16/1/09

Δημιουργία ρωσικών βάσεων σε αραβικές χώρες

Η Ρωσία ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με μόνιμες ναυτικές βάσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.

Η Ρωσία αποφάσισε να δημιουργήσει ναυτικές βάσεις στην Λιβύη, την Συρία και την Υεμένη μέσα σε λίγα χρόνια, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιταρ-Τας επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματικών, σε μία ένδειξη των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Μόσχας στην εξωτερική πολιτική.
«Είναι δύσκολο να πούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δημιουργηθούν οι βάσεις για τον στόλο μας στις χώρες αυτές, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια αυτό θα έχει γίνει οπωσδήποτε. Η πολιτική απόφαση για το θέμα αυτό έχει ληφθεί», φέρεται να δήλωσε ένας αξιωματικός. Δεν υπήρξε σχόλιο από...εκπρόσωπο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Γίνονται διαπραγματεύσεις με ξένες κυβερνήσεις. Τέτοια δημοσιεύματα ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις συνομιλίες», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το Ιταρ Τας ο υπαρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Ανατόλι Νογκοβίτσιν.
Αναλυτές έχουν αναφέρει ότι το συριακό λιμάνι Ταρτούς μπορεί να αναβιώσει ως ρωσική ναυτική βάση. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το σοβιετικό ναυτικό είχε μόνιμη παρουσία στην Μεσόγειο χρησιμοποιώντας το λιμάνι Ταρτούς για ανεφοδιασμό.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το άνοιγμα μίας ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Βεγγάζης στην Λιβύη, ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων της συζήτησης που είχε τον περασμένο Οκτώβριο στην Μόσχα ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.
Ο Νογκοβίτσιν είπε ότι είναι ασαφές πότε θα ανοίξουν οι ρωσικές ναυτικές βάσεις στο εξωτερικό. «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί», υπογράμμισε προς το Ιταρ Τας.
Η Ρωσία άφησε την βάση Καμ Ραν στο Βιετνάμ το 2002 επειδή το μίσθωμά της είχε γίνει μεγάλο βάρος για τα οικονομικά της χώρας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Η δημιουργία τέτοιων βάσεων τι σημαίνει για την Ελλάδα;γιατί έχω την εντύπωση πως έτσι η όποια προσέγγιση με την Ρωσία είναι άχρηστη αφού οι Ρώσοι δεν θα μας χρειάζονται πια.Σίγουρα θα αντιταχθούν σφόδρα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση μέσω Αιγαίου στις βάσεις τους.Τότε όμως αυξάνεται η σημασία μας για τα αμερικανικά συμφέροντα!
    Σε αντίθετη και προς το παρόν μη διαφαινόμενη και κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον εξαιρετικά επικίνδυνη περίπτωση συμμαχίας με τη Ρωσσία,μας στηρίζει αναγκαστικά για τα 12ν.μ. ώστε να μην εμποδίζεται από κανέναν η διέλευση.
    Μην ξεχνάμε και τον αγωγό!
    Ελλάδα και Τουρκία χώρες με αντίπαλα συμφέροντα αναγκαστικά πιστεύω πως μία από τις δύο θα αλλάξει στρατόπεδο,πια δεν υπάρχει ο κομμουνισμός ώστε να εμποδίσει μια χώρα να κάνει κάτι τέτοιο.Το καθεστώς της ίδιο θα παραμείνει.Το γεγονός της συμμετοχής μας στην ΕΕ,μάλλον οδηγεί την Τουρκία σε κάτι τέτοιο.Εκτός κι αν υπάρξει δραματική αλλάγή στην ΕΕ.
    Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν νέα ψυχροπολεμική κατάσταση που δεν νομίζω να υπάρξει τουλάχιστον στην παλιά ένταση.Ουδετερότητα μου φαίνεται δύσκολη σε περίπτωση ψυχροπολεμικής κατάστασης,αφού κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πούμε το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι που λέει και ο ποιητής.
    Εσείς κ.Καλεντερίδη τι πιστεύεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρωτιέμαι κατά πόσο θα ήταν "εφικτή", "αποδοτική" και "ρεαλιστική επιλογή" για τα εθνικά συμφέροντα η εγκατάσταση ρωσικής βάσης στο Καστελόριζο...

    ...μπορεί να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι πιέσεις που δέχεται η χώρα απο την Τουρκία παραείναι έντονες, παραέχουν χτυπήσει "κόκκινο" για να περιμένουμε πότε θα αποφασίσει η ΕΕ να φυλάξει τα "ενιαία (Ευρωπαϊκά) σύνορά" της ή το ΝΑΤΟ να πάψει να μεροληπτεί υπερ της Τουρκίας...

    ...κι επειδή το Καστελόριζο "κείται μακράν" - όπως είπε κάποτε ο Καραμανλής για την Κύπρο επιτρέποντας ουσιαστικά στους Τούρκους τον Αττίλα 2 - κι επειδή θα είναι μάλλον το πρώτο που θα πληγεί απο Τουρκική απόβαση, καλό δεν θάταν να υπάρχει κι ένας ακόμη "αποτρεπτικός παράγοντας" ?

    ...θα ήταν "ενδιαφέρον" να συμπεριληφθεί στην συμφωνία παραχώρησης της βάσης όρος που θα υποχρεώνει την Ρωσική δύναμη σε προστασία του νησιού απο Τουρκική επίθεση....

    ...ακραίες καταστάσεις, ακραία μέτρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αείμνηστος Καραμανλής ποτέ δεν είπε αυτή την φράση!Είναι καθρά "ράδιο αρβύλα" της εποχής εκείνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας,

    Είναι η πρώτη φορά που γράφω σε κάποια τέτοια σελίδα και το κάνω ίσως και επηρεασμένος απο το παρλθόν του δημιουργου της το οποίο σέβομαι απεριόριστα. Η δημιουργία βάσεων στην ευρύτερη περιοχή θυμιζει την κίνηση επεκτατικών στρατηγικών κινήσεων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης της 10ετιας του 50, μια ενέργεια η οποία την εποχή εκέινη ήταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα του τότε νεοσυσταθέντος κράτους του Ισραήλ. Λόγω του εναγκαλισμού που λάμβανε χώρα μεταξύ Σ.Ε.και του αραβικού στοιχείου, η δυσφορία ήταν διάχυτη και έλαβαν γεγονότα στο Ευρωπαϊκό έδαφος, τα οποία κατα σατανική ``σύμπτωση`` έξυπηρετούσαν και τις 2 χώρες (Ισραήλ / Σοβιετική Ένωση).

    Κύριοι στην διπλωματία, όταν υποχωρείς στις λέξεις, ουσιαστικά παραχωρείς έδαφος και με γνόμωνα αυτό, δυστηχώς η χώρα μας πλέον δέν επηρεάζεται απο γεγονότα τα οποία πραγματοποιούνται εντός των συνόρων. Η ρήση του Ρώσου Αξιωματικού ``γίνονται διαπταγματεύσεις `` και `` η ποτικτική απόφαση έχει παρθεί`` σξμαίνει οτι οι ΄χωρες που εμπλέκονται άμεσα (εδαφικά) αλλά και έμμεσα (είτε με την σύπραξη διημερων συμφωνιών, έιτε με την απευθείας συνεργασία σε πολους τομείς), καλούνται να πολιτογραφηθούν δηλαδή να αποφασίσουν σε ποιό στρατόπεδο θα υπαχθούν και κατα την ταπεινλη μου γνώμη, η ελληνική εξωτερική διπλωματία, ``αγρόν υγοράζει`` στο θέμα αυτό. Η δημιουργία βάσεων σε περιοχές που βρίσκονται ουσιαστικά απέναντι απο αμερικανικές και αγγλικές βάσεις επι ελληνικού και Κυπριακού εδάφους, δέν έγινε τυχαία αλλά ούτε και θα αφήσει ανεπηρέαστη την πολιτκή και στρατιωτική σκηνή της χώρας μας.
    Είναι και άλλα πολλά που πρέπει να αναφερθούν αλλά δέ θέλω να γίνω κουραστικός.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.