27/2/09

Aυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν



Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία προτείνουν μια σειρά νέων αυστηρών κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα των Financial Times και της ιταλικής εφημερίδας Il Riformista.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, απόρρητο έγγραφο παραθέτει τα ονόματα δέκα ατόμων και 34 οργανισμών που πιστεύεται ότι συνδέονται με την προσπάθεια συγκάλυψης των προγραμμάτων πυρηνικών ή βιολογικών όπλων.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δίνουν διαφορετικές ερμηνείες για τους λόγους που οδήγησαν στη λίστα αυτή.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η λίστα θα αποτελέσει για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ένα ισχυρότερο όπλο ώστε να συνεχίσει την υπάρχουσα τακτική του "καρότου και του μαστιγίου" απέναντι στο Ιράν.

Αλλοι εκτιμούν ότι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας αναθεώρησης της πολιτικής της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν, η οποία ολοκληρώνεται τον προσεχή μήνα, ώστε αυτή (η πολιτική) να καταστεί αυστηρότερη.

Ο Ομπάμα έχει τονίσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με την Τεχεράνη, ωστόσο η κυβέρνησή του έχει προειδοποιήσει για αυστηρότερες κυρώσεις, εάν το Ιράν αρνηθεί να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τα δέκα άτομα που αναφέρονται στο απόρρητο έγγραφο αντιμετωπίζουν κυρώσεις για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους είναι ο διοικητής και ο υποδιοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίζ. Μεταξύ των κρατικών οργανισμών που αναφέρονται για πρώτη φορά είναι το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Σαρίφ, η Ασφαλιστική Εταρία του Ιράν, η Iran Air Cargo, η Ιρανική Διαστημική Υπηρεσία. Επίσης αναφέρονται έξι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Bank Tejarat μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας.

2 σχόλια:

  1. Εκβιασμός.Η Γαλλία/Γερμανία/Βρετανία θέλουν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε ιμπεριαλιστικό όργανο.Τώρα παίζουμε και τα παιχνίδια των Αμερικανών και Ισραηλινών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε καλώς τον αντισημίτη, καλώς το παλληκάρι του...ΣΥΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.