες γράφουν είτε σε greeklish, είτε σε Ελληνικά...ποτέ σε "μεικτή" γλώσσα...οι χρήστες - είτε της μιας, είτε της άλλης κατηγορίας - αντιπαθούν μέχρι θανάτου την "μεικτή γραφή"...απλά μου έκανε εντύπωση και το σημειώνω.)

    την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ. Ανεστόπουλε, σας συγχαίρω για το θάρρος σας να προσπαθήσετε να ξαναδημιουργηθεί ο ελληνο-κουρδικός σύνδεσμος φιλίας και στήριξης όπως υπήρχε παλιά, αλλά προσέξτε μην βρεθείτε κι εσείς κατηγορούμενος με το άρθρο 140 ότι "κινηθήκατε εχθρικά εναντίον της φίλης χώρας Τουρκίας" σας πάνε στα δικαστήρια σας βρίζουν από τις εφημερίδες όλα τα εκσυγχρονιστικά ανθρωποειδή και λαμόγια που λέγοντια δημοσιογράφοι Έλληνες, σας βρίζουν για πράκτορα πάσης φύσεως σκοτεινών δυνάμεων όπως έγινε και με τον υπογράφοντα αρχιπλοίαρχο Ε.Α. Αντώνη Ναξάκη και ακόμα το υβρεολόγιο άνευ προηγουμένου εναντίον ενός ανθρώπου που προσπάθησε να σώσει την αξιοπρέπεια της Ελλάδας στην υπόθεση Οτζαλάν, που είναι ο Σάββας Καλεντερίδης.

    Αντώνης Ναξάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απ’ οτι ξέρω απο το σινεμά πάντα βρίσκεται ένας μπόξερ πιο δυνατός.
    Έτσι πιστεύω και για όλους τους τραμπούκους που "δέρνουνε" (βόμβες)το κοσμάκι πάνω σ’ αυτήν την υδρόγειο.

    Οτσαλάν ξέχασες τον μαρξισμό (αυτός κι αν χρησιμοποιήθηκε)


    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Αρχιπλοίαρχε,

    τα εύσημα απο μέρους ενός εκ των τελευταίων Ηρώων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού δεν μπορεί παρά να με τιμούν τα μέγιστα και να μου δίνουν τις πλέον σοβαρές ενδείξεις περί "Ορθής Πορείας".

    Όσο για το "άρθρο 140", θα πρέπει να πω προς κάθε "ανησυχούντα καλοθελητή" - εγχώριο ή αλλοεθνή - οτι όλες οι "ακραίες μου τοποθετήσεις" μέχρι τώρα περί "ενίσχυσης του Κουρδικού Απελευθερωτικού Μετώπου" αποτελούν μέρος ενός Σεναρίου που γράφω.

    Είναι "σπονδυλωτό" και περιλαμβάνει δύο Ιστορίες που "τρέχουν παράλληλα" ως δράση:

    το ένα είναι η "Κοιλάδα των Λύκων", διεξάγεται εν αρχή στην Κύπρο όπου παρακολουθούμε τον εκ των πρωταγωνιστών Τούρκο Στρατιώτη Αττίλα Οργκάτς να εκτελεί εν ψυχρώ Ελληνοκύπριους Στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτους, να αποκεφαλίζει άλλους, να τους θάβουν σε ομαδικούς τάφους, κατόπιν να τα αρνούνται όλα και την διεθνή κοινότητα να τους πιστεύει χωρίς καμία δυσκολία. Μέχρι που κάποια μέρα 34 χρόνια μετά ο πρωταγωνιστής τα παραδέχεται όλα σε μια "κρίση ειλικρίνειας" σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή ταρακουνώντας συθέμελα ολόκληρο το Τουρκικό παρακράτος.

    Η δεύτερη ιστορία ονομάζεται "Στα Βουνά των Αετών" και παρακολουθεί την δράση ενός Έλληνα Λοχαγού των Ειδικών Δυνάμεων. Αηδιασμένος απο τα Κυπριακά έκτροπα και τα Ίμια, νοιώθει να ξεχειλίζει το ποτήρι της Εθνικής προδοσίας με την παράδοση Οτσαλάν και αποφασίζει να παραιτηθεί απο τον Ελληνικό Στρατό.
    Αυτός ο Έλληνας Μαχητής λοιπόν πηγαίνει στα βουνά του Κουρδιστάν, εντάσσεται στο Κουρδικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και γίνεται ο Καπετάν Υψηλάντης.

    Εκεί, μαζί με τον Κύπριο Υπολοχαγό Θεόφιλο Γεωργιάδη και μερικούς ακόμη Έλληνες Μαχητές συγκροτούν πολεμική ομάδα που ονομάζουν "Ιερό Λόχο" και πολεμούν μαζί με τους Κούρδους μαχητές εναντίον των Τούρκων.

    Η Ομάδα τους διαρκώς διευρύνεται και απο άλλους εθελοντές που καταφτάνουν απο Ελλάδα, Κύπρο αλλά και άλλες "Ορθόδοξες χώρες".
    Συν τω χρόνω και με την κατάλληλη οργάνωση σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποκτά ισχυρούς πόρους και ικανές δημόσιες επικοινωνιακές δυνατότητες, τέτοιες ώστε επιτυγχάνει να ενισχύει με κάθε τρόπο - και δη καίρια - τον Κουρδικό Απελευθερωτικό Αγώνα.

    Περιλαμβάνει δε εθνικά φορτισμένες σκηνές όπως ας πούμε η εκτέλεση του Θεόφιλου Γεωργιάδη και η κηδεία του, καθώς και οι κηδείες Ελλήνων Μαχητών ανά την Ελλάδα που με τον καιρό αναβιώνουν "μνήμες", "κακές μνήμες" του Ελληνοτουρκικού παρελθόντος...

    Αλλά και κηδείες άλλων Ορθόδοξων μαχητών όπως πχ Ρώσσων που επίσης "ξυπνούν και στην Ρωσσία μνήμες των Ρωσσοτουρκικών πολέμων" και του πόσα γεωπολιτικά προβλήματα έχει στοιχίσει η Τουρκία στην Ρωσσία επί αιώνες, κι άλλα τέτοια "συγκινησιακά φορτισμένα"...

    Ω, είναι σίγουρο πως θα το λατρέψουν στην Τουρκία...μάλιστα σκέφτομαι να το στείλω απευθείας στο Kanalturk, στο κανάλι που είπε αυτά που είπε ο δικός τους ο Αττίλας...

    Αυτά φυσικά κύριε Ναξάκη είναι ένα σενάριο - μυθιστόρημα που κινείται στον χώρο της φαντασίας. Συνεπώς - όπως είπαν και οι Νομικοί Σύμβουλοι του Τουρκικού κράτους δια στόματος Αττίλα Οργκάτς - αποτελεί "Φαντασία και Τέχνη". Γιατί να "διωχθεί" λοιπόν?

    Απο πότε διώκεται η Τέχνη και η Κουλτούρα?

    Οτιδήποτε δε, ισχυρίστηκα που μοιάζει με τα παραπάνω ήταν μια προσπάθεια να "μετρήσω την αποδεκτικότητα του κοινού" - όπως ακριβώς έκανε κι ο Τούρκος πρώην Στρατιώτης και νυν Ηθοποιός-εκτελεστής.

    Συνεπώς, είχε δίκηο ο καημένος ο Τούρκος ο Αττίλας όταν τα ισχυρίστηκε αυτά...

    Έτσι είναι η δουλειά του "Μυθοπλάστη"...σκαρώνει "φαντασιακές καταστάσεις" και τις δοκιμάζει στο κοινό...δουλεύει λεπτομέρειες, παίζει με την ψυχολογία του "δέκτη", ακονίζει την "εκπεμπόμενη προκλητικότητα"...

    Γιατί πέσανε όλοι λοιπόν να τον φάνε σε Ελλάδα και Κύπρο?

    Για "σενάρια φαντασίας" λοιπόν θα με δικάσουν?

    Ας το κάνουν...

    (Δύο μέτρα και δύο σταθμά? Εαν δικάσουν εμένα, θα πρέπει να δικάσουν και τον δικό τους τον Αττίλα Οργκάτς.)

    Θα κάνουν διαφήμηση τεραστίου βεληνεκούς στο "πνευματικό μου πόνημα" , τέτοια που εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω με τίποτα....

    Θυμίζω εδώ μια ιστορία που έχει μείνει γνωστή ως "Το επικοινωνιακό Σύνδρομο του Βατικανό"...

    Πριν μερικές δεκαετίες κάποιο περιθωριακό Ιταλικό media λίγων εκατοντάδων αναγνωστών κατηγόρησε τον Πάππα ως...(κάτι κακό τέλος πάντων)...

    Το Βατικανό θεώρησε καλό να χρησιμοποιήσει όλο το απίστευτου βεληνεκούς δυναμικό σε ελεγχόμενα media που διέθετε παγκοσμίως προκειμένου να διαψεύσει την κατηγορία...

    Το "επικοινωνιακό αποτέλεσμα" που επετεύχθη όμως ήταν ακριβώς το αντίθετο....

    Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη έμαθαν την "κατηγορία προς τον Πάππα" η οποία τους έμεινε στο υποσυνείδητο πολύ περισσότερο απ' ότι η διάψευση αυτή καθαυτή...

    Ζούμε σε μια ελεύθερη Δημοκρατική χώρα. Αυτό δεν λέμε διαρκώς?

    Κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να ιδρύσουμε μια νόμιμη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος για τα δεινά του Κουρδικού Λαού.

    Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται διεθνή βοήθεια και δεν ασχολείται κανείς μαζί τους.

    Τι λιγότερο έχουν δηλαδή σε ανθρώπινη αξία τα παιδιά των Κούρδων απο τα παιδιά των Παλαιστινίων ή τα παιδιά του Νταρφούρ?

    Γιατί στην μια περίπτωση έχουμε υπερδραστηριότητα των πολιτών και στην άλλη μια απέραντη ανυπαρξία πρωτοβουλιών?

    Ποιός Έλληνας δικαστής θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση στην ίδρυση ενός τέτοιου Οργανισμού?

    Παρασκήνια και υπονοούμενα περί του "τι θα εξυπηρετεί στην πραγματικότητα ένας τέτοιος Ελληνοκουρδικός Σύνδεσμος"?

    Σαφώς και μπορεί να σκεφτεί ο καθένας ότι θέλει...

    Με την διαφορά πως η νομική πραγματικότητα είναι σαφής:

    "...επιτρέπεται η ίδρυση Σωματείου υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις νομιμότητας σύνθεσης, στόχων και έργων..."

    Τηρουμένων των νομικών αυτών προϋποθέσεων, ουδείς δύναται να φέρει αντιρρήσεις...

    Παρεμπιπτόντως, έχω την αίσθηση πως "πολλοί κοινωνικοπολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν" τόσο στην Ελληνικοί κοινωνία όσο και στον διεθνή μας περίγυρο...

    Το 1996-99 δεν υπήρχε ουσιαστικά ελεύθερο Ιρακινό Κουρδιστάν.

    Τώρα υπάρχει..

    Τότε δεν υπήρχε Σύνδεσμος Ελλήνων Αξιωματικών που να έχει τη δύναμη να υπερασπίζεται τα μέλη του απο άδικες πολιτικές επιθέσεις.

    Σήμερα, μόλις ιδρύθηκε και πιστεύω πως σύντομα θα έχει (επιτέλους) "ανάλογη δυνατότητα αυτοπροστασίας" του Σώματος των Ελλήνων Αξιωματικών ώστε να πάψουν να "διώκονται ποικιλοτρόπως"...(όπως πχ Ναξάκης, Καλεντερίδης).

    Σήμερα η Τουρκική επιθετικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα - αντίθετα απο το 1996 - 99 - η Ελληνική Πολιτεία να βαίνει εκ των πραγμάτων σε πιο "συγκρουσιακά μοντέλα" Ελληνοτουρκικών επαφών.

    Έτσι, αυτή η Νέα Ελληνοκουρδική Προσέγγιση θα χρησιμοποιηθεί αναπόφευκτα απο την Ελληνική Πολιτεία ως "Στρατηγικό Πλεονέκτημα" απέναντι στην Τουρκία.

    (Άλλωστε, δεν είναι κάτι που ήδη κάνει η Τουρκία με τις "προσεγγίσεις της" και τα "πατροναρίσματα" που συστηματικά κάνει στους βόρειους γείτονές μας - Αλβανούς, Σκοπιανούς, Κοσσοβάρους αλλά και ακόμη χειρότερα στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης? Καιρός είναι να ακολουθήσουμε την τακτική της)

    Εξαιτίας αυτής ακριβώς της κλιμάκωσης της Τουρκικής επιθετικότητας η Νέα ελληνοκουρδική προσέγγιση μετατρέπεται σε ένα "οιονεί γεγονός"...

    Μέσα απο την ευρύτερη συζήτηση περί Τουρκίας και Κουρδικών ζητημάτων εδώ μέσα στο Infognomon, αλλά και χάρη στην έκδοση του βιβλίου "Παράδοση Οτσαλαν" του Καλεντερίδη, είναι σίγουρο οτι όλες οι "φιλοκουρδικές ψηφίδες" επαναπροσέγγισαν - σαν ιδέα - η μία την άλλη".

    Είναι σίγουρο λοιπόν πως αυτή η "Ελληνοκουρδική ζύμωση" θα έχει οδηγήσει και σε "υπόγειες διακριτικές διαδρομές".

    Αυτή θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ως "πρώτη πυροδότηση" της "Ελληνοκουρδικής ενεργοποίησης".

    Κάτι που δεν μπορεί φυσικά να "αγγίξει" ο οποιοσδήποτε "καλοθελητής".

    Όλοι λοιπόν αυτοί οι "καλοθελητές", έχω την αίσθηση πως, για διαφορετικούς λόγους ατομικού συμφέροντος ο καθένας, επιθυμούν την ενεργοποίηση σε "εμφανή μορφή" της Ελληνοκουρδικής Συνεργασίας.

    Ποντάρουν φυσικά στο οτι θα μπορούσαν ίσως να "παρατηρούν καλύτερα" τα "τεκταινόμενα". Προσδοκούν φαντάζομαι να το δουν ως "Πύλη εισόδου" των "ερευνητών" τους.

    "Ενοχλητική οπτική" που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Ελληνοκουρδικός Σύνδεσμος την κατάλληλη στιγμή και που αποτελεί το "σκληρό αντίτιμο" (το να είναι τα μέλη "αντικείμενα ερεύνης) για όποιον συντρέξει αυτή την προσπάθεια, πλην όμως δεν παύει να έχει και την καλή πλευρά της.

    Αφού όλοι το "επιθυμούν", αποτελεί "πρόκριμα" κάτι τέτοιο και "προίκα" αυτής της "Ιδρυτικής προσπάθειας".

    Τουτέστιν, κανείς δεν θα ενοχλήσει καθώς φαίνεται αυτό το "εγχείρημα".

    Η δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος για ίδρυση αυτού του Ελληνοκουρδικού Συνδέσμου μπορεί να θεωρηθεί ως η "δεύτερη πυροδότηση".

    Ότι κάποια (απροσδιόριστη) στιγμή, "κάποιοι" θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν "κάποια" προβλήματα σε τούτο το εγχείρημα είναι βέβαιο.

    Ακόμη όμως και αν επιβεβαιωθείτε και διωχθώ, είναι πλέον πάρα πολύ αργά διότι η "ιδέα" έχει ήδη μπει εκ των πραγμάτων σε πλειάδα συμπατριωτών μας.

    Κάποιοι άλλοι θα αναλάβουν, κι επειδή αυτοί θα είναι "πιο διακριτικοί" θα επιτύχουν.

    Και μάλιστα με πιο "αόρατες διαδρομές".

    Κι επειδή, ακριβώς "αυτό το αόρατο" είναι που αντιπαθούν και απεύχονται όλοι οι "καλοθελητές", πιστεύω πως κανείς δεν πρόκειται να εμποδίσει κατ' ουδένα τρόπο το προτεινόμενο "Ανθρωπιστικό - το τονίζω - εγχείρημα".

    Την ίδρυση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Ελληνοκουρδικός Σύνδεσμος.

    Βασικοί στόχοι?

    Να μερικοί:

    - Η πολιτιστική όσμωση των δύο λαών. Να ξαναγνωριστούν μεταξύ τους και να αναπτυχθεί ξανά το άριστο κλίμα που υπήρχε προ της υπόθεσης Οτσαλάν το "βρώμικο '99".

    - Να στηριχτούν οι εδώ Κούρδοι Μετανάστες

    - Να στηριχτούν οι επικοινωνιακές δομές των Κούρδων ώστε ο δίκαιος αγώνας τους να γίνει επιτέλους ευρύτερα αποδεκτός απο την διεθνή κοινότητα

    - Να συγκεντρώνεται σε τακτική βάση ανθρωπιστική βοήθεια και να στέλνεται σε Κουρδικές περιοχές που έχουν ανάγκη.

    - Να παρέμβει η Ελλάδα ώστε να εγκατασταθεί ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ στα Ιρακινά-κουρδικά εδάφη που επιμένει να βομβαρδίζει η Τουρκία

    - Να ιδρυθεί στην Ιρακινή - Κουρδική πόλη Αρμπιλ Ελληνική οικονομική παροικία-αποστολή που στόχο θα έχει την Ελληνική επιχειρηματική δραστηριοποίηση στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

    - Ίδρυση Ελληνικού προξενείου στην Αρμπιλ

    Αυτά ενδεικτικά και μόνον....

    Πολλά, πάρα πολλά ακόμη μπορούν να γίνουν...

    Πράγματα πολύτιμα για την Φιλία και Συνεργασία των δύο λαών...

    Πράγματα που επ' ουδενί δεν μπορούν να θεωρηθούν παράνομα απο καμία Ελληνική Δικαιοσύνη...

    Σήμερα τα πράγματα δείχνουν "ευνοϊκά για ένα τέτοιο εγχείρημα"....

    Αύριο μπορεί να μην είναι...

    Οφείλουμε λοιπόν να εκμεταλλευθούμε το σήμερα...

    Κύριε Αρχιπλοίαρχε,

    θα ήταν μέγιστη τιμή μου να σας γνωρίσω κι απο κοντά....

    Ο κύβος ερρίφθη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.