1/2/09

Αμφισβητείται η πολεμική ετοιμότητα της Ρωσίας

Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη ναυτική βάση του Βλαδιβοστόκ

Η δυναμική εξωτερική πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν έρχεται σε αντίθεση με τον χαμηλό προϋπολογισμό για τις στρατιωτικές δαπάνες
Η Ρωσία μπορεί να επιδεικνύει τους στρατιωτικούς μυς της στέλνοντας πολεμικά πλοία σε διεθνή ύδατα και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς σε αναγνωριστικές πτήσεις, όμως η πρώην υπερδύναμη παραμένει μια «χάρτινη τίγρη» σύμφωνα με γνωστή δεξαμενή σκέψης στο Λονδίνο. Οι πρόσφατες ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και στη Λατινική Αμερική ήταν συμβολικές κινήσεις- ο πρώην ναυτικός γίγαντας μπόρεσε να αναπτύξει μόνο έναν...μικρό αριθμό πλοίων, ενώ ο υπόλοιπος στόλος βρισκόταν αγκυροβολημένος στη Ρωσία, αφού δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να τον κρατήσει στη θάλασσα, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (ΙΙSS). Πέρυσι τον Φεβρουάριο μια ναυτική δύναμη με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» ολοκλήρωσε μια άσκηση διάρκειας δύο μηνών, περιλαμβανομένης μιας περιόδου στη Μεσόγειο- από τις πιο μακροχρόνιες στο είδος της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αναφέρει το ΙΙSS στην ετήσια έκθεση «Μilitary Βalance».
Τον Οκτώβριο η Ρωσία διενήργησε ασκήσεις με το ναυτικό της Βενεζουέλας ενώ έστειλε και ένα πολεμικό πλοίο για «αντιπειρατικές» περιπολίες στον Κόλπο του Αντεν. Ωστόσο η Οξάνα Αντονένκο, συνεργάτις του Ινστιτούτου, είπε: «Με στρατιωτικούς όρους, όλα ήταν πολύ ταπεινά. Δεν παρακολουθούμε μια μεγάλη στρατιωτική επιστροφή, ήταν απλώς μια συμβολική ανάπτυξη δυνάμεων». Η κυρία Αντονένκο αμφιβάλλει σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να προβάλει την ισχύ της και εξηγεί ότι η νίκη των ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία τον Αύγουστο απλώς αποκάλυψε την ανεπάρκεια του στρατού. Προέβλεψε ότι ο ρωσικός προϋπολογισμός για την άμυνα τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσει μεγάλο έλλειμμα. Το ναυτικό σχεδιάζει να αναπτύξει έξι ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων, αλλά το Ινστιτούτο σημειώνει: «Ο ρωσικός στρατός έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο για να συνέλθει από τα 20 χρόνια κακοδιαχείρισης και εγκατάλειψης. Μόνο 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια,20 μεγάλα πολεμικά πλοία επιφανείας και ένα αεροπλανοφόρο παραμένουν σε υπηρεσία στο πολεμικό ναυτικό- εκ των οποίων το τελευταίο συνοδεύεται από ρυμουλκό σκάφος,για την περίπτωση που υποστεί μηχανική βλάβη».
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας, το ποσοστό του ΑΕΠ για την άμυνα μειώθηκε από 5,25% το 1998 σε 3,9% το 2007. Η έκθεση έρχεται σε αντίθεση με τη δυναμική εξωτερική πολιτική του πρώην προέδρου και νυν πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν . Δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα ώστε η Ρωσία να επιτύχει όλους τους στρατιωτικούς στόχους της, είπε η κυρία Αντονένκο. Επιπλέον στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν υπάρχει συναίνεση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο στρατός πρέπει να εστιάσει στην εδαφική άμυνα και το πυρηνικό κατεστημένο επιμένει στις ασκήσεις πέραν των συνόρων της Ρωσίας. Ωστόσο, όπως γράφει το «Μilitary Βalance», η εθνική υπερηφάνεια για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχει αποκατασταθεί. Η Ρωσία παραμένει ευαίσθητη στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, κυρίως εξαιτίας της πιθανότητας ένταξης στη Συμμαχία της Γεωργίας και της Ουκρανίας, είπε η κυρία Αντονένκο. Επιπλέον, καθώς η Μόσχα δεν κατανοεί πλήρως τι προσπαθεί να επιτύχει το ΝΑΤΟ με το πρόγραμμα διεύρυνσής του, υπάρχει ανάγκη για έναρξη νέου διαλόγου. Η κυρία Αντονένκο σημείωσε ότι η κίνηση της Ρωσίας να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί έναν διάδρομο μέσα από την επικράτειά της για τη μεταφορά προμηθειών στα στρατεύματα στο Αφγανιστάν αποτελεί δείγμα καλής θέλησης. Ο Τζον Τσίπμαν, γενικός διευθυντής του ΙΙSS, είπε ότι μετά τη σύγκρουση στη Γεωργία η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μετατροπή του στρατού σε επαγγελματική δύναμη.
ΒΗΜΑ
© Τhe Τimes, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.