27/2/09

«Ξένες δυνάμεις» καταγγέλλει ο Καντάφι για την κρίση στο Νταρφούρ

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, πρόεδρος το διάστημα αυτό της Αφρικανικής Ένωσης, κατηγόρησε σήμερα «ξένες δυνάμεις» -περιλαμβανόμενου και του Ισραήλ- ότι βρίσκονται πίσω από την διαμάχη στο Νταρφούρ.

Δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πρόκειται να ανακοινώσουν στις 4 Μαρτίου εάν θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης κατά του Σουδανού προέδρου Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ με τις κατηγορίες ότι προκάλεσε την γενοκτονία στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι σε σημερινή σύνοδο για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης, ζήτησε από το Δικαστήριο να μη προχωρήσει σε ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν.

«Γιατί θα πρέπει να θεωρήσουμε υπεύθυνους τον πρόεδρο Μπασίρ ή την κυβέρνηση του Σουδάν όταν το πρόβλημα του Νταρφούρ προκλήθηκε από έξω, και από το Τελ Αβίβ για παράδειγμα, που βρίσκεται πίσω από την κρίση στο Νταρφούρ;» αναρωτήθηκε ο Λίβυος ηγέτης και συνέχισε με αποκαλύψεις:

«Δεν είναι μυστικό. Βρήκαμε στοιχεία που δείχνουν σαφώς ότι ξένες δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την κρίση στο Νταρφούρ και άναψαν τη φωτιά. Ανακαλύψαμε ότι ορισμένοι από τους κύριους ηγέτες των ανταρτών του Νταρφούρ έχουν ανοίξει γραφεία στο Τελ Αβίβ και κάνουν επαφές και έχουν συναντήσεις με το ισραηλινό στρατιωτικό για να προσθέτουν καύσιμο στη φωτιά εκεί».

Οι περισσότεροι μη Άραβες αντάρτες πήραν τα όπλα κατά της κυβέρνησης του Σουδάν από το 2003 κατηγορώντας την ότι αγνοούσε και παραμελούσε την περιοχή του Νταρφούρ ενώ το Χαρτούμ από την πλευρά του κινητοποίησε κυρίως άραβες πολιτοφύλακες για να καταστείλει την εξέγερση.

Διεθνείς ειδικοί αναφέρουν ότι έκτοτε τουλάχιστον 200 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 2,7 εκατομμύρια εκδιώχθηκαν. Η κυβέρνηση του Σουδάν αρνείται την κατηγορία της γενοκτονίας και ισχυρίζεται ότι μόλις δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις σφοδρές μάχες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.