30/1/09

O Ερντογάν "έφτυσε" τον Πέρες στο Νταβός και τον υποδέχτηκαν ως εθνάρχη στην Κωνσταντινούπολη


Ερντογάν: «Εγγύηση της ειρήνης η Τουρκία»
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε, μιλώντας από το Νταβός, ότι δεν καταλαβαίνει τη διπλωματική γλώσσα καθώς ο ίδιος προέρχεται από την πολιτική.
«Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι η εγγύηση της ειρήνης στην περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις δύο μετά τα μεσάνυχτα και προερχόμενος από το Νταβός της Ελβετίας, όπου εξελίχθηκε νωρίτερα η επεισοδιακή συζήτηση επί του...θέματος της Γάζας και η αντιπαράθεσή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σίμον Πέρες.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο διαδικαστικό πρόβλημα που υπήρξε κατά την επεισοδιακή συζήτηση στο Νταβός λέγοντας ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες «μίλησε επί 23 λεπτά και παράλληλα, με ύφος που με άφησε έκπληκτο και δεν άρμοζε στους τρόπους ενός προέδρου και χρησιμοποίησε εκφράσεις που έτειναν προς την προσβολή. Ήταν εκφράσεις λανθασμένες με τις οποίες κατηγορούσε. Δεν ήταν δυνατόν να τις δεχτώ».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε τα εξής: «Εγώ δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα των διπλωματών και ούτε θέλω να την καταλάβω. Προέρχομαι από την πολιτική και όχι από τη διπλωματία. Έχω ως καθήκον να υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή του τουρκικού έθνους. Δεν είμαι αρχηγός φυλής, αλλά ο πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ενδέχεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το παρασκήνιο της επεισοδιακής μέρας, κατά τη διάρκεια εγκαινίων που θα κάνει σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν είπε ότι πριν αναχωρήσει από το Νταβός προς τη Ζυρίχη από όπου ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Πέρες. Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, ο Πέρες είπε πως σέβεται προσωπικά τον ίδιο και την Τουρκία και ότι αποδίδει σημασία στις τουρκοισραηλινές σχέσεις. Ο Ερντογάν υπογράμμισε μάλιστα ότι η συνομιλία έχει μαγνητοφωνηθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των διμερών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν θέλω να είμαι πολιτικός που λαμβάνει αποφάσεις σε στιγμή οργής» και πρόσθεσε: «Τα παράπονά μας δεν έχουν αποδέκτη τον λαό του Ισραήλ, αλλά τη διοίκησή του Ισραήλ».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε «θα λειτουργούμε εμείς θέτοντας το ερώτημα τί θα πουν και τι θα κάνουν οι άλλοι, ή μήπως πρέπει να λειτουργούν οι άλλοι θέτοντας ερωτήματα όπως τί θα πει η Τουρκία και τί θα γίνει αν χάσουμε την Τουρκία;».
Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τον Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με συνθήματα και πανώ που έγραφαν «ο πορθητής του Νταβός και ο νέος ηγέτης του κόσμου».

Λίγη ώρα πριν από την αναχώρηση του Ερντογάν από το Νταβός με προορισμό την Τουρκία, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οργάνωσε τελετή υποδοχής του πρωθυπουργού. Αυτό συνέβη με ένα SMS του αρχηγού της κομματικής οργάνωσης της Κωνσταντινούπολης προς τα κομματικά μέλη, στο οποίο αναφερόταν «στη 1.30 υποδεχόμαστε το νέο ηγέτη του κόσμου».
Η δημοτική αρχή μάλιστα (που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα), παρέτεινε την ώρα λειτουργίας της γραμμής μετρό προς το αεροδρόμιο, έως τις τρεις μετά τα μεσάνυχτα.

Αποχώρησε ο Ερντογάν από το Νταβός, εκνευρίστηκε με Πέρες
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ζήτησε συγγνώμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για το επεισόδιο που δημιουργήθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός με αφορμή μια συζήτηση για τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Πέρες τηλεφώνησε στον Ερντογάν και οι δύο ηγέτες είχαν μια πεντάλεπτη συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώτος ζήτησε συγγνώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή» που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ο Ερντογάν εκνευρίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και έφυγε από την αίθουσα κατηγορώντας τους οργανωτές ότι τον εμπόδισαν να μιλήσει μετά από τη μακρά ομιλία του Πέρες.
«Δεν νομίζω ότι θα ξανάρθω στο Νταβός», είπε φεύγοντας από τη συνεδρίαση όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.
Ο Ερντογάν ήθελε να απαντήσει στην ομιλία του Πέρες, ο οποίος καθόταν δίπλα του και δείχνοντάς τον με το δάχτυλό του, είχε ρωτήσει τι θα έκανε η Τουρκία εάν έπεφταν ρουκέτες στην Κωνσταντινούπολη κάθε βράδυ. Όμως ο δημοσιογράφος που διηύθυνε τη συζήτηση τον διέκοψε για να του επισημάνει ότι η συζήτηση είχε τελειώσει.
Φεύγοντας, ο Ερντογάν επέκρινε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τον τόνο που χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός πρόεδρος. «Ο κ. Πέρες δεν απευθύνεται σε κανένα φύλαρχο. Πρέπει να μάθει πώς μιλάνε στον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας», τόνισε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

18 σχόλια:

  1. Μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Ερντογκάν οτιδήποτε θέλει, και δικαιολογημένα να ανατρέξει στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Κουρδιστάν, και στις συνηθισμένες θεωρίες περι εσωτερικής κατανάλωσης κ.λ.π., αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση φέρθηκε σαν ηγέτης με όλη την σημασία της λέξεως.
    Οποιεσδήποτε συγκρίσεις με τα καθ' ημάς θα ήσαν τουλάχιστον ατυχείς.
    Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραδίδει άραγε μαθήματα υπερήφανης και ευέλικτης εξωτερικής πολιτικής; Και λέω «ευέλικτης», διότι δεν τα «έσπασε» με το Ισραήλ, αλλά απλώς υπενθύμισε ότι «Ο κ. Πέρες δεν απευθύνεται σε κανένα φύλαρχο. Πρέπει να μάθει πώς μιλάνε στον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας»,
    Μπορεί να κάνει μερικά ιδιωτικά μαθήματα στον «κουμπάρο» του;

    Είπε και μία ψιλοϋπερβολή («Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι η εγγύηση της ειρήνης στην περιοχή»), αλλά δεν πειράζει.

    Τον βαθμολογώ με άριστα και θα ευχόμουν να λεγόταν Ερδογανάκης! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "θα λειτουργούμε εμείς θέτοντας το ερώτημα τί θα πουν και τι θα κάνουν οι άλλοι, ή μήπως πρέπει να λειτουργούν οι άλλοι θέτοντας ερωτήματα όπως τί θα πει η Τουρκία και τί θα γίνει αν χάσουμε την Τουρκία"..

    "Ερντογάν: «Εγγύηση της ειρήνης η Τουρκία»...

    Ή Τουρκία σε power play..
    μπορεί να υποστηρίξει αυτό το ρόλο ή είναι δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση ;

    Eκεί που πήγε να αναδειχθεί σε διαμεσολαβητικός παράγοντας στη Μ. Ανατολή, οι Ισραηλινοί της τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια.
    Πάντως όποια ξένη εφημερίδα και να ανοίξεις οι διπλωματικές ενέργειές τους σχολιάζονται...

    Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντυπωσιάζομαι από τα εξής γεγονότα:
    1. Τη συγνώμη του Πέρες, η οποία εάν αληθεύει, μπορούν να βγούν πλήθος συμπερασμάτων και για τα καθ' ημάς και
    2. Το γεγονός ότι στην γείτονα υπάρχουν ακόμα εκείνοι οι μηχανισμοί που έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν μέσα στη νύχτα με ένα SMS χιλιάδες κόσμου - Είναι γνωστό ότι και τα Σεπτεμβριανά του 55 με κάποιον αντίστοιχο τρόπο οργανώθηκεαν.

    Ο ορισμός του "state capacity"!! Κι εμείς βαυκαλιζόμαστε με προφητείες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Could the dummy spitting scenario mean recognition of the Armenian genocide by the US administration?

    I say by the US as the Jews would be fuming at the attack, right or wrong, by Erdogan...

    I do not for a one minute Shimon Peres apologised to Erdogan...What's there to apologise for?

    Secondnly, this is the second time Turkey went against US policy...First barring the US entry into Iraq, and now this...

    Overall as far as Cyprus, all is looking good...

    I say keep it up Erdie...Money could never buy gaffes such as these...

    Finally apologies to everyone for writting in English...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία όλα αυτά, αλλά περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση τα είπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οφειλω να παραδεχτω αν και με θλιβει, οτι ο Πρωθυπουργος τις Τουρκιας φαινεται να παιζει τα χαρτια του πολυ σωστα..

    Τι κι αν η Τουρκια ειναι γιγαντας με πηλινα ποδια, αυτοι εχουν την πιστη και το θρασος να τα βαζουν με ολλους..
    Ακομα και το χειροτερο σεναριο να τους βγει, τουλαχιστον ολλοι οι αλλοι που θελουν να "παιξουν" μαζι τους θα πρεπει να ειναι προετοιμασμενοι για δυναμικη αντιδραση.
    Συμπεριλαμβανομενης και της Ελλαδας...

    Η φραση του, "Έχω ως καθήκον να υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή του τουρκικού έθνους." με εκανε να αναλογιστω ποσο καιρο εχω να ακουσω τις λεξεις "Εθνος και Τιμη" απο στομα δικου μας πολιτικου.
    Απλα ενα μεγαλο "μπραβο" στον Εχθρο μας και "ΝΤΡΟΠΗ" στους δικους μας πολιτικους...

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο ρε μάγκα (K.)!.

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 12:03 μμ

    Δεν έχει σημασία. Ας τα έλεγαν και οι δικοί μας για εσωτερική κατανάλωση.
    Πάνε δύο χρόνια τώρα, που ο Ερντογάν μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον και τον παρακολουθώ. Έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι, δυστυχώς για την Ελλάδα, πρόκειται για έναν ταλαντούχο πολιτικό, έναν άνθρωπο με ηγετικά χαρίσματα. Θεωρείτε μικρό πράγμα το ότι κατάφερε να βάλει στο θώκο που άλλοτε καθόταν ο Κεμάλ Ατατούρκ (τον προεδρικό εννοώ), έναν δικό του ισλαμιστή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου Σάββα τι κάνεις?
    Είσαι καλα?
    Έγραψα ένα κείμενο πάνω σε αυτό το θέμα, την υποκρισία των κομμάτων εξουσίας, τα ίμια και ένα επικίνδυνο θέμα εθνικού διχασμού που ορισμένοι κύκλοι επιθυμούν στην Ελλάδα.
    http://topaiditisplateias.blogspot.com/2009/01/blog-post_30.html

    Σε παρακαλώ να τους ρίξεις μια ματι'α, θα ήθελα την γνώμη και την γνώμη όποιου φίλου θέλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να συμφωνήσω με όσα γράφονται στα σχόλια.

    Όσα είπε ο Ερντογάν μου φαίνονται ανοησίες. Καταρχάς, δεν δικαιούται να τα λέει Τούρκος πρωθυπουργός, για όλα όσα έχει κάνει αυτός ο λαός, ο δικός του λαός ο τουρικός, χωρίς ΠΟΤΕ να τα αναγνωρίσει. Οι Εβραίοι είναι αρνάκια μπροστά τους. Στο κάτω-κάτω, η Χαμάς πράγματι πετάει ρουκέτες στο Ισραήλ. Αν δεν αποδεχόμαστε την ύπαρξη του Ισραήλ, τότε έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι καλά κάνουν. Αν αποδεχόμαστε την ύπαρξη του Ισραήλ (μαζί με την εθνοκάθαρση και όλα που έγιναν για να υπάρξει το Ισραήλ), τότε δεν κάνουν καλά. Καιρός λοιπόν να απαντήσει ο καθένας μας ατομικά το ερώτημα: αποδέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ ή όχι; Πριν αρχίσει να λέει μεγάλος μάγκας ο Ερντογάν κλπ. κλπ., ας σκεφτεί μήπως απλώς βγάζουμε δικά μας αντιισραηλινά απωθημένα. Τα οποία δεν κατακρίνω κατ' ανάγκη, αλλά και δεν πρέπει να αρνηθούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν.

    Η γνώμη μου είναι ότι, αν δεν παίζεται κάτι άλλο, ο Ερντογάν διέπραξε τεράστιο λάθος. Αυτά τα καλώς ήρθες ηγέτη του κόσμου και οι λοιπες ανοησίες που ακούστηκαν από τους οπαδούς, δείχνουν το επίπεδο της Τουρκίας. Μα είναι δυνατόν να τα σπάζεις έτσι με το σημαντικότερο κράτος στην περιοχή; Έναν σταθερό σύμμαχο της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια; Και, το κυριότερο, ένα κράτος που σταθερά στήριξε, υπογείως, την τουρκική κατοχική παρουσία στην Κύπρο;

    Το γνωρίζετε ότι το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής γης στα κατεχόμενα; Και μάλιστα, τελείως ΝΟΜΙΜΑ; Τι κάνουν: Πηγαίνουν στον τουρκοκύπριο που εκμεταλλεύεται ελληνοκυπριακή γη και του λένε "πούλα την σε εμάς, έτσι κι αλλιώς δεν είναι δική σου νομικά". Ο τούρκος την πουλάει, όχι βέβαια στην κανονική της αγοραστική αξία. Μετά πηγαίνουν στο νόμιμο ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη και του λένε: Κοίτα, έτσι κι αλλιώς δεν την έχεις τη γη σου. Πούλα την σε εμάς, τουλάχιστον να σου μείνει ένα διάφορο από το να σου την έχει ο Τούρκος στο έτσι. Πουλάει κι αυτός και τελικά ο Ισραηλινός παίρνει τη γη τελείως μα τελείως νόμιμα. Πρόκειται ίσως για οργανωμένο σχέδιο ισραηλινού εποικισμού της Κύπρου. Και λέω ίσως γιατί ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις σίγουρα, αν και όλη αυτή η τακτική μοιάζει πάρα πολύ με τον εποικισμό της Παλαιστίνης στο μεσοπόλεμο.

    Λοιπόν, όταν έχεις έναν τέτοιο σύμμαχο στην περιοχή, που σέρνει στην κυριολεξία τις Η.Π.Α. από τη μύτη, κάθε φορά που ζητάει κάτι, τότε δεν μπορείς, μα δεν μπορείς απλώς να του φέρεσαι έτσι. Πρέπει να κρατάς τα προσχήματα. Μπορείς να ικανοποιήσεις το κοινό σου με διαφορετικούς τρόπους, όπως έκανες τόσα χρόνια.

    Πιστεύω ότι υπάρχει παρασκήνιο που δεν γνωρίζουμε. Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια συμπεριφορά Ερντογάν. Εκτός πια κι αν οι Τούρκοι αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν. Αν είναι οι Ισραηλινοί να ζουν με το άγχος ενός νέου εχθρού στην περιοχή, και μάλιστα ενός τόσο μεγάλου και ισχυρού εχθρού, τότε θα φροντίσουν να απαλλαγούν από αυτόν πολύ σύντομα.

    Έτσι κι αλλιώς, ο Ομπάμα θα χρειαστεί σύντομα έναν "καλό πόλεμο" για να τονώσει την αμερικανική οικονομία. Η Τουρκία του δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία. Αν τα φαινόμενα δεν απατούν, το Ισραήλ σύντομα θα απαιτήσει την ίδρυση κουρδικού κράτους, την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και το διαμελισμό της Τουρκίας.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ 2 ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:

    1. ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΥΝΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΑ UAV HERON.

    2. ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΑΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΑΚΡ ΚΑΘΟΣΟΝ ΑΠ' ΟΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΓΕΡΗ ΜΑΧΗΞ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. προς Ιωάννη Μ.

    «"Έχω ως καθήκον να υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή του τουρκικού έθνους." με εκανε να αναλογιστω ποσο καιρο εχω να ακουσω τις λεξεις "Εθνος και Τιμη" απο στομα δικου μας πολιτικου.
    Απλα ενα μεγαλο "μπραβο" στον Εχθρο μας και "ΝΤΡΟΠΗ" στους δικους μας πολιτικους...»

    Το μάγκας πάει προς την απόψη του Κ. για το παραπάνω(και συγκεκριμένα για τα:έθνος, τιμή, υπεράσπιση, αναγνώριση της ανωτερότητας στη μάχη του αντιπάλου- κι ας μας θλίβει όταν κάνουμε συγκρίσεις).

    Αν εσεί διάβασες οτι το μάγκας πάει στον Ερντογάν, τότε "κόλησε" το και στον Πέρες. Το ίδιο θα ίσχυε, γιατί και αυτός αγωνίζεται με το τρόπο που πιστεύει για σωστό για τιμή, έθνος κ.λ.π.

    Αυτά ως συμπλήρωμα στα συμπεράσματα
    που βγάζεις.


    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Θανάση Μ., το "μεγάλος μάγκας" για τον Ερντογάν δεν αναφερόταν στο δικό σου σχόλιο, αλλά κάπου αλλού που το διάβασα, σε άλλο μπλογκ προφανώς (όχι εδώ, γιατί εδώ το έψαξα και δεν το βρήκα να το λέει κάποιος σε αυτό το thread).

    Απλώς γενικότερα με εκνευρίζει αυτός ο θαυμασμός για τον Ερντογάν, για το λόγο ότι είτε στημένη η αντίδραση για να ψαρώσει τους ψηφοφόρους και καθόλου δεν τα εννοεί, είτε είναι απλώς ανόητος και απεμπολεί τη συμμαχία με το Ισραήλ. Στη μια περίπτωση πολιτικός απατεώνας, στην άλλη περίπτωση ανόητος. Ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος εντυπωσιασμού, καθότι τέτοιους έχουμε πολλούς κι εδώ. Με χάντρες και καθρεφτάκια, λυπάμαι, δεν θέλω να έχω ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος σε αυτή τη χώρα, καμία σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μάλλον δεν είναι πραγματικός θαυμασμός, αλλά περισσότερο πικρία,που "βγαίνει" προς τα έξω ως "θαυμασμός".

    Σε ποιό blog το διάβασες;

    προσωπικά δε νομίζω να είναι πραγματικός θαυμασμός. Δεν είναι δυνατόν κάποιος έλληνας να θαυμάζει το Ερντογάν. Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι(κι εμένα δεν μ’ αρέσει) ,εντάξει γούστα είναι αυτά, τι να κάνουμε.

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kairos na papsoume pleon me tin anoiti ypostirixi ton Palestinion!
    Dioti oute mas symferi politika oute mas exasfalizi tis idieteres sympathies tou aravikou/islamikou kosmou pou paradigmatos chari sto kipriako tasete yper tis Tourkias!
    Me tous Israilinous - san monadika, mi-mousoulmanika ethni stin periochi - echoume perisotera kina stichia ke symferonta ke epivalte ke logou politikis syngirias na anaptixoume kales schesis!
    Prepi na papsoume epitelos na berdhevoume politika symferonta me themata ithikis ke dhikeou!!!
    Pios niazete gia tin genoktonia ton Pontion? Gia ton xerizomo tou Ellinismou tis Anatolias ke tis Kyprou? Kanis ektos apo emas!
    Giati lipon na mas endiaferi to drama to Palestinion???
    Afto pou prepi na mas endiaferi ine na apofigoume epipleon dramata gia ton lao mas, ke afto ton stoch dhen ton exiperetoume me antiisraelini ritoriki...

    Makari na entachthi i Tourkia sto islamiko blog! Tha itan mia chrisi efkeria gia mas - Arki na tin ekmetalftoume sosta.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς "παιδί της πλατείας"

    (αλλά και “παλαιστίνιους” καμικάζι-"εραστές")

    "Παιδί της πλατείας" το διάβασα το κείμενο και άκουσα και το τραγουδάκι (ωραίο ρε φίλε, που το βρήκες;)

    Θα καταθέσω την άποψη μου, αφού το ζήτησες:

    Είσαι Έλληνας και ως Έλληνας, όπως και οι υπόλοιποι, ανήκεις στο φως.

    Δεν ανήκουμε σ’ εμάς. Ανήκουμε στο Φως.

    Ούτε σε ανατολή, ούτε σε δύση. Τις αγαπάμε, τις σεβόμαστε, αλλά Άλλος έχει τα πνευματικά Δικαιώματα.

    «Ήρθε η ώρα να δοξαστεί ο Υιός του ανθρώπου». Σίγουρα ο καθένας θα μπορούσε να αναρωτηθεί, πως είναι δυνατόν ο Θεός να έκανε μια τέτοια "διάκριση" για ένα συγκεκριμένο έθνος. Είναι οπωσδήποτε εκ πρώτης σκέψεως οξύμωρο. Αλλά χωρίς "διάκριση" τι μπορεί να διακρίνει κανείς, όχι μόνο μέσα στο σκοτάδι, αλλά ακόμα και την ημέρα;

    Εκεί είναι η πατρίδα. Στο Φως. (Γι΄ αυτό οι μεν “αριστεροί-διεθνιστές-αναρχικοί” λένε όχι στη πατρίδα-κράτος-γεωγραφία, ενώ οι “εθνικιστές” ακριβώς για το ίδιο λόγο λένε ναι στη πατρίδα, γι’ αυτό και αγαπάς και τους δυο “αριστερο-δεξιο-φασίστες”). Γι΄ αυτό δεν μπορούν να μας βάλουν και στο χέρι, γι’ αυτό και ονειροπολούμε διαρκώς (John Lennon, Martin Luther King). Γι’ αυτό και ονειρευόμαστε διαρκώς "να τη κάνουμε". Γι’ αυτό γυρνάμε τις θάλασσες και τον κόσμο, σαν τους αρχαίους ιουδαίους –και αυτοί κυνηγημένοι και όλη η ανθρωπότητα από το θηρίο-Βάαλ-νοητό Φαραώ (ως εκ τούτου δε διαφωνώ και με αυτούς που λένε συμμαχία με τους έτσι ή αλλιώς, τους τάδε ή τους δείνα, αλλά βέβαια μόνο κάτω από αυτό το πρίσμα. Συνεργασία για το καλό, όχι για το κακό. Να φέρουμε το Χριστό στη γη, γιατί η γη χόρτασε Αντίχριστους και ψευδοπροφήτες και βασανιστές βασιλιάδες).
    Γιατί έχουμε κρατήσει την ανάμνηση της ουράνιας πατρίδας και τη νοσταλγούμε. Και τη μεταφέρουμε στην ανθρωπότητα. Και βέβαια απέναντι μας θα έχουμε πάντα μέχρι συντέλειας, το πόλεμο του κακού (του πονηρού) και των οργάνων του, που θέλει να κόψει από την ανθρωπότητα το δρόμο προς τον ουρανό.

    Ακόμα και οι εχθροί μας τρέφουν, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο κι ένα κρυφό θαυμασμό -ακόμα και στα χειρότερα μας- και μια κρυφή ελπίδα, ότι η μικρή Ελλάς (Ιησούς Χριστός, Παναγία Οδηγήτρια, Αι Γιώργης, η αρχαία Ελλάς) θα απελευθερώσει τελικά το κόσμο από το δράκοντα του κακού. Αυτός είναι ο κλήρος (κληρονομιά) μας και γι’ αυτό μας έπεσε λίγο βαρύς. Αλλά «όστις θέλει ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθήσει». Τέτοιο έργο έρχεται σε πέρας μόνο με ελεύθερη τη βούληση και την επιλογή. Εξ ου και η διάκριση, που είπα άνωθεν. Το ελληνικό έθνος έχει διαμέσων των αιώνων και προ Χριστού συσταυρωθεί (τηρουμένων πάντα των αναλογιών) με την Εσταυρωμένη Αγάπη, τον Ιησού. Συστρατεύθηκε από προ Χριστού στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία της ανθρωπότητας (έχεις αναλογιστεί τι θα μπορούσε να ήταν η Αθηνά για παράδειγμα;). Για να περάσουμε από το «εγώ ρε», στο «εμείς», από το ιστορικό (-) , π.Χ. ) στο ιστορικό (+) , μ.Χ.). Από τους νεκρούς, στους ζωντανούς. Από το σκοτάδι στο φώς. Από το τάφο στην Ανάσταση.

    Και αυτό όταν άλλοι ρίχνανε διαχρονικές κατάρες στα κεφάλια τους, αλλά και στα κεφάλια των αθώων παιδιών τους (και τώρα τρέχουν και θεωρούν όλους τους άλλους υπεύθυνους και κακούς, πλην των ίδιων) .

    Και ως γνήσιος Έλλην σε απασχολεί το καυτότερο πρόβλημα της Ελλάδας (αλλά και του κόσμου) ως κράτος, κοινωνίας, οικογένειας κ.λ.π. Ακόμα και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν είναι άσχετο με αυτό.

    Αναζητώντας τη βαθύτερη ουσία της διχόνοιας, τις ιστορικές της πηγές
    (απόψεις, εν μέρει, από την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου):

    Από πού προέρχεται η διχόνοια; Οπωσδήποτε έχει ρίζες στο φθόνο. Ο Άγ. Γρηγόριος Νύσης λέει λοιπόν (όσο θυμάμαι, όποιος το έχει ατόφιο ας το μεταφέρει)
    σχετικά για τη γενεαλογία του φθόνου. Η τάση του ανθρώπου να φαίνεται ή να πιστεύει ότι είναι καλός (πολλοί παρουσιάζονται σήμερα ως εγγυητές ειρήνης), τον οδηγεί αναγκαστικά στην υποκρισία. Η υποκρισία γεννάει τη πικρία και η πικρία με τη σειρά της τον φθόνο (και ο φθόνος τη διχόνοια). Τι θα πει φθόνος; είναι το μίσος για την ευτυχία του άλλου και οπωσδήποτε σχετίζεται με τη δίδυμη αδερφή του τη χαιρεκακία , που είναι η χαρά για το πόνο και τη δυστυχία του άλλου. Είναι διαστροφή και διαστρέβλωση και διαβολή της αρετής της αγάπης, που είναι η πηγή ,αλλά και ο ανθός όλων των άλλων αρετών. Οπωσδήποτε πολύ βαριές και επικίνδυνες ασθένειες. Είναι ξαδέρφια με τη μισαλλοδοξία και προάγγελοι καταστροφής. Περισσότερα μπορεί να βρει κανείς στη Φιλοκαλία των Νηπτικών (νηφάλιος) Πατέρων και στη Κλίμακα του Αγ. Ιωάννη του Σιναϊτη («...να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά»).

    Ο Πόντιος Πιλάτος ήθελε να ελευθερώσει τον Ιησού ,γιατί κατάλαβε το φθόνο των Αρχιερέων και των άλλων. Και ποτέ δε περίμενε ότι θα ψηφίζανε τον αδίστακτο δολοφόνο Βαραβά και θα ζητάγανε αίμα αθώου και αίμα αθώων παιδιών μέχρι σήμερα (μετά τι οίκτο ήθελαν από τους Ρωμαίους, όλοι οι αδίστακτοι δολοφόνοι του εσφαγμένου αρνίου;). Είχε τη ευκαιρία, όπως τη είχε και ο Ηρώδης, που μετά τις “γιορτές” του πήγαινε και άκουγε τον Ιωάννη, γιατί τον θαύμαζε και ας τον έλεγχε ο Αγ. Ιωάννης ο Τίμιος Πρόδρομος ο Βαπτιστής. Αλλά βλέπεις «τι θα πεί ο κόσμος…» και όχι τι θα πεί ο Θεός , «ό ένας, ο δίκαιος». Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ.

    Ποιος είναι ο ιδρυτής και εισηγητής της διχόνοιας; Ο άρχοντας του σκότους μίσησε τον Θεό και δημιουργό του (αν και πρώτος των αγγέλων) και θέλησε (αν θέλεις σου λέω και τη γνώμη μου, πως ξεκίνησε το όλο κακό) να βάλει τη καρέκλα του πάνω από το θρόνο του Θεού. Άρχισαν οι διαβολές και οι σατανίες (Σάταν=κατήγορος, διαβολέας). Τότε (αφού κατά τη γνώμη μου ενδέχεται να έγιναν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις) έγινε μάχη στον ουρανό (η μητέρα των μαχών, παρεξηγήσεις, παρανοήσεις, προβοκάτσιες κ.λ.π.) και ολοκληρώθηκε με τη πτώση του Εωσφόρου και των παραπλανημένων αγγέλων, που έγιναν δαίμονες (όπως όταν μαυρίζει κάτι που πέφτει φλεγόμενο, όσο λευκό κι αν ήταν). Αυτό ήταν η αρχή.

    Στη συνέχεια ο κακός έκανε το ίδιο (και μέχρι σήμερα, και κάθε μέρα και μέχρι συντέλειας των αιώνων) και με τους πρωτόπλαστους Αδάμ και Εύα. Κατηγόρησε το Θεό - στο μπλά-μπλά που είχε αρχικά ως πολύχρωμο πουλί του παραδείσου με την Εύα- και με τη τελειοποιημένη τέχνη της διαβολής που κατέχει, τους έπεισε ότι ο Θεός φθονεί τον άνθρωπο (ότι πάσχει δηλ. –για να στο πω έτσι χύμα - από συμπλέγματα) και θα τους βοηθήσει να “απελευθερωθούν” από το "φθόνο" και τη "τυραννία" του Θεού κάνοντας επανάσταση εναντίον του (το ίδιο φρούτο τρώει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα). Πάντα αυτά που αισθάνεται και κάνει ο ίδιος ο αρχέκακος τα φορτώνει στο θεό με τη μαγική του τέχνη έναντι των ανθρώπων.

    Βέβαια η μεγαλύτερη τέχνη και επιτυχία του είναι ότι έχει πείσει τον άνθρωπο ότι δεν
    υπάρχει. Για να κυκλοφορεί ελεύθερος και να κάνει ότι θέλει (χωρίς αστυνομία, χωρίς στρατό, χωρίς δασκάλους, χωρίς οικογένεια, χωρίς αντίσταση, χωρίς άμυνα. Έτσι δεν μπήκανε στη Κύπρο και έτσι δεν ετοιμάζονται πάλι τα όργανα του να κάνουν;)

    Στη συνέχεια ο Κάϊν μίσησε (κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο) τον Άβελ, γιατί η προσευχή του Άβελ έφτανε στον ουρανό, και διέπραξε τη πρώτη δολοφονία της ιστορίας. Κ.λ.π., κ.λ.π. ….. μέχρι σήμερα.

    Άνοιξε την Αποκάλυψη του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου. Ο λόγος του Θεού (η αποκάλυψη Του στη ανθρωπότητα, Αποκάλυψη γιατί μόνο εξ αποκαλύψεως κάνει την εμφάνιση του ο Κύριος και δεν είναι θέμα δηλ. λογικής προσέγγισης) είναι για τους ανθρώπους, για να διαβάζεται (όπως εσύ και όλοι, που θέλουμε να διαβάζονται αυτά που γράφουμε. Αλλιώς θα πηγαίναμε σ’ ένα στάβλο, θα αφήναμε ένα άρθρο στα άχυρα και θα φεύγαμε). Ο γέροντας Πορφύριος (ο “Ιατροφιλόσοφος”, εγώ τον λέω έτσι –όχι ακριβώς εύστοχα, κι ας είχε βγάλει το δημοτικό κι άμα) έλεγε να διαβάζουμε την Αποκάλυψη. Άλλο βέβαια η ερμηνεία. Ο Άγ. Νεκτάριος («ο αρετής
    φίλος γνήσιος») όταν τον ρώταγαν για ερμηνεία, έλεγε να τον αφήσουν ήσυχο. Πάρε κομποσκοίνι και βρες ένα καλό γέροντα και τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους (κατά το θέλημα του Θεού και τον προσωπικό κόπο του καθενός).

    Το θηρίο φτιάχνει πολαρισμένους οπαδούς (ιδεολογίες, ομάδες, κοινωνία, χώρος εργασίας, “θρησκείες”, ακόμα και ενδοεκκλησιαστικά, κλίκες, Clubs κ.λ.π. .Ακόμα και μέσα στην εκκλησία είχαν χωριστεί σε οπαδούς -Γρηγορητες, Ιωαννίτες, Βασιλήτες- των Αγ. Τριών Ιεραρχών που γιορτάσαμε πριν 2 ημέρες, να έχουμε την ευλογία τους-προστάτες των γραμμάτων και των τεχνών) και τους εκτοξεύει σε τροχιά σύγκρουσης και αυτοί με τη σειρά τους εκτοξεύουν μολότωφ, , ξυραφάκια, καδρόνια, βόμβες και άλλα διαβολικά. «και το ένα θηρίο κάνει να προσκυνάνε οι άνθρωποι το άλλο».
    Και τι εννοεί η Αποκάλυψη όταν λέει «όλα τα νησιά θα καταστραφούν;» Εννοεί την Αμερική, τη Πελοπόννησο, τις Μαλδίβες ή μήπως το Βερολίνο; Ξέρω γω. Δεν νομίζω πάντως να είναι αυτό.
    Και ποιο είναι το βαθύτερο μυστήριο του Δικέφαλου Αετού; Πόσα μάτια έχει ο δικέφαλος; Ξέρω ’γω; Εγώ τραμπάκουλας.

    «Εμπρός αητέ δικέφαλε» πέταξε προς τον «θρύλο» να βρεις τη «τύχη» σου.

    Πάρε κομποσχόινι (το τηλέφωνο -WiFi - του Θεού) και ξεκίνα και θα σε οδηγήσει ο Άγ. Ιωάννης (και ο Θεολόγος και ο Χρυσόστομος και ο Τίμιος Πρόδρομος, να έχουμε την ευλογία τους).

    Και μιας και ο λόγος (αδέξια ψελλίσματα δηλ., που λέει και ο π. Ανανίας) περί θεολογίας και φωτός, έμπα για “χαλάρωση” στη τεράστια πισίνα, στη θάλασσα φωτός (πραγματικός Ειρηνικός Ωκεανός) του Αγ. Συμεών του Νέου Θεολόγου (Μοναστήρι του στο Κάλαμο Αττικής,http://www.agsymeon.com/index1024.html). Αντιγράφω και εδώ, για να μπω κι εγώ στο Club του Copy-Paste από την «Ευχή μυστική δι’ ης επικαλείται το Πνεύμα Το Άγιον» : «Έλα, το φώς το αληθινό, έλα, η αιώνια ζωή, έλα, το απόκρυφο μυστήριο, ο ανώνυμος θησαυρός, το ανεκφώνητο πράγμα, το ακατανόητο πρόσωπο, η παντοτινή αγαλλίαση, το ανέσπερο φως,…»
    (μου έλεγε ένας φίλος μου «όταν κοίταζα την μυστική εικόνα του καραβιού της ορθοδοξίας από τη μονή Ζωγράφου του Αγ. Όρους, αναρωτιόμουν τι είδους μυστική εικόνα είναι αυτή, αφού πάνω φαίνονται ευδιάκριτα ένα σωρό πράγματα»).

    Θυμίζει μήπως σε εμάς τους αρχαιολάτρες κάτι από Ερμή; Εδώ είναι το φώς, και ο Ορφέας και ο Πίνδαρος. Εδώ και ο λαμπερός Παρθενώνας (τόσα χρόνια εκεί ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, τι να σημαίνει άραγε το όνομα του;).

    Πάμε στο Πλάτωνα: η θεωρία των ιδεών του Πλάτωνα μας δίνει (εκτός των άλλων) και το απόλυτο εργαλείο να κατανοήσουμε, γιατί η προσκύνηση των εικόνων δεν είναι ειδωλολατρία. Είναι γνωστό και το όραμα του μοναχού που έλεγε λόγια, που
    αδικούσαν τη κορυφή της φιλοσοφίας που λέγεται Πλάτωνας, και τη εμφάνιση του Πλάτωνα μέσα από πλέγμα φωτός και τα λόγια του προς το μοναχό:«γιατί με αδικείς; Εγώ, όταν ήρθε ο Ιησούς-Χριστός στο Άδη, ήμουν από τους πρώτους, που τον ακολούθησα».

    «Δεν πρέπει να νοιαζόμαστε πολύ για το τι θα πει για μας ο κόσμος , αλλά τι θα πει εκείνος που ξέρει καλά για τα δίκαια και τα άδικα». Ο Σωκράτης -είχε από τότε WiFi, τηλεφωνoύσε χωρίς μονάδες «τι λε ρε φίλε, να τηλεφωνείς χωρίς μονάδες δεν υπάρχει. Υπάρχει …». Εισήγαγε λέει νέους θεούς και “δαιμόνια” και τον έσυραν στο δικαστήριο, να …“του αλλάξουνε τη πίστη”, να ομολογήσει όνομα ψεύτικου θεού. Αλλά γνώριζε ο «σούπερ σταρ» ότι δεν λεγόταν έτσι, ότι αυτό δεν ήταν το όνομα του θεού. Σήκωσε το σταυρό του και ήπιε το δηλητήριο, τη πίκρα-φθόνο-χολή του δικού του κόσμου. Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ, μεγάλη μας αγάπη. Ο κακός τον μίσησε και αυτόν θανάσιμα (και διακίνησε ένα σωρό βρωμιές) και τι άλλο θα του έδινε βέβαια να πιεί (δες ταινία του Μελ Γκίμπσον “Μεσσίας”) και τα φόρτωσε στους αθηναίους (που συνεργάστηκαν κάποιοι) και στο ελληνικό έθνος. Και βέβαια εκεί ήταν και οι μαθητές του και ως άλλος Πέτρος είπαν να τον ελευθερώσουν και ο Σωκράτης αρνήθηκε και ήπιε το δηλητήριο, όπως ο Χριστός και οι μάρτυρες του Χριστού (τηρουμένων πάντα των αναλογιών) ,γιατί δεν ήξερε το όνομα του θεού (θέμα Αποκαλύψεως) ,αλλά ψυχανεμίστηκε το δρόμο προς τα εκεί, προς το Φως το ανέσπερο, ο απίστευτος Σωκράτης. Και βέβαια όταν κατέβηκε ο Θεός στον Άδη, όπως προφήτευσαν οι Προφήτες και ψυχανεμίστηκε η ελληνική μυθολογία τους βρήκε όλους εκεί Σω-Πλ-Αριστοτέλη-Μ .Αλέξανδρο (όπως γράφει ο αθάνατος Όμηρος, που ήταν βέβαια και αυτός εκεί , όπως και οι δίκαιοι και οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης)…. Και βέβαια τον ακολούθησαν.
    Γι αυτό χτυπάνε τη Μακεδονία ΜΑΣ οι απόγονοι των “Αρχιερέων”, ο ορμαγδός των φαρισαίων και Σαδδουκαίων . Αλλά εδώ είναι και οι απόγονοι των Λ και των ακρίτων του βυζαντίου. Αυτοί ήξεραν ….

    Και όταν γύρισε από το πικρό Άδη τα πρώτα του λόγια στους μαθητές ήταν:«Ειρήνη ανάμεσα σας… να δώσετε στο κόσμο τη δική μου ειρήνη». Γιατί ήξερε ο πραγματικός κι αληθινός Άρχοντας της Ειρήνης, ποια είναι η πραγματική Ειρήνη και πως αποκτάται: με προσωπική θυσία και όχι με θυσία των άλλων (καμικάζι και βομβιστές και ψευδοπροφήτες και βασανιστές βασιλιάδες των εθνών).

    «Απαίτησε πολλά απο τον εαυτό σου και περίμενε λίγα απο τους άλλους...Κομφούκιος και Τολστόι κ.λ.π.»

    «είτε παίδες ελλήνων, νυν υπέρ πάντων αγών».

    Και όσοι άλλοι πιστοί από όλες τις γωνιές της γής και όλες τις εθνότητες. Αυτός κι αν θα είναι Συνασπισμός. “Προλετάριοι” και πατριώτες όλου του κόσμου επιτέλους ενωθείτε! Αλλιώς να πάτε τουλάχιστον να … παντρευτείτε!

    Θανάσης Μ.
    (ιατρός)

    Υ.Γ.: πάρε κι ένα τραγουδάκι
    http://www.dvbs.eu.org/video/Y0vFRsSa9ss/Eurovision-Socrates-Σωκράτης-Sokrati-Super-Star-Ευριδίκη.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προς Θαναση Μ. & Ιωαννη Μ.

    Μεγαλη πικρια για τους αχρηστους Ελληνες πολιτικους, ειναι το συναισθημα πατριωτες..

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.