27/2/09

Να αναδειχθούν οι τουρκικές ευθύνες



Τρόπους εμπλοκής της Τουρκίας στο Κυπριακό ώστε να μην αποποιηθεί των ευθυνών της για τη δημιουργία του προβλήματος, συζήτησαν στη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Μετά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Γαλανός δήλωσε ότι επισκέφθηκε τον κ. Ομήρου και ως Δήμαρχος Αμμοχώστου και ως Πρόεδρος της Επιτροπής κατεχόμενων Δήμων, αλλά και ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής, για μια γενική συζήτηση, χωρίς συγκεκριμένο αίτημα, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις και για την παρούσα φάση του Κυπριακού, όπως επίσης και για το ''τι δέον γενέσθαι''.

Δεν πρέπει, συνέχισε, να δίδεται η εικόνα ότι επειδή υπάρχουν οι συνομιλίες η Τουρκία απαλλάσσεται των ευθυνών της. ''Αυτό είναι θέμα προγραμματισμού μελλοντικών ενεργειών, όσο αφορά το να μην αποενοχοποιείται η Τουρκία στο Κυπριακό, ενόψει βέβαια και κρίσιμων ημερομηνιών στην Ευρώπη''.


Ο κ. Γαλανός έθεσε και θέμα αξιοποίησης του ψηφίσματος 550 του ΣΑ των ΗΕ, που είναι το μόνο - όπως είπε, που κάνει αναφορά στα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, ανεξάρτητα αν αφορά την Αμμόχωστο ή άλλο μέρος της κατεχόμενης Κύπρου. Ανέφερε περαιτέρω ότι υπάρχει ένα ψήφισμα του ΣτΕ του 1993, 91b για το θέμα του εποικισμού, η λήψη του οποίου ήταν ομόφωνη και προκάλεσε την αποχώρηση τότε της τουρκικής αντιπροσωπείας από την αίθουσα. ''Γιατί δεν τα βγάζουμε αυτά από τα συρτάρια μας να τα δούμε;'', διερωτήθηκε.

Να αναδειχθούν οι τουρκικές ευθύνες
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι η Τουρκία καταβάλει προσπάθεια ''να παρουσιάζεται ένας ουδέτερος τρίτος στο Κυπριακό, ότι δεν έχει ευθύνη για την στρατιωτική κατοχή 37% του εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας''. Παρουσιάζεται να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις, παραγράφει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά την παραβίαση και του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και αυτό είναι τραγικό, πρόσθεσε.

''Θα πρέπει να εργαστούμε για την επανατοποθέτηση της Τουρκίας στο εδώλιο του κατηγορουμένου''. Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει ευθύνη και όσον αφορά την αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων, αλλά και ρόλο στο θέμα των εγγυήσεων. Αυτά τα θέματα, συνέχισε, θα πρέπει να τα φέρουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαφορετικά, είπε, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, όταν θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Χρειάζεται, συμπλήρωσε, μια ξεκάθαρη στρατηγική ανάδειξης των ευθυνών της Τουρκίας στην Κύπρο που θα συζητηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο και αυτό το θέμα θα θέσει στην αυριανή συνεδρία του σώματος. Ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι θα πρέπει να πούμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως δεν θα πρέπει να αναμένουν από την Κύπρο και την Ελλάδα να συναινέσουν στην απρόσκοπτη συνέχιση του διαλόγου Τουρκίας - ΕΕ ''ως η Τουρκία να είναι μια λευκή περιστερά''. Το ψήφισμα 550, πρόσθεσε, ''πού βρίσκεται αραχνιασμένο;''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.