24/2/09

«Ανοιγμα» στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σχέδιο «Ανατολικής Συνεργασίας»


Πιο σταθερή γειτονιά στο ανατολικό κατώφλι της Ευρώπης είναι ο στόχος του σχεδίου της Κομισιόν

Με γνώμωνα το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ για οικονομική και πολιτική σταθερότητα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά και προς ανάσχεση της ρωσικής επιρροής, η Κομισιόν παροτρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσφέρουν μακροπρόθεσμη πολυεπίπεδη στήριξη στις ανατολικές χώρες, δεδομένων των συνθηκών που δημιουργεί η διεθνής ύφεση. «Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα» στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, δηλώνει η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ, τονίζοντας ότι μόνο οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να δημιουργήσουν μία πιο σταθερή γειτονιά στο ανατολικό κατώφλι της ΕΕ.

Το προτεινόμενο σχέδιο «Ανατολικής Συνεργασίας» τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Στις προβλέψεις του βρίσκεται το ελεύθερο εμπόριο, η οικονομική αρωγή, τακτικές διαβουλεύσεις για ζητήματα άμυνας και η προοπτική οικονομικής ολοκλήρωσης.
Σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη, την τεχνογωσία, τις κινήσεις θέλησης και της χορήγησης βίζας οι ανατολικές χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τη δημοκρατία, την έννομη τάξη, οχυρώνοντας παράλληλα τις οικονομίες τους και διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρατήσει από τον προϋπολογισμό της 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το σχέδιο για την περίοδο από σήμερα έως το 2013, έχοντας προσθέσει άλλα 600 εκατ. ευρώ μετά τον πόλεμο του Αυγούστου μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας και την κρίση με το φυσικό αέριο που κράτησε «όμηρο» την ΕΕ τον Ιανουάριο.
Το σχέδιο δεν περιέχει δεσμεύσεις μελλοντικής ένταξης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία επιδιώκει σε μεγαλύτερο βαθμό η Ουκρανία. Η τελική έγκριση του σχεδίου «Ανατολικής Συνεργασίας» αναμένεται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19-20 Μαρτίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται επίσης πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Λευκορωσία (όπου μετέβη προ ημερών ο Χαβιέρ Σολάνα) εφόσον απομακρυνθεί από τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης. Γνωστή ως «η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης» η Λευκορωσία συνδέεται στενά με το Κρεμλίνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.