28/2/09

Σκληρή η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα



Iδιαίτερα επικριτική για τη χώρα μας είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του έτους 2008. Γίνεται εκτενής αναφορά στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα με αφορμή τον φόνο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ σε ειδική παράγραφο με τίτλο «Αυθαίρετη ή έκνομη στέρηση της ζωής» γίνεται αναφορά στα «Δεκεμβριανά» και ακολουθεί εκτενής περιγραφή των γεγονότων του φόνου του Αλ. Γρηγορόπουλου και όσων ακολούθησαν. Παράλληλα αναφέρονται τα συμπεράσματα έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με τα οποία η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία εναντίον των διαδηλωτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τον φόνο του μαθητή.

Η έκθεση αναλύει τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και το κατά πόσον ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους και εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον η αστυνομία ερευνά πλήρως τους αυτοαποκαλούμενους αναρχικούς, οι οποίοι χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων βόμβες μολότοφ «επιτίθενται σε περιουσίες, κυβερνητικά γραφεία, στόχους που αντιπροσωπεύουν “δυτικά συμφέροντα” και στην αστυνομία, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας».

Από την έκθεση δεν λείπει το κεφάλαιο «διαφθορά», με αφορμή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τις παραιτήσεις δύο υπουργών, όσο και το σκάνδαλο που κόστισε τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού. Επίσης γίνεται αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά και τις διακρίσεις που υφίστανται.

Σχετικά με τα όσα αναφέρει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε ότι το αμερικανικό Yπουργείο των Εξωτερικών συντάσσει τέτοιες εκθέσεις για όλες τις χώρες και τόνισε πως «η Ελλάδα αποτελεί μια απολύτως δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργάζεται αδιάκοπα για την ενίσχυση του καθεστώτος της προστασίας τους».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση «πέρα από τις ασκήσεις δημοσίων σχέσεων να λάβει σοβαρά υπόψη της τις εκθέσεις αυτές» και επεσήμανε ότι δεν υιοθετεί μεν την έκθεση αυτή στο σύνολό της, ενώ τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν φαινόμενα αντισημιτισμού στην κοινωνία, αλλά και σε ορισμένα ΜΜΕ.

Από το ΚΚΕ η έκθεση χαρακτηρίστηκε ως «απροσχημάτιστη παρέμβαση εναντίον του λαϊκού κινήματος» και δηλώθηκε πως: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία δήθεν ενδιαφέρεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι αυτά που δεν υπάρχουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, πρώτα από όλα στις ΗΠΑ».

Εξάλλου η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντιμετωπίζει επικριτικά τα Σκόπια και μεταξύ άλλων αναφέρεται στη σφοδρή κριτική που ασκεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σε αναφορές ορισμένων ΜΜΕ, τις οποίες αυτή χαρακτηρίζει "μη πατριωτικές", λειτουργεί ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, σε γενικές γραμμές σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένους τομείς. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αργοπορία που παρατηρείται αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον δικαστικό τομέα, καθώς και στο γεγονός ότι ασκούνται στη δικαιοσύνη πολιτικές πιέσεις και μορφές εκφοβισμού, που την εμποδίζουν να επιδείξει αποτελεσματικό έργο. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι «η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της σλαβομακεδονικής και της αλβανικής εθνικής κοινότητας έχει επιπτώσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας».

2 σχόλια:

  1. για τον εαυτο τους και για το ισραηλ εχουν βγαλει εκθεση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν διαβάσεις κάποια μαρτυρία κρατούμενου για τις Ελληνικές φυλακές, έχεις καταλάβει τι γίνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.
    Φυλακές κολαστήρια.
    Τελικά τα μέτρα Χατζιγακη δεν απέδωσαν.
    Μιχάλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.