12/1/09

Επικρίσεις για την ονομασία του κεντρικού οδικού άξονα της ΠΓΔΜ σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών»


Επικριτικοί για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να ονομάσει το τμήμα του Ευρωπαϊκού Οδικού Διαδρόμου 10, που διασχίζει την ΠΓΔΜ, σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών» και το δημοτικό στάδιο της πόλης των Σκοπίων σε «Αρένα Φίλιππος Β΄», εμφανίζονται ευρωβουλευτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων, «Ουτρίνσκι Βέσνικ».
«Νομίζω πως η απόφαση αυτή δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη τακτική. Θα προκαλέσει τα ίδια προβλήματα που προκάλεσε και η απόφαση για την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων», έκρινε ο κ. Έρικ Μέγιερ, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, ο οποίος είναι και ο εισηγητής της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για...την ΠΓΔΜ.
Κατά τον ίδιο, είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή της ΠΓΔΜ θα εκληφθεί από την Αθήνα ως εσκεμμένη πρόκληση, και ακόμη κι αν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει το δικαίωμα να ονομάσει έτσι τον Διάδρομο 10, η απόφαση είναι αντιπαραγωγική.
Ο κ. Μέγιερ, ακόμη περισσότερο θεωρεί ότι η μετονομασία αποτελεί ένα νέο επιχείρημα για την Αθήνα να ασκήσει βέτο στη διαδικασία της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, θέμα το οποίο κάποια στιγμή θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών.
Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, συνεχίζει το δημοσίευμα της «Ουτρίνσκι Βέσνικ», κατέθεσε την τελευταία έκθεσή του για την ΠΓΔΜ τον προηγούμενο Δεκέμβριο και σε αυτή αναφέρεται σαφώς ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να αποφεύγει προκλητικές ενέργειες. Σε αυτό, κατά τη Σύνοδο της ΕΕ, προστέθηκε ότι η χώρα πρέπει να αποφεύγει και προκλητικές δηλώσεις.
Για τον κ. Μέγιερ, η μετονομασία του οδικού άξονα, μετά την κριτική που ασκήθηκε σχετικά με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, θα αποτελέσει επιπρόσθετο επιχείρημα για την Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει παραβιαστεί η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
Αυτές οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, γράφει η «Ουτρίνσκι Βέσνικ», άφησαν άναυδο τον Σλοβένο ευρωβουλευτή, Γιέλκο Κατσίν, ο οποίος σχεδιάζει να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Ίβιτσα Μπότσεφσκι.
«Δεν μπορώ να σχολιάσω μεμονωμένες προαναγγελίες, πέραν του ότι κατά την τελευταία συνάντηση με τον αντιπρόεδρο κ. Μπότσεφσκι στο Ευρωκοινοβούλιο δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Για μένα, αυτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο και δεν μπορώ να κατανοήσω και να αναλύσω ορθολογικά γιατί αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο να γίνονται δημόσια τέτοιου είδους προαναγγελίες; Γι΄ αυτό, ως φίλος της Μακεδονίας, θα τηρήσω δημοσίως σιγή, ενώ θα ζητήσω εξηγήσεις από τον κ. Μπότσεφσκι», δήλωσε ο κ. Κατσίν.
Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε, το τμήμα του Ευρωπαϊκού Οδικού Διαδρόμου 10 που διασχίζει την ΠΓΔΜ, από το Ταμπάνοβτσε (σ.σ. σύνορα ΠΓΔΜ-Σερβίας) έως την Μπογκορόντιτσα (σ.σ. συνοριακή δίοδος ΠΓΔΜ-Ελλάδας από την πλευρά της ΠΓΔΜ), να μετονομαστεί σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στη θέση και την εικόνα της χώρας τα μέτρα της κυβέρνησής του. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν την Πρωτοχρονιά.
Στην ίδια εφημερίδα, την ίδια μέρα, δημοσιεύτηκε και η απόφαση ότι το Δημοτικό Στάδιο των Σκοπίων λαμβάνει νέα ονομασία: «Εθνική Αρένα Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.